• 23 feb. 2013
  • Raspunsuri: 3
  • Vizualizari: 2.721

a4Luxatia acuta rotuliana are o incidenta de 5,8 la 100.000 locuitori pe an, cu o crestere de 29 pe 100.000 locuitori, in grupa de varsta 10-17 ani. Dislocarea patelara laterala reprezinta cea mai comuna patologie si tratamentul ortopedic este cel recomandat. Recurenta dupa tratamentul conservator este de 15-44%.

Pacientii se prezinta in urgenta la spital cu o proeminenta in partea laterala a genunchiului (rotula deplasata), acuzand dureri intense.

 a5      r3

Diagnosticul este usor de pus efectuandu-se o radiografie de genunchi. Uneori luxatia se reduce spontan in cursul deplasarii pacientului catre spital.

 a1 a3

r7 r5 rx2

Tratament. Reducerea inchisa si imobilizarea femuro-gambiera 3 saptamani (atela speciala care fixeaza rotula in pozitia corecta), cu permisiunea de a incarca pe membrul afectat imediat. Miscarile de flexie sunt permise dupa 3-4 saptamani. Afectarea cartilajului articular apare la 95% din pacientii aflati la prima luxatie, in acest caz recomandandu-se o artroscopie de rutina pentru evaluarea afectiunii.

r6Indicatii pentru tratamentul chirurgical au: afectarea osteocondrala, intreruperea ligamentului patelofemural medial, esecul tratamentului ortopedic. Este indicat sa se efectueze un examen RMN dupa o luxatie acuta de rotula pentru a contabiliza leziunile produse, in vederea stabilirii prioritatii unui tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical consta in refacerea aripioarei rotuliene. Daca leziunea este recenta (sub 14 zile), este indicata sutura ligamentului patelo-femural intern. Daca leziunea este cronica, se recomanda reconstructia ligamentului cu muschiul gracilis. Recuperarea postoperatorie variaza intre 45 de zile, in prima situatie, si 90 de zile in a doua situatie.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara!Am o intrebare,fiului meu i s-a deplasat rotula ,astazi am scos ghipsul dar el inca nu poate indrepta piciorul..ce trebuie sa fac in aceasta privinta?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Fiziokinetoterapie trebuie sa faca, 6-8 sapt si apoi o noua evaluate ortopedica in vederea stabilii daca mai are sau nu instabilitate, si cauze preexistente. Numai bine!

Anonymous

Buna seara sunt marian lucrez in strainatate am 4 zile de cand am cazut si mi sa deplasat rotula the la genunchi in exterior Dar acum e maI sus de locul ei cu mult sunt internat intrun spital de 4 zile vor sa ma opereaze pe mine nu ma doare exagerat de tare Dar nu pot sa misc piciorul in fata de la genunchi in jos ! Sa-l misc in spate pot am forta in tendone Dar nu pot la 90° din cauta sa rotula estate deasupra genunchiului ! Intrun cuvant este totul ok inafara de. Ca rotula este deasupra… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x