• 3 nov. 2013
  • Raspunsuri: 6
  • Vizualizari: 8.636

Tendonul tibial posterior este localizat in jos in partea posterioara a gambei, si continua muschiul tibial posterior inserandu-se la nivelul tarsienelor pe partea interna a piciorului. Acest tendon contribuie la sustinerea arcului plantar longitudinal medial al piciorului, precum si la actiunea muschiului tibial posterior.

Aceasta zona are un aport snagvin limitat, ca urmare a anatomiei, ceea ce cauzeaza probleme in vindecarea afectiunilor ce apar, precum tendinita tibiala posterioara. Tendinita este o inflamatie a unui tendon, de obicei, cauzata de supra-utilizarea unei articulatii.

Cauzele tendinitei tibiale posterioare:

-Supra solicitarea gleznei, in special in activitati cum ar fi dansul, inotul, mersul pe jos si alergatul.
-Activitatile sportive care necesita o multime de schimbari bruste de directie cresc, de asemenea, riscul de tendinita tibiala posterioara.
-Particularitatea anatomica care provoaca piciorul si glezna sa se rostogoleasca spre interior, punand presiune suplimentara asupra tendonului tibial posterior (piciorul plat valg).
-Traumatismele la picior sau glezna.
-Purtarea de incaltaminte neadecvata care permite sau incurajeaza rasucirea spre interior a picioarelor (rotatia interna).

Simptomele tendinitei tibiale posterioare

Durere resimtita in interiorul gleznei sau piciorului, initial, dupa activitate fizica.
Vanatai sau umflaturi pe partea interioara a gleznei.
Flexia dorsala (ridicarea varfurilor) a piciorului si statul pe degetele de la picioare, va produce durere puternica.

Durerea se va agrava in cazul in care tendinita nu este tratata, si va fi simtita si in alte momente, in special dimineata devreme si seara. Daca este lasata netratata, arcul piciorului va fi afectat. Arcul longitudinal medial va deveni mai putin inalt si degetele de la picioarevor devia pre exterior, pentru ca tendonul tibial posterior nu este capabil sa-l suporte in mod corespunzator. Punand greutatea pe piciorul afectat, durerea se va accentua.

Tratament pentru tendinita tibiala posterioara

Odihna si imobilizarea sunt necesare pentru a permite tendonului sa se vindece. Piciorul ridicat va ajuta la scaderea durerii si diminueaza tumefactia. Aplicati pachete de gheata la fiecare doua sau trei ore pentru primele cateva zile, pentru a calma durerea si a reduce umflarea.

Luati medicamente anti-inflamatoare pentru a reduce inflamatia. Medicamentele care contin ibuprofen sau aspirina sunt usor accesibile, si daca este necesar medicul dumneavoastra va poate prescrie ceva mai puternic.

Activitatea dumneavoastra va fi stopata pentru cateva saptamani, luand in considerare faptul ca tendoanele se vindeca foarte lent. Odata ce durerea si umflarea s-au diminuat, este posibil sa va puteti misca din ce in ce mai mult. Evitati toate miscarile care cresc durerea.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda fizioterapie, dar si kinetoterapie pentru a corecta orice rotire interioara a picioarelor.

  • Cand va intoarceti la activitate sportiva, reluati exercitiile treptat pentru a nu cauza un accident mai grav piciorului.
  • Purtarea unui arc de sprijin in pantofi, va proteja tendonul tibial posterior.
  • Chirurgia este luata in considerare numai in cazul in care aceste optiuni de tratament nu sunt eficiente.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Prevenirea tendinitei tibiale posterioare

Este vital sa evitati repetarea acestei conditii, deoarece ori de cate ori tendinita reapare, tendonul devine din ce in ce mai slab. Aceste strategii importante pentru prevenirea tendinitei tibiale posterioare, va ajuta sa va recuperati complet si sa evitati reaparitia ei.

Este foarte important sa purtati pantofi adecvati pentru orice activitate sau exercitii pe care le efectuati. Pantofii de sport ofera confort pentru calcai, sprijin bun pentru picior, glezna si arc, pentru a va proteja de tendinita tibiala posterioara. Evitati sa purtati papuci sau pantofi prost efectuati, pantofi cu toc sau sa mergeti desculti.

Intotdeauna incalziti-va bine inainte de orice exercitiu. Acest lucru pregateste tendoanele si muschii pentru antrenamentul ce urmeaza.

4.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am tendinita tibiala posterioara .. am avut și o entorsa destul de severa acum 2 luni…. tendinita a apărut acum 1 luna … nu știu din ce cauza am piciorul mai plat dar nu am avut dureri pana acum. AM DUREREA LA PICIOR DE 5 SAPT ȘI NU. MI TRECE .. CÂND MERG MA DOARE PUȚIN IAR APOI SE ÎNCĂLZEȘTE PICIORUL ȘI durerea dispare însă revine iar când încep sa merg după o perioada de repaus .. o sa am durerea asta mereu ???se va vindeca vreodată???mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Se poate vindeca dar tratand durerea: antiinflamatoare, fizioterapie, crioterapie, sustinatoare plantare.
Numai bine!

Anonymous

Buna,eu am avut dureri groaznice la picior si era umflat,iar doctorul a spus ca este din cauza efortului si mi a dat tratament ,au trecut durerile dar de un an de zile tot umflat este,ce imi recomandati?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa reluati investigatiile cu un RMN. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua domnule doctor…am fost diagnosticata rmn tenosinovita tendon tibial posterior cu leziune partiala longitudinala la nivelul tendonului si modificari edematoase peritendinoase..bursita talo calcaneana posterioara cu mica colectie sinoviala…modificari usoare edematoase pe marginea laterala a calcaneului inferior si la insertia fascei plantare in portiunea laterala…fara semne rm de ostoemielita la nivelul oaselor tarsiene metatarsiene sau falangelor proximale…va rog sa ma sfatuiti ce sa fac…am avut perioade in vara cand glezna a fost foarte inflamata…acum nu mai este inflamata…dar in zona oului piciorului piciorul este deformat putin spre interior…nu am dureri f. mari…ce este de facut?..va rog un sfat..va multumesc anticipat… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aceasta afectiune de obicei se asociaza cu picior plat valg. Aveti si acest diagnostic?
Daca da, mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Tratamentul depinde de gradul de platfus.
Numai bine!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x