• 24 oct. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 521

Fractura “spanzuratului” este un termen frecvent folosit pentru a descrie spondilolistezisul traumatic al axei, desi gradul de adecvare al acestui termen este discutabil. Această fractură este de obicei un rezultat al traumei de înaltă energie, iar mecanismul său cel mai frecvent este hiperextensie si încărcare axială. Acesta este frecvent observat în asociere cu accidentele rutiere. Acestea sunt rareori asociate cu deficite neurologice.

Clasificarea originală a acestui prejudiciu a fost propuas de Effendi. Această clasificare are patru tipuri principale, cu o aduagare ulterioară – modelul ” atipic „:

Tipul I este o fractură bilaterala cu o linie de fractură verticală, deplasare mai mică de 3 mm si fara angulare .
Leziuni de tip II au o linie de fractură verticală cu deplasare mai mare de 3 mm si angularea semnificativă. Există adesea o fractura asociata al ENDPLATE anterior si superior de C3 .
Tipul de fractura II a  difera de fracturile de tip II printr-un model de fractura oblică, fara deplasare, dar cu angulatie  semnificativa – de obicei mai mare de 15 grade . Acesta este cel mai comun model , reprezentând 10 % din fracturi ” călăului (spanzuratului) „.
O fractura de tip III este un tip I  cu luxatia fatetelor bilaterale C2-C3.

Tratamentul fracturilor  de tip este de obicei doar imobilizare cu  guler. Tipul  II si IIa necesita reducerea înainte de imobilizare. În fracturile de tip II, aceasta se realizează printr-o tractiune urmată de aplicarea halo. O comparatie perspectiva a rezultatelor clinice nu a fost încă efectuată, dar serii de cazuri retrospective indica echivalenta relativa clinică între diferitele metode de stabilizare pentru fracturile instabile. Leziunile de tip III sunt considerate a fi singura indicatie chirurgicală absolută în managementul spondilolistezisului traumatic C2-C3.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x