Rotula este osul sferic pe care il puteti simti in fata articulatiei genunchiului. Exista tendoane care se ataseaza in partea superioara rotulei, cum este tendonul muschiului cvadriceps al coapsei, precum si tendonul rotulian care porneste din partea inferioara a rotulei si se insera pe tibie. Tendinita rotuliana este o inflamatie a tendonului rotulian.
Tendonul rotulei face parte din mecanismul extensor al genunchiul, si este suprasolicitat in sarituri, aterizari si lovituri cu piciorul. Tendinita rotulei este adesea mentionata ca „genunchiul saritorului”, insa exista un dezacord cu privire la cei doi termeni. Tendinita rotulei indica faptul ca inflamatia este prezenta, in timp ce „genunchiul saritorului”, de obicei, se refera la o degenerare a tendonului si este, prin urmare, numit mai corect „tendonopatie”.
Factorii de risc si cauzele tendinitei la rotula
Rotula este plasata sub un grad ridicat de stres in sporturi care implica lovituri, schimbari rapide de directie si sarituri. Intensitatea acestor actiuni, precum si natura lor repetitiva, sunt cauza principala de tendinita patelara. In principal actiunile repetitive provoaca inflamarea tendonului, cauzand durere.
Dezechilibrul dintre muschiul cvadriceps si tendonul rotulian, forteaza rotula pentru ca musculatura dezvolta o forta mai mare si practic trag mai tare. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la tendinita.
Cei care practica un sport care implica sarituri, lovituri, schimbari de directie si oprire brusca, sunt cei mai expusi riscului de a dezvolta tendinita la rotula. Aceste sporturi sunt baschet, handball, volei si fotbal, dar si ciclistii si alergatorii sunt, de asemenea, predispusi la tendinita. Orice persoana care a suferit un accident la tendonul rotulei, si nu acorda suficient timp pentru o vindecare completa a leziunii, este, de asemenea, expus la un risc crescut de tendinita.
Simptomele tendinitei la rotula
Principalul simptom in caz de tendinita la rotula este durerea, care este de obicei simtita direct pe tendon. Durerea este resimtita in primul rand ca o intepatura usoara dupa activitate, iar daca nu este tratata, se va amplifica si va fi resimtita in timpul efortului fizic, dar si in momente de repaus. Durerea resimtita in timpul activitatii este ascutita, in timp ce durerea de repaus este deranjanta.
Datorita inflamatiei poate aparea o umflatura in zona tendonului, pielea fiind rosie si calda. Cand starea se agraveaza, urcatul scarilor poate fi dificil si dureros.
Tratament pentru tendinita la rotula
Odihna este prima masura care ar trebui luata in cazul tendinitei rotuliene, care va permite tendonului sa se vindece, insa ar putea dura mai multe saptamani pentru ca acest proces sa fie complet. Este important sa imobilizati membrul intr-o orteza de genunchi, pentru a permite vindecarea, in mod contrar riscati episoade repetate de tendinita. Orice miscare sau actiune care produce durere, ar trebui sa fie evitata.
Metodele de tratament conservator sunt, de obicei, de succes, in cazul in care ati inceput tratamentul imediat ce ati simtit durere. Asa cum am mentionat, odihna este vitala pentru o recuperare completa, si este necesar sa tineti piciorul ridicat cand stati in pat sau pe scaun. Aplicati un pachet de gheata acoperit la fiecare doua ore pentru primele cateva zile, pentru a calma durerea si umflarea, si pentru a reduce inflamatia. Continuati acest tratament pana ce durerea incepe sa dispara.
Medicamentele anti-inflamatorii pot ajuta la reducerea inflamatiei si pentru a alina durerea. Puteti lua medicamente precum aspirina sau ibuprofen, sau medicul va poate prescrie medicamente mai puternice.
Dupa ce simptomele s-au diminuat, puteti incerca sa faceti cateva exercitii fizice usoare de stretching, pentru a preveni rigiditatea. Daca simtiti durere in timpul exercitiilor, trebuie sa va opriti.
In cazul in care tratamentele conservatoare nu au succes, medicul dumneavoastra ar putea lua in considerare alte optiuni, cum ar fi infiltratiile locale si chiar interventii chirurgicale. Chirurgia este de obicei folosita numai pentru cazurile grave si recurente de tendinita.
Cand va intoarceti la sport si activitate fizica, sunteti sfatuiti sa purtati o proteza de sprijin pentru rotula. Asigurati-va ca nu va bazati pe sprijinul suplimentar pentru prea mult timp, deoarece acest lucru poate slabi muschii si tendoanele.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro
Prevenirea tendinitei rotuliene
Cele mai bune masuri preventive pe care le puteti lua sunt adaptarea musculaturii si tendoanelor la efortul pe care urmeaza sa il depuneti. Faceti exercitii de fitness fara a forta limitele corpului, si cresteti intensitatea antrenamentului treptat, pentru a permite organismului sa se adapteze.
Incalzirea inainte de orice activitate sau antrenament este extrem de importanta. Este necesar sa pregatiti muschii, tendoanele si ligamentele pentru munca pe care sunt pe cale sa o faca, sa nu mai vorbim de inima si plamani.
Purtati incaltaminte adecvata pentru sport care ofera sprijin si amortizare pentru picioare si glezne; acest lucru, de asemenea, ajuta la prevenirea leziunii la genunchi, inclusiv tendinita patelara.
Buna ziua.In urma cu doua luni am facut artoscopie la genunchi ruptura de menisc pe partea rosie.Dupa ce mi au disparut rand pe rand durerile im urma recuperarii fizice, a ramas numai una , imediat sub rotula , foarte intepatoare mai ales cand solicit piciorul in mers sau exetcitii fizice urmate de tumefieri usoare in aceasi zona.Ma impiedica la mers dar durerile devin mai suportabile in repaos.E clar ca durerile corespund descrierii dumneavoastra de la imflamatia tendonului rotulian in cazul acesta ce antiinflamatorii mai puternice i mi recomandati ? Si cateva sfaturi daca considerati in afara de cele pe care… Read more »
Buna ziua.
Va recomand sa faceti o ecografie in vederea unui diagnostic clar.
In functie de rezultat exista mai multe terapii.
Numai bine!
Buna ziua! Acum cateva luni, dupa o perioada de dureri groaznice in zona genunchiului, am fost la medic, iar acesta mi-a pus diagnosticul de tendinopatie rotuliana. Am urmat tratamentul dat, pentru o perioada a avut efect. Insa durerile au revenit, chiar mai insuportabile decat anterior. Nu am facut recent niciun fel de activitate fizica de pe urma careia sa se explice durerea. De multe ori apare cand genunchiul este in stare de repaus (cand stau pe scaun, cand dorm etc). Nu ma pot sprijini in picior pentru a urca scarile, nu ma pot apleca, imi amorteste foarte repede, nici nu… Read more »
Bună seara! Domnule doctor, practic dans sportiv de performanță. Am 14 ani, 1.79 m și 60 kg. În urma unor dureri accentuate la ambii genunchi, m-am prezentat la un consult medical de specialitate, unde am fost diagnosticat de medicul specialist, cu entezită bilaterală. Mi s-a recomandat un tratament local cu antiinflamatorii, dar și să mă abțin total de la supunerea genunchilor la efort timp de 10 zile, ceea ce presupune absența de la antrenamente. Vă rog să-mi spuneți dacă există o variantă de tratament rapid, să pot reveni la antrenamentele intensive mai devreme, sau este absolut necesară perioada de 10… Read more »
Buna ziua. Tratamentul este corect, puteti asocia si fizioterapie, dar atentie durerile pot fi si din cauza cresterii. Numai bine!
Buna seara ! In urma cu 2 luni am fost operat de lia la genunchiul drept. Am avut o recuperare greoaie in sensul ca genunchiul a fost foarte umflat si dureros. Am facut 3 punctii si 3 infiltratii cu prp. In momentul de fata nu mai fac lichid la genunchi, genunchiul are cam acelasi aspect ca si cel neoperat dar am ramas cu o durere groaznica sub rotula care e din ce in ce mai mare. Doctorul care m-a operat spune ca e normal din cauza lipsei musculaturii. Mentionez ca de o saptamana am inceput si serviciul, fiind nevoit sa… Read more »
Buna ziua.
Statusul dstra actual este normal in contextul operatiei.
Trebuie sa continuati procesul de recuperare.
Numai bine!
Va multumesc foarte mult!
Buna ziua.In urma cu o saptamana am atenuat o cazatura si cred ca m-am lasat cam tare pe picior.Am simtit o durere scurta ascutita in genunchi dupa care mi-a trecut. Doua zile a fost cat de cat ok nu ma durut,am putut sa ma deplasez dar dupa cele doua zile am avut dureri atunci cand calcam,dureri parca din gamba pana in spatele genunchiului si cand imi ridicam laba piciorului ma durea tibia pana in genunche.Piciorul nu sa umflat,nu sa invinetit ,pot sa il indrept si indoi doar atunci cand calc simt un disconfort.De o zi cam asa sa mai diminuat… Read more »
una ziua.
Va sfatuiesc sa urmati un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine