• 24 oct. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.404

Fracturile procesului odontoid sunt comune, reprezentând până la 20 % din totalul fracturilor coloanei cervicale în unele studii. Au o incidentă bimodala, cu primul vârf care apare la pacientii tineri, în asociere cu traumatisme de înaltă energie, iar al doilea vârf apare la pacientii varstnici, în asociere cu traumatismele prin cadere.

odontiod_fractures

Aceste leziuni nu au de obicei nici o implicare neurologice, desi un spectru de manifestari – de la usoara slabiciune a extremitatii superioare la tetrapareză completa – poate fi văzut.

Clasificarea acestor leziuni a fost propusă de Anderson si D’ Alonzo si se bazează pe locatia liniei de fractură.

Tipul I este cel mai comun si apare la vârful odontoidei. Fracturile de tip I  sunt considerate a fi leziuni stabile , desi o evaluare de instabilitate  este imperativa.
Fracturi de tip II sunt cele mai comune . Linia de fractură este la intersectia a bazei odontoidei si a corpului.
Tipul III de fracturi sunt fracturi ale odontoidului care se extind în corpul C2.

Prognosticul si rata de uniune sunt strâns legate atât de tipul fracturii si gradul de deplasare. Tipul I de fracturi au o rată ridicată de unire si pot fi tratate conservator în majoritatea pacientilor. Fracturi de tip II au cea mai mare incidenta a pseudartrozei, cu rate de 12-63 %. Tipul de fracturi III au o rată de uniune mult mai mare , cu doar 8% întâmplă la pseudartroza.

Factorii asociati cu rate mai mari ale lipsei  consolidarii sunt: varsta > 65 de ani, fumatul  si deplasarea mai mare de 5 mm sau angulare mai mare de 10 de grade. Din acest motiv, un tratament mai agresiv initial a fost sustinut la acesti pacienti. Imobilizarea Halo a fost considerata standard de ingrijire, desi aplicabilitatea sa la pacientii cu traumatisme craniene asociate si / sau cu leziuni ale pieptului si la populatia in varsta este limitata. O alternativă este fixarea anterioară cu surub după reducerea cu tractiune. Rezultatul acestei proceduri s-a dovedit a fi de succes, cu rate de reusita de 75-100 % . Avantajele acestei abordari sunt ca pacientii pot fi mobilizati într-un guler , nu există nici un risc de redeplasare,si se păstrează miscarea atlantoaxiala. Dezavantajele sunt că acesta nu poate fi utilizat decât dacă modelul fracturii are o orientare adecvată . Cand  este cazul, fixarea cu surub a odontoidului este metoda de alegere pentru tratamentul acestor fracturi comune si a înlocuit imobilizare halo.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x