Radiusul este un os lung, situat in partea laterala a antebratului. El prezinta un corp si doua epifize. Epifiza superioara: alcatuita din cap (cilindru plin, mai inalt medial), col (portiunea ingustata ce leaga capul de corp), si tuberozitatea radiusului (proeminenta ovoida situata sub col, pe ea inserandu-se muschiul biceps brahial).
Mecanism:
Cadere direct in mana cu cotul in extensie. La fracturile intraarticulare, portiunea antero-laterala este cea mai frecventa zona predispusa fracturii. Un caz special este fractura Essex-Lopresti: fractura capului radial cu deplasare, ruptura intramedulara si ruptura ligamentului radio-ulnar distal. Aceasta fractura se mai poate asocia si cu dislocarea cotului.
Simptome: durere, scaderea razei de miscare (in general pronosupinatie), deformare locala, hematom local. Se recomanda verificarea stabilitatii ligamentului radio-ulnar distal. Pot fi prezente echimoze locale, crepitatii la miscari de pronosupinatie (uneori, un fragment fracturat poate bloca rotatia antebratului), uneori chiar blocarea acestei miscari. Afectiuni asociate : fractura de cap radial se asociaza cu ruptura de ligament colateral medial ; cu fractura de capitelium ; cu luxatia posterioara a cotului ; cu fractura de proces coronoid (« teribila triada ») ; fractura Monteggia ; fractura Essex-Lopresti.
Diagnostic: Radiografia se practica in doua incidente: anteroposterior si lateral. CT-ul nu este folositor.
Clasificari
-De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe clasificari. Prima clasificare este clasificarea Mason:
–Tip I–fractura de cap radial fara deplasare;
–Tip II–fracturi de cap radial cu deplasare, o mare parte a capului radial ramanand intacta.
–Tip III–cominutive (acest tip indicand excizia capului radial).
A doua clasificare este clasificarea Morrey. Aceasta este o clasificare Mason, modificata si include fracturi ale colului radial. Ea aduce o definire cantitativa a deplasarii (un fragment care implica mai mult de 30% din suprafata articulara, si care este deplasat mai mult de 2 mm). Nu in ultimul rand, tipul IV, ca si completare a clasificarii Mason: fracturi de cap radial cu luxatii ale cotului. Totusi, includerea in clasificarea fracturilor de cap radial a luxatiilor este considerata de multi autori nepotrivita.
A treia clasificare si cea mai folosita este clasificarea Hotchkiss:
Tip I–cu minima deplasare, nu necesita tratament chirurgical.
Tip II–fracturi cu deplasare partiala a capului radial, care blocheaza miscarea de pronosupinatie a antebratului si fracturi care implica intreg capul radial, dar care sunt reparabile.
Tip III–fracturi ale capului radial care nu sunt reparabile si care necesita excizie cu sau fara protezare.
Ca si concept, aceasta clasificare este folositoare, dar este totusi dificil de diferentiat o fractura reparabila chirurgical de una nereparabila.
Tratament:
Ortopedic
Majoritatea fracturilor izolate de cap radial sunt tratate ortopedic. Marea problema pe care o intampina unii pacienti tratati ortopedic este readoarea post imobilizare. In cazul fracturilor fara deplasare se recomanda imobilizare in atela gipsata, 3 saptamani. Se recomanda reluarea miscarilor cat mai curand, dupa indepartarea imobilizarii.
Tratament chirurgical-este indicat in fracturile cu deplasare.
1. Reducere deschisa si fixare interna. O indicatie relativa este o deplasare mai mare de 2 mm, fara blocarea mobilitatii. Mason tip II are indicatie pentru tratament chirurgical atunci cand apare o blocare a mobilitatii antebratului. Chiar si un mic fragment din capul radial poate contribui la instabilitatea cotului si a antebratului. Ca si materiale de osteosinteza, se folosesc placute speciale, in forma de T si L, care imita forma anatomica a capului radial, suruburi Herbert, brose.
2. Rezectia capului radial fara protezare este un tratament de succes cu o selectie atenta a pacientilor (pacienti varstnici, cu fracturi complexe, izolate, fara fracturi de proces coronoid). Totusi, la evaluarea intraoperatorie, orice instabilitate a antebratului, a cotului, sau o fractura de proces coronoid indreapta chirurgul catre a alege o protezare a capului radial.
3. Protezarea capului radial se face cu proteze metalice sau cu un tip de proteze moi (care folosesc mai mult ca spacere=distantiere), proteze cimentate si proteze cu cap mobil.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Am o mare suferinta care din fizica sa transformat cred si in psihica:am avut o fractura de cap radian superior(sau rupt si ligamente si mai multe)Mia fost fixat cotul cu 2 briose laterale ,pe exterior cot si interior(din umerus in jos)si mia fost si ghipsata mana timp de 2 luni.La extragerea brioselor sau rupt ,extragerea putand fi facuta doar de la cot on jos,bucatile de pe umerus si pana la cot au ramas,nu ating in articulatie dar am niste dureri ingrozitoare,scartie mana se unfla si se blocheaza.Medicul curant ma descurajat total ,in conversatie cu mine fiind sa exprimat „ei si… Read more »
Buna ziua,am o factura cap radial fara deplasare la cotul sting,la urgenta nu au pus in gips,numai intr-o orteza cot si brati ce trebuie sa tin 3 saptamani,zii si noapte.Asi avea o intrebare! O sa se vindece asa si am nevoie dupa ce iau jos orteza de un tratament anume…?
Buna ziua. Fara stiu exact detaliile fracturii nu ma pot pronunta. Probabil ca tratamentul este corect. Succes!
Buna ziua. Am 65 de ani si am cazut. La spital am primit diagnosticul fractura 1/3 proximala cubitus si cap radial fara deplasare. Am fost internata 7 zile. De 12 zile am mana in gips. Medicul spune ca trebuie sa ma opereze. Nu am mana umflata, nu ma doare. Dupa fiecare rafiografie imi spune ca fractura este mai mare. Radiografia este facuta pe gips. Am o intrebare pot sa scap fara operatie? Daca nu fac operatie ce se intampla? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua.
Aveti indicatie absoluta chirurgicala si sunteti la limita cu timpul.
Dupa 2 saptamani nu mai merita operatia.
Daca nu va operati, ramaneti cu o limitare a mobilitatii…cel putin.
Spor!!
Nu m-am operat. După 39 de zile medicul mi-a scos gipsul de la mana. După scoaterea gipsului mana este foarte umflata. Va rog să-mi spuneți ce sa fac sa se desufle mana. Medicul nu mi-a spus nimic. Mulțumesc.
Buna ziua.
Trebuie sa mergeti sa faceti fiziokinetoterapie.
Gheata local.
Voltaren gel.
Numai bine!
Va multumesc! Sunteți un OM minunat!
Va mulțumesc!
Buna ziua,ma numesc Cristina si am 24 de ani si acum 3 zile am cazut pe mana dreapta pe ciment.Am facut radiografie si mi s-a spus ca am fractura de cap radial tipul 1.Primul doctor care mi-a citit radiografia mi-a recomandat ghipsul iar cel de-al doilea chiar l-a interzis total recomandandu-mi fizioterapia.Pot folosii degetele 100% si pot face orice activitate pana la rotirea incheieturii si intinderea completa a bratului (lipsesc 10-15 grade pana la intinderea totala). Am nevoie de a o a 3-a opinie in vederea putarii ghipsului sau nu si inca o intrebare ar fi: Ce se poate intampla… Read more »
Bună ziua, sunt Claudia și am 30 de ani.. Ieri am căzut cu bicicleta în costul drept.. Am fost la urgenta, mi. Au făcut radiografie și diagnosticul a fost fractura parcelare cu toarect introarticular și minima deplasare cap radial drept după care doctorul mi.a pus gips tot cotul.. A procedat corect??
Buna ziua.
Daca deplasarea este minima, da este corect. Ideal ar fi sa faceti un CT pentru o evaluare completa.
Numai bine!
Buna ziua ma numesc Cristina am cazut de o luna si ma diagnosticat cu fractura de cap radial am atela de ghips a zis medicul sa mai tin o săptămână atela. Normal 5 săpt se tine?după ce imi ia atela ce trebuie făcut?
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!
Buna ziua, am cazut la munca an mana si diacnosticul a fost fractura conminutiva de cap radio. am fos operat si am o proteza si o reducere la extensie de -10,-15, fiind la mana dreapta mal pot sa ridic greutati cu ea ,si mal ales ca , cotul se misca si am dureri la umar, accidentul l-am avut anula trecut an octombrie am facut recuperari aproape 7 luni.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa continuati cu un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!