• 30 oct. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 2.840

Tendinita pumnului reprezinta inflamatia unuia sau mai multor tendoane de la nivelul antebratului, prin care musculatura antebratului se insera la nivelul oaselor carpului, metacarpului si falangelor. Suprasolicitarea lor, prin actiuni repetate sau traumatisme poate determina o inflamatie care poarta numele de tenosinovita.

Care sunt cauzele tenosinovitei?

Mana este supusa unei varietati foarte mari de miscari, iar cea mai comuna cauza a tenosinovitei este actiunea repetitiva. Miscarile care implica aruncarea obiectelor sau lovirea sunt cauze frecvente de tenosinovita, mai ales daca miscarii ii este imprimata si forta. Activitatile care presupun ca mana sa ramana nemiscata pentru mai mult timp, de asemenea, pot determina tendinita.

Factori de risc major pentru tenosinovita:

-Persoanele care folosesc computer-ul ore intregi, mai ales daca se folosesc in special de mouse.
-Muncitorii de linie, de productie care fac in fiecare zi aceeasi activitate (impacheteaza, despacheteaza, aseaza obiecte, sorteaza).
-Persoanele care lucreaza in croitorii, folosind masina de cusut 8-10 ore pe zi.
-Persoanele care practica sporturi de lovire (tenis), de aruncare/ prindere (baseball), sporturi cu greutati (bowling).
-Persoanele cu probleme in antecedente, care au o elasticitate mai redusa a tendoanelor, pot dezvolta tendinita in urma unor activitati normale.

Cum stiti ca aveti tenosinovita?

Cel mai important simptom al tendinitei pumnului este durerea. Aceasta debuteaza ca o durere moderata, ulterior daca activitatea nu este intrerupta, devine severa. Este indotita de semnele inflmatorii locale: pielea este rosie, temperatura locala este crescuta, zona este edematiata. Miscarile in orice directie sunt foarte dureroase. Palparea zonei este foarte dureroasa.

Ecografia sau RMN certifica diagnosticul.

Care este tratamentul tenosinovitei?

In cazul in care aveti dureri la nivelul pumnului, in urma unui traumatism sau a unei actiuni repetate, este nevoie sa va adresati medicului ortoped, dar tratamentul poate fi inceput de acasa.

-In primul rand trebuie sa intrerupeti activitatea care a cauzat durerea si sa o evitati pana cand durerea dispare complet si tenosinovita se remite.
-Odihniti articulatia pumnului, pentru a lasa tendoanele sa se vindece.
-Aplicati gheata pe pumn 2-3 zile, 20 de minute din 2 in 2 ore.
-Folositi o fasa elastica pe timpul zilei, pentru 7-10 zile.
-Daca durerea este mare, ar trebui sa va cumparati o orteza fixa de pumn.
-Anti-inflamatoarele ajuta la reducerea inflamatiei, durerii şi edemului local. Va recomandam 1 tableta de Arcoxia/ Voltaren/ -Movalis dimineata dupa ce luati micul dejun.
-Fizioterapie sub indrumarea unui medic de recuperare
-Infiltratii locale cu Kenalog: au efect rapid, scurtand foarte mult perioada de recuperare. Infiltratiile se efectueaza impreuna cu un anestezic local.
-Dupa cateva zile puteti sa reluati activitatea fizica, progresiv prin miscari cu amplitudine mica, iar in curs de 7 zile de la remiterea completa a durerilor ar trebui sa recapatati mobilitatea in totalitate.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

Cum putem evita tenosinovita?

Preventia este intotdeauna mai usoara decat tratamentul, si puteti sa va luati masuri pentru a evita o tendinita a pumnului.
Daca sunteti expus la tenosinovita datorita job-lui pe care il aveti, luati pauze regulate in timpul activitatilor care pot cauza sau au cauzat tendinite. Opriti-va si miscati-va pumnul, degetele, faceti flexie/ extensie de cateva ori, ridicati mana deasupra capului pentru cateva minute. Faceti munca dstra cat mai prietenoasa, folosind suporturi pentru pumn, si incercati sa va concentreti asupra pozitiilor vicioase care pot cauza durere.
Daca practicati frecvent un sport care poate provoca o tenosinovita, incalziti-va bine pumnul si mainile inainte, prin exercitii de stretching. Faceti o pregatire adecvara de fiecare data.

     tenosinavita

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x