• 8 iul. 2013
  • Raspunsuri: 114
  • Vizualizari: 62.480

tendinitisEste o afectiune caracterizata prin inflamarea unui tendon, acesta fiind o punte de legatura dintre un os si un muschi (insertie sau origine), cu ajutorul caruia muschiul supune la actiune mecanica articulatiile cu care se invecineaza. Elasticitatea este o proprietate a tendonului care scade riscul ca acesta sa se rupa intr-un context de contractura musculara violenta. Mai precis tendinita se caracterizaza prin ruperea partiala a unor fibre apartinand tendonului asociata cu un edem local. Aceste leziuni pot evolua in decurs de zile, saptamani sau chiar luni de zile.

Cauze. Cel mai des incriminata este activitatea sportiva, prin care tendonul este supus unor solicitari exagerate si repetate care pot duce la tendinita. Solicitarile tendinoase pot aparea brutal atunci cand se decelereaza/accelereaza brusc sau in timpul unui salt ori poate aparea progresiv din cauza unor actiuni repetate musculare. Traumatismele directe asupra tendoanelor sunt de asemenea o cauza, in special la nivelul tendoanelor achilean/rotulian. Mai putin intalnita este tendinita cauzata de  o structura anatomica vecina de care se freaca tendonul: mai specific vorbim de fascia lata (fascia coapsei) care poate avea o relatie conflictuala cu una din proeminentele osoase femurale.

Dintre cauzele generale ale tendinitelor amintim: obezitate, deficitul vitaminic, frig, diminuarea mobilitatii articulare, absenta incalzirii, incaltaminte neadecvata, insuficienta hidratare.

Manifestari clinice

Durerea este cel mai des intalnit simptom, frecvent intalnita in repaus, se intensifica cand palpam si la mobilizarea articulatiilor invecinate tendonului inflamat. Durerea este de tip acut, care inteapa, asociata cu inflamatia zonei dimprejur: regiunea fiind descrisa ca eritematoasa, tumefiata si calda. Apoi este descrisa diminuarea fortei musculare din intreaga zona afectata ( cot, glezna, deget, genunchi, mana, umar).

Tendinitele pot evolua pe parcursul mai multor luni. Tendinita se poate vindeca spontan sau poate persista astfel cronicizandu-se. Ruptura de tendon este o complicatie a tendinitei (ex: ruptura de tendon cvadricipital/rotulian), avand o gravitate mare, insa este intalnita destul de rar, manifestandu-se printr-o durere de o intensitate extrema asociata cu impotenta functionala de tip total.

Localizare. Cel mai des sunt afectate sunt: fascia plantara (fasceita plantara), tendonul cvadricipital (tendinita cvadricipitala), tendonul achilean (tendinita achileana) si tendonul rotulian (tendinita rotuliana). Mai rar, tendinita se poate regasi la nivelul musculaturii ischio-gambiere. Apartinand tendinitelor genunchiului amintim sindromul de conflicat al fasciei lata fiind cunoscut si sub numele de sindromul de bandeleta iliotibiala.

Diagnosticul tendinitei

O durere de o intensitate mare, de tip ascutit resimtita brusc la nivelul unei articulatii in timpul desfasurarii unui antrenament sau a unei activitati de tip fizic este foarte orientativa pentru diagnosticul de tendinita. Drept urmare daca resimtiti ceva asemanator va sfatuim sa consultati un medic de specialitate care poate stabili un dagnostic cat mai precis si un tratament cat mai bun. Pentru a stabili diagnosticul de tendinita ne orientam dupa: examenul clinic, caracterul si punctul de localizare al durerii, posibilitatea declansarii unei dureri vii prin palpare la nivelul tendonului precum si examenele paraclinice ajutatoare: radiografia zonei interesate, ultrasonografia(ecografia) sau RMN-ul.

Tratamentul tendinitei

– Aplicatiile locale reci la nivelul zonei afectate sunt de prima intentie-cate 15-20 minute din 2 in 2 ore timp de 2-3 zile. Apoi se pot folosi comprese sau bai calde care relaxeaza musculatura prin cresterea temperaturii organismului si optimizeaza fluxul sanguin.
– Se indica repausul fizic functie de durere
– Pozitie ridicata a membrului
– Bandajare elastica a zonei afectate
– Antiinflamatoare aplicate topic si/sau oral
– Antialgice
– Fizioterapie – in cazul tendinitelor acute avand eficacitate si utilitate crescuta. Se pot folosi de asemenea ultrasunetele, curentul antalgic, laserul sau masajul.
Infiltratiile peritendinoase cu corticosteroizi asociate cu anestezice locale se pot folosi in cazuri cronice care au un raspuns slab sau deloc la tratament. Este metoda cea mai rapida de a inlatura durerea. Tratamentul prin infiltratii a tendinitelor acute se efectueaza prin intermediul a 2 sedinte , cate una pe saptamana. Prin aceste infiltratii sunt administrate un antiinflamator cu o potenta ridicata asociat cu un anestezic local la nivelul zonei de interes. Sunt nedureroase iar efectele pot fi observate rapid.  Noi recomandam infiltratiile la nivelul tendonului ms. supraspinos, biceps brahial, epicondilieni mediali si laterali (cot), la nivelul pumnului, tendonului cvadricipital, rotulian, achilean, plantar. Daca pacientul prezinta ciocuri in talpa, el trebuie informat ca durerea este provocata de inflamarea fasciei plantare, pentru care singurul tratament rapid, eficient si curativ sunt infiltratiile locale.
Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP) sunt indicate in inflamatiile de tip cronic. Doar prin aceasta metoda tesutul tendinos (fibrele de colagen) se regenereaza. Ele necesita recoltarea de la bolnav a 10-15 pana la 30ml ml de sange, care se supune centrifugarii in recipiente speciale si reintroducerea prin injectie a masei de trombocite la nivelul zonei de interes. Este foarte frecvent utilizata in medicina sportiva avand efecte foarte rapide.

Pe masura ce inaintam in varsta, tendoanele si muschii pierd din elasticitatea lor, astfel ca exercitiile intense, fara incalzire prealabila pot produce inflamatii, dureri si chiar rupturi ale tendoanelor.

 

– cel mai important tratament in tendinitele cronice,  este terapia cu celule STEM. Pentru a beneficia sau a initia acest tratament, pacientul are nevoie de o investigatie RMN sau o ecografie, pentru a vedea gradul de afectare al tendonului. De asemenea este nevoie de o anamneza atenta pentru a afla cu exactitate momentul aparitiei inflamatiei, evolutia ei si tratamentele urmate. In primele 3 luni de la aparitia inflamatiei, tendinita este considerata ca fiind acuta,ceea ce insemna ca structura tendonului se pastreaza, iar tratamentele cu antiinflamatoare (tablete, unguente, fizioterapia, infiltratiile) au efecte curative, adica vindeca complet inflamatia. In aceste situatii exista o singura variabila: ce anume a provocat inflamatia? Daca pacientul are o activitate care genereaza aceasta inflamatie, si o poate intrerupe, atunci este de asteptat ca inflamatia sa reapara. In situatia in care inflamatia a aparut de mai bine de 3 luni, atunci ea se cronicizeaza, ceea ce insemna ca structura tendonului s-a modificat prin aparitia unor fibre noi de colagen dispuse anarhic, iar antiinflamatoarele nu mai pot avea efect curativ deoarece structura tendonului ramane modificata si durerea persista. In toate aceste cazuri, singurul tratament este cel regenerativ cu trombocite sau celule STEM.

poza 2 poza 3

nr551876In USA tratamentul se foloseste de cca 2 decenii, iar succesul terapiei ne da sperante ca va deveni cat de curand cel mai important pas in ortopedia moderna, care inseamna tratamente chirurgicale miniinvazive, terapii regenerative si recuperare rapida. Tratamentul este simplu, si dr. Andrei Bogdan il efectueaza in decurs de o ora. Consta in recoltarea din mijlocul osului printr-o injectie  a maduvei osoase, practic 60ml de sange ce contine printre altele si celulele STEM.

Ulterior sangele este centrifugat in vederea separarii celulelor STEM (6-8ml), care sunt injectate intra si peritendinos. Beneficiile terapiei apar dupa 2-4 saptamani. Pacientul trebuie urmarit ecografic lunar in primul de la tratament pentru a vedea evolutia. Este nevoie de o singura procedura. Pentru mai multe informatii, ma rugam sa continuati lectura aici !

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

114 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara dle doctor va rog din suflet am o durere groaznica la umaru stang de 10 luni am facut tot ce era posibil fizioterapie infiltratie ecografie de parti moi unde sa precizat tendinopatie severa rupturi fibroase ale tendonului supraspinos vreau sa va spun ca nu pot sa ridic bratu sus nici sa ma pieptan va rog cum pot anunge la dv.mentionez ca sunt din botosani cu respect.

Anonymous

Buna ziua,am fost diagnosticat in 2013 de tumoare celule gigante la nivelul metacarpianului deget I stâng prin efectuarea unui rmn și ulterior o biopsie .în același an m-am operat cu excizia tumorii și grefa osoasa luată din coasta iliacă.in 2016 in octombrie.a recidivat iar în 2017 luna iulie m-am operat din nou tot cu grefa osoasa luată acum din coasta iliacă stg. In luna dec.m-ia apărut o umflatura .Am făcut CT iar la concluzii îmi spune că am arii de osteoliza milimetrice la nivelul epifizei proximale metacarpian I stg.mimime modificări de structură osoasă ale grefonului osos,fara reacție periostala,fara prize patologice… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc aa discutati cu medicul dstra curant care a urmarit evolutia cazului, a tumorii si a observat daca exista modificari in timp de structura.
Numai bine!

Anonymous

Buna dimineata ! Saptamana aceasta am fost diagnosticata cu Tendinita a pumnului stang , si ca atare mi-a fost recomandat bandaj elastic pt 2 sapt . Credeti ca ar fi nevoie si de o medicatie cu cava antiinflamatoare ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Este nevoie sa faceti si fizioterapie si sa va ungeti cu un antiinflamator local.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara! Am dureri la încheietura membrului superior stîng.Sunt suspect de tendinta.Am fost programat ptr operatie la S MC BUCUREȘTI. Astept raspuns .

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta pentru ca nu stiu ce diagnostic aveti, si nu stiu ce operatie a fost recomandata.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua domnule doctor Bogdan, Va scriu cu speranta ca puteti sa o ajutati pe sotia mea,care in urma unor crize de epilepsie a ramas imobilizata la pat,in ianuarie 2017.Desi am facut recuperare prin kinetoterapie,nu am reusit sa recuperam decit functionarea partiala a miinilor si putin a piciorelor.In momentul acesta tendoanele fac ca picioarele sa stea cel mult la 30* ,cu tendinta de retragere catre bazin.Continuam kinetoterapia,cu aplicarea ortezelor,dar in 18 luni am reusit sa intindem picioarele doar cu 10*(de la 40*,la30*).Deoarece cauza este neurologica(o malformatie arterio-venoasa- gigantica,inoperabila In zona frontoparientala stinga) este riscanta operatia pentru intinderea tendoanelorExista o alta… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Inafara de kinetoterapie, din pacate nu aveti ce sa faceti.
Va doresc numai bine si multa putere!

Anonymous

Buna ziua,aceasta terapie (cu celule stem) ste si pentru sacroileita bilaterala?Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, se poate face si acolo daca aveti infucatie terapeutica.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua, domnule doctor. Ma chinuie o tendinita la umărul drept de un an. Am făcut investigații RMN ecografie de părți moi, apoi terapie cu antiinflamatoare și fizioterapie cam 6 luni. După toate acestea prin ianuarie mobilitatea mâinii era tot mai scăzută și durerile f mari zi și noapte. Am făcut 2 infiltratii cu diprophos și durerea a cedat dar mobilitatea e foarte scăzută. Rezultatul RMN a fost tendinita și bursita iar la eco. De părți moi tendinopatia și entezopatie distala a mușchiului supraspinos și calci fieri în zona de inserție pe tubeeculul mare. Ce ar trebui sa mai fac.… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

114
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x