Genunchiul este articulatia cea mai frecvent implicata in traumatologia articulara (in special ruptura de menisc) din cateva motive:
-este situata superficial, deci este expusa actiunii factorilor traumatici. Nu este inconjurata ca alte articulatii de grupe musculare puternice, care pot atenua intensitatea unui traumatism.
-are o structura anatomica particulara, fiind formata din doua suprafete articulare tangentiale, fara o congruenta perfecta intre ele, fara a fi solidarizate prin grupe musculare foarte bine dezvotate.
-asupra ei se exercita solicitari functionale foarte mari, tinand cont ca alternativ toata greutatea corpului se lasa pe fiecare genunchi.
Genunchiul este format din 3 tipuri de structuri:
-osoase: suprafatele articulare femurala, tibiala si rotuliana.
-intraarticulare: de alunecare si fixare (meniscurile, ligamentele incrucisate, ligamentul popliteu. membrana sinoviala)
-extraarticulare: de miscare (musculatura).
Va prezentam cateva notiuni de anatomie printr-o disectie de menisc realizata de echipa noastra:
Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma litere „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O”. In sectiune au o forma triunghiulara cu periferia groasa si strans aderenta de capsula articulara, in timp ce marginea ce priveste spre cavitatea articulara este subtire, ascutita si libera. Fata superioara este concava, in timp ce fata inferioara este plata. Aceasta forma este dictata de forma suprafetelor osoase cu care vine in contact meniscul.
Fiecare menisc este format dintr-un corp si doua coarne (anterior si posterior). Ambele meniscuri sunt atasate la tibie prin intermediul coarnelor anterioare si posterioare. Meniscurile au o mare mobilitate, dar meniscul lateral este mult mai mobil decat cel medial. Imobilitatea relativa a meniscului medial (in flexie are o translatie anterioara doar de 5mm) este motivul principal pentru care rupturile meniscului medial sunt mult mai frecvente decat cele ale meniscului lateral( are o translatie de 11mm).
Ambianta in care lucreaza meniscurile este lichidul sinovial, care mentine in interioarul articulatiei un coeficient de frecare de 0,001. Articulatia genunchiului este intoleranta la corpi straini si reactioneaza violent pintr-o sinovita inflamatorie cu hidartroza (acumulare de lichid in genunchi). Leziunea de menisc poate fi completa, si astfel meniscul rupt poate deveni un corp strain liber intraraticular, dar totusi si o bucata de menisc rupta incomplet este considerata un corp liber. Ruptura de menisc poate determina blocarea articulatiei genunchiului, singurul moment in care acesta leziune este o urgenta chirurgicala.
Vascularizatia meniscurilor. Aportul vascular provine din arterele geniculate, care dau nastere unui plex capilar perimeniscal (foarte important). El asigura vascularizatia corpului meniscal in proportie de 25-33% si are insemnatate clinica deosebita deoarece imparte meniscul in trei zone: zona red-red la exterior, zona red-white la mijloc si zona white-white(avasculara) la interior. Gradul de vascularizatie este direct proportional cu potentialul de vindecare al meniscului. Practic o ruptura de menisc in primele doua zone nu se poate vindeca, de aceea ea trebuie indepartata artroscopic. Patrarea zonei lezate de menisc va determina o imbatranire prematura a articulatiei, practic aparitia artrozei in cativa ani.
Rolul meniscurilor este de ameliorare a congruentei dintre condilii femurali si tibiali, preluarea si dispersia incarcarii (rol protectiv asupra cartilajului articular), absortia socurilor, stabilizare pasiva, diminuarea fortelor de contact, lubrefierea articulara, limitarea miscarilor de flexie si extensie. Lipsa meniscurilor determina o crestere cu 400% a stresului la nivelul suprafetelor de contact femuro-tibiale. Esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este prezervarea marginii externe a meniscului.
Simptomatologia. Ruptura de menisc poate determina:
-durere la nivelul interliniului articular (cel mai frecvent simptom) exacerbata in timpul examenului clinic de manevrele de provocare. Durerea apare la genuflexiuni, la rotatiile pasive ale genunchiului ( in pat, in pozitiile de relaxare), la efort.
-hidartroza (acumulare de lichid in genunchi) recidivanta sau hemartroza (sange in genunchi) in leziunile recente.
-impotenta functonala mai ales la urcatul si coboratul scarilor.
-un tip particular de instabilitate a genunchiului (pacienul simte ca ii sare genunchiul si ca il pune la loc).
Diagnosticul se bazeaza pe:
-examenul clinic ala articulatiei genunchiului
-ecografie de parti moi ( poate evidentia acumularea de lichid sinovial si o ruptura de menisc).
-RMN este investigatia de electie. Prin aceasta investigatie se obtine o reconstructie tridimensionala a intregului menisc, si astfel leziunea meniscului este descrisa in amanunt.
-artroscopia exporatorie: in prezent nu este indicata doar in scop diagnostic, pentru ca ruptura de menisc poate fi stabilita cu certitudine prin examenul clinic si RMN.
Tipuri de leziuni de menisc:
1.Longitudinala: are traiect vertical si este paralela cu marginea periferica a meniscului.
2.Orizontala: este un plan de clivaj in mijlocul meniscului.Este frecventa in 1/3 posterioara a menicului intern si in 1/3 medie a celui lateral.
3.Oblica: cuprinde toata grosimea meniscului de la centru la periferie.
4.Radiala: porneste de la centru spre periferie si are traiect perpendicular pe circumferinta.
5.Flap tear (in limba de clopot): ruptura radiala cu clivaj
6.Complexa
7.Degenerativa
Optiuni terapeutice. Sunt in numar de trei, iar alegerea initiala se face pe baza exanului RMN:
–ortopedic se aplica rupturilor longitudinale stabile (sub 1 cm) sau incomplete. Consta in imobilizare in atela gipsata 2 saptamani, antiinflamatoare, gheata, apoi inca 2 saptamani fizio-kinetoterapie. In prezent tendinta este de a se renunta la aceasta metoda de tratament, tinand cont de atrofia musculara secundara si raportat la potentialul de vindecare a meniscului.
–meniscectomia se aplica tuturor leziunilor care nu pot fi reparate (complexe, clivaj, degenerative, flap), cu amendamentul ca esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este prezervarea marginii externe a meniscului. Meniscectomia totala este urmata in decurs de 7l uni-14ani de aparitia artrozei. In prezent, ruptura de menisc, indiferent de tipul ei, nu se mai sanctioneaza chirurgical prin meniscectomie totala.
Tehnica chirurgicala este artroscopica, minim invaziva, cu spitalizare de 24 de ore ( one day surgery), recuperare rapida in 2-4 saptamani care presupune mers progresiv din a 2-a zi postoperatorie, fizio-kinetoterapie si tratament mendicamentos cu antialgice,antiinflamatoare si antibiotice pentru 5-7 zile. Interventia se face cu rahianestezie si consta in introducerea la nivelul articulatiei, prin doua incizii minime de 2-3mm, unei camere de luat vederi si a unui instrumentar special, necesar manevrelor chirurgicale. In prezent meniscectomia prin artrotomie (incizie larga) este inadmisibila.
–repararea prin sutura este solutia ideala in tratamentul leziunii de menisc.
Este astazi acceptat pe baza a numeroase studii clinice ca leziunile longitudinale recente, situate in 1/3 periferica a meniscului pot si trebuie sa fie reparate. Ele sunt singurele leziuni de menisc pretabile pentru sutura. Este foarte important ca postoperator pacientul sa urmeze un program strict de recuperare. Artroscopia reprezinta o interventie care asociaza si un proces de instilatie aspiratie la nivelul genunchiului, astfel intraoperator se consuma peste 5l de ser fiziologic care trec prin articulatie, astfel incat fiziologia normala a articulatiei si implicit lichidul sinovial, sunt modificate. Pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei meniscului, este recomandata o serie de 3 infiltratii, la 30 de zile postoperator, cu Synocrom forte.
In situatia in care se constata intraoperator leziuni la nivelul cartilajului articular, se recomanda continuarea tratamentului cu infiltratii intraarticulare vasco-elastice sterile sau cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite).
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic. Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetci.
Buna seara,am o intrebare .apa la genunchi .NU se poate trata si fara operatie?
Buna ziua. Interventia chirurgicala este absolut necesara in cazul dstra. Aveti o ruptura de menisc grdul III, iar neglijarea acesteia va duce la aparitia artrozei. Va sfatuim sa luati legatura cu dr Andrei Bogdan. (0757021567) Numai bine!
O rugaminte ,domnul doctor . Am facut un RMN la genunchi si mi s-a spus ca ar fi o ruptura de menisc . In RMN spune ca am menic lateral cu leziune radiara corporeo-cornoala posterioara cu eversie anterioara a fragmentului ‘in toarta de cos’ ;
Ligamente incrucisate anterior si posterior continue ,cel anterior discret edematiat . As dori si parerea dv. sa vad daca este necesara operatia si daca este ruptura cum se mai spune ?
Va multumesc !
Buna ziua. Va sfatuim sa mergeti la o consultatie la dr Andrei Bogdan (il gasiti marti si joi la Medicover Victoria, intre orele 14-18.00), iar dnul dr o sa va indrume supra investigatiilor care trebuiesc facute pentru a obtine un diagnostic si un tratament. Numai bine!
Buna ziua. Este nevoie de RMN, in mod evident. Pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Tratamentele sunt complet diferite. RMN-ul trebuie facut cat mai repede, pentru ca imobilizarea in ambele situatii este inutila. Va sfatuim sa luati legatura cu dr Andrei Bogdan pentru a va lamuri asupra diagnosticului si tratamentului. Numai bine!
Am o fata de 14 ani care face handbal si la un meci i s a blocat genunchiul. La doctor ne`au spus ca este o ciupitura de menisc si acum are o atela gipsata . Este necesar RMN`ul in primele zile sau se poate astepta si dupa cele 14 zile cu atela gipsata ? Mi s a mai dat si o fiola de fraxiparania de 0,4 ml , este neaparata nevoie facuta pentru ca nu am gasit decat de 0.8 ml. Accidentarea am avut-o ieri , 10.11 Multumesc !
sunt mama unui baietel de 6 anisori si de anul trecut de colindete a calcat stramb pe un drum de tara cu gheata iar a 2 zi i sa umflat piciorusul am fost cu iel la spital la tgv dar fiind sarbatorile de iarna nu era nimeni peacolo totusi i sa pus o paleta de gips spunandumi ca nu are nimic durerea cu timpu la lasat dar baiatu nu intinde picioru nici acum il tine ceva am fost cu iel la bucuresti si nea trimis sa facem sport la tgv cu parafina dar degeaba nimeni numi spune ce are sunt… Read more »
Buna ziua. Este posibil sa faceti o noua leziune care sa nu aiba legatura cu operatia anterioara sau sa fie doar o inflamatie. Va sfatuim sa mergeti la o consultatie la medicul dstra curant in vederea unei consultatii si a unor investigatii de specialitate. Succes!
Buna ziua,m-am operat de ruptura de menis(in clivaj) piciorul stang in 2009 decembrie la Sp.Sf.Ioan,iar in august am dat un test de efort si de atunci ma supara foarte tare genunchiul stang.Nu stiu ce s-a putut intampla?
Si eu m-am operat de menisc, la dr. Andrei. Am fost la Sanador, conditii exceptionale si fiind asigurat m-a operat prin casa de asigurari. Au un program pentru artroscopie foarte avantajos pentru pacient. In 2009 m-am operat la si la piciorul stg la Municipal si l-a stat m-a costat mult mai mult.
Am inteles eu de la cineva ca daca ai ruptura de menisc, pe partea interioara, este diferit fata de ruptura de menisc pe partea exterioara. Si ca o poti duce mult mai mult daca ai ruptura de menisc pe partea exterioara pentru ca nu sapa in cartilajul piciorului. Este adevarat sau fals?
Pe mine m-a operat de ruptura de menisc chiar doctorul care are acest site, Andrei Bogdan Ioan. Mai am foarte putin din recuperare si urmeaza sa imi faca niste infiltratii in genunchi. Sunt foarte multumit de operatie, o adevarata echipa de profesionisti, recomand 100%
Eu am dat 1400 ron la Sanador, pentru am facut prin casa de asigurari. Conditii super, aparatura, personalul foarte amabil. Trebuie sa iei legatura cu dr. Andrei, si iti explica procedura. Oricum e simplu. Bafta!
In urma unui RMN, mi s a recomandat artroscopie la genunchi pentru menisc si chist Baker.Mi as dori sa ma operez in Bucuresti la Sanador, dar m ar interesa sa aflu cat ar fi costul total al interventiei chirurgicale.Sunt angajata,avand platite contributiile catre casa de sanatate.Multumesc anticipat
Buna ziua. Pentru astfel de informatii va rog sa discutati cu asistenta mea Carmen Bulboaca la nr 0732717947. Tot cu ea va programati. Numai bine!
am si eu o problema cu genunchiu ruptura de menisc cit a facut operatia eu nu prea am bani…
Am facut o ruptura de menisc la fotbal in urma cu 6 luni…bien nu am stiut ce am patit la inceput, dar s-a blocat genunchiul. Am facut RMN, si m-am operat. Dupa 2 luni am jucat din nou, iar acum ma simt foarte bine. Joc fotbal profesionist!
Acum cativa ani, am participat la un meci de fotbal si am cazut, si ceva a trosnit la genunchi, si cred ca am ruptura de menisc. Probabil ca o sa fac si o vizita la un doctor, inca nu stiu ce sa fac… dar am citit aici despre ce e vorba, macar m-am informat bine.
Buna seara! am facut o examinare RX la clinica Medas iar diagnosticul este: Moderate pensari ale spatiilor articulare femuro-tibiale interne bilateral; discreta efilare a spinelor tibiale interne-modificari degenerative articulare femuro-tibiale incipiente. La intrevederea cu doctorul, mi-a spus ca este un inceput de artroza. As dori sa stiu daca este necesar sa fac un RMN ptr a vedea daca am ruptura de menisc, deoarece simt de multe ori cum imi joaca rotula genunchiului, cu durere la mers sau intins piciorul, trosnituri la orice flexare a genunchiului. Multumesc!
Buna ziua ! Am un copil are 16 ani face fotbal de performanta si din pacate a facut in urma unei accidentari o fisura oblica a meniscului extern relevata de examen rmn la recomanfarea dr . Ungurianu ortoped de la spitalul jud galati . Mentionez ca nu a avut dureri mari face si in prezent alergari usoare nu a scazut in masa musculara dar dupa o luna de la accident ce e de facut tratament , operatie (oarre ?) Cand poate sa joace?
Buna ziua. Depinde de gradul leziunii. Daca este de gradul I sau II nu trebuie operat. Daca este de gradul III, atunci trebuie. Va sfatuiesc sa veniti la o consultatie ca sa va pot da mai multe informatii.
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Buna ziua,am facut si eu un RMN la ambi igenunchi si mi s-a spus ca as avea ruptura de menisc(ma dureau foarte mult cind coboram scarile sau cind stateam in pat intins)..au trecut citeva luni in care am facut fizioterapie ma simpt bine fara sa mai am aceleasi dureri.D-le doctor mai e cazul sa ma operez ?va rog mult dati-mi un sfat Va multumesc mult
Buna ziua. Din pacate nu va pot raspunde fara sa vad investigatiile si fara un examen clinic. Depinde si de gradul leziunii de menisc. Numai bine!
Multumesc pentru raspuns ,va voi suna si in cel mai scurt timp voi veni la o consultatie !
Buna ziua. Am facut si eu RMN genuchi stang.
Rezultat :
Secvente efectuate : sagital STIR, PD, axial PD fat sat, coronal T1
Fara modificari de semnal T1, STIR la nivelul segmentelor osoase examinate.
Integritatea ligamentelor colateral lateral, medial, tract ilio-tibial, incrucisat anterior si posterior.
Modificari degenerative corn posterior menisc intern.
Fara modificari la nivelul cartilajului articular.
Cantitate minima de lichid in cavitatea sinoviala.
Concluzii :
Modificari degenerative corn posterior menisc intern.
Brusita minima.
Daca este posibil as dori un sfat. Este de operat sau nu ?
Multumesc anticipat
Buna ziua.
Conform RMN-lui da este de operat, dar acest lucru depinde si de simptome, de examenul clinic…de mai multi factori.
Dar in principiu aveti indicatie operatie. Succes!
Dr. Andrei Ioan Bogdan
dupa r.m.n. am diacnostic ruptura insertie superioara a ligamentului incrucisat anterior ,leziune traumatica gr 2 corn posterior intern si extern ,hidratoza. Va rog o parere Va multumesc
Buna ziua. Discutia este mult mai complicata si include varsta dstra, greutatea, ocupatia, gradul de activitate sportiva…In principiu este nevoie se o intervetie de reconstructie a LIA, in vederea restabilirii functiei normale a genunchiului. Va astept la o consultatie pentru a da sfaturile corecte. Va rog sa va programati la nr 0786602299. O zi buna!
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Domnule doctor, va rog sa ma ajutati cu un sfat …nepoata mea , de 22 ani , este studenta in Anglia ,si are ruptura de menisc si posibil ruptura de dublu ligament la un genunchi . I-au facut cei de acolo un RMN si teoretic au programat-o pentru operatie in septembrie ( beneficiaza, fiind studenta , de gratuitate, prin NHS ) . S-a prezentat la medicul ortoped dintr-o clinica , un medic indian , care a speriat-o rau de tot …. I-a comunicat ca trebuie sa-i extraga total(?!) cartilagiul ca e distrus total ,ca poate sa moara ( !!!???) in… Read more »
Buna ziua. Sincer abordarea este un pic sau mult exagerata in sensul negativ. Legat de indicatii: ruptura de menisc intern si LIA (asociere frecventa), au indicatie chirurgicala, asta este clar. Conform studiilor, leziunile vechi (cativa ani) determina aparitia leziunilor de cartilaj articular. Aceste leziuni, in 2014, au indicatie de tratament in vederea vindecarii (daca este posibil), dar exista n metode de tratment cu rezultate foarte bune. Cartilajul trebuie sa ramana pe loc, meniscul trebuie sa ramana pe loc, ligamentul incrucisat trebuie refacut: reguli esentiale. Legat de complicatii: exista risc de tromboza si de infectie, dar sincer nu am vazut la… Read more »
Stimate Domnule Doctor Andrei Ioan Bogdan, doresc in primul rand sa va felicit pentru aceasta pagina informativa! Va scriu in legatura cu fratele meu care are la genunchiul drept o ruptura in toarta de cos menisc intern si ruptura de ligament incrucisat anterior, leziuni mai vechi. Avand 44 de ani si lucrand in interventii la pompieri, avem un mare interes pentru o recuperare cat mai buna a genunchiului. Avem rugamintea sa ne impartasiti parerea dumneavoastra in legatura cu interventia chirurgicala. Ar mai fi posibila sutura meniscului sau e necesara rezectia? Am putea sa va trimitem RMN-ul pentru o apreciere exacta.… Read more »
Buna ziua. Decizia legata de sutura sau meniscectomie, se ia eminamente intraoperator in functie de localizarea leziunii si gradul degenerarii meniscului. Medicul curant va decide asta intraoperator. Nu trebuie sa cautati pe cineva care va promite asta, pentru in 90% din cazuri nu e posibil. Uneori insa esti obligat ca si chirurg sa faci asta, chiar daca sansele de reusita sunt mici, situatii in care alternativa este sa scoti tot meniscul, lucru care oricum ar fi mai rau pentru pacient. In concluzie: aceste 2 leziuni sunt foarte serioase, nu trebuie neglijate, se opereaza amandoua, iar poatoperator, pacientul avand acrivitate fizica… Read more »
Buna ziua’ am 46 de ani ‘ inaltime 1’69 si o greutate de 73 kg’ in urma cu 2 luni am simtit o durere la genunchiul stang am facut un examen rmn iar rezultatul a fost urmatorul: edem osos marcat condil femural extern cu zona cu aspect de necroza pe o intindere de 22 mm si o grosime maxima de 7 mm’ edem osos mai redus condil femural intern -cartilajului articular indemn fara intreruperi de contur -corn posterior menici intern leziune meniscala minora stadiul I/II -LIA cu.semnal edematuos fara intreruperi fibrilare -fluid minim articular. Va rog sa-mi spune-ti si mie… Read more »
Diagnosticul corect este de osteocondrita disecanta a genunchiului, este o zona de necroza, de infartizare osoasa. De obicei apare posttraumatic, dar nu numai. Din fericire se tratateaza si leziunea se vindeca, dar doar in stadiile incipiente. Mai exact: initial apare un edem – necroza -> delimitarea stricta a necrozei ->distrugerea cartilajului articular -> desprinderea zonei necrozate din restul tesutului osos sanatos -> defect osos marcat in articulatie -> artroza. Tratamentul este strict chirurgical si consta in revascularizarea tesutului osos. Va rog sa luati legatura cu asistentul meu Daniel la nr 0786602299 in vederea unei intalniri. O zi buna! Dr. Andrei… Read more »
buna ziua domnule doctor. in urma cu 2 saptamani la un joc de fotbal am simtit o trosnitura foarte puternica la genunchiul drept m-am prezentat la urgenta unde in urma unei radiografii mi-au zis ca am entorsa si dupa 3 zile m-am prezentat la ortopedie si mi-au fixat o atela gipsata. dupa 7 zile m-am prezentat la control si de aici surprizele ruptura de menisc intern si blocaj articular fiind necesara artroscopia de urgenta. am ramas internat a 2-a zi in timpul opetatiei de artroscopie m-au diagnosticat si cu ruptura completa de LIA. mentionez ca am 27 de ani 1.70… Read more »
Buna ziua. Din pacate in prezent casa nationala de asigurari nu are un program pentru reconstructia LIA sau a oricarui alt ligament, de aceea nu puteti beneficia de aceste implanturi indiferent de spitalul unde optati sa va operati.Implanturile costa in jur de 700euro de la Biomed, USA, fiind printre cele mai bune de pe piata. Exista si alte firme: Arthrex/MTI, USA, dar preturile nu variaza foarte mult. In spitalul Sanador, interventia, suruburile, spitalizarea, recuperarea timp de 6 saptamani, va costa in jur de 9000ron: 5000ron este operatie, 3000ron suruburile, 400ron orteza, 600ron recuperarea. Daca doriti sa continuam discutia va puteti… Read more »
va multumesc frumos domnule doctor pt indicatii. imi doresc foarte mult reconstructia LIA deoarece activitatile mele zilnice includ efort fizic dar deocamdata nu dispun de acei 9000 de ron. o singura intrebare mai am … fara aceasta interventie chirurgicala , voi putea sa merg normal sa urc si sa cobor scarile si sa conduc autoturismul, fara a mai practica sport sau alergari. va multumesc frumos domnule doctor
Buna ziua. Fara aceasta operatie aveti sanse mult mai mari sa apara o artroza la o varsta mult mai frageda fata de cursul firesc al lucrurilor, dar asta nu putem anticipa cu exactitate. Cert este ca raman niste miscari anormale, care in timp duc la artroza. Legat de pret, in trecut nu existau aceste metode moderne de fixare a ligamentului(grefei), deci teoretic operatia o putem face si fara implanturi la Spitalul de Urgenta Floreasca. Este o metoda tot cu grefa hamstring care se trec de 2 ori prin 2 tuneluri femuro-tibiale. Recuperarea este aceeasi si este o metoda care se… Read more »
Buna ziua domnul doctor, In urma durerilor de genunchi, mi-a fost recomandat un rmn si concluziile sunt: ruptura corn posterior menisc intern, condropatie femurala interna grad IV si bursita. Am 47 ani, 1,68 inaltime si 80 kg. Medicul reumatolog mi-a indicat cateva proceduri terapeutice si kinetoterapie asta pana reusesc sa ajung la un ortoped. Sunt din provincie si as dori sa ma ajutati cu un sfat cum sa procedez in continuare. mentionez ca am o asigurare de sanatate la Alliantz si va rog sa imi spuneti daca ma ajuta in cazul unei operatii la dvs si care ar fi costul… Read more »
Buna ziua. In mod normal tratamentul este strict chirurgical si consta intr-o artroscopie de curatare a meniscului si debridare a cartilajului articular, iar in functie de tipul leziunii cartilaginoase se pot face si alte proceduri. Pentru delatii legate de costuri si asigurari va sfatuiesc sa luati legatura cu Georgiana de la spitalul Sanador: 0755108681, iar daca situatia este favorabila va astept la o consultatie. Numai bine!
Buna dimineata si multumesc mult pentru raspuns! O sa iau legatura cu Georgiana pentru detalii, numai ca pe la mijlocul lunii august avem platit un concediu si as dori sa merg cu familia. Legat de acest lucru imi puteti spune, va rog, ce pot si ce nu pot face in concediu (din punct de vedere al problemei de genunchi)? Am incercat sa sofez, dar nu pot merge mai mult de 10-15 km. Pot sta in masina numai cu piciorul intins. Tot de reumatolog mi-a fost recomandata dexametazona – preventiv, pana ajung la Sanador. Ce parere aveti? In weekend am citit… Read more »
as dori sa ma ajutati.mama mea a facut ruptura de menisc si ceva cu ligamentele nu stiu sigur.caut un doctor bun sa o operez cu laser de preferabil.este urgent si nu stiu unde sa merg cu ea as vrea un medic ft. bun pt.ca are si o varsta si imi este frica sa o duc la orice spital . va mulțumesc
Buna ziua. Va pot ajuta la Spitalul Sanador, iar interventia este artroscopica(2 incizii de cca 4 mm fiecare). Dar trebuie sa veniti la o consultatie initial. Ma puteti suna la numarul 0757021567 pentru o programare. O zi buna!
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Buna ziua
Sotul meu a fost la Sanador la d-l doctor Nica (Popovici Mircea) . Dinsul a recomandat sa consultam un ortoped (preferam tot la Sanador) . La genunghiul drep la RMN avem asa trecut
-Minim revarsat articular
-Degenerescenta mucoida corn posterior menisc medical
-Leziuni degenerative menisc latera
-Extruzie corn anterior menisc medical
-Rupturi fibrilare ligament incrucisat anterior
Noi am inteles ca este nevoie de interventia d-voastra.Suntem din Craiova si am dori sa venim direct la clinica pentru interventie, cind aveti disponibilitatea.
Multumesc
Buna ziua. Va rog sa ma contactati la telefon: 0757021567 ca sa discutam. O zi buna!
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Foarte buna articolul. Felicitari d-le Doctor Bogdan Andrei
Buna ziua. Am o fata de 29 ani, handbalista profesionista. Dupa perioada de vacanta de aprox 6 saptamani a reanceput antrenamentele printr-un cantonament la mare, fara perioada de readaptare la efort. In a treia zi de antrenament a simtit o intepatura in partea exterioara a genunchiului, apoi durere dupa care a intervenit blocajul genunchiului, Aceste simptome apareau doar la alergare, altfel nu avea probleme. Am fost la dr. si in urma ecografiei diagnosticul a fost de luxatie corp menisc ext.stg. fara interceptare suprafete articulare (lez gr I-II). Corp cartilaginos mobil. A facut 8 zile de neoendosix si escualen plus. Apoi… Read more »
Buna ziua. Centrul de recuperare de la Sanador este unul foarte bun, cu mare experienta si va recomand sa mergeti la ei. Sigur ca poate face sport mai ales ca nu s-au descoperit leziuni grave in genunchi. O zi buna!
Totodata va rog sa imi spuneti daca este recomnadat in acest caz injectie cu solutie vascoelastica si daca DA, care ar fi cea mai buna. Multumesc
Este recomandata infiltratia cu solutie vascoelastica. Eu folosesc Synocrom forte cu rezultate foarte bune. Succes!
Buna ziua D-le doctor. Am 35 ani, si anul trecut, mai exact in luna mai, am fost supus unei interventii prin atroscopie la genunchiul drept pentru ruptura de menisc, ocazie cu care s-a constatat ca am si LIA rupt. Citez de pe fisa de externare: diagnostic la externare: instabilitate cronica a genunchiului, lia sau corn anterior al meniscului medial. Diagnostice asociate: plica mediopatelara, sinovita cronica, corp liber articular. Interventie chirurgicala: meniscectomia artroscopica cu debridare, osteoplastie sau condroplastie. Dat fiind faptul ca nu sunt un sportiv de performanta, mi s-a recomandat ca, dupa interventie, sa incep procedurile de recuperare si de… Read more »
Daca am inteles eu bine, ati avut genunchiul blocat sau relativ blocat 4 luni pana cand ati optat pentru interventia chirurgicala. Faptul ca ati stat atata timp cu genunchiul limitat ca si miscare, este posibil sa va fi afectat atat de serios incat sa va fie imposibil sa recuperarti complet. Meniscectomia, cu toate caracteristicile ei, nu are importanta in recuperarea mobilitatii. Va sfatuiesc sa faceti un RMN si sa va evalueze un medic de recuperare cu experienta. Numai bine!
Buna seara,
Concluziile examenului RMN sunt
-leziune gradul III menisc intern insotit de condromalacie femurala secundara condil intern gr I
-condromalacie patelara Gr III
-Enzopatii LMC si ligament palentar
As dori o consultatie la dvs pt a vedea ce e de facut. Banuiesc o interventie chirurgicala.
Buna ziua.
Va astept. Pentru programare: 0786602299. Legat de operatie: este unica varianta.
O zi buna!
Buna ziua,
M-am programat pe data de 2 oct 2014 ora 16.30 la dvs la cabinetul de la Medicover.
Vin cu un dosar complet de analize si cu RMN.
O zi buna
Buna ziua. Foarte bine, ne vedem acolo si vedem ce este de facut. O zi buna!
Buna ziua.Va rog daca ma puteti ajuta inspre indrumare.In timpul unei partide de fotbal in timp ce alergam usor mi-am rasucit genunchiul,trosnind,moment in care am cazut..nu am mai putut juca.In urma examenului RMN..linie de hipersemnal al cornului posterior al meniscului lateral precum si a celui anterior.Nu pot sa indoi genunchiul decat vreo 90 grade..dupa care daca fortez ma doare in spre interiorul genunchiului unde ar fi celalalt menisc.Va rog daca ma puteti ajuta..sa imi spuneti ce e de facut.Multumesc.
Buna ziua.
Nu pot sa va sfatuiesc fara sa vad RMN-ul si genunchiul dstra. Linia de hipersemnal poate fi o leziune de gr II si nu necesita operatie, sau de gr III si necesita. Va astept!
Am fost operata de dl doctor pe 13 oct 2014.
Multumesc domnului dr Ioan Andrei Bogdan pentru dedicatia fata de bolnavi. Are o mana de aur.
Recomand cu caldura.
Multumesc pentru aprecieri.
Succes!
Am fost operata de leziune menisc grad 3.,30 .oct .2014,genunchiul este inca umflat,trosneste,am avut 7zileCM la externare si 10 zile CM medic de familie,numai am cum sa obtin medical ,este normal? acum imi pot gasi un job ,avand in vedere ca nu o sa am munca de birou.CM le-am obtinut de la jobul anterior care a fost cu contract de munca perioada determinata,in urma unui accident de munca.
Buna seara. Daca ati fost operata pe 30 octombrie, si azi suntem in 12 noiembrie, atunci aveti 13 zile de la operatie. Probabil ca nu ati citit despre ceea ce inseamna recuperarea dupa o astfel de leziune. Dureaza 4-6 saptamani. Legat de CM, de job, nu ati fost foarte explicita si nu va pot raspunde pentru ca nu am inteles, si nu cred ca este datoria noastra sa va sfatuim in acest sens. Nu in ultimul rand, va mentionez ca toti pacientii au dupa 13 zile de la operatie aceleasi simptome ca si dstra si va sfatuiesc sa mergeti sa… Read more »
M-am operat in Spitalul Floreasca si cu greu am obtinut 7zile de CM,nu mi s-a parut ca a procedat corect ,trebuia cel putin pana cand se scoteau firele ,a lasat in baza medicului de familie,care mi-a dat 10 zile cu cod 932 pentru ca atat putea ,adica 17zile CM ,sunt deajuns?
Nu avem cum sa va raspundem la aceasta intrebare, fiind de competenta medicului de recuperare, care va urmareste in mod normal dupa operatie. El stie cum este genunchiul dstra, ce meserie aveti, daca puteti sa va duceti sau nu…daca mai aveti nevoie de recuperare sau nu. Noi nu stim absolut nimic despre situatia dstra, despre diagnosticul exact, deci nu putem sa va sfatuim in acest sens. Oricum legal la spital primiti CM cat sunteti internata, apoi MF poate sa va dea inca 10 zile, iar ulterior medicul de policlinica va prelungeste cat este nevoie. Deci cursul lucrurilor dpdv al CM… Read more »
Buna ziua.
In urma urma cu o luna am suferit o accidentare la genunchiul piciorului drept. In timpul unui joc de fotbal am aterizat cu toata talpa pe sol si mi-a parait genunchiul. La recomandarea medicului am facut o rezonanta magnetica. Concluzia examenului RMN este: intindere LIA cu mici rupturi fibrilare; intindere ligament colateral medial, muschi semimebranos; fisura orizontala CAME. Va rog sa imi spuneti ce parere aveti si ce metode terapeutice trebuie sa urmez. Multumesc!
Buna ziua, Am facut un RMN pentru care am obtinut urmatorul diagnostic: 1. traiect radiar de fisura si arii de contuzie osoasa si impactare trabeculara a osului sponginos la nivelul regiunii postero-externe a epifizei tibiale proximale, cu interesarea corticalei platoului tibial extern, fara deplasare 2. traiect vertical-oblic de fisura interesand cornul posterior meniscal extern, cu atingerea ambelor corticale 3. traiect orizontal-oblic de fisura interesand cornul posterior meniscal intern, cu atingerea ambelor corticale 4. rupture fibrilare partiale ale LIA, cu edematizare difuza a acestora 5. ruptura LCM in 1/3 medie 6. ruptura partiale ale fibrelor LCL 7. LIP cu aspect normal… Read more »
Buna ziua. Conform descrierii de la RMN: da. Numai bine!
Buna ziua…acum 16 luni am avut probleme la un fotbal, vreo 3 saptamani m-am deplasat mai greu.Acum am facut Rmn…menisc discoid intern, leziune grad 3…fara dureri, lichide, umflaturi sau alte simptome.Ce recomandati, pasul urmator? Multumesc frumos!
In cazul dstra, aveti doar indicatie chirurgicala de regularizare a meniscului.
Operatia trebuie facuta eminamente artroscopic.
Numai bine!
bună ziua am si eu o problema la genunchi acum o lună la un meci de fotbal am facut un blocaj la.minge si pe moment nu aveam nimic dar a 2zi au inceput durerile imi amorteste când stau in picioare sau in pat dar de alergat pot alerg dar cand dau cu piciorul în minge simt că imi cedează genunchiul imi puteti zici cam ce problema ar fii???
Buna ziua. Descrierea dstra este subiectiva. Dar pare sa fie vorba despre o leziune de menisc.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN, pentru un diagnostic clar. Apoi va pot sfatui mai bine.
Numai bine!
Buna seara, Am cazut si m-am lovit la genunchiul stang, am facut RMN si rezultatul este : Lichid intraarticular in cantitate moderat crescuta mai accentuat la nivelul recesului lateral.Meniscurile lateral si median prezinta semnal neomogen la nivelul meniscului medial cu imagine de fisura la nivelul cornului posterior si neregulat cu imagine de fisura la nivelul cornului anterior al meniscului lateral. Modificari de semnal la nivelul condilului lateral femoral cu aspect de edem posttraumatic. Ligamentul incrucisat posterior este intact si normal ca grosime si caracteristica a semnalului. Ligamentul incrucisat anterior este edematiat. Lama lichidiana la nivelul ligamentului colateral extern. Concluzii: leziuni… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti initial un program de fizio-kinetoterapie – 2-4 saptamani, in vederea ameliorarii simptomelor generate de traumatism. Daca dupa aceasta perioada, raman simptome restante, atunci se pune problema unei interventii. Numai bine!
Bună ziua.
Va mulțumesc frumos ptr raspuns. Totuși va rog dacă puteți să-mi spuneți un nr de tel ptr PRIGRAMARE la o consultație ptr o interpretare mai exacta a RMN-lui și în baza radiografiei și examinării piciorului. Am citit cu interes toate articolele scrise de dv. si va mulțumesc ca ne explicați pe înțelesul nostru diferitele afecțiuni ortopedice , astfel încât sa putem decide ce masuri sa luam ptr sănătatea noastră.. Aștept
răspuns și încă o data VĂ MULȚUMESC.
Buna ziua.
Pentru programare la consultatie va rog sa sunati la 0786602299.
Numai bine!
Buna seara !
In urma RMNului s-a ajuns la concluzia ca trebuie facuta operatie de menisc. As vrea sa stiu ce costuri implica aceasta operatie de la intratea in spital si pana la externare . Multumesc !!
Buna ziua. Pentru astfel de informatii va rog sa discutati cu reprezentanta mes Georgiana la nr 0755108681. Costurile depind daca sunteti adigurat sau nu in sistemul romanesc de sanatatate. Si trebuie sa veniti si la o consultatie!!
Am facut rmn la genunchi , cu urmatoarele concluzii : osteocondrita condil femural medial gr3 ; condromalacie gr3 ; osteocondrita rotuliana gr1 ; chist fosa poplitee ; leziune menisc int gr3 ; leziune lig incrucisat ant gr1 .Am 54 ani , ce imi recomandati ? daca se poate un nr de contact pt detalii . multumiri anticipate .
Buna ziua.
Situatia este destul de complicata iar indicatiile depind de si de greutate, gradul de activitate, intensitatea simptomelor, etc.
Va astept la o consultatie pentru a va un sfat obiectiv.
Pentru programare sunati la 0786602299.
Numai bine!
Buna ziua, In urma cu 2 ani, am facut RMN la ambii genunchi din cauza durerilor mai frecvente a acestora. "Rezultat RMN: -examinare IRM a genunchilor evidentiaza traiecte liniare in hipersemnal T1 si PD localizate la nivelul cornului posterior intern bilateral. – meniscuri externe cu hiposemnal pe toate secventele. – ligamentele iincrucisate anterior si posterior, ligamentele colaterale si ligamentul patelar au aspect RM normal. Cartilajul de acoperire nu prezinta modificari. – structurile osoase componente ale articulatiei genunchilor au semnal de RM in limitele normale. – minima acumulare fluida pericondilian si la nivelul recesurilor femuro-patelare. Concluzii: Fisura corn posterior menisc intern… Read more »
Buna seara.
Nu pot sa va dau un sfat pentru nu am vazut starea genunchiului dstra, filmele de la RMN si atunci parerea mea este total subiectiva.
Mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!
Buna seara 🙂 am facut astazi un R.M.N si rezultatul acestuia este Modificari degenerative cu ruptura corn posterior menisc inter si un chist sinovial e 1.6 cm. Cum le pot trata?
Buna ziua.
Nu va pot da un raspuns obiectiv fara sa vad RMN-ul si sa fac un examen clinic.
Numai bine!
Buna ziua, la o o ridicare de pe scoun am simtit o pocnitura la genunchi, si de atunci o durere incomoda, am facut o ecografie de parti moi,si rezultatu a fost:leziune degenerativa menisc extern, ce presupune acest diacnostic, trebuie sa fac si rmn, e de operat? Va multumesc
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti si un RMN.
Numai bine!
Buna seara Dl. Doctor , m am operat si eu anul trecut de ligamentoplastie la Spitalul Militar Brasov, toate bune si frumoase am inceput recuperarea prin fizioterapie si kineto la 7 luni dupa interventie genunchiul a trosnit putin in lateral interior moment in care m am panicat ,au urmat aceste sechele din ce in ce mai grave pana am ramas in blocaj de menisc fix la un an de la operatia de ruptura de LIA dupa care am ajuns de urgenta la spital si bineinteles a urmat o alta interventie artroscopica pt ruptura de menisc. In prezent am 3 sapatamani… Read more »
Buna ziua.
Ruptura de menisc, deci a doua problema poate surveni daca un pacient are sau nu o alta problema, daca a facut o alta operatie sau nu. Si eu am avut un pacient cu leziune de menisc, operat, iar la 6 luni pe fonsul unei miscari anormale, si-a rupt meniscul din nou. Faptul ca ati avut avea operatie de LIA, nu inseamna ca toata viata o sa fiti scutit de alte probleme la acel genunchi, pentru ca nu exista o lege divina a compensatiei. Ati avut doar ghinion!
Buna ziua, am 33 de ani 1.85 m si 75 de kg, anul trecut la o alergare usoara pe asfalt(aprox 7 km) am simtit o durere puternica pe exteriorul genunchiului drept, durere care a persistat cateva zile. Am fost la un consult de specialitate, medicul nu a descoperit la examenul fizic nicio instabilitate in genunchi, dar mi-a recomandat un RMN. Rezultatul RMN : "minima acumulare lichidiana intrarticulara in bursa retropatelara, fuzata la nivelul ligamentului transvers. Fina banda de hipersemnal de tip fibrotic, oblic orizontala ce afecteaza cornul posterior al meniscului intern. Leziune rotunda de 2 mm, in hipersemnal de tiplichidian… Read more »
Buna ziua. Interventia chirurgicala, conform descrierii RMN si a examenului clinic amintit, nu este indicata. Cred ca problema de la alergare este data si de incaltamintea pe care o folositi. Atentie in aceasta directie. Va sfatuies momentan sa mergeti sa faceti fizioterapie 2 saptamani si repaus, apoi reluarea activitatii progresiv. Numai bine!