Gonartroza sau artroza genunchiului este o afectiune degenerativa ce consta in distrugerea progresiva a cartilajului articular prezent pe extremitatile osoase articulare: femur, tibie si rotula sau patela. In ultimii ani acestei boli i s-a acordat o atentie deosebita si au fost elaborate o serie de studii care au aratat ca artroza nu se rezuma doar la distrugerea cartilajului hialin, ci afecteaza intreaga articulatie, inclusiv osul subcondral. In tarile civilizate, gonartroza este considerata o problema nationala pentru ca este una dintre cele mai frecvente afectiuni, iar aparitia ei depinde de speranta de viata a pacientului, toti oamenii fiind afectati mai devreme sau mai tarziu, intr-o forma mai usoara sau mai agresiva.
Incidenta gonartrozei
Este o boala cu un debut lent, in medie dupa varsta de 45 de ani, cu o evolutie progresiva, ireversibila, continua care duce in final la anchiloza (blocarea) articulatiei genunchiului, devieri de ax in special in genu varum, insotite de dureri foarte mari. Adesea este o boala caracteristica persoanelor de varsta a doua si a treia,dar boala nu are neaparat legatura cu varsta. Poate sa apara si la tineri, in urma unui traumatism foarte puternic la nivelul articulatiei genunchiului: luxatii de genunchi, leziuni capsulo-ligamentare(ruptura de menisc, ruptura ligamentelor incrucisate, fracturi articulare de femur, tibie sau rotula, leziuni condrale posttraumatice).
Gonartroza este o problema de sanatate care apare la persoanele de peste 40 de ani, afectand aproximativ 25% – 30% din persoanele cu varste intre 45-65 ani, si aproximativ 60% din persoanele cu varste peste 65 ani. Gonartroza este practic o uzura a cartilajului articular, al articulatiei, si aceasta uzura poate debuta la orice varsta, in functie de anumiti factori favorizanti: ereditari, sportul de performanta, obezitate, munca fizica grea, traumatisme, anomalii de ax congenitale sau dobandite.
Cauzele gonartrozei
Boala poate debuta pe un genunchi anatomic normal, pe fondul suprasolicitarii, sau pe un genunchi tarat de alte afectiuni colaterale sau predispozante, supus unor traumatisme minore. Factorii de risc pentru gonartroza includ:
- Obezitatea: este cel mai mare „dusman” al articlatiilor membrului inferior. Cresterea stresul mecanic, a incarcarii, a fortelor care apar si se dezvolta la acest nivel, sunt strans legate de artroza genunchiului, dar si de coxartroza. S-a dovedit ca un indice masa corporala (BMI = body mass index) crescut predispune la imbatranirea prematura a articulatiei genunchiului. Cresterea stersului mecanic nu este direct proportionala cu cresterea in greutate. La o crestere a incarcarii cu 2/3 fata de greutatea ideala, fortele care trec prin articulatia genunchiului cresc de 10 ori.
- Varsta: inaintarea in varsta duce la scaderea proprietatilor cartilajului articular, ulterior aparand leziuni in diferite grade de evolutie la acest nivel, ceea ce duce la aparitia modificarilor radiologice precum ingustarea spatiului articular, prezenta osteofitilor, resorbtii osoase, leziuni degenerative la nivelul ligamentelor intraarticulare (mai ales la nivelul meniscului intern).
- Traumatismele: pot distruge in mod direct cartilajul articular prin aparitia leziunilor condrale, sau pot determina leziuni ligamentare (menisc, LIA, LIP) care in timp vor determina aparitia gonartrozei, uneori chiar daca sunt tratate corect sau nu. Orice modificare anatomica la nivelul articulatiei genunchiului va determina o crestere a coeficientului de frecare intraarticular, o uzura mai mare, si o afectare a cartilajului articular.
- Diabetul zaharat.
- Tulburari hormonale.
- Tulburari sistemice: guta, hemocromatoza, tulburari metabolice.
- Boli neuromusculare.
- Afectiuni congenitale: laxitati ligamentare, deviatii de ax (genu varum, genu valgum, genu recurvatum).
Gonartroza se poate impartii in doua forme: primitiva si secundara. Forma primara este cea mai frecventa dintre ele, si teoretic toti oamenii ajung intr-un final, in functie de speranta de viata, sa faca aceasta boala. Este legata in special de procesul de imbatranire si apare la persoane mai in varsta, la care se asociaza si alti factori( obezitatea, diabetul). Practic odata cu inaintarea in varsta, cartilajul articular isi pierde propietatile si astfel apar leziuni, si ulterior gonartroza. Forma secundara este mai usor de explicat si inteles, fiindca se refera la boala degenerativa a articulatiei genunchiului ce apare secundar unor factori predispozanti, cel mai adesea un traumatism sau o anomalie congenitala de deviatie a axului biomecanic al membrului pelvin, si apare la persoane relativ tinere.
Clasificarea
Exista 4 stadii se face pe baza examenului clinic, radiologic si a examenului artroscopic:
Stadiul I – in care modificarile articulare sunt minime, simptomatologia este caracterizata de redoarea care apare dupa un moment de repaus (somn, stat la masa, in masina), durere minima sau moderata (fiecare pacient percepe durerea in felul lui) si uneori inflamatie locala cu edem si tumefactie, radiologic (radiografie, RMN) nu exista modificari, artroscopic exista semne ale degenerareii cartilaginoasa (cartilaj moale, opac, posibil fibrilare fina a acestuia).
Stadiul II – simptomele sunt minime sau mai degraba moderate, cu durere locala permanenta mai frecvent in compartimentul intern, de intensitate medie, redoare articulara matinala importanta (pacientul spune ca are nevoie de 2-3 minute pentru a putea sa isi incalzeasca articulatia), semne de imflamatie locala cu edem, tumefactie (apar periodic aceste semne inflamatorii), radiologic apare ingustarea spatiului articular, artroscopic apare fibrilarea cartilajului si degenerare meniscala, de cele mai multe ori unicomparimental – in zona interna.
Stadiul III – simptome moderate, cu durere permanenta moderata intraarticulara, dar uneori se exacerbeaza, redoare matinala si dupa repaus semnificativa (pacientul sustine ca are nevoie si de 10 minute pentru a se mobiliza dupa un moment de repaus), limitarea mobilitatii articulare (flexia este limitata de durere dar si mecanic), cracmente osoase (zgomote articulare) la urcatul si coboratul scarilor dar si la miscari simple de flexie/extensie, radiologic – ingustarea spatiului articular, osteofite la periferia articulatiei, modificarea axului biomecanic al membrului pelvin, artoscopic – fragmentarea cartilajului articular cu zone mai afecatete si zone mai putin afectate, corpi liberi intraarticulari, osteofitoza marginea suprafetelor articulare, leziuni degenerative meniscale.
Stadiul IV – simptome severe, durere foarte mari in repaus, noaptea, la schimbari de vreme, care nu il lasa pe pacient sa se odihneasca (dupa o perioada simptomele nu mai raspund la administrarea de antiinflamatoare orale sau locale, durerile fiind insuportabile), deformare articulara in var sau valg, instabilitate articulara pacientii fiind nevoiti sa poarte baston sau carje pentru a se putea deplasa, radiologic – spatiu articular redus, dezaliniere biomecanica, scleroza osoasa in punctele de sprijin, osteofoza marginala, artroscopic – lipsa cartilajului articular pe arii intinse.
Simptomatologia
Gonartroza este o boala cu debut insidios, lent, avand o perioada de debut cuprinsa intre cateva luni si 3-5 ani. Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, cu caracter profund si care apare la mobilizarea articulatiei dupa o perioada de repaus. Durerea este moderata la inceput, pe timpul zilei si raspunde la tratamente cu antiinflamatoare si antialgice. De asemenea pot aparea crepitatii si impotenta functionala. In stadiile avansate poate sa apara instabilitate la nivelul genunchilor, Devierea axului biomecanic, iar durerea devine invalidanta, fara sa mai raspunda la antiinflamatoare. Alte simptome si semne pot fi tumefactia genunchilor, spasme musculare periarticulare. Mobilitatea articulara este pierduta, pacientul fiind condamnat sa ramana in casa, si sa se deplaseze pe distante scurte cu pasi mici.
Examinari paraclinice.
Daca la examenul clinic medicul constata ca pacientul are semne de gonartroza, atunci il indruma pe pacient sa efectueze o radiografie, astfel radiografia este investigatia de electie pentru diagnosticarea gonartrozei in stadii avansate, iar RMN-ul in stadii incipiente (I-II). Putem evidentia pe radiografie: ingustarea spatiului articular (mai frecvent in compartimentul intern al genunchiului in stadiile incipiente si moderate, iar ulterior global in stadiul IV), osteofite marginale si posterioare, resorbtii osoase in zonele portante ale articulatiei reprezentate de chiste osoase, devierea axului biomecanic al membrului cu genu valgum sau genu varum, scleroza osoase.
Modificarile sunt diferite si depind in mod direct de repartitia fortelor intrarticulare, astfel in zonele portante unde stresul este mai mare se evidentiaza reducerea mai accentuata a spatiului articular, scleroza si chiste. In afara zonelor de incarcare – la marginile articulatiei – apar depuneri anormale de tesut osos numitiosteofiti. Se poate observa mai frecvent scaderea spatiului articular in nivelul compartimentului femurotibial medial, desi compartimentul femurotibial lateral si patelofemural sunt si ele afectate. Aceste modificari asimetrice la nivelul compartimentului medial/lateral pot rezulta in deformarea in varus respectiv valgus. Pierderea axului biomecanic al membrului va inrautati si mai mult situatia si va creste presiunea in compartimentul respectiv.
Evolutia si prognosticul
Boala are un caracter lent progresiv si ireversibil, determinand in final, dupa 15-20 de ani de la debut, anchilozarea articulatiei genunchiului si deformari semnificative ale axului biomecanic al membrului. Evolutia este lenta, ducand si la deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat, inflamatii la nivelul coloanei lombare, suprasolicitarea celorlalte articulatii, atitudine vicioasa in genu valgum sau genu varum, simptome care duc la invalidarea pacientului prin scadearea perimetrului de mers, imposibilitatea de a se incalta, de a se imbraca, de a se spala, iar in final boala determina imobilizarea individului la pat. Goxartroza are un caracter invalidant, de unde şi prognosticul rezervat. Pacientul ajunge sa fie imobilizat la pat, cu atat mai mult cu cat boala este bilaterala. Noi sfatuim pacientii sa fie receptivi la tratamentele existente in prezent, sa fie pozitivi, optimisti si sa inteleaga ca existe metode de tratament performante care le pot oferi o viata normala, buna, fara dureri, dar cu anumite reguli si restrictii.
Tratamentul gonartrozei:
-este de 4 feluri, si se aplica in functie de stadiul bolii.
- tratament de recuperare (balneo-fizio-terapie), care consta in fizioterapie, kinetoterapie si educarea pacientului. Este recomandat stadiilor incipiente de gonartroza. Kinetoterapia consta din exercitii fizice menite sa tonifice musculatura (in special muschiul cvadriceps) si sa imbunatateasca mobilitatea genunchiului: exercitii de aerobic, bicicleta, innot–hidroterapie, si in general exercitii care nu supun genunchii la incarcare suplimentara. Educarea pacientului este o componenta importanta a tratamentului gonartrozei – in special modificarea stilului de viata, si anume implementarea unui program de exercitii fizice zilnice si scaderea in greutate acolo unde este nevoie. Reducerea greutatii corporale catre limitele normale, prin exercitii fizice sau diete (impuse de un cadru medical), va duce la scaderea stresului asupra genunchilor, diminuarea simptomatologiei dar si incetinirea modificarilor patologice la nivelul cartilajului articular. Termoterapia este un alt tratament care amelioreaza uneori simptomele bolii. Fizioterapia are un rol important in ameliorarea simptomelor produse de gonartroza, dar odata cu progresia bolii efectele acestui tratament scad. Pacientii trebuie sa inteleaga ca fizio- si kinetoterapia nu vindeca boala, doar o amelioreaza.
- terapia farmacologică (generala si locala in cazul persoanelor slabe cu antiinflamatoare, antialgice, decontracturante musculare): consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel), cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa, fiind recomandate doar persoanelor normoponderale. In cazul in care simptomatologia persista, sau daca durerile se accentueaza, se recomanda folosirea perioadica a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) neselective sau selective. Tratamentul poate fi completat cu un decontracturant muscular (Mydocalm). Aceste medicamente se administreaza asociat, in cure de 7-10 zile, ulterior se ia o pauza 2-3 saptamani, urmand a fi reluata administrarea lor. In plus exista si suplimente alimentare pe baza de acid hialuronic, care administrate timp indelungat (3-6luni), pot ameliora simptomele in stadiile incipiente sau moderate ale bolii. Noi va recomandam sa folositi Synotabs, combinatie unica de glucozamina (sulfat), condroitin sulfat si un complex de vitamine si minerale. Aceste tablete contin:
Glucozamina (sulfat): 500 mg/tb.
Condroitin sulfat : 175 mg/tb.
Calciu : 100 mg/tb
Vitamina D: 0,85 µg/tb.
Vitamina C: 33,5 mg/tb.
Mangan: 1 mg/tb.
•2×1 tablete filmate/zi (doza zilnica de glucozamina este de 1.000 mg)-minim 3 luni/an
O alta clasa de medicamente sunt produsele vascoelastice injectabile pe baza de acid hyaluronic. Acest tratament consta in 3-5 injectii intraarticulare (1 injectie pe saptamana). Acidul hyaluronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in articulatie si are rol lubrefiant. In gonartroza cantitatea de acid hyaluronic prezenta in articulatie este scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulatiei, scade durerile, imbunatateste mobilitatea si proprietatile cartilajului articular.
In toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice, sau cu plasma imbogatita cu trombocite si factori de regenerare, care au rolul de a lubrefia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau la 2 luni in caz de PRP. Ele se fac direct in articulatie, nu dor, procedura fiind extrem de simpla. In ziua tratamentului pacientul nu are nici o restrictie. Noi va recomandam ca solutii vascoelastice: Synocrom forte.
In stadiile foarte avansate, pentru a scadea durerile si a creste mobilitatea articulara se efectueaza infiltratii cu un corticosteroid de ultima generatie. Procedura este simpla, nedureroasa, iar efectele dureaza cateva luni, in functie de particularitatea cazului.
Un pas important in tratamentul stadiilor incipiente sau moderate, sau in leziune de cartilaj articular gradul IV, dar limitate, este terapia cu celule STEM. Pentru a beneficia sau a initia acest tratament, pacientul are nevoie de o investigatie RMN, pentru a vedea daca exista leziuni asociate sau nu: leziuni de menisc, de ligamente incrucisate, anomalii femuro-patelare, sau radiografii de ax ale membrului afectat pentru a vedea daca exista anomalii ale axului mecanic sau anatomic ale membrului. In situatia in care exista aceste probleme, ele trebuie rezolvate concomitent sau initial fata de tratamentul regenerativ.
In USA tratamentul se foloseste de cca 2 decenii, iar succesul terapiei ne da sperante ca va deveni cat de curand cel mai important pas in ortopedia moderna, care inseamna tratamente chirurgicale miniinvazive, terapii regenerative si recuperare rapida. Tratamentul este simplu, si dr. Andrei Bogdan il efectueaza in decurs de o ora. Consta in recoltarea din mijlocul osului printr-o injectie a maduvei osoase, practic 60ml de sange ce contine printre altele si celulele STEM. Ulterior sangele este centrifugat in vederea separarii celulelor STEM (6-8ml), care sunt injectate intraarticular. Beneficiile terapiei apar dupa 2-4 saptamani.Pentru mai multe informatii, ma rugam sa continuati lectura aici !
- tratamentul chirurgical: in stadiile avansate ale bolii, devine tratamentul de electie. In istorie au fost elaborate si folosite mai multe tipuri de tehnici chirurgicale, initial cu rezultate extrem de slabe, dar in timp evolutia a fost remarcabila, astfel ca in prezent putem spune ca tehnicile chirurgicale pot oferi pacientilor o viata normala. In prezent se folosesc urmatoarele tehnici chirurgicale:
Osteotomia de tibie este o procedura chirurgicala indicata in special pacientilor tineri, ce sufera de artroza dobandita in urma unui traumatism la nivelul genunchiului (fractura) ce s-a vindecat vicios, adica intr-o pozitie anormala. Ea este indicata si in stadiile mai avansate de artroza, la persoanele de varsta a doua si a treia, care dobandesc datorita artrozei, un genu varum, astfel stresul si durerile accentuandu-se la nivelul compartimentului intern al genunchiului. Rolul osteotomiei este de a alinia capetele osoase, de a reda articulatiei forma anatomica si practic de a scadea stresul de la nivelul compartimentului intern al genunchiului (cel mai frecvent afectat de artroza). Acesta nu este un tratament definitiv, pacientul avand indicatie pentru operatii ulterioare.
Tratamentul artroscopic: Artroscopia este o metoda minim invaziva, prin care se introduce o camera de luat vederi si anumite instrumente in articulatia genunchiului prin intermediul a 2 incizii de aprox 0.5-1cm. Artroscopia este destinata in special gonartrozei de stadiu II-III si poate avea rol diagnostic – pentru stadializarea bolii si planificarea tratamentului ce va fi urmat, poate avea rol preventiv – la persoanele diagnosticate timpuriu si la care nu s-au instalat inca semnele radiologice de gonartoza, poate trata leziuni ale meniscurilor sau ligamentelor genunchiului ce pot duce ulterior la aparitia gonartrozei. Artroscopia poate avea si rol terapeutic prin tehnici speciale destinate leziunilor cartilajului articular: lavaj articular (tratament paleativ), debridare – extragerea fragmentelor libere de cartilaj din articulatie si curatarea suprafetelor articulare, tehnica microfracturilor, mozaicoplastia, autogrefa condrocitara. Artroscopia este o metoda care atenueaza cu 30-40% simptomele artrozei si ofera pacientilor cativa ani mai buni pana la protezare.
Artroplastia este tratamentul chirurgical prin care se inlocuieste articulatia genunchiului cu o proteza (o articulatie artificiala). Artroplastia de genunchi poate fi unicompartimentala sau totala. Indicatiile pentru proteza unicompartimentala sunt ca procesul degenerativ sa afecteze doar unul din compartimentele genunchiului (medial, lateral, patelofemural) si ambele ligamente incrucisate sa fie intacte. Artroplastia totala de genunchi este indicata in stadiile avansate de gonartroza (stadiul IV), cand celelalte tratamente nu mai fac fata in ameliorarea simptomatologiei – durerea si impotenta functionala afectand sever viata.
Postoperator urmeaza o perioada de imobilizare la pat de 3-5 zile,ulterior pacientul incepe kinetoterapia prin contractii izometrice ale musculaturii coapsei, prin recanstigarea flexiei si exensiei. La 14 zile postoperator se suprima firele de sutura, iar pacientul incepe mobilizarea cu spijin partial in cadru metalic pana la 45 de zile.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Care sunt pasii care trebuie urmati de un pacient cu gonartroza?
1. pacientul trebuie sa se informeze despre boala lui si sa inteleaga ca singurul tratament curativ care ii ofera o viata normala este protezarea articulatiei afectate.
2. sa isi aleaga un medic curant care il poate trata, prin oricare dintre metodele descrise anterior
3. daca tratamentul indicat este protezarea articulatiei, sa efectueze investigatiile necesare pregatirii interventiei chirurgicale: radiografii/CT/RMN in functie de particularitatea cazului, urocultura, consult stomatologic, cardiologic in functie de varsta, analize de sange.
4. sa stabileasca impreuna cu medicul curant tipul de proteza necesar, aceasta fiind diferita de la caz la caz. In general costul protezelor variaza intre 1000 si 3000euro, dar exista si program national de protezare, prin care protezele sunt oferite gratuit pacientilor. Dar ATENTIE: aceste proteze sunt in general de calitate inferioara si au o durata de viata mai mica, fiind destinate mai mult persoanelor varstnice!!
5. sa inteleaga riscurile protezarii: infectia intraspitaliceasca si tromboza venoasa. Aceste doua complicatii sunt in prezent rare, in marea majoritate a spitalelor si incidenta lor depinde de gradul de curatenie din spital si de modul in care se respecta protocoalele de aseptie din sala de operatii si de ingrijire ale pacientilor. In cadrul spitalului Sanador, din 2009, nu a existat nici un caz de infectie intraspitaliceasca in cadrul sectiei de ortopedie, la pacientii operati pentru protezarea articulatiilor.
6. sa inteleaga ca perioada de recuperare este scurta, si depinde de varsta pacientului, tipul de interventie, complianta pacientului, starea generala preoperatorie, greutate, afectiuni colaterale. In medie dureaza intre 1 si 3 luni – vezi protocolul de recuperare!
Pentru a va programa la o consultatie, va rugam sa sunati la numarul 0786602299.
buna ziua , eu am probleme la ambii genunchi ; am facut rmn si sa va zic rezultatele – ptr piciorul drept-in observatie chist mucoid de ligament incrucisat anterior ; bursita infrapatelara ;modificari inflamatorii la nivelul grasimii hoffa iar ptr cel stang -gonartroza incipienta stanga am 48 de ani ,1,65 cm inaltime si 80 kg – ce imi recomandati va multumesc
gonartroza medie spre avansata in urma radiografiei accentuata pe piciorul sting doctorul spunind-mi ca mai am 4-5 ani pina la artomoplastie slabitul pe primul loc …ce sanse am de incetinire stopare…multumesc
Buna ziua.
Exista numeroase metode care pot incetini afectiunea: scaderea in greutate, infiltratii locale, etc.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant.
Numai bine!
buna ziua .in2009 am avut in accident de masina si am fost suferit o entorsa grava la genunchi , cu ruptura de lia , menisc inter , capsula ligamentara a(pentala trillata)am fost operat clasic .in 2010 am fost operat la acelas genunchi de ruptura de lim.am si laxitate cronica si gonartroza secundara.am dureri din in ce mai mari, ce pot facea?am 41 de ani. a inceput sa ma doara si celalant picior
Buna ziua.
Va astept la o consultatie pentru ca probabil cazul dstra este eminamente chirurgical.
Pentru programari: 0786602299.
Numai bine!
Buna ziua
Am fost diagnosticata cu gonartroza si am facut infiltratie cu arthromamac sodium hyaluronate.Mi s-a spus ca in doua trei saptamani imi trec durerile.A fost o mare dezamagire cand dupa trei saptamani nu am simtit nicio imbunatatire.Am dat 600 Ron iar rezultatul este zero.Am crezut ce mi-a spus doctorul dar am luat o mare plasa.Deci nu este bun acest tratament pentru toata lumea.Incercati si alte tratamente.
Buna ziua.
Depinde de stadiul de artroza si momentul injectarii.
Este bine stiut ca nu merge orice tratament la toti oamenii…rata de succes al unui tratament FOARTE BUN este in general de 90%…dar asta inseamna ca la 10% din oameni acel tratament nu este eficient. Iar statistica este aceeasi chiar daca pacientii platesc sau nu pentru un tratament.
Numai bine!
Am o gonartroza la ambii genunchi si mi-au fost recomandate injectiile cu acid hialuronic, medicul ortoped mi-a spus ca am genunchii unui om de 40 de ani si eu am 28 dar joc fotbal foarte mult. Mi-a spus ca deoarece nu am dureri frecvente si distanta este mica intre femur si tibie imi recomanda injectare o data pe an si ca o injectie costa 700 ron dar eu din ce am citit am inteles ca trebuiesc facute mai des si nu o data pe an. As vrea sa stiu daca procedez bine facand aceste injectii sau ar trebui sa consult… Read more »
Buna ziua. Tinand cont ca aveti doar 28 de ani, va sfatuiesc sa urmati o terapie regenerativa cu PRP sau celule STEM. Infiltratiile cu acid hialuronic sunt un adjuvant pentru a scadea coeficientul de frecare articulara, fiind foarte bune, dar cred ca o terapie regenerativa ar fi mult mai indicata pentru dstra, cea cu celule STEM fiind cea mai performanta. Numai bine!
Medicul care m-a consultat mi-a recomandat o injectare pe an cu Arthrum , precizez ca eu nu am dureri decat ocazional si foarte mici in urma efortului in exces ( la fotbal) iar in radiografie distanta dintre femur si tibie la exterior este normala iar la interior este foarte mica de 6 mm dupa spusele medicului , plus ca acele terminatii osoase ale tibiei ce ar trebui sa aiba forma unor cocoase de camila au forma unor urechi de lup , dupa spusele medicului.eu sunt din tulcea si nu imi este usor sa gasesc un specialist dar daca nu ar… Read more »
Bună ziua,
Mama mea în vârstă de 75 de ani are gonartroza stadiul 4. Medicul i-a recomandat infiltratiile cu Diprophos. Astăzi a facut-o pe prima. Credeți ca trebuie sa le mai facă și pe următoarele?
Mulțumesc
Buna ziua. Da, tratamentul este corect. Oricum tratamentul trebuie repetat dupa 2-3 luni cand efectul lor va disparea si tot asa, de 4-5 ori pe an. Numai bine!
Buna ziua sunt din judetul Dolj am si eu o intrebare daca poutei sa ma ajutati.Este vorba despre bunicul meu 65 ani a fost diacnosticat cu o coxtroza bilaterara stanga pana in prezent a luat Zaldiar,Analframil,Altrostrop si tot felu de calmante, dar in zadar acum nu isi mai face nimic efectul.Am fost cu el la un doctor ortoped din Craiova si ne-a recomandat ca exista doua posibilitati:o injectie Hialurom (este o substanta uleioasa)asta poate sa dureze intre 1-5 ani si cea de a doua posibilitate este de a face o operatie cu proteza.Va rog sa imi spuneti despre aceasta injectie… Read more »
Buna ziua.
Sincer am zambit cand am citit…infiltratia cu acid hialuronic nu va ajuta cu nimic. Mergeti si opetati pentru protezare, o sa ii ofere o viata normala, in conditiile in care operatia este facuta corect.
Numai bine!
MULTUMIM MULT PENTRU INDRUMARE!
BBuna ziua.Pot sa vin la cosultatie cu trimitere de la med de fam?Si unde pot sa fac programare?Multumesc
Buna ziua.
Cu bilet nu se poate.
Pentru programari: 0786602299.
Numai bine!
Leziunea de menisc poate da in timp iritare a nervilor si fasciculatii ale muschilor?
Buna ziua.
Nu. Numai bine!
Buna ziua Am 46 de ani si va rog din suflet sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva sa mai aman operatia. rezultat RMN realizat acum o saptamana Genunchi drept -epansamente lichidiene in cantitate mica vizibile pericondilian bilateral si difuz intraarticular;degenerare mucoida a cornului posterior al meniscului intern; contuzie a ligamentului incrucisat anterior;ligament incrucisat posterior,patelar si colaterale cu aspect normal IRM;edem osos intercondilian femural,condilian intern femural si tibial;condromalacie femuro-patelara grad III,mai severa la nivelul compartimentului intern;chist baker de 22/8 mm(cranio-caudal)/transvers);osteofite patelare ,femurale si tibiale;discret edem la nivelul partilor moi anterioare. Genunchi stang -epansamente lichidiene in cantitate mica vizibile in… Read more »
Buna ziua.
Ma distreaza sau ma pune pe ganduri faptul ca aveti exact aceeasi descriere si la stg si la dreptul…parca sunt copiate diagnosticele…este foarte rara ambii genunchi sa sufere la fel.
In alta ordine de idei discutia este ampla, aveti o artroza…depinde ce varsta aveti, ce greutate, cat de existe sunt leziunile ca suprafata, etc.
Operatia este obligatorie, dar nu pot sa va spun exact ce operatie, fara sa va consut.
Numai bine!
Buna sera Pentru moment asa a crezut si dr de familie ca ambii genunchi au aceleasi cauze dar citind foaia de la RMN cu atentie a vazut ca sunt unele modificari de ex chist la genunchiul drept ceea ce la stangul nu este…asi fi vrut sa fie o greseala dar din nefericire nu este iar radiografia confirma si ea modificarile.v-am scris in speranta ca infiltratiile ar fi o solutie de moment si ar mai amana operatia .varsta am zis mai sus 46 ani,greutatea of 85 ,prea mult recunosc..daca aceste infiltratii ar fi o solutie pt moment ce-mi recomandati? va multumesc… Read more »
Buna ziua.
Va recomand infiltratiile cu Synocorm forte.
Numai bine!
Buna ziua ! Va multumesc pentru informatiile din acest articol ! Eu am facut o radiografie la genunchiul drept si s-a constatat ca am gonartroza dreapta incipienta, fara determinari secundare osoase rd-fic la acest nivel ( am copiat mot-a mot), calcificari masive intr-o formatiune din zona iliaca si zona inghinala stanga. Aceste calcificari le-am avut de la varsta de 17 ani cand am fost si operata… Pe mine acum ma deranjeaza articulatiile intregului corp. Mai nou mi se blocheaza degetul mare de la mana dreapta, imi pocneste la indoire sau indreptare. Am facut si scintigrafie osoasa pentru ca am fost… Read more »
Buna ziua.
Trebuie in primul rand sa discutati cu un medic reumatolog tinand cont ca aveti mai multe articulatii suferinde, sa faceti analize specifice, si in urma investigatiilor se stabileste un tratament.
Numai bine!
In urma cu 6luni am fost diagnosticata cu gonartroza si ca tratament iau Celadrine problema mea este ca piciorul de la genunchi in sus este f umflat si am jena la mers si dureri.Va rog daca ma puteti ajuta cu ceva?
Buna ziua. Nu pot sa va sfatuiesc daca nu vad situatia locala si generala, investigatiile si tratamentele urmate. Numai bine!
Buna ziua,
Avem stabilita o consultatie la dl dr. Bogdan Andrei la sf lunii mai pt mama mea(gonartroza). Este Ok daca facem din timp RMN la ambii genunchi pentru a castiga timp? sau este ok si o radiografie? Avem si pentru RMN programare dar cineva ne-a spus ca RMN-ul nu este recomandat pentru diagnosticarea gonatrozei.:)))
Multumesc!
Buna ziua. Da, va sfatuiesc sa faceti RMN. Numai bine!
Buna ziua,
Am fost diagnosticata cu tendinopatie genunchi stg. Am urmat 12 sedinte de kinetoterapie, fizioterapie, masaj.Durerile sunt aceleasi sub genunchi, inspre interior. Am facut aceste terapii in paralel cu tratament antiinflamator si calmant.Mai exista alte metode de tratament deoarece durerea este aceesi? Multumesc anticipat!
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o noua evaluare la medicul curant.
Numai bine!
Buna ziua va rog sa imi spuneti daca la un an dupa operatie de ligament incrucisat anterior la genunchi si o leziune de cartilaj grad 2 celulele stem ma mai ajuta la ceva?Mentionez ca mi sau facut microfracturi pe zona lezata si deocamdata nu am dureri doar o senzatie de schiopatare si o senzatie ca picorul ar fi mai scurt decat celalalt.Pana acuma am 2 artroscopii prima in 2013 reconstrucie de ligament incrucistat prin soft tissue si a doua in 2015 revizie de ligament prin tehnica BTB si leziune de cartilaj grad 2 la nivelul condilului femural intern.Va multumesc.
Buna ziua,
am condromalacie patelara gr.2 la ambii genuchi. Din pacate kinetoerapia si infiltratiile n-au dat rezultate. Credeti ca puteti sa-mi faceti o protezare patelo-femurala? sau cat timp mai dureaza de la gradul 2 pana la distrugerea totala a cartilajului patelar?
Am 25 de ani, greutate normala iar activitati suprasolicitante nu fac.
Buna ziua. La gradul II nu aveti indicatie de peotezare. Se pot face terapii regenerative cu PRP sau celule STEM. Numai bine!
Multumesc,
Totusi, conform studiilor actuale pe care le-am mai citit si eu, aceste infiltratii nu par sa aduca rezultate bune pe termen mediu si lung.
Buna ziua, soacra mea are gonartroza in stadiu IV, are dureri insuportabile, niciun antidolorific nu-si mai face efectul, a facut si injectii si incercat tot felul de tratamente, insa nimic nu are efect. I s-au recomandat protezele, insa pana in prezent niciun medic nu si-a luat responsabilitatea operatiei deoarece sufera si de boala asa numita Elefantiazis( picioare gigant), astfel interventia fiind de risc ridicat.
Va rugam sa ne ajutati, exista alta solutie sau modalitate? Este vreo speranta sa putem face protezarea?
Va multumesc anticipat, astept cu interes un raspuns!
Buna ziua. Nu am experienta ca aceasta afectiune si modul cum ar trebui procedat. Numai bine!!!
Buna seara,
Va rog sa imi spuneti si mie daca pot face infiltratie la genunchiul stang,deoarece am dureri destul de mari .Me tionez ca sunt operata pe cord deschis de 2 ani jumatate de reconstructie valva mitrala.Am luat 8 luni sintrom si acuma iau aspenter.
Va multumesc mult pentru raspuns si eventual ajutor.
Buna seara,
Va rog sa imi spuneti si mie daca pot face infiltratie la genunchiul stang,deoarece am dureri destul de mari .Me tionez ca sunt operata pe cord deschis de 2 ani jumatate de reconstructie valva mitrala.Am luat 8 luni sintrom si acuma iau aspenter.
Va multumesc mult pentru raspuns si eventual ajutor.
Buna seara,
Va rog sa imi spuneti si mie daca pot face infiltratie la genunchiul stang,deoarece am dureri destul de mari .Me tionez ca sunt operata pe cord deschis de 2 ani jumatate de reconstructie valva mitrala.Am luat 8 luni sintrom si acuma iau aspenter.
Va multumesc mult pentru raspuns si eventual ajutor.
Buna seara,
Va rog sa imi spuneti si mie daca pot face infiltratie la genunchiul stang,deoarece am dureri destul de mari .Me tionez ca sunt operata pe cord deschis de 2 ani jumatate de reconstructie valva mitrala.Am luat 8 luni sintrom si acuma iau aspenter.
Va multumesc mult pentru raspuns si eventual ajutor.
Buna seara,
Va rog sa imi spuneti si mie daca pot face infiltratie la genunchiul stang,deoarece am dureri destul de mari .Me tionez ca sunt operata pe cord deschis de 2 ani jumatate de reconstructie valva mitrala.Am luat 8 luni sintrom si acuma iau aspenter.
Va multumesc mult pentru raspuns si eventual ajutor.
Buna seara. De vreo doua luni am durere la genunchiul drept. Nu am avut niciun traumatism, doar ma doare soldul drept si durerea se lasa pe picior in fata si lateral. La recomandarea doctorului ortoped, am facut o radiografie cu urmatoarea interpretare: spatiu articular femuro-tibial medial diminuat, asociind osteoscleroza subcondrala la nivelul platoului tibial medial. Minime modificari osteosclerotice si in compartimentul femuro patelar. V-as ruga sa-mi spuneti ce tratament se impune in aceasta situatie. Am 54 de ani, sunt destul de activa in gospodarie si am 78 kg din care stiu, trebuie sa dau jos cam multe. Va multumesc
Buna ziua. Sufar de gonartroza la piciorul drept de aproape 10 ani. Am 61de ani, diabet tip II (in urma analizei recent facuta glicemia este de 103, hemoglobina glicozilata 6.3, tratament cu siofor, 70 de kg, fara alte probleme medicale). Am citit articolul dv . si as dori sa fac aceasta interventie de protezare personalizata. Ce mod de plata accesibil exista? Casa de asigurari deconteaza o parte din costul protezei ? Multumesc!
Buna ziua. Casa de asigurari de sanatate nu deconteaza proteza personalizata, deloc. Numai bine!
Buna seara,ambfacut un rmb la genunchi si am fost diagnosticata cu:degenerare grad 2 menisc medial ,condrocalcinoza tibiala laterala.multumesc!
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta daca nu vad filmele RMN.
Numai bine!
Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti punctul Dv, de vedere privind recomandarea unui ortoped din Bucuresti in folosirea tratamentului cu Knee Active Plus . Va multumesc .
Buna ziua.
Nu experienta cu acest produs.
Numai bine!
Va multumesc pentru raspuns D-le Doctor. Va urez ” La multi ani ! ”
Buna ziua. Mi sa facut artroscopie la genuchiul dr. in urma cu o saptamana. Diagnosticul de externare este: Leziune de artroza grd lll-lV sant intercondilian gen dr, gr l rotula si gr ll compartiment lat si med. Am facut o injectie cu plasma inbogatita (PRP). Intrebarea mea este cand trebuie sa o efectuez pe urmatoarea, sau daca cea cu celule stem este mai eficienta in cazul meu. Informatile pe care le oferiti sunt extraordinare, toata stima pentru munca dvs.
Buna ziua.
Terapia cu celule STEM este cea mai buna, dar si o infiltratie cu PRP dar cu concentratia de 8 ori este buna (produs Arthrex).
Numai bine!
Buna ziua. Va rog D-le Doctor sa-mi spuneti parerea Dvs. despre tratamentul gonartrozei cu medicamentul frantuzesc ARTHRELIX, si dac Dvs. il recomandati pacientilor . Eu am 58 ani si am fost diagnosticata recent cu gonartroza de gradul 3 . Va multumesc foarte mult .
Buna ziua.
Da este un medicament bun.
Numai bine!
După operația de artroscopie condromalacie st.2 și 3 am făcut 3 infiltratii PRP pe genunchi inflamat.Mă simțeam mai bine. După o săptămână la recomandarea medicului am făcut o singură injecție cu hialurom pe genunchi mai puțin inflamat. Acum genunchiul s-a inflamat și mă doare. Hialurom se face pe genunchi inflamat?
Buna ziua.
Se poate face oricand dar indicatia o stabileste medicul pentru fiecare caz in parte. Numai bine!
Am fost primit diagnostic in urma unei radiologii de ,,Efilare spinelor tibiale – mic osteofit tibial lateral". Ce imi recomandati din punct de vedere al tratamentului.
Multumesc foarte mult pentru amabilitate!
Buna ziua.
Depinde ce simptome aveti, greutate, varsta. Mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!
Bună ziua domnule doctor:sunt diagnosticată cu următorul diagnostic în urma unui IRM: Gonactroza; Degenerescenota meniscului interna; Mica plaja de edem osos vizibila marginal conciliant femural intern . Am făcut prima data ozonoterapie: infiltratii cu soluție vascoelastica ,infiltratii cu PRM, medicamente am luat :armonia 120mg 1/zi ;wobenzim tab.3 /3 ori /zi,unguienr:fastul gel2/zi local 10 zile pe luna 3 luni am urmat tratamentul ,am terminat tratamentul,acum mă doare din nou si s-a umflat genunchiul din nou .ce-Mi recomandați? Va mulțumesc, ps. Am 56 ani si 66 kg
Buna ziua.
Depinde si ce varsta aveti, ce greutate.
In principiu fiziokintetoterapie pentru 1 luna,infiltratii cu antiinflamatoare.
Dar in functie de gradul de artroza: si operatia este o solutie.
Numai bine!
Bună ziua
Va rog daca se poate sa-mi spuneți care sunt diferențele intre infiltratiile clasice și cele cu celule stem.(ptr Gonartroza -leziune cartilaginoasa CFM) gr. 3-4, vârsta 48 de ani, 65 kg
Buna ziua.
Cam dupa 1.5-2 ani. Numai bine!
Va mulțumesc foarte mult ptr răspuns sunteți f. prompt.
As mai vrea sa va întreb DC. în cazul meu gonartroza-leziune cartilaginoasa CFM. gr. 3,4 vârstă 48 ani 65 kg cam cite astfel de infiltratii ( cu celule stem) se pot face ptr.. întârzia cit mai mult protezarea. Va mulyumesc
Buna ziua.
Tinand cont de varsta: raspunsul este da.
Numai bine!
Buna ziua,vă rog să-mi spuneți dacă un pacient de 79 de ani diagnosticat cu tromboza (tratament trombostop ) poate face infiltrații cu Diprofos având gonartroza gradul 4 ? Mai are și tratament cu Aspenter și Carvedilol ,mulțumesc.
Buna ziua.
Da poate face.
Numai bine!
buna ziua. am 33 de ani. am foat diagnostucat cu gonartroza de grad 3-4 plus ligamentele incrucisate rupte iar dupa efectuarea Rmn-ului la Sabador si o artroscopie la Elias … doctorul mi.a spus ca singura sanss e proteza la genunchi. Imi puteti spune daca exista si alta sansa sau / si cat ma costa aceasta operatie la Sanador ??
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad investigatiile. Numai bine!
Bună ziua! Am fost diagnosticată cu gonartroza incipienta. Mi s a recomandat infiltrații și Vimovo iar după 2 3 luni o artroscopie. La radiografie mi s a spus ca am o calcefiere la nivelul meniscului ! Adică o bucățică de os! Ce îmi recomandați dvs. TÎn sa menționez ca această formațiune iese în lateral și genunchiul se blocheaza și doare!
Buna ziua.
Raportat la ce mi.ati spus, va sfafuiesc sa faceti o artroscopie. Numai bine!
Bună ziua!
Am făcut un RMN la genunchiul drept. Vă rog frumos pot să vă trimit fișierul cu poze să vedem despre ce este vorba?
Mulțumesc anticipat!
Buna ziua.
Nu avem aceasta forma de comunicare. Va sfatuim sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!