• 22 feb. 2013
  • Raspunsuri: 144
  • Vizualizari: 48.873

aa1Anatomie. Articulatia gleznei este alcatuita din epifiza distala a tibiei, epifiza distala a peroneului (maleola peroniera) si talus. Stabilitatea gleznei se datoreaza atat conformatiei osoase cat si structurilor ligamentare ce formeaza capsula articulara. Exista 3 grupe de ligamente: 1) ligamentele sindesmotice, 2) ligamentele colaterale laterale, 3) ligamentele colaterale mediale. Ligamentele sindesmotice sunt alcatuite de ligamentul tibiofibular anterior inferior, ligamentul tibiofibular posterior si ligamentul interosos. Ligamentele colaterale laterale includ ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneofibular si talofibular posterior. Ligamentul deltoid ofera stabilitate in partea mediala a gleznei. Acesta este compus din fibre superficiale ce pornesc de la nivelul maleolei tibiale si se insera pe navicular, pe colul talusului, pe sustentaculum tali si pe tuberculul talar posteromedial. Dintre acestea ligamentul tibiocalcanean este cel mai puternic. Fibrele profunde sunt considerate principalele stabilizatoare ale fetei mediale a gleznei.

Clasificare. Fracturile gleznei pot fi clasificate prin descrierea leziunii si anume prin localizarea liniei de fractura lac2 nivelul maleolei peroniere, maleolei tibiale sau maleolei posterioare. In cazul interesarii a mai mult de 1 maleola, acestea se numesc bimaleolare sau trimaleolare. Descrierea leziunilor ar trebui sa includa starea partilor moi, si anume echimoze, edeme sau flictene la nivelul gleznei. Clasificarea Lauge-Hansen imparte fracturile gleznei in functie de mecanismul de producere. Acesta a demonstrat ca majoritatea fracturilor maleolare pot fi reproduse prin pozitionarea piciorului in una din 2 pozitii si aplicarea unor forte de deformare in una din cele 3 directii. Pentru o pozitie si o directie a fortei de actiune cunoscute, secventa structurilor lezate pe masura ce forta creste este similara. Tipul fracturii ce rezulta depinde de 2 factori: 1) pozitia piciorului: supinatie sau pronatie, 2) directia fortei de deformare: rotatie externa, adductie sau abductie. Astfel se pot observa 4 mecanisme: supinatie-adductie, supinatie-rotatie externa, pronatie abductie si pronatie rotatie externa.

c3

 

Clasificarea Weber imparte fracturile gleznei in functie de localizarea liniei de fractura a peroneului. Astfel in tipul A fractura se afla distal de sindesmoza tibiofibulara, in tipul B fractura se afla la nivelul sindesmozei, in tipul C fractura se afla proximal de sindesmoza.

c1

Diagnostic. De obicei aceste fracturi apar ca rezultat a unor accidente sportive sau alunecarii. Examenul clinic trebuie sa includa inspectia gleznei si evidentierea unei posibile luxatii, examinarea gleznei din punct de vedere neurovascular. Leziunile partilor moi pot include edem local, echimoze si flictene.

 

a2 a16

a22 a21

Diagnosticul se pune pe baza unui examen radiologic de fata si profil.

 

a3 a4 a5

a8 a12 a13-3

Tratament. Tratamentul initial consta in reducerea luxatiei tibiotalare daca este cazul. In situatia in care reduceream1 nu este posibila in camera de garda aceasta trebuie efectuata in sala de operatii sub sedare si relaxare musculara sau prin interventie chirurgicala. In cazul in care luxatia nu este redusa pot aparea complicatii precum necroza cutanata, leziuni neurovasculare, cartilajul articular este lezat iar piciorul ramane edematiat. Dupa reducere, glezna se fixeaza cu o atela gipsata pana la o eventuala interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala poate fi amanata pana la rezolvarea leziunilor partilor moi.

Tratamentul conservator este de electie in cazul fracturilor stabile. Fracturile stabile au de obicei o singura linie de fractura la nivelul maleolei peroniere, fara interesarea structurilor mediale. Evidentierea fracturilor maleolei tibiale sau maleolei posterioare, precum si largirea spatiului articular (mai mare de 4mm) indica o fractura instabila. Tratamentul consta in imobilizare in aparat gipsat 4-6 saptamani si incarcare progresiva ulterior. In cazul fracturilor instabile, si daca se reuseste o reducere a fragmentelor sau o reducere a luxatiei gleznei, tratamentul consta in 6 saptamani de imobilizare in aparat gipsat femuropodal si apoi inca 4 saptamani de aparat gipsat gambieropodal cu toc de mers. Control radiologic saptamanal in prima luna este recomandat. Contraindicatii pentru tratamentul ortopedic sunt imposibilitatea reducerii fracturii sau luxatiei gleznei.

Tratamentul chirurgical consta in reducerea deschisa si fixarea fracturii de peroneu cu o placuta semitubulara si suruburi. Maleola tibiala este redusa si fixata cu 1 surub partial filetat, iar maleola posterioara se fixeaza de obicei percutan cu 2 suruburi postero-anterioare. Ingrijirea postoperatorie consta in purtarea unei orteze de glezna minim 6 saptamani cu posibilitatea incarcarii in piciorul operat, exercitii active de dorsiflexie si flexie plantara.

 

t2 t3

t4 t6

t12 t9

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii. Ca si in cazul altor fracturi este posibila aparitia consolidarii vicioase. Acest lucru se intampla atunci cand peroneul consolideaza in rotatie externa sau este scurtat. In acest caz apar modificari in kinetica gleznei cu degenerarea articulatiei. Majoritatea pacientilor cu aceste complicatii au fost tratati conservator. Tratamentul consta in osteotomia peroneului si corectarea pozitiei acestuia, fiind necesara eliberarea aderentelor si fibrozei din tesuturile adiacente. Infectia plagii poate apare ca o complicatie in procent de 1.8% din cazuri, asociata sau nu cu necroza marginala la nivelul inciziei (3.1%). Majoritatea pacientilor recupereaza mobilitatea gleznei in totalitate. In cazul mobilitatii scazute, deficitul de flexie dorsala este mai frecvent decat deficitul de flexie plantara. Mobilizarea articulatiei dupa perioada de gips este un factor pozitiv in recuperarea miscarilor gleznei.

3.3 9 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

144 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, acum 3 săptămâni am călcat strâmb, am fost la UPU, fiind diagnosticata cu fractura vârf maleola stanga cu minima deplasare de 8-11mm, mi s-a zis sa stau 5 zile in pat și după sa port o oreteza de glezna ( Walker) atunci când ma deplasez, bineînțeles ca sa nu calc pe el și sa ma ajut de cârje. Voiam sa vă întreb dacă e Ok ca mi-a recomandat sa port proteza doar atunci când ma deplasez și nu tot timpul? Problema e ca mi s-a învinețit piciorul, iar ca medicamente, mi-a prescris doua tablete de Doreta pe zi… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul e ok, ca s.a invinetit este normal.
Va sfatuiesc sa intrati intr.un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua
Acum 3 săptămâni am călcat strâmb și de la UPU am primit diagnosticul fractura maleolă peroniera STG cu minima deplasare de 8-11cm. Am purtat o orteza Walker la deplasare fără a ma sprijinii pe picior, cu ajutorul unor cârje. Am fost azi la control și osul s-a sudat bine și este recuperat. Mi s-a recomandat purtarea unei orteze speciale timp de doua săptămâni și sa încep sa calc pe picior. Problema este ca ma doare in momentul in care ma sprijin pe el. Este normal? Sa continui sa calc in aceste condiții ? Mulțumesc frumos

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua..e normal. Urmati un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Am fost operata pt fractura cu luxatie la glezna de 5 saptamani, la radiografie de la 4 sapatamani mi s.a recomandat ca in continuare sa port atela gipsa inca 3 saptamani. Deci ar fi 7 saptamani. As dori sa stiu cat dureaza umflaura si culoarea violacee, mai ales daca il tin in jos. Trebuie inca sa stau cu el.ridicat deasupra inimii? Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuuesc sa faceti un program complex de recuperare, cu fizio si kinetoterapie, si infiltratii in functie de evolutie.
Numai bine!

Anonymous

Dar acum după 5 zile glezna e mai umflata decât in momentul in care am fost la control

Anonymous

Buna ziua, am fost diagnostica in urma unei radiografii, cu entorsa tibio-tarsiana si posibil fractura fara depalasare de maleola. piciorul s-a umflat putin si s-a invinetit. AM programare la ortopedie , dar pana ajung imi puteti spune daca este nevesar de aparat ghipsat.? Multumesc! am uitat sa specific ca pot calca in el , pot merge dar mai greu.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca aveti fractura da, daca nu atunci nu e nevoie de imobilizare gipsata.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ,in urma cu 3 luni am clacat stramb la fotbal , glezna mea a trosnit iar in 2 ore sa umflat foarte tare am mers la spital doctorul mi a facut radiografie ..mi a spus ca este o simpla entorsa ..nu prea eram sigur de asta … Piciorul mai era umflat si simteam durere , iar saptamana trecut am fost sa fac un rmn ,raspunsul a fost : ruptura ligamentului calcaneofibular. Ce imi recomandati ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Multumesc frumos de raspuns. Asta am sa fac.

Anonymous

Bună ziua, acum 7 săptămâni am alunecat la fotbal și mi-am rupt piciorul (fractura trimaleolara), când am ajuns în UPU mi-au făcu t o radioagrafie, mi-au pus piciorul în ghips pana peste genunchi, după 2 zile am fost operat și mi s-a pus o tija și vreo 7 șuruburi. Primele 3 săptămâni am stat cu atela ghipsata pana peste genunchi iar după scoaterea actelor mi s-a pus piciorul în ghips (tot pana deasupra de genunchi) încă 4 săptămâni. Din păcate cu dr care m-a operat comunic foarte greu, am fost de 2 ori la control și am fost văzut de… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fiziokinetoterapie, si sa il incepeti cat mai repede.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am cazut pe gheata am fost la spitalu Universitar din București prima data mi-a zis ca am fisura dupa 7zile am facut alta radiografie sa vedem cum am evoluat si mi-a zis ca am Fractura echivalenta bimaleolara si ca trebuie sa imi puna o placa si un surub. Din cate am citit am vazut si daca il tin in ghips pana la 6 saptamani imi va trece. TRebuie neeaparat OPERATIE?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Toate fracturile bimaleolare, au indicatie chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua . Mama mea are fractura trimaleolara cu minima locație glezna picior stang scrie pe foaie si i l a pus în ghips.Are 64 de ani si osteoporoza dar acum o doare celălalt picior din cauza ca se sprijinea mai mult pe el .Este in pat ca trebuie tinut piciorul rupt fără să l puna in pământ și face injecții in burta 3 săptămâni i a spus doctorul.Ar fi ceva bun sa nu o mai doară acest picior care nu e rupt ca o doare mai mult acesta. Nu i a nici o pastilă altceva iar analizele de sânge… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Toti pacientii care trec prin asta, au aceste simptome. Sa medicamente antiinflamatoare si pentru durere.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua!
Dupa o fractură trimaleolara operata,cu o brosa pe fibula si 2 șuruburi pe tibie,ghipsata 6 săptămâni și încă 3 săptămâni nu am călcat pe picior,când ar trebui sa incep recuperarea?
Momentan calc pe picior,in 2 carje,cu încărcare de 30-40kg,dar niciun alt mod de recuperare a mobilitatii articulatiei gleznei.
Mulțumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de recuperare ca sa va recapatati mobilitatea.
Numai bine!

Anonymous

Am o fractira trimaleolara la piciorul stang?Mi s a montat fixator extern urmeaza sa stau cu el 40 de zile dupa ma operez sa-l scot.Cand pot calca pe picior?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de modul in care se vindeca fractura. In medie: 3 luni.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am fractura maleola externa fara deplasare. Am ghips de 27 de zile dar mi-a zis ca trebuie să-l țin 42 de zile. Mi-a spus ca după ce-l scot va trebui sa fac recuperare 2-3 săptămâni. Nu e prea mult ghips 42 de zile fara sa calc cu el? Am cârje dar nu pot urca si cobora nici o treaptă. Pot sa ma sprijin in piciorul cu ghips?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul este corect. Recuperarea completa dureaza cam 3 luni.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am 25 ani. Marti am doua saptamani de cand sunt cu piciorul in ghips si joi voi merge la control, sunt diacnosticata cu fractura maleola externa fara deplasare.
Va trebui sa stau cu mai multe saptamani cu piciorul in ghips ? Daca as incepe recuperarea cu fizio nu m.ar ajuta ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

buna ziua,

am si eu o intrebare in luna aprilie mi-am rupt piciorul , ruptura ligamente. am fost operat , gipsat,\.

acum doua zile mi s-a dat jos gipsul, iar medicul ortoped mi-a recomandat scoaterea surubului . este ok

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ..am 41 ani..am suferit o fractura la glezna..maleola laterala..stanga…am stat 5 saptamani in ghips…inca 2 saptamani ..fara sa ating podeaua..la 7 saptamani cliseul arata fractura inca ..tot nu calc pe picior..se umfla foarte rau cum il fortez putin…cand imi revine glezna la normal? Multumesc astep raspuns!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Am o fractura pilon tibial stang unde am foat operat cu o placa si suruburi. Mai am si peroneul rupt iar doctorul zice ca eate bine in conditiile in cae ruptura peroneului nu are tija sau placa. Doar un surub mai sus de glezna care il tine apropiat de partea superioara. Este normala aceasta explicatie a doctorului.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Incerc din descrierea dstra sa inteleg cazul, si cred ca decizia medicului e corecta.
Aveti un surub de diastazis dinspre peroneu spre tibie, care a redus arriculatia in pozitie corecta, iar daca fractura e mai sus la nivelul peroneului, ea nu are indicatie chirurgicala.
Ma repet, raspunsul se bazeaza pe deacrierea dstra, nu pe radiografii.
Numai bine!

Anonymous

Multumesc. O adresa de email sa va trimit si radiografia se poate

Anonymous

Buna ziua, am fost operata de fractura maleola cu deplasare, picior drept pe 29 mai. Mi s-a pus placuta cu 5 suruburi.. Dupa 4 saptamani am avut voie sa pun piciorul in pamant. Am facut ex.de kinetoterapie acasa, usoare. Piciorul se umfla peste zi, chiar daca merg doar la baie. Capata si o culoare vinetie.Mai nou, am intepaturi chiar daca operatia este pe exteriorul piciorului, doare rau si pe interior. Inteapa si doare, uneori pana la lacrimi. Pe 2 aug.sunt programata la control pentru recuperare. Este normal acest post operator? Dl doctor a zis ca partea lui s-a incheiat. Ne… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,

Sunt mama a 3 copii.

Acum 16 luni am cazut si am fost operata la glezna dar acuma ma dureri mari. Mi-am facut o radiografie inainte de a merge la un consult.

Rezultatul radografiei este :
Stare post fractura peroneu 1/3 distal, vicios consolidat.
Stare post fractura maleola posterioara cu interesare intra-articulara.
Posibil stare post-fractura maleola peroniera, consolidata.
Suspiciune fragment intra-articular tibio-astragalian.

Ca imi recomandati sa fac?

Trebuie operat din nou?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Probabil ca da, dar nu ma pot pronunta fara sa vad radiografiile. Mergeti la un medic ortoped.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am fost operata de fractura bimaleolara cu deplasare in urma cu doua luni. in afara de cele doua incizii laterale m-am trezit si cu o multime de intepaturi de jur imprejurul gleznei care s-au cicatrizat urat (cheloide) desi inciziile sunt frumos cicatrizate. de ce s-au facut acele intepaturi?

Anonymous

Buna ziua. Sant mamica unei fetite de 14 ani. Acum 3 saptamani a cazut de pe trotineta. Am mers cu ea la UPU si a facut o radiografie. Fractura de tibie. Am facut CT si diagnostic : traiect de fractura fara deplasarea fragmentului la nivelul maleolei post tibiale cu traversarea fizei de crestere SALTER-HARRIS IV Vreau sa stiu trebuie operata. Astept raspuns. Multumesc. Si daca ramane cu sechele dupa operatie.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad radiografiile.
Numai bine!

Anonymous

Salutare! Am fost diagnosticată cu fractură de maleolă laterală și entorsă, mi s-a pus piciorul în aparat gipsat ieri. Întrebarea mea este: pot trece peste două săptămâni la orteză de tip walker cu aer presurizat? Desigur, fara sa calc cu ea. Mulțam fain!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuuesc sa faceti un program complex de recuperare, cu fizio si kinetoterapie, si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna dimineața am și eu o întrebare pe data de 7 Iunie 2020 m-am prezentat la UPU Constanta cu o umflatura la glezna dreapta am făcut radiografie și mi sa zis ca am fractura cominutivă pilon tibial cu deplasare drept piciorul mi-a fost pus in ghips după care domnul doctor ortoped mi-a recomandat sa rămân internat in spital sa ma operez. In prima faza am fost de acord după 2 ore m-am răzgândit. Domnul doctor a fost de acord sa îmi dea hârtia de externare mi-a adus la cunoștința eventualele probleme care pot apărea. Mi sa recomandat sa port atela… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati toate indicatiile primite, situatia fiind extrem de complicata cu fractura de pilon. Ideal era sa va operati. Sechelele, daca raman, pot fi importante.
Numai bine!

144
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x