Traumatologia coloanei vertebrale cervicale este o problema comuna cu o gamă largă de severitate: de la o leziune ligamentara minora la instabilitate osteo-ligamentara si leziuni ale maduvei spinarii. Evaluarea pacientilor se bazeaza pe o atenta examinare clinica si investigatii radiologice specifice (radiografii fata, profil si “gura deschisa”), incidenta subdiagnosticarii afectiunilor traumatice fiind intre 4-30%. Stenoza canalului medular este intalnita cel mai des la nivelul coloanei cervicale.
Toti pacientii cu politraumatisme au o leziune la nivelul coloanei cervicale pana la proba contrarie.
Clearance-ul coloanei cervicale este definit prin lipsa de afectare a coloanei cervicale. Clearance-ul cervical poate fi efectuat cu ajutorul examenului fizic sau radiologic.
Scoaterea incorecta, neinvestigata a gulerului este asociata cu o rata crescuta a complicatiilor (risc crescut de aspiratie ,inhibarea functiei respiratorii, ulcere de decubit în zonele occipitale si submandibulare si posibilă crestere a presiunii intracraniene). Leziunile neidentificate ale coloanei cervicale pot duce la invaliditate permanenta. Eliminarea gulerului cervical, fara studii radiologice, este permis dacă:
-pacientul este treaz, alert, si nu în stare de ebrietate
-nu are dureri de gat, sensibilitate, sau deficite neurologice
-nu are afectari ale atentiei.
Anatomie
Coloana cervicala are caracteristici anatomice unice, care o deosebesc de restul coloanei vertebrale si permit miscarea de rotatie, flexie-extensie si de îndoire laterală, protejarea maduva spinarii, a arterelor vertebrale pereche si a nervilor cranieni ce traverseaza această regiune.
Coloana cervicala contine 7 corpi vertebrali:
C1 (atlas)
C2 (axa)
C1 la C7 au un foramen transversal. Artera vertebrala calatoreste prin orificiul transversal de la C1 la C6.
C2 la C6 au proces spinos bifid
C7 in ciuda faptului ca un foramen transversal, artera vertebrala NU trece prin el în majoritatea cazurilor.
Nu există vertebra C8, desi exista o radacina nervoase C8. Caracteristicile anatomice ale fiecărui segment cervical predispune la modele diferite de accidentare È™i, ca urmare, necesită o evaluare individuala.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/