• 7 apr. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 3.118
Artroplatia genunchiului este o interventie chirurgicala introdusa in practica medicala ortopedica de relativ putin timp, si care se adreseaza pacientilor care sufera de in general de gonartroza, si mai rar in cazul reconstructiilor necesare in cazul unei tumori osteo-musculare.

Istoric. Prima proteza de genunchi a fost implantata (montata) in anul 1954 de L.G.P. Shiers care nu a dorit sa breveteze operatia si imbunatatita de Sir John Charnley in anii 60. Dar cea mai mare contributie in dezvoltarea acestei operatii o are chirurgul englez John Insall care i-a dat forma pe care proteza o are, cu mici modificari, pana in ziua de astazi. In Romania a fost introdusa la sfarsitul anilor 90 dar s-a extins ca numar si centre medicale unde este efectuata, mai cu seama in ultimii 10 ani.

Indicatii chirurgicale. Protezarea genunchiului este o operatie care se adreseaza pacientilor care sufera de a2gonartroza si la care tratamentul conservator este considerat de pacient si de medic inutil si depasit, fiind fara efecte clinice. Operatia se adreseaza de asemenea pacientilor care sufera de deviatii de tipul genu-valgum / genu-varum (genunchi in x sau picioare in paranteza),dar si la pacienti tineri care au suferit traumatisme importante ale genunchiului soldate cu fracturi care nu s-au vindecat corespunzator si care au ramas cu sechele majore – redoare articulara, durere foarte mare.

O entitate aparte de proteze sunt cele de reconstructie, care se adreseaza tumorilor osoase, care odata inlaturate, raman defecte osteo-musculare foarte mari, iar lungimea, axul si mobilitatea membrului respectiv sunt redate cu ajutorul unei proteze de genunchi.

In prezent nu exista un tratament specific pentru stoparea artrozei, de aceea in functie de speranta de viata si de varsta la care apare artoza, un numar foarte mare de pacienti ajung sa-si protezeze articulatia genunchiului. Tratamentul consta in ameliorarea simptomatologiei prin tratament antiinflamator si reducerea greutatii corporale unde este necesar. De asemeni activitatile care includ stresul fizic crescut trebuiesc reduse. Scopul tratamentului consta in scaderea durerii si imbunatatirea functiei articulare.a3

Educarea pacientului este o component importanta a tratamentului gonartrozei – in special modificarea stilului de viata, si anume exercitiile fizice si scaderea in greutate acolo unde este nevoie. Toate aceste exercitii au de asemeni efect si asupra greutatii pacientului – chiar si o mica scadere in greutate atunci cand este nevoie, joaca un rol important in protejarea genunchilor. Un exces ponderal poate sa determine o viata mai scurta a protezei, prin deteriorarea suportului osos si al interfetei de ciment dintre proteza si os.

Tipuri de proteza de genunchi. In general cand se vorbeste de proteza de genunchi este subinteleasa proteza totala cimentata. Ea este formata dintr-o componenta femurala de marime variabila care se fixeaza de femur prin intermediul cimentului acrilic si o componenta tibiala de asemenea de marime (suprafata) si grosime variabila (de fapt variabile pentru ca exista o componenta metalica de suprafata variabila pe care se aplica o acomponenta de forma speciala de plastic de grosime variabila de data aceasta) fixate la tibie tot prin intermediul cimentului acrilic la care se poate adauga sau nu, rotula de plastic  fixata tot cu ciment.

Mai exista si proteze necimentate de genunchi, proteze de revizie de genunchi si proteze unicompartimentale de genunchi (genunchiul este considerat ca fiind alcatuit din 3 compartimente respectiv intern intre condilul femural intern si hemiplatoul tibial intern, extern intre condilul femural extern si hemiplatoul tibial extern si compartimentul femuro-patelar intre femur si rotula iar in situatia in care este stricat eminamente un singur compartiment care se poate repara separat.

 Operatia propriu-zisa.

Protezarea genunchiului este o INTERVENTIE CHIRURGICALA MAJORA.

Dupa ce a fost luata decizia de protezare a genunchiului, incep pregatirile preoperatorii care pot dura  circa 1 luna pentru ca:

1)  Trebuie inceputa mobilizarea genunchiului dar si a soldului daca este posibil pana la amplitudini de 110 grade de flexie (indoire) a genunchiului,
2) Set complet de analize de sange , EKG , pulmonare , etc
3) Oprirea medicatiei anticoagulante pentru prevenirea sangerarii masive intra si post-operatorii, sau schimbarea anticoagulantelor
4) Tehnica operatorie – incizie anterioara pe langa rotula si prin muschiul cvadriceps femural si capsula genunchiului se ajunge in articulatia genunchiului unde se scot zonele acoperite de cartilaj, meniscurile, ligamentele incrucisate si osteofitii (zone anormale de os) cu ajutorul unui instrumentar special pastrand ligamentele colaterale.

Pe osul astel pregatit se aplica/lipesc/monteaza componentele femurala, tibiala si patelara conform masuratorilor intraoperatorii.

 Recuperarea postoperatorie. Incepe imediat, din prima zi postoperator cu reluarea miscarilor si a mersului cu sprijin partial si progresiv pe membrul operat. Primele zile sunt cele mai importante  pentru obtinerea flexiei maxime a genunchiului operat iar mersul cu sprijin complet de regula dupa circa 4-6 saptamani postoperator.

Timpul minim necesar recuperarii este considerat a fi de 3 luni dar poate fi prelungit pana la circa 1 an.

Cele mai frecvente complicatiia le protezarii genunchiului sunt infectiile , tromboza venoasa , durere persistenta , redoare articulara marita , fracturile periprotetice , esecul montarii protezei , instabilitatea de genunchi. Pacientii obezi, cu diabet zaharat sau alte afectiuni majoe sunt evident mai expusi riscurilor.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Care sunt pasii care trebuie urmati de un pacient cu gonartroza?

1. pacientul trebuie sa se informeze despre boala lui si sa inteleaga ca singurul tratament curativ care ii ofera o viata normala este protezarea articulatiei afectate.
2. sa isi aleaga un medic curant care il poate opera
3. sa efectueze investigatiile necesare pregatirii interventiei chirurgicale: radiografii/CT/RMN in functie de particularitatea cazului, urocultura, consult stomatologic, cardiologic in functie de varsta, analize de sange.
4. sa stabileasca impreuna cu medicul curant tipul de proteza necesar, aceasta fiind diferita de la caz la caz. In general costul protezelor variaza intre 1000 si 3000euro, dar exista si program national de protezare, prin care protezele sunt oferite gratuit pacientilor. Dar ATENTIE: aceste proteze sunt in general de calitate inferioara si au o durata de viata mai mica, fiind destinate mai mult persoanelor varstnice!!
5. sa inteleaga riscurile protezarii: infectia intraspitaliceasca si tromboza venoasa. Aceste doua complicatii sunt in prezent rare, in marea majoritate a spitalelor si incidenta lor depinde de gradul de curatenie din spital si de modul in care se respecta protocoalele de aseptie din sala de operatii si de ingrijire ale pacientilor.
6. sa inteleaga ca perioada de recuperare este scurta, si depinde de varsta pacientului, tipul de interventie, complianta pacientului, starea generala preoperatorie, greutate, afectiuni colaterale. In medie dureaza intre 1 si 3 luni – vezi protocolul de recuperare!

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x