Fracturile Atlasului sunt comune, constituind 10 % din toate fracturile coloanei cervicale si se asociaza frecvent cu alte fracturi ale coloanei vertebrale cervicale. Aceste fracturi sunt clasificate in functie de localizarea traiectului de fractura.
Atlasul (vertevra C1) este formata din trei părti componente: arcului anterior , arcul posterior si masele laterale .
-Fracturile arcurilor posterioare sunt de obicei bilaterale, sunt cele mai frecvente si sunt stabile.
-Fracturi masă laterale sunt de obicei unilaterale si pot avea instabilitate în cazul în care sunt asociate leziuni ligamentare.
-Fractura prin strivire este de obicei numita o fractura Jefferson si reprezinta asocierea de fracturi ale ambelor arcade anterioare si posterioare . În evaluarea acestui tip de fractura , este imperativ să se evalueze deplasarea maselor laterale pe radiografia tip “gura deschisă”.
Tratament. În fracturile fara deplasare sau cu minima deplasare, o orteză cervicală de 8-10 saptamani este tot ceea ce este nevoie. În fracturi de spargere (strivire) cu instabilitate sau de o deplasare semnificativă, diferite tratamente au fost utilizate. Tratamentul traditional este prin repaus la pat, cu tractiune pentru 4-6 săptămâni, pentru a reduce deplasarea maselor laterale , urmată de aplicarea de halou vest de mobilizare.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/