Inflamatia sau umflarea tendoanelor din jurul articulatiei genunchiului este mentionata ca tendinita la genunchi, si este una dintre cele mai comune cauze de dureri la nivelul genunchiului. Exista mai multe tendoane in jurul articulatiei genunchiului, dintre are amintim cvadricepsul, pes anserinus, popliteu si tractul iliotibial.
De obicei, unul sau mai multe dintre aceste tendoane, care sunt implicate in tendinita la genunchi, se insera la nivelul tibiei. Aceste tendoanele ajuta la efectuarea miscarilor piciorului si gambei.
Cauzele si riscurile de tendinita la genunchi
Tendinita la genunchi, de obicei, apare atunci cand exista o miscare brusca (de rasucire/rotatie) a articulatiei genunchiului, afectand unul sau mai multe tendoane. La oamenii in varsta, tendoanele si alte tesuturi din organism sunt slabite si devin fragile, ceea ce face ca tendinita sa apara mai frecvent la persoanele inaintate in varsta. Alergatorii de varsta mijlocie sunt supusi mai des la acest risc.
Oamenii, care practica un sport cu schimbari rapide de directie, sunt predispusi la a dezvolta tendinita la genunchi, asa cum sunt cei care joaca sau fac exercitii pe suprafete inegale. Tendinita la genunchi este mai frecventa in randul alergatorilor, schiorilor, jucatorilor de baschet, tenis, inclusiv a jucatorilor de fotbal.
Semnele si simptomele tendinitei la genunchi
Primul semn va fi o usoara durere in apropierea articulatiei genunchiului, de obicei, in timpul activitatii. In cazul in care activitatea este continuata, durerea creste in intensitate, mai ales in timpul activitatii, dar si in repaus. Tendonul afectat va fi dureros la atingere. Urcatul scarilor, pozitia in sezut, si seara cand va odihniti, vor face durerea sa fie mai intensa. Umflarea genunchiului devine evidenta in jurul tendonului, iar zona devine rosie si calda. Acest lucru se datoreaza inflamatiei tendonului si acumularii de lichid.
Tratament pentru tendinita la genunchi
Ideal este ca tratamentul sa inceapa cat mai curand, pentru ca vindecarea sa fie mai rapida. Vizita la medic este obligatorie. Odihna este esentiala pentru a permite tesuturilor deteriorate sa se vindece. Aceasta poate dura mai multe saptamani, inainte ca persoana sa se poata intoarce la activitatile sportive complete. Revenind prea repede la antrenament, poate risca daune suplimentare si o accidentare mai grava.
Gheata va reduce inflamatia si ajuta la ameliorarea durerii. Aplicati un pachet de gheata imediat ce simti durere si continuati aceasta procedura la cateva ore, pentru cateva zile, pana ce durerea se diminueaza. Pastrati pachetul de gheata pe genunchi pana la 15 – 20 de minute daca este posibil.
Urmati un tratament cu antiinflamatoare locale: creme, si tablete pe cale orala.
Ridicati piciorul afectat in timp ce va odihniti, acest lucru ajuta la calmarea durerii, precum si la reducerea inflamatiei. In cazul in care simptomele s-au diminuat, reveniti la activitate incet, pentru a permite tendonului si muschiului sa se vindece treptat. In cazul in care aceste cai de atac nu dimineaza durerea, sau daca tendinita la genunchi revine, ar trebui sa faceti o infiltratie locala cu un antiinflamator.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro
Sfaturi pentru prevenirea tendinitei la genunchi
Exista moduri in care puteti reduce riscul de leziuni la genunchi. Urmati aceste sfaturi pentru a preveni tendinita la genunchi:
–Incalziti-va si relaxati-va atunci cand incepeti o activitate, un sport sau un antrenament de forta. Acesti pasi sunt vitali in prevenirea oricarui accident, pentru ca este necesar sa pregatiti muschii si articulatiile pentru activitatea ce urmeaza.
–Facand cateva minute de intindere in fiecare zi, ajuta la mentinerea tendoanelor flexibile si se diminueaza riscul de accidentare. –Pentru a fi eficienta, o intindere ar trebui sa fie tinuta douazeci de secunde pana cand experimentati o usoara senzatie de arsura.
–Tonifiati muschii picioarelor pentru a face fata mai bine activitatilor pe care le practicati. Concentrati-va pe exercitii care sa tonifieze toti muschii picioarelor, si care sa faca tendoanele mai puternice.
–Pantofii pe care ii purtati pentru activitatea dumneavoastra, trebuie sa fie proiectati pentru acest tip de sport. Pantofii care ajuta la prevenirea tendinitei la genunchi, trebuie sa sustina bine glezna si sa contina material de amortizare pentru picior. Purtand pantofi speciali pentru sport, va ajuta sa evitati lezarea picioarelor.
–Dupa o accidentare la genunchi sunteti sfatuiti sa purtati o proteza, sau sa bandajati genunchiul, in timp ce faceti sport. Reluati incet activitatea pentru a nu leza mai tare genunchiul.
Buna ziua. Repausul nu este un tratament obligatoriu. Uneori nu il putem considera tratament. Va sfatuim sa faceti o ecografie sau un RMN pentru a obtine un diagnostic. Ulterior, in functie de rezultat, va putem sfatui mai mult. Succes!
domnule doctor sunt un sportiv care am facut parformanta ,in artele martiale .practic artele martiale de15ani,dar de ceva vreme nu mai particip la concursuri din cauza timpului petrecut la servici,merg la sala 3zile pe saptamana si au aparut dureri in zona ghenuchiului in special , loviturila sac .va rog recomandati-mi ceva.Ar trebui sa fac repaus dar antrenez o grupa de copii si nu pot sa lipsesc.VA ROG AJUTATI -MA.VA MULTUMESC.
Cu mulțumiri pentru informații şi sfaturi!
Buna ziua.am si eu o peoblema de care nu mai scap de un an de zile in care am facut rmn si o gramada de tratamente dar niciun rezultat.mai exact am avut o perioada in care n am avut activitati sportive deloc iar cand am reinceput am avut dureri la genunchiul stang si un chist.am facut infiltratii si tratament dupa care am reluat activitatea sportiva si am dat de tendinita.am facut injectie cu inflamator local,unguente,si chiar pastile.imi trecea durerea dar de fiecare data dupa prima activitate reaparea durerea.am facut rmn si nu apare nimic modificat sau vreo problema.problema e ca… Read more »
Buna ziua.
Imi este greu sa emit o teorie fara sa stiu ce sport faceti, la ce intensitate, etc.
Uneori inflamatiile pot tine de pozitie, de incaltaminte, modul in care efectuati acest efort, etc…Discutati cu un medic de medicina sportiva, daca la RMN nu a iesit nimic.
Numai bine!
Buna seara.
Am 25 de ani, 185 cm/75 kg si am o problema de un an de zile au inceput durerile la genunchiul drept mentionez ca nu sunt sportiv de performanta. Am fost la medic si mi s-a dat tador, redoxon, ortanol si o crema deep heat pentru o luna de zile. Am facut un RMN si la concluzie a iesit ca am fina fisura orizontala CPMI si minima peritendinita anserina. Problema este ca nu scap de dureri(nu ma doare tot timpul), nu mai stiu ce sa fac. Daca puteti sa ma ajutati dvs. cu un sfat. Va multumesc.
Buna ziua. Nu va pot sfatui daca nu vad filmele de la RMN ca sa vad exacta care este gradul leziunii de menisc.
Numai bine!
Buna ziua, In urma unor clase de aerobic m-am ales cu dureri de genunchi de 4 luni de zile in partea din fata a genunchilor si partea superioara, am facut tratament cu antiinflamatoare timp de 17 zile si durerea inca mai persista, in urma examenului clinic si radiografiilor doctorul mi-a spus ca am tendinita si patela alta si dupa 1 sapt de purtat orteza sa incep kineto. Totusi durerea inca persista. Puteti sa-mi spuneti ce pot face sa scap de dureri? Nu mi se pare normal ca dupa 4 luni de zile eu inca sa mai am dureri desi nu… Read more »
Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN. Numai bine!
Buna ziua, Am facut examen irm si am primit urm rezultat : rapoarte osoase articulare normale, patela tip Grelsamer II, cu pol inferior alungit cartilaje articulare cu grosime pastrata fara discontinuitati menisc lateral cu insertie grosime si semnal fara particularitati notabile usoara crestere focala a semnalului cornului posterior al MM-leziune grad 1 lia, ligament incrucisat posterior, ligament colateral lateral si medial, tendoane patelar si quadriceps, retinacule patelare cu traiect, dimensiuni, semnal in limite normale mic chist Baker cu diam axiale maxime de 11/6mm si diametru cranio-caudal 19mm fara modif de semnal la niv structurilor musculare Diag: leziune grad 1 cornuala… Read more »
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara un examen clinic, dar cred ca medicul dstra are dreptate. Numai bine!
Buna ziua,
Am programare la dumneavoastra la inceputul lunii iulie, vroiam sa stiu fiind leziune de grad 1 nu se poate trata prin program de fizio+kineto? Ca tratament pentru dureri nu am luat decat antiinflamatoare. Puteti sa-mi spuneti daca se poate face operatia la ambii genunchi simultan? Si cat ar dura recuperarea completa?
Avand aceste dureri de atat de mult timp va rog sa-mi intelegeti nerabdarea in a gasi un raspuns.
Multumesc.
Buna ziua. Interventia pe care a recomandat-o medicul dstra nu este pentru menisc. Leziunea de gr I nu doare si nu are indicatei chirurgicala. Probabil pozitia rotulei este problema. Deci v-a indicat: lateral release adica sectionarea lig femuro patelar extern petru a repozitiona rotula.
Numai bine!
Buna ziua,
Ramane sa vin la dumneavoastra la consultatie cu IRM-ul si toate radiografiile si in urma examinarii sa discutam problema. Nu inteleg cum de pana acum n-am avut niciodata dureri, desi am mai mers la ore de aerobic si stateam si cate 2 ore si nu aveam nimic, si dupa 5 sedinte de kangoo sa am dureri 5 luni de zile si singura solutie pentru dureri fiind operatia.
Multumesc.
Buna ziua, De aproximativ 7-8 luni am dureri in spatele genunchului drept de aproape fiecare data cand incerc sa intind piciorul dupa ce a fost flexat complet. Cu cat perioada de flexare este mai lunga (fie ca fac o genoflexiune mai lunga pentru a observa ceva la nivelul solului sau doar cand stau pe canapea cu picioarele adunate) cu atat perioada de revenire este mai grea si dureaza mai mult pana durererea dispare si pot intinde complet piciorul. Uneori durerea persistsa chiar si 2-3 minute. Precizez ca fara a flexa piciorul 100% ci doar in pozitii intermediare, durerea nu apare.… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN de coloana cervicala.
Numai bine!
Buna ziua domnule doctor,
De aproximativ 4 saptamani am o durere in spatele genunchiului stang, am facut RMN si rezultatul este: decolarea cornului anterior al memeniscului intern de pe suprafata tibiala, tendinita, displazie trohleara tip B Dejour, ce sfaturi imi dati?
Buna ziua.
Cf rezultatului RMN aveti indicatie chirurgicala, dar simptomele descrise nu coincid cu rezultatul RMN.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!
Buna ziua! Eu am niste dureri care incep cu calcaiul, se inroseste, dupa care durerea urca la tendon. Se umfla si se inroseste. Nu ma lasa sa merg.
Alteori, durerea incepe de la genunchi, dupa care urca deasupra genunchiului si se umfla. Am fost la diferiti doctori, dar nu au stiut sa-mi spuna care este problema si mi-au dat ca tratament arcoxia.
Ce as putea sa mai fac sa aflu care este cauza si sa tratez?
Multumesc!
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN pentru un diagnostic clar. Numai bine!
Buna ziua.Am o problema cu genunchiul drept, imi sare din rotula.Am facut RMN si rezultatul a fost :minima leziune partiala ligament incrucisat anterior si tendinita poplitee.Am stat cu piciorul in ghips si am facut si exercitii de kinetoterapie ,folosesc orteza dar am momente cand imi sare din rotula.Va rog sa mi dati un sfat cum sa tratez aceasta problema.Va multumesc.
Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta.
Numai bine!