• 28 nov. 2012
  • Raspunsuri: 110
  • Vizualizari: 30.943

Notiuni de anatomie. Extremitatea superioara a humerusului are forma a 2/3 dintr-o sfera, si se articuleaza cu cavitatea glenoida a omoplatului.Prezinta un cap humeral,un col(gat), 2 proeminente(tubercul mare si mic) si un sant intertubercular.

La baza capului humeral este santul anatomic (prin care trec arterele circumflexe humerale) si un sant (col) chirurgical a carui denumire se datoreaza frecventei crescute a fracturilr la acest nivel.

h1h4

Fractura de humerus proximal este a doua cea mai frecventa fractura a extremitatii superioare, si a treia cea mai comuna fractura la pacientii peste 65 de ani, dupa sold si fractura distala de radius. In trecut, tratamentul chirurgical se impunea in 20% din cazuri. In prezenta, indicatiile chirurgicale sunt din ce in ce mai numeroase.

-80% dintre aceste fracturi sunt fara deplasare (tratate ortopedic). 20% sunt cu deplasare, aceasta insemnand peste 1cm din pozitia anatomica, sau peste 45 grade, angulatie.

hcClasificare. Fracturile humerusului proximal cu deplasare pot fi cu 2, 3 sau 4 fragmente. Aceste fracturi includ: capul humerusului, colul anatomic si chirurgical, tuberozitatea mica si  pe cea mare.

Fracturile complexe pot implica intreg humerusul proximal si sunt adesea asociate cu subluxatii sau dizlocatii ale ligamentelor glenohumerale.

Humerusul proximal este hranit cu sange de catre artera circumflexa anterioara (arcuata), cu contributie din posterioara circumflexa,astfel ca in timpul produecrii acestei fracturi se rup si vasele de sange si se intrerupe aportul sangvin la nivelul humerusului proximal.In timp apare necroza avasculara a capului humeral.Practic multe fracturi pot cauza ischemia capului humeral.

Mecanism de producere. Multe fracturi rezulta prin caderea pe bratul respectiv (mai ales la varstnici, pe os osteoporotic).

Simptome: umar dureros, sensibilitate locala, hematom (vanataie piept, brat) semnificativ. Pacientul rezista la miscarile umarului, la examinare, pana la aparitia durerii. Este foarte importanta examinarea nervului axilar si a plexului brahial.

Investigatii: 2 incidente radiografice, antero-posterior si axial. In cazuri complexe este necesar si un computer tomograf.

h7 h8 h9

h10 h5

Tratament:

s10– majoritatea fracturilor de humerus proximal fara deplasare pot fi tratate ortopedic(bandaj Dessault 2-4 saptamani in functie de varsta pacientului,daca fractura a survenit sau nu pe mana dominanta), dand rezultate foarte bune. Se recomanda mobilizarea precoce si exercitii cat mai repede posibil.Recuperarea prin fizio-kinetoterapie dureaza aproximativ 45-60zile din momentul in care se scoate imobilizarea.

Orice fractura de humerus proximal asociata cu dizlocare glenohumerala necesita o reduce ortopedica in urgenta.

 Tratamentul chirurgical:

-Brose k(se folosesc pentru stabilizarea fragmentelor). Nu sunt foarte sigure, datorita ratei crescute de infectie si nu garanteaza o stabilizare a reducerii.

  h12t h14t

-Reducerea deschisa si fixarea interna. Des folosita cu rezultate peste asteptari, mai ales la tineri. Se folosesc placute cu suruburi (premulate anatomic, blocate), tije blocate.

h15tp h16tp h22tt

h26tp h19tt
h21tp h17hp

-In fracturile in care suprafata articulara este distrusa sau avem necroza de cap humeral, proteza de umar poate fi o alternativa (hemiartroplastie).

h23tprot  h24tprot  h25tprot

-Metoda de tratament aleasa este optiunea medicului curant, in functie de particularitatea cazului (tipul fracturii, gradul de cominutie, varsta pacientului, gradul de osteoporoza…).

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

3.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

110 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am 75 ani am o fractura humerus proximal si un hematom masiv pe partea anterioara humerusului care su da semne de rezorbtie ,eu iau anticuagulante.Sa mai iau sau nu ?Am anevrism la inima .Am dureri f mari la nivelul hematomului echivalente cu cele de la fractura ,ea fiind cu deplasare usoara .imi afecteaza inima .Nu am voie de antiinflamatoare,nu stiu ce sa mai iau .Am dureri groaznice

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Raportat la probleme cardiace, trebuie sa luati anticoagulante.
Va sfatuiesc sa mergeti la spital la o noua evaluare, anticoagulantele trebuiesc schimbate cu unele injectabile si hematomul poate fi evacuat.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Am 40 de ani,. In 2018 am avut o operatie la umar, fractura de proximal humerus, mi-au fost introduse suruburi si placuta metalica.Suntem in 2019, un an dupa operatie, si bratul meu nu este inca functional in totalitate. Este vorba despre bratul stang, nici nu pot sa il duc in partea dreapta lateral, nici sa il ridic in sus 100%, doar 50%. Ma doare foarte tare cand incerc sa fac exercitii. Ma puteti sfatui ce as putea face? Multumesc anticipat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Discutia este complexa si depinde de tipul de operatie, ce fractura ati avut si cata recuoerare ati facut. Mergeti la o reevaluare la medicul dstra.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua Numele meu este George si am o intrebare pentru Dumneavoastra Domnule Doctor daca am nimerit bine mama mea avut o fractura de humerus dintru accident de masina si a fost operata din cate stiu ia pus o placuta noi zicem ca operatia e bine doar ca are mana de la cot in jos umflata cu tot cu degetele? Vream sa va intreb daca e din cauza operatie ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fata sa o consult. Va sfatuiesc sa mergeti la o reevaluare la medicul dstra. Numai bine!

110
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x