Tratamentul fracturilor tibiei au fost din totdeauna o provocare pentru ortopezi, in primul rand din cauza frecventei crescute dar si pentru dificultatea tratamentului in unele cazuri. Localizarea superficiala a osului il predispune la leziuni, asociate adesea de leziuni ale partilor moi, si face aparitia fracturilor deschise mai frecventa fata de alte oase.
Anatomie. Fata anteromediala a tibiei se afla imediat sub stratul subcutanat al gambei, ceea ce predispune osul la fracturi prin traumatisme directe. Diafiza tibiala se ingusteaza distal, astfel apar fracturi prin rasucire, cu traiect spiroid si instabile. Gamba poate fi impartita in 4 compartimente: 1) compartimentul anterior contine m.tibial anterior, m. extensor lung al halucelui, m. extensor lung al degetelor, m. peroneus tertius, precum si a. tibiala anterioara si n. peronier profund; 2) compartimentul lateral contine m. peroneus longus, m. peroneus brevis si n. peronier superficial; 3) compartimentul posterior superficial contine m.gastrocnemian, m. plantar si m. solear; 4) compartimentul posterior profund contine m. tibial posterior, m. flexor lung al degetelor, m. flexor lung al halucelui precum si a. tibiala posterioara si n. tibial profund.
Mecanism de producere. Exista 5 cauze principale pentru astfel de fracturi: cadere accidentala (de la inaltime sau nu), traumatisme sportive, traumatism direct, accidente rutiere si plagi impuscate. Cel mai frecvent mecanism este cel prin accident rutier. Doua sporturi sunt mai frecvent asociate cu astfel de fracturi: fotbalul si schiatul.
Clasificari. Cea mai completa este clasificarea AO, o clasificare morfologica bazata pe radiografiile AP si de profil. Fracturile deschise sunt grupate dupa clasificarea Gustilio. Fracturile inchise de diafiza tibiala mai pot fi grupate conform clasificarii Tscherne, in functie de leziunile partilor moi, caracteristicile radiologice, leziunile pachetelor vasculare si prezenta sindromului de compartiment.
Semne si simptome. Fracturile diafizei tibiale sunt de obicei destul de evidente. Durerea si deformarea locala sunt de obicei insotite de edem local si crepitatii osoase la palpare. Un examen neurologic complet cat si examinarea vascularizatiei piciorului trebuie sa fie facute.
Diagnostic. Investigatiile radiologice trebuie sa cuprinda toata gamba inclusiv extremitatile articulare. Cateva caracteristici ce trebuiesc urmarite pe o radiografie sunt: tipul fracturii, prezenta altor linii de fractura, prezenta cominutiei, defecte osoase – lipsa de masa osoasa, linii de fractura ce se extind intraarticular, calitatea osoasa.
Tratamentul conservator. In prezent tratamentul ortopedic nu mai este indicat in fracturile diafizei tibiale. Diferite tipuri de aparate gipsate si orteze au fost folosite pentru imobilizarea acestor fracturi. Studii arata ca folosirea metodelor conservatoare de imobilizare duc la frecventa crescuta a lipsei consolidarii sau consolidarii vicioase. Problema majora in aceste cazuri este redoarea articulara si artroza care se instaleaza post imobilizare si care poate fi destul de debilitanta. Nu exista dovezi ca anumite imobilizari sunt mai bune decat altele; in plus s-a dovedit ca fixarea intramedulara este clar superioara acestor metode.
Tratamentul chirurgical.
Fixarea centromedulara. Tijele centromedulare blocate au schimbat modul de tratament a fracturilor diafizei tibiale. In prezent, dezbaterea se tine din punct de vedere al folosirii sau nu al alezarii intramedulare. Exista studii care arata ca alezarea canalului medular creste fluxul sangvin la nivelul periostului si creste perfuzia musculara, si spre deosebire de alezarea femurului, nu este o cauza de sindrom de distres respirator. Complicatii in cazul fixarii intramedulare sunt durerea la nivelul genunchiului, leziuni neurologice, leziuni vasculare, deteriorarea implantului, necroza termica. Durerea la nivelul genunchiului este localizata deasupra portiunii proximale a tijei, si se asociaza cu mobilizarea articulatiei. Cauza durerii este greu de definit. Posibile cauze sunt proeminenta capatului proximal al tijei in articulatia genunchiului, osificari heterotopice la nivelul tendonului rotulian. In majoritatea cazurilor extragerea implantului rezolva durerea de genunchi. Leziuni la nivelul nervilor sural si safen au fost identificate la 2% din pacienti, iar lezarea nervului peronier comun a fost descrisa dupa introducerea surubului de blocare proximal. Incidenta leziunilor neurologice poate fi minimizata prin urmarea pasilor chirurgicali si prin atentie la manipularea fragmentelor deplasate de la nivelul fracturii. Deteriorarea montajului consta in ruperea suruburilor de blocare. Acest lucru depinde de materialul din care sunt fabricate suruburile (incidenta fiind mai mica la suruburile de titan), de gradul de incarcare la nivelul piciorului afectat. Astfel de cazuri se rezolva prin extragerea surubului rupt doar daca acesta este simptomatic. Necroza termica dupa folosirea alezoarelor este o complicatie rara dar serioasa. Studii arata ca temperaturi peste 47oC pot fi daunatoare tesutului osos. Necroza termica se prezinta cu flictene la nivelul pielii imediat postoperator, urmate de necroza partilor moi si a osului, si osteomielita. Aceasta ar putea fi o explicatie pentru cazurile de osteomielita neexplicate. Tratamentul acestei complicatii este acelasi cu cel pentru osteomielita. Fixarea centromedulara presupune o rahianestezie si se face sub control radiologic. Inciziile sunt minime si sunt localizate la genunchi. Perioada de recuperare este de 2-3, in functie de particularitatea cazului.
Recuperarea va incepe imediat, din a 2-a zi postoperator prin contractii izometrice ale musculaturii gambei si coapsei, prin reluarea mobilitatii la nivelul articulatiilor gleznei si gambei. Daca fractura este transversala sau oblica scurta, pacientului i se va permite sa incarce partial (sa puna piciorul jos) de la inceput, iar in restul situatiilor dupa 30 de zile. In general la 45 de zile de la operatie 1 surub din partea superioara a montajului este scos pentru dinamizare, practic pentru a facilita consolidarea fracturii. Incarcarea completa este permisa dupa 45 de zile.
Fixarea cu placa si suruburi este o metoda de fixare mult mai invaziva si cu rezultate mai slabe fata de fixarea cu tija centromedulara in ceea ce priveste fracturile diafizei tibiale.
Studii au aratat ca si in fracturile deschise si poluate, fixarea externa este preferata si are rezultate mai bune fata de placa si suruburi. In prezent fixarea cu placa si suruburi se rezuma la fracturile 1/3 distale si proximale ale tibiei (pilon si platou tibial).
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Hehe, cred ca printre radiografiile de mai sus, am vazut-o si pe a mea. M-am recuperat complet dupa fractura de tibie si peroneu care a fost operata de Dr. Andrei Bogdan, un profesionist, pe care il recomand!
Multumim.
Numai bine!
cum e mai bine? tija se scoate ori ramine innauntru osului?
Buna ziua. Depinde de tipul de implamt si de evolutia postoperatorie. In general trebuie scos!
Buna seara , in urma unui accident de motocicleta am fost diagnosticat ( dupa 1 saptamana jumatate ) cu ruptura de peroneu la distanta de 4, 5 cm fata de glezna iar doctorul ortoped mi.a spus ca nu este necesara imobilizarea gambei deoarece acesta nu este un os important. intrebarea mea este daca sa cred cele spuse de doctor sau sa caut alt ortoped. mentionez faptul ca doctorul ce mi.a spus ca nu este necesar ghipsul a fost si cel care m.a consultat initial in ziua accidentului iar ruptura a fost constatata in urma cerintei mele de a face o… Read more »
Buna ziua.
Daca fractura este la 4/5 cm de glezna, trebuie operata.
Daca e la 4/5 cm de genunchi, trebuie tratata ortopedic.
Numai bine!
Buna ziua! In urma cu 2 ani prietenul meu a suferit un accident la ski si s-a ales cu o fractura de tibie.S-a intervenit chirurgical si s-a montat o tija. Acum doua saptamani a fost operat pentru a i se scoate tija. Au aparut dureri postoperator si zona genunchiului foarte umflata.Simte durere mare in momentul in care se incalta sau in diferite pozitii ale piciorului. La spital,cand s-a intors pentru scoaterea firelor,a simtit o durere vie care radiaza pana in haluce. I s-a explicat ca in momentul suturii a fost prins si un nerv,dar nimic mai mult.As vrea sa stiu… Read more »
Buna ziua.
Nu va pot sfatui pentru ca nu imi dau seama de ce are aceste simptome.
Discutati cu medicul curant.
Numai bine!
Baiatul meu cu varsta de 3ani si 10 luni are o fractura spiroidala treime medie diafiza tibie. Are 3 saptamani de ghips. Noaptea a inceput sa aibe cosmaruri si zice ca il doare piciorul,apoi cand se linisteste din plans zice ca nu il doare. Care este Perioada minima de stat cu ghipsul ?
Buna ziua.
Nu pot sa ma pronunt fara sa vad radiografia.
Numai bine
Buna ziua băiatul meu are 7 ani si are o prblm la piciorul stâng ..pesudractoza congenitala de tibie a fost operat de 2 ori si încă nu sa facut bine .îi tot cu ghips pe picior de un an la fiecare luna se schimba ghipsu ..ce sfat imi dati? Multumesc
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant. Numai bine!
Buna, am și io o asemenea „minunăție” cu tijă centromedulară și totul decurge bine. Întrebarea este: se poate folosi o medicație pentru accelerarea sudării oaselor( ceva gen calciu+vitamina D). și ce medicament ar fi recomandat. Menționez că am 50 de ani. Mulțumesc anticipat.
Buna ziua.
Da puteti lua calciu cu vitamina D3. Sunt tot felul de produse in farmacii.
Numai bine!
Buna! am avut o fractura spiroidala de tibie, si am tija de aproape 2 ani nu am extras tija,nu ma deranjeaza de nici un fel,am 48 de ani,trebuie neaparat extrasa? tija nu este din titan.Va multumesc frumos!
Buna ziua.
Daca tija e din titan, nu trebuie scoasa. Numai bine!
Buna! si nu am scos nici surubul,care trebuia scos la 6 saptamani,pentru ca am o greutate de117 si a considerat Dl. ca e mai sigur asa.Va multumesc!
Buna ziua.
Este ok atitudinea medicului dstra. Numai bine!
Buna seara. Acum 2 ani am suferit o dubla fractura tibie 1/3 deschisa.Operat in Olanda fara a imi apropia oasele intre oase era 1 cm distanta pe radiografie.reoperat in tulcea si acum merg normal si muncesc.Nu am scos tija din titan ea este prinsa sub genunchi de un surub care la ultima radiografie sa rupt.in peroneu am ramas cu o scoaba lunga din argint.intrebarea mea este ce imi recomandati.am 33 de ani si 108kg si muncesc si fac efort zi de zi ridic greutati de 20 kg la munca.Ma gandesc sa le scot toate piesele metalice dar mie frica sa… Read more »
Buna ziua.
Daca osul a consolidat, le puteti scoate fara probleme.
Numai bine!
Buna seara ! Am 16 ani si 42 kg.In data de 17 dec.am avut un accident de ski unde mi-am rupt piciorul drept. .Ajuns la urgente am fost diagnosticat fractura diafizei tibiei cu fractura fibula (orice parte) unde s-a intervenit chirurgical si s-a practicat reducerea deschisa a fracturii de gamba dreapta,osteosinteza cu 4 cerclajesi imobilizare in aparat gipsat.Dupa 38 de zile la radiografie se vede ca fractura peroneului nu s-a sudat la locul lui,apare ca si cand ar fi rupt deplasat,jumatate in afara.Rog sa ma ajutati!Spuneti-mi va rog daca este o problema si ce trebuie sa fac. Multumesc din suflet.
Buna ziua.
Imi este greu sa va dau un sfat corect fara sa vad radiografiile.
Va sfatuiesc sa discutati cu medicul curant.
Numai bine!
Bună ziua, acum 1 luna am suferit un accident la locul de muncă și am fractura deschisa de tibie orice parte sant operată am tija medulara
Întrebarea mea este daca după cele 6 săptămâni pot pune piciorul în pământ dl doctor a omis să îmi spună acest lucru m-a chemat la control la 3 luni când o să îmi scoată 2 șuruburi
Mulțumesc frumos!
Buna ziua.
Trebuie sa discutati cu medicul curant pentru ca eu nu ma pot pronunta daca nu stiu exact ce operatie ati avut. Numai bine!
Buna ziua!!!Domnule doctor am si eu o intrebare:am avut un incident in care mi-am fracturat piciorul si la camera de gardă au zis ca e fractura de peroneu.Mi-au aparut niste besici cu licid de culoare maro si au zis ca nu stiu ce este.Piciorul e pus in ghips tip cizmă doar numai in partea din spate.Va cer un sfat multumesc anticipat!!!!
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant. Tratamentul este corect.
Numai bine!
maria buna ziua domnule doctor fiul meu de 16 ani a avut o fractura deschisa de tibie a fost pus osul la loc nu i sa pus tija a stat 2,5 luni in gips au tracut 6 luni de atunci osul nu i sa calcifiat doctorita spune ca organismul lui ii lent si nu se reface asa repede copilul atr dureri nu poate merge decat schiopatand va rog ce sa fac trbuie operat si pus tija
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa exact care este situatia si fara radiografii.
Numai bine!
Buna ziua, Va rog frumos, as avea nevoie de cateva sfaturi. Am 48 de ani si am fost operata in urma cu 2 luni si jumatate de fractura cominutiva de platou tibial Schatzker III, dezinsertia meniscului extern stang. Mi s-a facut osteosinteza cu placuta si 8 suruburi. Imediat duoa operatie am inceput kinetoterapie de 3 ori pe saptamana la clinica si acasa ce puteam. Am facut si 10 zile consecutiv hidrokinetoterapie in apa sarata + masaj partial+deep oscilation cu evitarea zonei genunchiului. La 6 saptamani am facut radiografie si mi s-a spus sa calc dupa 3 luni de la ooeratie… Read more »
Buna ziua.
Fizioterapia trebuie sa o incepeti deja. Este foarte importanta. Procedurile le veti primi de la clinica unde veti merge, si depind de aparatura lor.
Legat de culoare: este normal sa se intample asa. Numai bine!
Buna ziua,
Mulțumesc pentru raspuns.
As vrea sa va mai întreb daca considerați ca este ok sa fac si hidrokinetoterapie in bazin cu apa sarata si sa calc usor ca sa exersez mersul?
Multumesc inca odata.
Buna ziua am o fractura de tibie și peroneu operata de doua luni cu tija și fixată cu șuruburi la maleola, fractura a fost deschisă. Intrebarea este daca se pot scoate șuruburile având în vedere că piciorul la maleola este umflat.
Buna ziua.
Nu imi dau seama din descrierea dstra.
Numai bine!
Buna ziua.
Am fractură de tibie și peroneu 1/3 medie gamba stânga.am fost operată sub anestezie se practica reducere ortopedica și osteosinteză cu tijă centromedulara blocata, pe focar închis.
Se va deplasa cu ajutorul cadrului de mers fără sprijin pe membrul inferior stâng 8 săptămâni.
Dinamizarea tijei prin ablatia șuruburilor distale la 8 săptămi. Am 6 săptămâni de la operație și am călcat din greșală pe călcâiul piciorul stâng și am simțit o durere in zona genuchiul care persistă și nu pot să-l mișc și să-l ridic.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o reevaluare la medicul dstra curant.
Numai bine+
Am fost inernat și sub anestezie locală se practică ablatia șurubului de blocaj distal ( dinamizarea tijei)
Recuperare, se va deplasa cu ajutorul cadrului de mers, cu sprijin progresiv pe membrul inferior stâng 45 zile, continuă gimnastica de recuperare funcțională a genunchiului și gleznei stg, sub îndrumarea unui kinetoterapeut, control la 5,14,30 zile sau de urgență la nevoie.
Buna ziua domnul doctor, Ma numesc Vali am 33 de ani,inaltime 175 si 75 de kg. In urma unui banal meci de fotbal mi-am fracturat tibia si peroneul si luxata glezna prin rasucire. In urma operatie s-a intervenit cu o placa cu suruburi pe fibula si una pe partea inferioară a tibiei si dintre care si doua suruburi fixate in zona gleznei ptr stabilizare. Mai am o saptamana si îndeplinesc cele 6 săptămâni de stat imobilizat in ghips. Ma simt bine,nu am dureri,misc degetele la picior si singurul disconfort e o usturime mica deasupra calcaiului unde am fost tăiat ptr… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa intrati intr.un program complex de fizio si kinetoterapie. Puteti face cu suruburi.
Numai bine
Buna ziua domnule doctor ma numesc daniela am fost operata de doua saptamini la piciorul sting cu fractura gamba deschisa stiu ca nu am voie sa calc pe piciorul operat cind ma ridic din pat simpt ca si cum cineva stringe cu un garou nu pot sa stau mai mult de 3-4 minute ridicate mentionez sunt in ghips și Tija este normal sa simt asa multumesc.
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta exact fara sa vad radiografii si sa va consult, dar:
1. Teoretic nu va mai trebuie gips
2. Trebuie sa incepeti sa faceti recuperare cat mai repede.
Numai bine!
Buna ziua, baiatelul meu de 2,8 ani si-a fracturat piciorul. Diagnosticul pus este de fractura diafizara oblica dreapta. Nu a avut nevoie de operatie, trebuie sa stea 3 saptamani in gips. Copilul a facut doua radiatii pentru diagnostic, iar in curand trebuie sa ne ducem la control unde va fi iarasi iradiat. Intrebarea este cat de nocive sunt aceste raze X pentru un copil atat de mic, si daca nu exista alte metode imagistice pentru a urmari evolutia fracturii.
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua. Gradul de iradiere este minim. Iar aparatele foarte performante. Nu va faceti griji. Numai bine!
Buna ziua!pe data de 1 noiembrie 2018,am fost operat la piciorul stang,mai exact tibie pt o fractura deschisa de tibie si peroneu tip 3 sau ceva de genul, în urma unui accident rutier.mi s-au montat atunci o tija cu suruburi.d-l doctor mi-a spus ca am si o lipsa de os in zona fracturii,bucata care era foarte contaminata si s-a renuntat la ea.drept pt care mi s-a luat grefa de os de la bazin. la cateva zile de la opratie mi-a aparut o fistula în zona fracturii care a scos timp de vreo 5 luni un lichid galbui.a trebuit sa stau… Read more »
Buna ziua. Situatua este foarte complicata raportat la faptul ca aveti o infectie. Trebuie detectat cu ce germene aveti infectia, si trebuie eliminata.
Numai bine!
Buna ziua!Am o fetita de 10 ani care s-a lovit in marginea patului.Are rana deschisa la tibie si este umflata.A inceput sa se si invineteasca.Oare este ceva grav?Sa mergem la urgenta?
Buna ziua.
Da, mergeti sa o vada un ortoped de copii.
Numai bine!
Buna seara,
Recent am fost operata pentru 2 fracturi de tibie si peroneu si mi s-au montat 2 tije metalice. As vrea sa stiu dupa cat timp imi pot folosi piciorul,deoarece momentan nu il pot ridica si ma folosesc de carje si dupa cat timp trebuie sa mi se scoata tijele. Mentionez ca sunt diabetica si imi este putin teama ca procesul de vindecare dupa scoaterea tijelor ca fi unul foarte indelungat. Multumesc!
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti cat mai repede un program de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!