Sunt tumori benigne osteocartilaginoase, dezvoltate in zona metafizara a oaselor.
Sinonime: osteocondrom, boala exostozanta, dar pentru formele multiple cel mai potrivit termen este exostoza osteocatilaginoasa – E.O.C.
E.O.C. este cea mai frecventa tumora benigna: 45% din tumorile osoase benigne. Apare mai frecvent la copii, fara sa predomine un sex, cresterea tumorala oprindu-se odata cu maturizarea scheletului. Exista 2 variante:
– exostoze solitare
– exostoze multiple
Localizare. E.O.C. este situata in metafiza oaselor lungi.
E.O.C. solitara, in peste 50% din cazuri,se localizeaza in extremitatea inferioara a femurului, superioara a tibiei si a humerusului, dar uneori poate sa apara si pe vertebre, sacru, clavicula, oasele mici ale mainii si piciorului.
E.O.C. multipla are aceeasi localizare, volumul si numarul leziunilor fiind variabile.
50% din ele se transmit autozomal dominant (practic se transmit la copii).
Simptomatologie.
E.O.C.S. se descopera dupa 20 de ani,de cele mai multe ori intamplator pentru ca este asimptomatica.
E.O.C.M. se descopera in prima decada a vietii.De obicei apar si alte anomalii care atrag atentia:
-statura mica
-inegalitati intre membre
-incurbari ale oaselor antebratului cu jena la pronosupinatie
-coxa valga
-genu valgum esential tibial
-sinostoza tibioperoniera
Diagnostic. Examen radiologic:
E.O.C.S. apare ca o masa tumorala bine delimitata cu contur neregulat. Fixarea de os se face printr-o baza de implantare (sesile) sau un pedicul,cmetafizara de obicei, ce se continua cu os spongios. Volumul tumorii este variabil. Tumora nu este separata de corticala osului-gazda.
E.O.C.M. se depisteaza printr-un examen radiologic complet.
Biopsia confirma suspiciunea.
Evolutie.
TRANSFORMAREA SARCOMATOASA ESTE DE 1% PENTRU E.O.C.S. SI 10-20% PENTRU MALADIA EXOSTOZANTA.
Recidivele sunt extrem de rare dupa exereza la formele pediculate si mai frecvente la cele sesile,datorita dificultatii de extirpare in totalitate.
Tratament.
Se vor opera doar exostozele rau tolerate(inestetice,cu jena la mobilitatea articulara,tulburari compresive). Se vor opera pe cat posibil la sfarsitul perioadei de crestere osoasa. Se va face ablatia tumorii cu baza de implantare pentru a preveni recidivele. Pentru E.O.C.M. interventiile chirurgicale urmaresc corectarea defectelor aparute la nivelul membrelor superioare sau inferioare.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Buna ziua,
De aprox. 17 ani am o exostoza tibiala care doare, am facut o radiografie si as dori o parere. As putea trimite/posta radiografia undeva?
Multumesc!
Buna ziua.
Nu il ajuta foarte mult. Are indicatie absoluta de protezare.
Numai bine!
Bună ziua! Trimit rmn ul unei rude dacă ne puteți ajuta cu o părere. Voluminoasa formațiune tumorala la nivelul regiunii fesier drepte cu diametrele axiale 8.5/6cm și diametrul cranio caudal de 8.3 cm, pediculata ce prezinta: -un pedicul osos scurt dispus la extremitatea anterioara și craniala a formațiunii cu baza de implantare la nivelul fetei laterale a aripii iliace drepte ce prezinta corticala și spongioasa ce se continua cu cele ale aripii iliace cu grosime de 18mm și lungime de 15 mm -o porțiune libera Voluminoasa cu contur net policiclic extinsa în grosimea mușchilor fesieri structura neomogena cu calificări în… Read more »
Buna ziua.
Trebuie sa mergeti la spital la un medic ortoped, in vederea intervetiei chirurgicale. Tumora trebuie excizata si data catre examinarea anatomo-patologica.
Numai bine!
Buna seara, Am 30 de ani si ma confrunt cu o exostoza tibiala de aprox. 15 ani (de origine traumatica), am facut o radiografie intrucat ma deranja, iar medicul ortoped mi-a indicat operatia. Intrebarile mele sunt: 1. Cum se desfasoara mai exact operatia? Cu ce tip de instrument se taie exostoza? Exista risc de fractura a tibiei? 2. Care este perioada de recuperare, in medie, pentru o astfel de procedura? Voi putea incepe serviciul (munca de birou) dupa ce imi vor fi scoase firele? 3. Ce tip de anestezie se foloseste? Regionala sau totala? Daca e regionala, unde anume se… Read more »
Buna ziua.
Operatia consta intr.o anestezie spinala, incizie centrata pe exostoza si excizia ei.
Semnele de malignizare sunt radiologice si cresterea rapida in dimensiuni.
Numai bine!
Buna seara. Am un baietel de 3 ani si 9 luni care are , dupa parerea mea, genunchii deformati. Poate fi vorba de această boală? Ce examene ar trebui sa facem? Va multumesc
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped de copii.(dr. Tomescu – Centrokinetic in Bucuresti).
Numai bine!
Buna seara! Am sau am avut exostoza in partea dreapta, jos, a femurului. Dupa prima operatie a recidivat putin mai jos, la doar 8 saptamani. Am avut a doua operatie acum 7 luni. Ar trebui sa imi mai fac un control daca ma doare din nou, sau sunt eu paranoica?
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa va reevaluati. Numai bine!
Am o exostoza pol superior rotula dreapta genunchi.Ce tratament ar trebui sa fac.Mentionez ca am dureri la mers.
Buna ziua.
Imi este greu sa va sfatuiesc corect fara sa stiu detalii. In principiu, aveti indicatie operatorie.
Numai bine!