• 4 mart. 2013
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 4.637

b2Tendinita muschiului biceps brahial este asociata de obicei cu alte afectiuni primare ale umarului:
– sindromul de impingement, stenoza canalului intertubercular, leziunile coafei rotatorilor. Are ca punct de reper in anamneza pacientului o durere in partea anterioara a umarului.

Diagnostic: Anamneza ne deceleaza o durere la nivelul umarului, anterioara, accentuata la miscarile de anteflexie a bratului si de rotatia interna a bratului peste 10 grade.b7

Durerea poate sa apara si in repaus, noaptea si este ameliorata de antiinflamatoare. Uneori durerile pot fi atat de puternice incat imobilizeaza bratul pacientului pe langa corp. Pentru a elucida diagnosticul se efectueaza un examen clinic amanuntit care consta in Speed test: durerea se accentueaza la anteflexia bratului cu cotul in extensie si antebratul in supinatie. Examinatorul depune o rezistenta la efectuarea acestei manevre, astfel durerea se accentueaza si diagnosticul se elucideaza.

Yerguson test: cu cotul flectat la 90 de grade si antebratul in pronatie, durerea se accentueaza la miscarea de supinatie efectuata impotriva unei rezistente din partea examinatorului.

Ruptura tendonului este elucidata de modificarea regiunii anatomice „popeye deformation”.

b5

Ecografia este o investigatie foarte importanta in arsenalul stabilirii unui diagnostiv. Poate pune cu precizie diagnosticul de tendinita a muschiului biceps brahial.
RMN este o investigatie foarte utila, contabilizand si alte leziuni la nivelul articulatiei umarului.

Tratamentul tendinitei muschiului biceps brahial .

1. Ortopedic:
Medicamentos– se administreaza numai la indicatia medicului si consta in: antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), corticoterapie locala, anestezice infiltrate local la nivelul santului intertubercular.Noi consideram ca tratamentul de electie sunt infiltratiile la acest nivel cu corticosteroizi. Procedura consta in 3 injectii locale, facute saptamanal.

               b3

Fizioterapie- termoterapie, crioterapie, electroterapie analgetica si decontracturanta (curenti diadinamici, interferentiali, curent galvanic etc), ultrasonoforeza, laser. Kinetoterapia este importanta pentru recuperarea functionalitatii umarului. Este foarte important ca in situatia aparitiei posttraumatice a unei dureri la nivelul umarului, sa va adresati cat mai repede medicului ortoped, pentru ca in caz contrar durerea va determina o imobilizare prelungita a bratului cu atrofie musculara, capsulita retractila, osificari heterotopice, situatie in care recuperarea este mult mai dificila.

2. Chirurgical: prin 2 tehnici de tenotomie sau tenodeza. In terventia presupune o artroscopie la nivelul umarului (cu o camera de luat vederi, 3 incizii minime, spitalizare de zi, anestezie loco-regionala, recuperare intre 2 si 4 saptamani). Tenotomia se practica in cazul unor fibroze existenta la nivelul santului intertubercular, iar tenodeza in cazul unei rupturi partiale.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Dl Doctor, am incercat sa va sun . dar telefonul nu functioneaza. Puteti sa imi spuneti cand sa va sun la Spital, pentru ca numarul de mobil nu functioneaza. Am sunat la nr. 21 599 2300 interior 212 si nu v-am gasit. Cred ca erati in operatie.Am o ruptura a muschiului biceps.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x