• 14 ian. 2013
  • Raspunsuri: 19
  • Vizualizari: 12.106

z3Fracturile 1/3 distale a femurului sunt mai rare decat cele de 1/3 proximala dar sunt fracturi complexe ce pot duce la impotenta functionala pe termen lung.

Anatomie. Epifiza distala a femurului este formata din cei 2 condili femurali, condilul lateral fiind mai mic decat cel medial. Suprafata anterioara, intre cei 2 condili, prezinta suprafata articulara pentru rotula, iar suprafata posterioara prezinta fosa intercondiliana. Epicondilul lateral reprezinta zona de origine a ligamentului fibular colateral, iar epicondilul medial reprezinta originea ligamentului colateral medial. Tot pe condilul medial se gaseste si tuberculul adductor, zona de insertie a adductorului mare. Normal articulatia genunchiului este paralela cu solul. In medie, axul anatomic (unghiul format de diafiza femurala cu articulatia genunchiului) prezinta un valg fiziologic de 7-11 grade.
z2

Mecanism de producere. La pacientii tineri aceste fracturi sunt rezultatul unui accident rutier sau unei caderi dez1 la inaltime. La persoanele in varsta o cadere de la acelasi nivel poate fi de ajuns pentru a produce o astfel de fractura. Dupa fractura, musculatura coapsei (cvadriceps, muschii femurali posteriori) si gastrocnemienii produc deplasarea fragmentelor cu deformare prin scurtarea femurului, deplasarea posterioara a fragmentului distal sau deformare in varus din cauza tractiunii m. adductori. Daca fractura prezinta traiect intercondilian, atunci cei doi condili se vor rota independent si se vor deplasa sub actiunea m. gastrocnemieni care se insera separat pe fiecare condil.

Clasificare. Exista multe clasificari pentru fracturile femurului distal (Neer, Stewart, Schatzker, s.a.). Cea maif6 folosita clasificare este cea a lui Muller, modificata de grupul AO. Aceasta imparte aceste fracturi in 3 grupe fiecare continand cate 3 subgrupe (clasificarea completa contine inca 3 subgrupe pentru fiecare din cele 9 tipuri de fracturi – mai putin folosite).

                                       f5

Diagnostic. Avand in vedere ca majoritatea pacientilor sunt victimele unor traume majore, o evaluare completa at5 pacientului trebuie facuta. Prezenta altor traumatisme, in special la nivelul aceluiasi membru, trebuie excluse. Evaluarea pulsului la nivelul arterei poplitee, tibiala posterioara si pedioase indica eventuale traumatisme vasculare. Functiile motorii si senzitive ale membrului afectat trebuiesc evaluate. Inspectia si palparea zonei afectate prezinta edem si deformare locala, cu crepitatii osoase la manipulare. Radiografiile standard (AP si profil) de genunchi si 1/3 distala de femur evidentiaza focarul de fractura. Radiografii ale intregului femur si de bazin sunt de ajutor in cazul traumatismelor majore pentru a exclude alte fracturi asociate. In cazul fracturilor cu traiect intercondilian si fracturilor cominutive un CT poate fi de folos pentru a alege tratamentul cel mai eficient.

 f2 f3

Tratament.

Tratament ortopedic. Indicatiile tratamentului nonchirurgical depind de 3 factori: legati de pacient – anumite conditii medicale (infarct miocardic recent), pacienti paraplegici/cvadriplegici la care aliniera anatomica nu este un punct critic in vindecarea fracturii; legati de tipul de fractura –  fracturi fara deplasare sau stabile care se pot vindeca fara probleme fara interventie chirurgicala, sau in cazul in care este evident preoperator ca nu se poate obtine o reconstructie stabila, atunci se opteaza pentru tratamentul conservator; legati de chirurg – in cazul in care medicul nu are destula experienta, sau nu dispune de intrumentar si implanturi adecvate. In cazul fracturilor fara deplasare sau stabile genunchiul se poate imobiliza intr-o orteza fixa de genunchi cu restrictionarea incarcarii greutatii pe membrul afectat. In cazul fracturilor cu deplasare, 6 – 12 sapatamani de tractiune transscheletala vor fi urmate de imobilizare in orteza fixa de genunchi fara ca pacientul sa calce pe piciorul afectat.

Tratamentul chirurgical. Fixarea cu suruburi – este indicata in fracturi fara cominutie tip B (unicondiliene), in special la persoane tinere cu masa osoasa sanatoasa. In cazul fracturilor complet articulare, suruburile sunt folosite pentru refacerea suprafetei articulare si reducerea fracturii intercondiliene, pe langa implantul de baza care va fi folosit pentru stabilizarea fracturii.

DCS (dynamic condylar screw) este un implant modular alcatuit dintr-un surub intercondilian si o placa ce aluneca pe surub. Cele 2 componente formeaza un unghi fix de 95o.Avantajele acestui implant sunt usurinta tehnicii de fixare, compresie intercondiliana ce poate fi obtinuta cu surubul intercondilian.

  a2 a3 a1

Placa premulata de sustinere – este o placa neblocata, premulata pentru suprafata laterala a femurului ce consta in multiple gauri la nivelul fragmentului distal pentru a oferi mai multe puncte de fixare. In cazul in care coloana mediala a femurului prezinta cominutie, o a doua placa pe fata mediala fixeaza focarul de fractura.

b1 b2 c1

Placile blocate – sunt implanturi cu unghiuri fixe, suruburile blocandu-se la nivelul placii si asigurand o stabilitate care lipseste la placile conventionale. Aceste suruburi nu preseaza placa la nivelul corticalei, astfel vascularizatia periostului poate fi pastrata.

c4 t3

LISS (less invasive surgical stabilization) – este un implant ce combina aplicarea minim invaziva, submusculara a unei placi cu suruburi blocate. Placa este premulata anatomic si se pozitioneaza sub planul muscular cu ajutorul unui ghid. Acelasi ghid ajuta si la insertia percutana a suruburilor, minimizand astfel incizia. Un studiu biomecanic a aratat ca sistemul LISS creste capacitatea de sustinere a greutatii in comparatie cu placile conventionale.

 t6 t7

Tija centromedulara retrograda – prezinta toate avantajele fixarii centromedulare: localizarea medulara, lezarea tesuturilor moi este scazuta. Acest tip de implant este folosit mai ales in fracturi de tip A in care nu exista o interesare intraarticulara.

 d3 t1

d4 d2

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii precoce. Infectia – este mai frecventa in cazul fracturilor deschise (pana la 20%). In majoritatea cazurilor tratamentul chirurgical trebuie asociat cu tratamentul antibiotic conform antibiogramei. Tratamentul chirurgical consta in drenarea deschisa a plagii, excizarea tesutului devitalizat, spalare abundenta cu solutie salina sterila si amplasarea de perle cu antibiotic. Implantul de fixare poate fi lasat pe loc atata timp cat ofera o stabilitate mechanica buna. Plaga poate fi inchisa partial, sau lasata deschisa pana la asanarea infectiei acute. Osteomielita cronica poate fi complicatia unei infectii intr-o fractura distala de femur.

Alinierea deficitara – obtinerea unei reduceri anatomice in cazul fracturilor distale de femur, chiar si prin metode deschise, poate fi dificila. Principiul de baza al reducerii fracturii este ca relatia dintre genunchi si sold sa fie corecta intr-un spatiu tridimensional. Operatorul, folosind acest principiu, trebuie sa se concentreze asupra lungimii, alinierii si rotatiei.

Lipsa consolidarii – din fericire femurul este un os ce se vindeca repede; si mai mult in cazul fracturilor epifizei lipsa consolidarii este rara. O exceptie reprezinta fracturile tip B cu traiect intraarticular. Acestea au un traiect vertical care este supus unor forte axiale puternice. In plus, fragmentele distale sunt de obicei slab vascularizate. Tratamentul in cazul lipsei consolidarii este reusirea unei fixari rigide prin compresie, prin placa de sprijin si evitarea incarcarii pe membrul afectat.

Consolidarea vicioasa – apare ca rezultat a reducerii si fixarii deficitare. Cel mai frecvent, consolidarea deficitara apare cu fragmentul distal in varus. Fracturile fixate cu tija centromedulara, cu pacientul in decubit lateral prezinta deplasare in valg a fragmentului distal. Flexia fragmentului distal este intalnita mai des in fixarea cu tija decat in fixarea cu placa sau placa-surub. Tratamentul consolidarii vicioase se face prin osteotomii de corectie si fixare ulterioara in pozitie anatomica.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

buna ziua, se poate face scurtare de femur? ma intereseaza

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Teoretic se poate orice, dar depinde de indicatii. Succes!

Anonymous

Buna ziua am o fractură la femurul distal cit ar costa la dvs aceasta operatie.Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
La spitalul Sanador va puteti interesa sunand la numarul 0745099617 teoretic de pret, pentru netiind din descriere dstra ce fractura aveti, nu stiu ce operatie este necesara, deci pretul este unul relativ. Va sfatuiesc sa veniti la o consultatie ca sa vad toate aceste detalii.
Numai bine!

Anonymous

buna ziua. am facut un RMN in urma caruia mi-a iesit contuzie CFE , anterior cu o fractura subcondrala de 10,8/ 6 mm,fara deplasare, probabil cu extensia intraarticulara a traiectului de fractura si ruptura completa de LIA. Problema e ca imi e blocat genunchiul, nu il mai pot indoi mai mult de 70 de grade, ma doare foarte tare. am facut si fizioterapie si nu merge. as dori sa stiu mai multe deoarece mi-e frica sa fortez adica nu vreau sa stric ceva mai rau. multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Procesul de recuperare facut nu este unul corect si complet, de aceea aveti aceasta mobilitate diminuata.
Va sfatuiesc sa mergeti la kinetoterapie.
Daca sunteti din Bucuresti va recomand Centrokinetic 0755055216.
O sa recuperati complet daca sunt coordonat corect.
Numai bine!

Anonymous

Am căzut in genunchi in urma unei lovituri in zona spatelui lovindu-mă cu genunchiul stâng de un lemn destul de gros. In urma unui RMN am fost diagnosticat cu: Traiecte de fracturi platou tibială intern,precum și la nivelul condilului femural median in porțiunea posterioară fără deplasare Leziuni de menisc intern corn interior Colecție fluida retropatelara și extraarticulara in cantitate mică. Edem al părților moi din fosa popliteala LIP și LIA fara modificări de semnal Precizez ca nu am călcat deloc pe piciorul stg de 7 săptămâni și încă simpt un pic de durere in partea dinspre interior a genunchiului Va… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa mergeti la o reevaluare ortopedica, sa faceti o radiografie si sa incepeti sa faceti recuperare.
Medicamentele sunt bune.
Numai bine!

Anonymous

Va mulțumesc domnul doctor pt sfatul dat ,o sa dispară durerea in timpul procedurilor de recuperare Menționez ca azi am 10 săptămâni de când nu calc pe picior și numai joi in 24-11-2017 am programare la consult .Inca o data va mulțumesc frumos,multă sănătate și putere de munca va doresc.

Anonymous

Buna seara,am facut o reconstructie de femur cu peroneu vascularizat in italia,in partea de jos sa sudat in partea de sus nu de tot,totusi doctorul mia dat voie sa merg,dupa 3 saptamani au inceput durerile si am aflat in urma unei radio ca mia pocnit tija,mam intors in italia si mia schimbat tija,in urma aceste operati am facut o infectie,ajuns in tara am inceput sa am pierderi de lichid,dupa 30 de zile mam intors in italia si ma operat iar sa imi curete infectia si acum ma trateaza cu doua tipuri de antibiotic pana imi vine rezultatul la antibiograma,la ei… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant. Tratamentul este corect.
Numai bine!

Anonymous

Am in picior o tija kuntscher in picior intreabarea este daca pot face RMN , multumesc ..

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu puteti face. Trebuie scoasa.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara as vrea sa intreb am avut fractura de femur intercortiliala si fixata cu 3 suruburi,fiind imobilizat piciorul cu gips 6 sapt,dupa care am inceput miscarea si exerciti dar fara sa calc pe membru,iar de o luna fac recuperare dar nu pot sa il indoi decat 45-50 %Ce cauze pot fi?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa incepeti recuperarea cat mai repede. Lipsa flexiei e normala in conditiile imobilizarii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. In urma unei cazaturi băiatul meu de 10 ani a fost diagnosticat cu Fractura avulsie condil femural stâng . Puteti sa îmi explicați ce ar trebui sa fac in aceasta situație. I s- a recomandat repaos total 2 zile. E ok asa ? Va multumesc mult.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la un ortoped de copii pentru un tratament complet.
Dr. Tomescu – Centrokinetic in Bucuresti (0755055216).
Nunai bine!

Anonymous

Buna ziua dl doctor. In urma unui accident sportiv, am fost transportat la UPU Pantelimon, mi s-a facut o radiografie. Diagnosticul fiind de entorsa genunchi stang + avulsie condil femural lateral. Mi s-a pus o atela din gips pentru 45 zile. Dupa 12 zile am vrut sa aflu si o alta parere . Am fost pentru o consultatie la un spital privat, medicul de aici, mi-a recomandat sa renuntam la atela din gips si sa folosesc o orteza + efectuarea unui RMN. Am facut RMN, se pare ca ligamantele si meniscurile sunt ok si ramane acealasi diagnostic: fractura avulsie condil… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fara sa vad RMN.ul, nu ma pot pronunta.
In principiu, fractura are evolutie mai buna daca este fixata.
Numai bine!

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x