• 20 apr. 2014
  • Raspunsuri: 85
  • Vizualizari: 17.073

Afectiunile tendonului achilean includ tendinita, tendinopatia, bursita tendocalcaneala, si tendinoza. Fiecare dintre aceste conditii vor fi descrise si explicate. Aceste probleme afecteaza sportivii de cele mai multe ori, in special alergatorii, jucatorii de baschet, dar si orice persoana implicata in sporturi  cu sarituri. Aceste afectiuni sunt, de asemenea, frecvente in randul persoanelor de varsta mijlocie, adulti, atat activi cat si sedentari. Aceste probleme provoca durere in partea din spate a gambei. Cazurile severe pot duce la o ruptura a tendonului achilean.

Anatomie

a1Tendonul lui Ahile este un tendon puternic, fibros, prin care muschii gastrocnemieni si solear se insera pe calcaneu. Gamba prezinta in loja posterioara, in grupul muscular superficial,  doi muschi: muschiul solear si muschiul gastrocnemian. Cand se contracta, acesti muschi trag de tendonul achilean, ajutandu-va sa va ridicati pe varfuri, practic facand extensia gleznei si a piciorului. Acest grup puternic de muschi va ajuta atunci cand faceti sprint, sariti, sau urcati. Pot aparea mai multe probleme diferite la nivelul tendonului lui Ahile, unele dintre ele fiind destul de minore, iar altele destul de severe.

Bursita Tendo-calcaneala

Este o inflamatie la nivelul bursei situate in partea posterioara a calcaneului. O bursa este un sac umplut cu lichid, conceput pentru a scadea coeficientul de freacare dintre doua structuri anatomice. Cand o bursa se inflameaza, boala se numeste bursita. Practic aceasta bursa scade frecarea dintre calcaneu si tendonul achilean.

Tendinita  achileana-> vezi mai mult

O solicitare violenta poate afecta tendonul achilean. Uneori, acest lucru este mentionat ca tendinita. Acesta inflamatie poate aparea in timpul unei contractii musculare puternice, atunci cand alergati sau faceti sprint. Aterizarea dupa un salt poate provoca o contractie musculara foarte puternica si o suprasolicitare a tendonului achilean. De cele mai multe ori apare o inflamatie a intertiei osoase a tendonului achilean, iar alteori poate sa apara o ruptura musculara.

Tendinopatia  achileana / Tendinoza

Suprasolicitarea cronica poate determina alterarea structurii tendonului achilean, prin degenerarea si ingrosarea tendonului.  Cei mai multi experti denumesc aceasta afectiune  ca tendinopatie sau tendinoza, in loc de tendinita.

Ruptura tendonului lui Ahile-> vezi mai mult

a4

In cazurile rare, cand forta care provoaca traumatismul este foarte intensa, se poate rupe tendonul. Exemplul clasic este un jucator de tenis de varsta mijlocie, care pune prea mult stres pe tendon  in cazul unei accelerari in timpul jocului. In unele cazuri, ruptura poate fi precedata de o perioada de tendinita, ceea ce face ca tendonul sa fie mai slab(fragil) decat in mod normal.

Cauze – Cum se dezvolta aceste probleme ?

Nu este foarte clar de ce aceste probleme se dezvolta la unele persoane, dar nu si la altele. Modificari in alinierea normala a piciorului si a gleznei(picior plat-valg, var-equin) pot cauza aceste afectiuni. O diferenta de lungime a membrelor inferioare poate cauza probleme la nivelul tendonului achilean.

Pentru un atlet, o crestere brusca a intensitatii antrenamentelor  poate fi un factor cheie. Unii alergatori adauga cativa km in plus la ruta lor, sau se antreneaza pe teren inclinat, in timp ce alti sportivi cresc intensitatea antrenamentului.

Alti factori de risc includ obezitatea, diabetul ( sau alte tulburari endocrine ), varsta, administrarea de steroizi, si tratamentele cu antibiotice.

Problemele cu tendonul lui Ahile par sa apara in moduri diferite. Initial, iritarea invelisului exterior al tendonului, numit peritenon, cauzeaza peritendinita. Peritendinita este pur si simplu o inflamatie in jurul tendonului. Inflamatia bursei tendocalcaneala (descrisa mai sus ) poate fi deasemenea prezenta odata cu peritendinita.

Pe masura ce imbatranim, tendoanele noastre pot degenera. Degenerarea apare in timp, si duce la o situatie in care tendonul este mai slab decat in mod normal. Degenerarea intr-un tendon, de obicei apare ca o pierdere a a aranjamentului normal al fibrelor de colagen. (Ganditi-va la un tendon ca fiind similar cu o franghie de nylon si fibrele de colagen sunt ca firele de nylon. ) In mod normal fibrele de colagen sunt paralele, intr-un aranjament perfect. In cazul degenerarii, fibrele au o distributie anarhica, se rup, iar rezistenta tendonului scade. Organismul incearca sa vindece leziunea si va forma un tesut cicatricial, tendonul ingrosandu-se. Acest proces poarta denumirea de tendinoza.

Zona de tendinoza din tendon,are o rezistenta mai mica fata de tesutul normal. Ulterior, din cauza suprasolicitarii, apar rupturi mici in tendon. Tendonul slabit si degenerat, stabileste scena pentru posibilitatea de rupere efectiva a tendonului lui Ahile.

Simptome

a3Bursita, de obicei, incepe cu durere si iritatie la partea din spate a calcaiului. S-ar putea sa apara roseata si umflaturi vizibile in zona, ceea ce face dificil de a tolera incaltamintea. Tendinita Ahileana, de obicei, are loc mai sus pe picior, chiar deasupra osului calcaiului. Tendonul achilean poate fi ingrosat considerabil si sensibil la atingere. Durerea este prezenta la mersul pe jos, in special atunci cand impingeti pe degetele de la picioare(urcatul scarilor, mersul la deal). O ruptura a tendonului lui Ahile este, de obicei, un eveniment de neconfundat, pacientul descriind, de obicei, o senzatie similara cu o lovitura violenta in gamba. In urma rupturii tendonului achilean, pacientul nu se poate ridica pe degetele de la picioare.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza, aproape intotdeauna, pe o istorie scurta a pacientului, si un examen clinic. Examenul clinic este efectuat pentru a afla locatia durerii. Probabil, medicul va misca glezna in diferite pozitii, si va va ruga sa puneti presiune pe picior. Intinzand muschii gambei si simtind locul in care acestia se ataseaza la tendonul liu Ahile, medicul poate sa localizeze zona cu probleme. Medicul poate efectua unele teste simple in cazul in care se suspecteaza o ruptura. Un test implica pur si simplu palparea zonei in care a avut loc ruptura in tendon. Cu toate acestea, umflatura din zona poate impiedica medicul sa simta un gol in tendon. Un alt test se face cu piciorul pozitionat pe marginea mesei de tratament. Doctorul strange muschiul gambei pentru a vedea daca piciorul se indoaie in jos (extensia gleznei). In cazul in care aceasta miscare este imposibila, e foarte probabil sa aveti o ruptura in tendon.

In cazul in care medicul nu este sigur daca tendonul lui Ahile este rupt, o scanare imagistica prin rezonanta magnetica ( IRM ), poate fi necesara pentru a confirma diagnosticul. Sepoate efectua si o ecografie. Imaginea poate arata locul in care tendonul lui Ahile s-a rupt, partial sau complet. Acest test poate fi, de asemenea, repetat de-a lungul timpului pentru a vedea daca ruptura s-a agravat.

rmn1 rmn3

Aceste investigatii (RMN sau ecografia) sunt necesare pentru a stabili daca se impune un tratament chirurgical.

Tratamentul nechirurgical

Tendinita / Tendinopatie

In trecut, tratamentul nechirurgical pentru bursita tendocalcaneala si tendinita achileana incepea cu o combinatie de odihna, gheata, si medicamente anti – inflamatorii.

Din moment ce este recunoscut faptul ca multe probleme ale tendoanelor apar fara inflamatie, utilizarea tratamentului cu antiinflamatoare si gheata, este pus sub semnul intrebarii. In caz de inflamatie adevarata, suprautilizarea acestor modalitati ar putea impiedica un proces de vindecare normal. Prevenirea inflamatiei necesita curatarea resturilor celulare in zona vatamata, ceea ce poate duce la vindecare intarziata sau incompleta. Rezultatul poate duce la viitoare probleme cronice de tendinoza si / sau tendinopatie.

Multi experti sugereaza ca atunci cand exista o indoiala cu privire la inflamatie, tratamentul ar trebui efectuat ca si cand nu ar exista celule inflamatorii. Aceasta abordare se concentreaza pe ameliorarea durerii, si restaurarea miscarii corespunzatoare si a greutatii, astfel incat sa puteti reveni la activitatile obisnuite. Totusi trebuie investigat, inanite de initiarea oricarui tratament, daca este vorba despre o inflamatie cronica sau acuta, si daca este sau nu inflamatie.

Daca exista un proces inflamator, atunci afectiunea ar trebui sa raspunda destul de repede la medicamente antiinflamatoare. Limitarea, dar nu eliminarea inflamatiei, este noul scop.

Este recomandata si fiziokinetoterapia, cu scopul de a scadea inflamatia, de a intinde si tonifia musculatura gambei si a tendonului. Terapia cu unda de soc cu energie redusa a fost folosita cu succes pentru tendinopatia cronica. Procedura nu necesita anestezie, dar poate necesita mai multe sesiuni de tratament. Vibratiile produse de valuri de energie se aplica in zonele de sensibilitate, in timp ce piciorul afectat si glezna sunt miscate usor in toate directiile. Terapia cu unde de soc actioneaza prin dezactivarea nervilor responsabili cu durerea, fara a afecta functia motorie. De asemenea, stimuleaza vindecarea tesutului moale prin cresterea cantitatii de sange in zona tratata.

Tendinoza

In cazul in care exista o degenerare a tendonului, vindecarea si recuperarea pot dura mai mult timp. Aceasta afectiune nu va raspunde la tratamentul conceput pentru a reduce inflamatia. Tratarea corecta a tendinozei implica stimularea cresterii de tesut de colagen nou, si imbunatatirea puterii tendonului. Este recomamndat tratamentul cu PRP (plasma reach plachetes – plasma imbogatita cu trombocite). Injectiile cu cortizon nu sunt recomandata in acest caz, datorita riscului crescut de rupturi ale tendonului dupa injectare.

Ruptura de tendon

Tratament nechirurgical pentru o ruptura a tendonului achilean este oarecum controversat. Este clar ca tratamentul cu ghips va permite vindecarea majoritatii rupturilor de tendon, dar puterea si rezistenta tendonului vindecat sunt semnificativ mai mici la pacientii care aleg tratament cu ghips. Din aceste motive, multi ortopezi sunt de parere ca rupturile tendonului achilean la pacientii activi mai tineri, ar trebui sa fie reparate chirurgical.

Reabilitarea nechirurgicala. Pacientii cu simptome usoare de bursita tendocalcaneala sau tendinita Ahileana, de multe ori se fac bine, in timp de doua pana la patru saptamani de terapie fizica. Tratamentele, cum ar fi ultrasunetele, caldura umeda, si masaj, sunt folosite pentru a controla durerea si inflamatia. Cand durerea scade, tratamentul progreseaza pentru a include exercitii de intindere si condolidare.

In caz de tendinopatie Ahileana, sau atunci cand un tendon este rupt partial, pacientul este tratat fara interventii chirurgicale, si are nevoie de doua – trei luni de terapie fizica. Un material special plasat in pantof, ajuta la eliminarea tensiunii de pe tendonul dureros. Ultrasunetele si masajul sunt folosite pentru a ajuta la vindecarea tendonului.

Tendoanele ranite se scurteaza si au nevoie de intindere. Numai intinderi blande la muschiului gambei si tendonul lui Ahile, sunt folosite la inceput. Pe parcurs ce tendonul se vindeca si durerea se amelioreaza, se vor efectua intinderi mai agresive.

Cand starea dumneavoastra se imbunatateste, puteti incepe exercitii de consolidare pentru muschii gambei. Consolidarea incepe prin utilizarea treptata de exercitii izolate care lucreaza muschii, dar care protejaza zona de vindecare. Pacientii sunt treptat capabili sa se intoarca la activitatile normale. Sportivii sunt ghidati in reabilitare, care este specifica pentru tipul lor de sport.

Tratamentul nechirurgical pentru tendonul lui Ahile rupt, este abordat diferit. Aceasta abordare ar putea fi luata in considerare pentru adultul in varsta, care are un stil de viata inactiv. Tratamentul nechirurgical, in acest caz, permite pacientului sa se vindece, evitand in avelasi timp posibilele complicatii ale chirurgiei. Piciorul pacientului si glezna sunt plasate intr-un mulaj timp de opt saptamani. Punand piciorul in ghips cu talpa indreptata in jos, impreuneaza capetele rupte ale tendonului lui Ahile si le tine asa pana cand se formeaza un tesut cicatricial. Dupa eliminarea ghipsului, trebuie sa purtati un material special in pantof, pentru inca sase sau opt saptamani.

Tratamentul chirurgical

Optiunile chirurgicale variaza de la o tenotomie (o simpla eliberare a tendonului), la o abordare mai complexa. In unele cazuri de tendinita persistenta sau tendinoza, o debridare a tendonului achilean poate fi sugerata, pentru a ajuta la tratarea problemei. Aceasta procedura se face de obicei printr-o incizie pe partea din spate a gleznei in apropierea tendonului. Tendonul este identificat, iar tesutul inflamatat din vecinatatea sau din jurul tendonului este eliminat. Tendonul este apoi divizat, iar portiunea degenerativa a tendonului este eliminata. Tendonul divizat este apoi reparat, urmand a se vindeca. Nu este clar de ce, dar scoaterea portiunii degenerative a tendonului pare a stimula repararea tendonului la o stare mai normala.

treatment01

Chirurgia poate fi, de asemenea, sugerata, daca tendonul achilean este rupt. Este nevoie de sutura sau de reinsertia tendonului afectat. Aceasta procedura se face de obicei printr-o incizie pe partea din spate a gleznei, in apropierea tendonului lui Achile. Unele tehnici de reparare au fost dezvoltate pentru a minimiza dimensiunea inciziei. Numeroase proceduri au fost dezvoltate pentru a repara tendonul.

tr1

In trecut, complicatiile care apareau in repararea chirurgicala a tendonului achilean, determinau chirurgii sa se gandeasca de doua ori inainte de a sugera o interventie chirurgicala. Complicatiile apareau deoarece pielea este subtire in locul in care trebuie sa se faca incizia, si are o aprovizionare de sange saraca. Acest lucru poate duce la infectii si nevindecarea ranii. Acum ca acest lucru este bine recunoscut, rata de complicatie este mai mica, si chirurgia este recomandata mai des.

 

Dupa operatie. In mod normal, pacientii vor avea piciorul plasat in ghips sau orteza timp de sase pana la opt saptamani dupa o interventie chirurgicala, pentru a proteja repararea tendonului  si incizia pielii. Pot fi necesare carje la inceput, pentru a evita incarcarea pe membrul pelvin operat. Dupa o perioada de 1-2 saptamani, in functie de evolutie, pacientii pot incepe sa calce progresiv cu o orteza speciala numita walker pentru aproximativ opt saptamani, moment in care va incepe kinetoterapia. Pot aparea complicatii, tromboza venoasa, infectii, sau cicatrici vicioase. Pentru a evita aceste probleme, chirurgii recomanda pacientilor lor sa faca exercitii de miscare la un timp scurt dupa operatie. Exercitiile efectuate in aceasta perioada ajuta pacientii sa-si mentina tonusul muscular la nivelul gambei si coapsei.

Imobilizarea piciorului in ghips poate provoca rigiditate articulara, atrofie musculara, si tromboza venoasa. Pacientii sunt sfatuiti ca in perioada in care poarta atela, sa o scoata pe timpul zilei si sa faca cat mai multe exercitii. Terapia postoperatorie poate fi necesara pentru patru sau cinci luni. Gheata, masajul, hidroterapia, fizioterapia, dar si alte tratamente pot fi folosite pentru scadea tulburarile vasculo-nervoase determinate de operatie.

Cand simptomele se amelioreaza si tonusul muscular se imbunatateste, veti fi ghidat sa avansati cu kinetoterapia. Sportivii incep sa alerge si sa faca exercitii cu sarituri, la patru luni dupa interventia chirurgicala si sunt de obicei in stare sa se intoarca la sportul lor la sase luni dupa interventia chirurgicala. Scopul fizio-kinetoterapeutului este de a va ajuta sa pastrati durerea si umflarea sub control, pentru a va imbunatati gama de miscare si tonusul muscular, si de a va asigura ca va recastigati mersul normal. Cand sunteti aproape vindecat, vizitele la kinetoterapeut se vor incheia, dar veti fi obligat sa continuati sa faceti exercitii fizice acasa.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia gleznei si piciorului, avand in prezent peste 300 de interventii efectuate in aceasta ramura ortopedica. Pentru programari va rugam sa sunati la numarul 0786602299.

5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

85 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am suferit o ruptura partiala de tendon ahilian in urma cu 4 sapt.doctorii de la spit.Judetean Timisoara mi-au aplicat un ghips pe (laba piciorului glezna tibie) laba piciorului intinsa.apoi dupa 4 sapt mi-au schimbat ghips ul punand-umi pe partea posterioara a piciorului (talpa calcai gamba) cu laba piciorului la 90°.astept acum sama refac si sa imi continui activitatea profesionala.multumesc

Anonymous

Buna seara, Lucrez intr-un domeniu in care se pune accent pe pregatirea fizica iar in ultimul timp dupa fiecare alergare simt o durere deasupra calcaiului mai exact in zona tendonului.Dupa cateva zile durerea dispare.Mai pot face sport in continuare?(43ani) Multumesc

Anonymous

Buna ziua
Am 15 ani….intr-o dimineața mai exact acum 4zile …m-am trezit cu o durere îngrozitoare la tendonul gleznei …
Am pus gheata si creme timp de 4 zile dar fara niciun rezultat …
Statul pe vârfuri este imposibil atat si mersul normal doar șchiopătat ….
Daca este rupt se pune chips sau operație ?
Si daca este semi-rupt se pune doar in chips ?

Anonymous

Buna ziua,
de mai bine de o saptamana am durere in calcaiul drept, chiar daca este o durere suportabila,adica pot sa merg,totusi nu este normal sa ma doara.Durerea nu a cedat la masaj cu diverse creme,mai mult parca s-ar muta spre exterior…spre lateral.
Va rog ,daca se poate sa -mi acordati o consultatie.
Astept detalii pentru programare si alte indicatii premergatoare,va multumesc.

Anonymous

Buna ziua, In data de 26.04.2015 mi-am rupt tendonul lui Ahile de la piciorul stang in urma unor exercitii fizice. Am 45 ani / 175 cm / 62 kg, am facut atletism in timpul liceului. In urma interventiei chirurgicale medicul mi-a spus ca am tendonul foarte deteriorat si ca s-a rupt franjuri, in lung si oblic.Mi-a pus o atela de gips pe deasupra genunchiului flexat un pic si extensie a labei piciorului dupa care la externare, adica ieri, 04.05.2015 mi l-a pus in gips circular in aceeasi pozitie. Acum a intervenit si problema deplasarii pana la toaleta deoarece gipsul este… Read more »

Anonymous

Multumesc frumos pentru raspuns, mi-ati recomandat sa consult procedura de recuperare, doar ca eu nu am cum sa efectuez ce scrie acolo deoarece mi s-a recomandat sa stau cu gips circular pana la 6 saptamani. Mi-am schimbat gipsul cu unul de rasina, asta la indrumarea dvs si la solicitarea mea. Dupa cele 6 saptamani de imobilizare gipsata mi s-a spus ca v-a trebui sa port 2 sapamani o cizma orteza. As vrea sa cer si parerea dvs in acest sens deoarece am vazut in procedurile de recuperare cu totul altceva. Ce imi recomadati?

Anonymous

Ma doare calciiul rau dupa scoaterea gipsului ,dups ce am avuticiorul imobilizat in gips 2luni cu ruptura de tibie si peroneu . nu pot merge de durerea din calcii ce pot face

Anonymous

Buna, dupa un antrenament de fitnes cand am ajuns acasa a inceput sa ma doara piciorul stang de la glezna in sus in partea din spate. Durerea a devenit mai intensa incat nu pot calca pe picior , am crezut ca imi va trece dar nu a fost asa. De o saptamana sunt tot asa, ce imi indicati?
Va multumesc anticipat!

Anonymous

Deasupra ambelor calcaie mi-au aparut niste unflaturi si dor ingrozitor picioarele la mers.Ce sa fac?. Va multumesc anticipat pentru sfaturi.

Anonymous

sunt in aceeasi situatie cu domnul Ivan Daniel . Sunt in a doua saptamana de gips in echin. M-ar interesa daca dumnealui s-a recuperat si deci daca tratamentul nechirurgical in ruptura partiala a tendonului achilean da rezultate sau poate ca am gresit neoperindu-ma.Va multumesc.

Anonymous

Buna ziua, sunt din Caracal-olt si in Luna August 2015 am suferit o interventie chirurgicala la tendonul lui AHile. Time de 14 sole am abut repaus total a supra piciorului insa Europe nu pot merge decat schiopatand iar durerea este presentation. As dori daca nu va depaseste cazul meu sa va consult in aceasta problema. Astept raspunsul dumneavoastra so pot ajunge si la cabinet daca sunt acceptat. Va multumesc pentru timpul acordat.

Anonymous

Buna ziua.Am 23 de ani si dupa multe consultatii la medicul ortoped si doi medici balneologi am ajuns la concluzia ca sufar de tendinita achiliana ,aceasta persista deja pe o perioada de 1 an ,am facut fizioterapie si unde pulsatile dar fara rezultat.Ce imi indicati ? Va multumesc.

Anonymous

Buna ziua. Sunt fotbalist si după un antrenament a început sa ma doară ceva in spatele gleznelor la piciorul stâng după care sa umflat in ambele parti ale gleznelor. După 2 săptămâni de repaus si medicamentație inca ma mai doare puțin. Ce-mi recomandați?

Anonymous

Buna ziua,
Am suferit o fractura de pilon tibial in urma unei sarituri de la o înălțime de ~2m. Am avut gips femuropodal 6 saptamani si apoi inca 4 tibiopodal, am urmat 4 săptămâni de kinetoterapie, electroterapie si masaj. Cu glezna si ruptura in sine nu am probleme cu durerea, in schimb ma doare tendonul achilean, mai ales la frig. Deja a trecut mai bine de 1 an si jumatate de la accident si nu este nici o ameliorare. Ce ma sfatuiti pentru eliminarea durerii si recapatarea mobilitatii labei piciorului?
Va mulțumesc.

Anonymous

Va mulțumesc pentru răspunsul prompt.

Anonymous

Bună ziua, soției mele i-a apărut o umflatura pe tendonul piciorului drept. Are dificultăți de mers după perioadele de repaus, odată pornit, durerea cedează. Umflatura este dureroasă la atingere. Ce aș putea face? Mulțumesc

Anonymous

Bună ziua. Copilul meu, în vârstă de 8 ani merge pe vârfuri și și când stă pe loc tot pe vârfuri stă, asta cam de 2 ani, la început am crezut ca este o joacă, dar când am solicitat un consult la ortopedie la diagnosticat cu picior spastic Equin. Recomandarea dr.a fost kinetoterapie și să _l atenționat mereu.Am urmat 20 ședințe kinetoterapie ,după care s-a obs.o ușoară ameliorare,dar mi s-a zis că nu are rost să mai continue pe.ca cel mai mult contează să se controleze cum merge. Menționez că a fost consultat de 2 dr.ortopezi ,2 dr. neurologi care… Read more »

Anonymous

Buna ziua.PE data de 6 iulie am fost operat de ruptura totala a tendonului ahilian,dupa operatie mi s-a pus glezna in echin intr-o fasa elastica asa numita Koban.dupa 13 zile mi s-au scos firele si mi-am luat gheata aircast cu 4 inaltatoare.mi-au recomandat sa calc cu ajutorul carjelor,astazi e a 3 a zi de cand am gheata PE picior ma simt destul de bine ma doare doar cand il fortez mai mult.vroiam sa stiu daca ATI auzit de aceasta metoda…mi se pare CAM rapid dupa 13 zile sa pot calca PE el.multumesc

Anonymous

Buna ziua mi ati fii si mie de mare ajutor daca ati putea sa ma sfatuiti ce sa fac incontinuare am suferit o ruptura de tendon achile dar a fost nevoie si sa mi scurteze din el 2 cm am stat 2 luni cu el in ghips acum mi sa spus sa l pun usor in pamant nu mi sa recomandat nici un fel de recuperare eu sunt sofer nu cred ca o sa pot conduce fiind si piciorul drept ce orteza sau ce credeti ca trebuie sa fac sa nu mai schiop si sa pot incepe munca va multumesc… Read more »

Anonymous

Buna ziua ! Am fost operat de ruptura totala a tendonului achile acum 15 saptamani , dupa ce piciorul mi a fost imobilizat in ghips sase saptamani am stat 4 saptamani cu orteza de mers ..am ramas cu o inflamatie rosie in zona operatie mare cat forma unei monede care e foarte dura iar un puct de la fire nu mi sa vindecat facand o coaja …As dori sa aflu parerea dv . va rog si va multumesc anticipat !

Anonymous

Buna seara, baiatul meu de 14 ani are la ambele picioare pe partea interioara chiar deasupra calcaiului niste umflaturi care spune el ca nu dor. Sunt f ingrijorata , ce analize trebuiesc facute? Va multumesc

Anonymous

Buna seara. Si copilul meu are niste umflaturi la ambele picioare, la fel sunt nedureroase. Va rog, daca ati aflat ceva ca sunt f îngrijorată!

Anonymous

Buna ziua! Am suferit o ruptura partiala de tendon achilean la piciorul stang si a fost tratata nechirurgical , cu o orteza timp de 30 zile apoi la 3 luni de la ruptura , la acelasi picior am suferit o entorsa puternica dar pe care am tratat-o la domiciliu . Sunt aproximativ 3 luni de la entorsa si sase de la ruptura , nu am dureri , pare recuperat piciorul , mersul e un pic schiopatat si tot am sperat sa ma refac singura dar constat ca nu am forta destula in picior , mai ales in degete…ma pot ridica… Read more »

Anonymous

De ceva timp (2-3 luni) am o durere in calcai; la inceput a fost suportabila dar durerea se acutizeaza in timp. Nu ma doare cand stau in picioare sau merg, ma doare foarte tare in starea de repaus iar cand ma ridic imi este foarte greu sa pun piciorul jos, trebuie sa ma ajut de ceva pana fac primii pasi. am observant de-a lungul tendonului, de la calcai in jus pana pe la jumatatea gambei ca zona este mai tare decat la celalat picior. Suspectez o afectiune a tendonului lui Ahile. Pe de alta parte, atunci cand stau mai mult… Read more »

Anonymous

Va multumesc pentru raspuns! Sper sa ne vedem cand am rezultatul. Numai bine.

Anonymous

Bună ziua,
Sunt operat la tendonul lui Achile acum 4saptamani. După 3 săptămâni mi s-au scos firele și totul merge spre bine. De azi am observat ca dacă nu stau cu piciorul la orizontala, relaxat, deasupra operatiei la 5cm dar și pe laterala din interior apare o mica umflatura care este destul de tare. Vroiam sa va întreb dacă este normal sa se întâmple acest lucru.
Multumesc

Anonymous

Nu stiu ce sa fac mă puteți ajuta am un nod în spate la glezna mă doare rău câteodată abia umblu ce sa fac ce ar putea fii

Anonymous

Am o tendinita diagnosticata din aprilie 2016.Mi s-au recomandat antiinflamatoare si intinderi ale tendonului lui Achile.Durerea este aproape la fel de puternica,numai ca isu mai multe medicamente combinate pentru durere.Ce mai pot face?

Anonymous

Buna ziua Domnule Dr!Locuiesc in Londra si acuma 5 saptamani, in timp ce jucam fotbal mi.am rupt tendon ahilian.A doua zi m.au pus in ghips pentru 2 saptamani dupa care mi.au mai schimbat alte 2 ghipsuri (laba piciorului fiind pusa in diferite unghiuri).Dupa ultrasunete mi.au spus ca tendon e rupt dar distanta e de 1.2cm si nu necesita operatie.Dupa 5 saptamani mi.au pus o cizma din plastic (cast boot) iar acum trebuie sa mai stau inca 3saptamani cu aceasta cizma.Trebuia sa ma operez ca sa fiu putin mai sigur ca nu se rupe din nou..sau au decis bine in privinta… Read more »

Anonymous

Buna ziua! Ma numesc Ana și practic de ceva ani trekking,hiking.locuiesc in Spania .medicul de familie m a diagnosticat cu.tendinita achileana la piciorul stâng.nu am dureri deloc,doar la primii pasi dimineata simt intepenit calcaiul si glezna,dar dispare repede.tratamentul recomandat:Oleorresina de Capsicum annum si sa ma abtin de la a ma cocota pe stanci.(tendonul e vizibil inflamat,fara durere).ce mi recomandati? Multumesc frumos!

Anonymous

Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati . Sufar de spasticitate la nivelul picioarelor , din cauza fortei spasticitatii tendonul lui Ahile s-a scurtat si merg pe varfuri, imi este foarte frica sa ma operez pentru lungirea tendoanelor.Am efectuat injecti cu toxina botulinica pentru oprirea spasmelor. Este posibil prin exercitii fizice sa pot aduce tendonul la marimea initiala?Mulumesc frumos!

Anonymous

Buna ziua! Ma numesc Ina, am 59 ani, 160 si 74 kg(de cateva luni m-am ingrasat). De aprox. 2 saptamani am intepaturi f.f.dureroase,ard si ustura in talpa picior stg. Aveam de 3-4 luni durere in calcai, mai ales dimineata cand calcam, si durere la glezna exterioara si-n sus(cand cobor scari sau in anumite miscari pe pic.stg.). Acum arsura si durerea intepaturilor din talpa sunt si noapte. Va rog mult sa-mi recomandati ce sa fac. Va multumesc din suflet!!!

Anonymous

Buna ziua
In urma unui partide de tenis cu piciorul la un moment am simțit in partea din spate a piciorului drept in zona tendonului o lovitura ca și cum am lovit cu un obiect.imediat piciorul sa umflat chiar și cu gheata pus local.de atunci sunt 3 săptămâni piciorul a revenit sa zicem la normal dar mersul e șchiopătat .glezna o mișc in toate direcțiile dar nu pot sta pe vârfuri.e o ruptura sau e doar o întindere .am luat o perioada și antiinflamatoare și local ung voltaren.
Multumesc

Anonymous

Buna ziua!
Am fost diagnosticata cu bursita cronica retrocalcaneana. Spuneti-mi,va rog,daca interventia chirurgicala este recomandata. Mentionez ca dateaza de 10 ani,(nu am gasit nici un medic dispus sa trateze asa ceva)si este nedureroasa. Multumesc.

Anonymous

Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns,domnule doctor.
Desi spuneam ca bursitele sunt nedureroase,ma deranjeaza sub alte aspecte: in primul rand dimensiunile la care au ajuns,din cauza lor trebuie sa port incaltari mai mari (am renuntat la tocuri,platforme,chiar si pantofi fara toc);de asemenea sunt foarte inestetice. In plus,am inteles ca datorita faptului ca sunt vascularizate,pot creste. Lichidul sinovial nu este prezent in cantitate corespunzatoare pentru punctie.
De asemenea,am renuntat sa alerg tot din aceasta cauza.
Va rog respectuos,spuneti-mi daca terapia cu unde de soc este o optiune de luat in considerare;fiindca ideea interventiilor chirurgicale ma inspaimanta.

Anonymous

Buna ziua.
Apreciez raspunsul si va multumesc din nou.
Ce anume imi recomandati in acest caz?

Anonymous

Buna ziua acum 20 de ani am avut taiat tendonul totul a fost ok pina acum Ce o saptamina am dureri sa umflat am mers la consult si lau bagat in ghips fara un rmn fara nicio investigatie mai amanuntita e corect .va multumesc

Anonymous

Bună ziua. Băiețelului meu, în vârstă de aproape 8 ani, i s-a pus diagnosticul prezumtiv de retractie tendon Ahilean bilateral, ne-a fost recomandat sa facem 4 luni de kinetoterapie, după care control. Domnul dr. de la ambulatoriul G. Alexandrescu a părut sceptic în privința rezultatelor kinetoterapie, spunând ca vârsta este destul de înaintată pentru a putea obține rezultate semnificative, ceea ce mi-a creat mari sentimente de vinovăție, ca nu am observat mai devreme. Trecând peste aceste aspecte, la întrebarea mea „ce presupune acest diagnostic, în cazul în care kinetoterapia nu va da rezultate?”, am primit un răspuns vag, ce menționa… Read more »

Anonymous

Buna ziua, Am suferit o ruptura de tendon achilean in urma cu 3 saptamani. In prima faza doctorul mi-a spus ca trebuie operat dar intai trebuie facuta o ecografie pentru a putea vedea exact (in ziua in care m-am dus la spital mi-au si pus piciorul tot in ghips cu flexarea labei spre exterior, banuiesc pentru a nu se mai retracta tendonul). In ziua in care trebuia sa ma interneze m-am prezentat cu ecografia care printre altele spune ca am ruptura cu retractie minima 10-11mm. Cand a vazut treaba asta, mi-a spus ca raman cu gips si nu trebuie operat.… Read more »

Anonymous

Va mulțumesc. Ma întrebam, însă, dacă și dvs sunteți de acord ca intervenția chirurgicala este singura ce poate rezolva aceasta problema la un copil de 8 ani. Menționez ca practica fotbalul, iar ieri, la kinetoterapie, mi s-a spus ca era foarte tensionat, mușchii fiind contractați, și oasele labei piciorului „tasate”, trosnind strașnic in timpul manevrelor de kineto. Kinetoterapeutul susține ca este perfect reversibil acest diagnostic, însă nu as vrea sa fac mai mult rău, alegând amânarea operației. Mulțumesc din inima pt promptitudinea cu care mi-ați răspuns.

Anonymous

Tot caut detalii, și va spun sincer ca ma ia groaza. Tot ce se găsește prin motoarele de căutare ma îndreaptă către DM, căci copilul, la kineto, a apărut foarte rigid și contractat muscular. Nu mai știu ce sa cred sau fac, nu mai am somn și nu știu în ce direcție sa ma îndrept. Luni, desigur, la pediatru. Oare este posibil acest crunt diagnostic? Menționez ca nu avem cunoștință de vreun subiect cu aceasta afecțiune in familie, iar copilul a stat așezat, mers în patru labe și a mers în picioare la vârstela normala. Este foarte inteligent, vorbește mult,… Read more »

Anonymous

Buna seara,ma numesc Tamas si sunt din Cluj. Am o fiica de 24 de ani si are o problema la piciorul stang,nu stiu daca din nastere sau imediat dupa s-a intamplat ceva, nici medicii nu mi-au putut spune.A fost operata prima data la varsta de 5 ani iar ultima operatie a avut-o la varsta de 9 ani pt intindere de tendoane, pt a pune calcaiul jos se forteaza si i se schimba mersul. Oare se mai poate face ceva?stiu ca medicina a avansat mult si sunt mai multe sanse acum.Ce am putea face pt a avea mersul normal? Multumesc si… Read more »

Anonymous

Buna ziua, Ruptura partiala a tendonului Achilian de calcaneu? Rezultat RMN: – mica arie edemoasa subcorticala pe versantul superior al 1/2 anterioare a talasului. – modificare de semnal in banda subtire la nivelul fibrelor medii ale portiunii distale a tendonului Achile si usoara infiltrare a grasimii preachiliene. – mica leziune chistica polilobata de 8 mm situata subcortical la nivelul calcaneului in vecinatatea insertiei tendonului Achile. – moderat epansament fluid articular. – tendoane fara procese patologice. – piese scheletice cu raporturi normale. – aspect osteosclerotic al suprafetei articulare talare cu calcaneul. Concluzii: – leziune interstitiala de tendon Achile. – mica arie… Read more »

Anonymous

Bună ziua Am fost operat de ruptură de tendon Ahilean acum 7 zile (la 4 ore după ce s-a produs ruptura). Fiind și buimac dimineața după anestezie și neștiind ce presupune această operație nu am știut ce întrebări să pun, așa că am rămas la sugestiile primite. Acum totuși s-au mai adunat nelămuriri (precizez că operația a fost făcută de medicul de gardă vineri seara care apoi a intrat în concediu, deci imposibil de recontactat în această perioadă). Mi s-a recomandat să nu calc pe picior 6 săptămâni, să stau liniștit, în pat, cu el pe o pernă, să schimb… Read more »

Anonymous

Mulțumesc frumos pentru răspuns!

Anonymous

buna ziua Acum 1 zi am urcat pe munte, din greseala am pus piciorul intr-o groapa si continuand miscarea am auzit o trosnitura dupa care am simtit o durere la nivelul gleznei stangi pe lateral spre exterior. Am simtit durere, am continuat deplasarea deoarece ma aflam pe munte. Am pus gheata, am pus unguente, pot calca dar simt o durere atat in zona mentionata mai sus cat si in spatele piciorului de la calcai mai sus si care merge circular din spate in fata. daca vreau sa intind laba piciorului in sus simt o tinere in spate. este foarte putin… Read more »

85
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x