Cura disjunctiei acromio-claviculare cu AC TightRope Kit Repair si grefa hamstring

  • 31 dec. 2014
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.857

Leziunile acromio-claviculare stadiile IV, V, VI au indicatie absolut chirurgicala.

Totusi uneori s-a observat o evolutie favorabila si prin tratamente ortopedice, dar numai in leziunile AC gradul V. Indicatia chirurgicala depinde si de varsta pacientului, sexului, tipul si gradul de activitate zilnica, meserie, etc. Acesti pacienti au urmat acelasi protocol de tratament si de recuperare ca si pacientii cu disjunctii AC stadiile I, II, III. Rezultate favorabile prin tratament ortopedic s-a observat in special la femei, mai varstnice de 55 de ani, care au activitati zilnice care nu implica foarte mult articulatiile umarului.

In istorie, au fost descrise foarte multe tehnici chirurgicale, unele s-au adresat direct articulatiei acromio-claviculare, altele au incercat refacerea ligamentelor coraco-claviculare.

p5

Scopul interventiei chirurgicale este de a reface anatomia umarului si stabilitatea articulatiei acromio-claviculare. Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza aceasta interventie chirurgicala, combinand doua tehnici chirurgicale diferite: stabilizarea articulatiei AC cu AC TightRope Kit Repair(Arthrex), refacerea ligamentelor coraco-claviculare cu autogrefa hamstring (tendonul ms. Gracilis).

Anestezia necesara acestei interventii este AG IOT(generala). Interventia incepe prin pozitionarea pacientului in pozitie semisezuta in decubit dorsal.

p1beach-chair-position

Atat genunchiul pe partea cu disjunctia AC, cat si umarul afectat sunt izolate.

p2Tendonul muschiului gracilis este recoltat de la nivelul genunchiului printr-o incizie de cca 2 cm in partea antero-mediala a genunchiului, prin care se descopera insertia tendonului, ulterior tot muschiul fiind recoltat prin aceasi incizie. Grefa are in medie o lungime de 20-24 de cm si o grosime de 3-4 mm, iar recoltarea nu va afecta forma sau forma musculaturii coapsei.

tttttUlterior se efectueaza o incizie de cca 5 cm in partea anterioara a umarului, verticala pornind de la 2cm medial de articulatia acromio-claviculara spre procesul coracoid. Se evidentiaza fascia clavipectorala, se diseca si se evidentiaza procesul coracoid. Urmeaza o disectie minutioasa in jurul acestui proces, circumferentiala. Se introduce brosa de ghidaj, si burghiul de 4 mm prin clavicula si procesul coracoid.

tight rope

Disjunctia este redusa si pozitia este mentinuta cu ajutorul sistemului AC TightRope(Arthrex).

tttttGrefa este trecuta apoi la nivelul umarului pe sub procesul coracoid si prin clavicula, prin 2 tunele de 4 mm, in locul de insertie nativ al ligamentelor. Fixarea ligamentului se face fie prin 2 ancore in clavicula, sau prin sutura supraclavicular. Prin refacerea ligamentelor coraco-claviculare, se poate obtine o vindecare cat mai aproape de anatomia normala a umarului, restabilidu-se functia naturala si mobilitatea articulatiilor umarului.

Programul de recuperare dupa interventia chirurgicala este esential pentru vindecarea corecta si completa a tesuturilor moi si pentru integrarea autogrefei.

Exista un studiu efectuat in 2007 de dr. Rodeo si colaboratorii, in care s-a testat perioada de vindecare/integrare a unui tendon muscular in urma trecerii printr-un tunel osos. Studiu a fost realizat la caine, si s-a observat esecul vindecarii la 4-6-8 saptamanii. Testul a constat in aplicarea unei forte de tractiune pe tendonul respectiv. Dupa 12 saptamani, s-a observat vindecarea la nivelul interfetei os-tendon. Au fost efectuate numeroase studii in continuare, care au demonstrat lucruri similare.

Ultrasling-ER-low-res

Imedita dupa operatie pacientul i se monteaza o orteza speciala pentru 6-8 saptamani. Aceasta imobilizarea are ca scop inlaturarea stresului de la nivelul articulatiei acromio-claviculare. Trebuie sa amintim ca articulatia AC este singura care face legatura intre torace si membrul superior. Imobilizarea este continua, cu exceptia momentelor in care pacientul face exercitiile programului de recuperare, sau isi face igiena corporala.

Etapizarea protocolului de recuperare depinde de vindecarea naturala a tesuturilor reparate – de integrarea grefei. Recuperarea este un aspect deosebit de important in vederea obtinerii unui rezultat chirurgical favorabil.

O interventie chirurgicala de succes trebuie urmata de un protocol de recuperare individual, supravegheat de un terapeut profesionist.

Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza in stadiile III-VI, indiferent daca leziunea este recenta sau cronica, reducerea disjunctiei si fixarea cu un implant special TightRope si suprastabilizeaza implantul si reducerea cu tendonul ms. gracilis, pe care il recolteaza de la pacient. Aceasta metoda ofera pacientului sansa de vindecare in proportie de 92% din cazuri. Perioada de recuperare a mobilitatii este de 30-40 de zile, iar activitatile sportive sunt permise dupa 6 luni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul umarului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

pp

 

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x