O imagine de tomografie computerizata este reprezentarea unei sectiuni anatomice subtiri, rezultata prin masurarea absorbtiei razelor X in jurul suprafetei corpului.
In comparatie cu tomografia clasica, al carei rezultat este o sectiune fina rezultata prin suprimarea informatiei din regiunile nedorite, imaginea din tomografia computerizata este rezultatul unei reconstructii matematice ce utilizeaza exclusiv date din regiunea de interes.
In acest mod, sectiunile rezultate in tomografia computerizata sunt dispuse de regula intr-un plan axial(orizontal), sau pot avea o deviere de maxim 30 grade fata de acest plan.
Aceste imagini rezultate din achizitia primara pot fi folosite pentru a efectua ulterior reconstructii in orice plan.
Examinarea CTeste utila in diagnosticarea tumorilor, in stabilirea structurii interne a tumorii, in masurarea dimensiunilor si a formei acestora. De asemenea, pe CT se pot observa abcese si alte infectii, leziunile craniene si hemoragiile intracraniene, accidente vasculare etc.
Din punct de vedere al riscului, doza de radiatii necesara examinarii CT este semnificativ mai mare fata de cea utilizata in cazul radiografiei clasice, dar beneficiul diagnostic al acestei proceduri este net superior celui adus de metodele clasice.
Pentru a imbunatati calitatea imaginilor unele examinari necesita administrarea de substanta de contrast. Acesta se administreaza intravenos, iar in cazul aparitiei unor simptome alergice, trebuie sa anuntati personalul clinicii pentru administrarea medicatiei corespunzatoare.
In ortopedie, tomografia computerizata este indicata in evaluarea patologiei traumatice – fracturi complexe, a patologiei malformative osoase precum si in monitorizarea tratamentului.