Informatie si sfaturi online, direct de la medicul ortoped

  • 21 feb. 2014
  • Raspunsuri: 619
  • Vizualizari: 11.943

In orice domeniu medical, aliatul numarul unu al pacientului este informarea. Un pacient informat este un pacient care intelege exact intreg procesul de tratament si recuperare, optiunile de care dispune, un pacient care poate face alegeri impreuna cu medicul ales. O relatie de comunicare intre medic si pacient in care medicul este dispus sa ofere toate informatiile necesare astfel incat pacientul sa poata lua parte activa in procesul de decizie asupra celui mai eficient curs de tratament este o relatie sanatoasa. Din nefericire, prea putini medici au timpul sau dispozitia necesara pentru a crea o astfel de relatie cu pacientii. Exista insa solutii online, tot mai multe site-uri informative pe diverse domenii medicale fiind lansate an de an in mediul online. In momentul actual, pacientii pot spre exemplu sa obtina sfatul unui medic ortoped fara a se deplasa la clinica, avand nevoie doar de o conexiune la internet.

De ce este importanta informatia?

Ortopedia este una dintre ramurile medicinei ce se confrunta cel mai adesea cu pacienti care ignora conditiile ce ar putea fi tratate cu usurinta pana in momentul in care aceasta se agraveaza. Multi pacienti nu realizeaza care sunt repercursiunile ignorarii unei astfel de probleme si asteapta ca aceasta sa treaca de la sine.

Pentru cei mai multi, o vizita la spital sau la medicul ortoped specialist este ceva ce se prefera a fi evitat pana in ultimul moment, iar cu aceasta categorie de pacienti in minte, un grup de medici de noua generatie au inceput sa lanseze site-uri informative online.

Aceste site-uri acopera diverse domenii medicale, iar in avangarda acestor tipuri de intiative se afla site-ul dedicat informatiei cuprinzatoare si pe intelesul pacientilor www.LectiaDeOrtopedie.ro.

Pe site-uri de acest fel se trage un semnal de alarma in legatura cu una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de sanatate romanesc, lipsa de informare a pacientilor. Un pacient ce nu este corect informat poate alege sa ignore o problema ce ar putea fi de altfel rezolvata rapid si usor, cu tratamente sau interventii simple. Este vorba de persoane care sufera dureri ani de zile sau chiar o viata intreaga datorita unor diagnostice gresite sau datorita faptului ca au fost prost informati in legatura cu optiunile de tratament.

Diagnostic online

Un alt concept nou adus de aceste site-uri este diagnosticul online. Acesta nu poate fi comparabil cu diagnosticul pus in urma unor investigatii serioase efectuate la spital sau la clinica de specialitate insa serveste pentru a indruma pacientii reticenti sa viziteze medicul pentru a parcurge drumul corect.

Medicii specialisti ce isi dedica timpul administrarii si postarii pe astfel de site-uri de specialitate sunt gata intotdeauna si isi foloseasca experienta in domeniu pentru a sfatui pacientii in vederea optiunilor disponibile pentru tratament. Aceasta practica s-a dovedit extrem de eficienta in cei cativa ani de cand a fost introdusa pe site-urile informative din diverse domenii medicale.

S-a demonstrat statistic faptul ca mult mai multi pacienti se prezinta la medicul ortoped dupa ce s-au informat deja folosindu-se de site-urile disponibile si de aplicatiile de diagnostic online. Conform psihologilor, motivul din spatele acestui fenomen este legat de frica de necunoscut. Multi pacienti aleg sa nu se prezinte la control datorita faptului ca se tem de diagnostic, insa odata ce banuiesc singuri diagnosticul informandu-se sau apeland la experienta medicilor ce ofera consiliere online, acestia sunt mult mai dispusi sa ia initiativa.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

619 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara , in urma unui accident am facut RMN la genunghiul stg si am primit urmatorul diagnostic;
hiper semnal PD STIR la njvelul platoului tibial lateral-edem osos-de corelat cu antecedentele traumatice
ligament colateral lateral cu spoturi in hipersemnal in 1/3 medie,cotiguu
ligament colateral medial ,retinacule patelare cu aspect IRM normal.
leziune liniara corn posterior menisc lateral fara atingerea suprafetei articulare.
leziune oblica corn posterior menisc medial cu atingerea suprafetei articulare.
aspect de condromalacie patelara gr 1.
Intrebarea este; se inpune interventie chirurgicala?
Va multumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, aveti indicatie chirurgicala. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua . In urma cu 3 săptămâni am suferit o operație la genunchiul stâng. “Leziune longitudinală corp și cmpi genunchi stâng operat-sutura meniscala Plica sinoviala parapatelara interna-operata-rezectie “ Am fost externată după 24 de ore , am mers in carje inclusiv am călcat pe membrul operat fără a-mi lasă toată greutatea . In momentul de fata am anumite întrebări/ îndoieli : 1. Am o umflatura deasupra genunchiul care nu are de gând sa se retragă. E normal ? 2. Când stau cu piciorul in jos, își schimba culoarea și devine rece. Presupun ca e o problema in circulația sângelui… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Incarcarea dupa sutura de menisc depind de tipul de sutura: sunt pacienti care au voie din prima, altii dupa 6 saptamani.
Va sfatuiesc sa urmati ai sa discutati cu medicul dstra.
Umflatura e normala si nu e problema de circulatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Un sfat va rog! Sufăr de tendinita pe tendonul lui ahile la călcâi pe ambele picioare dupa RMN ul facut am rupturi mici .. am facut terapie prin curenți si ultra sunete plus unguente antiinflamatoare si nimic… Ce sa fac sa mai scap de durerea insuportabilă?

Anonymous

In urma unei cazaturi am facut un rmn la genunchiul stâng din care reiese:
Ligament încrucișat anterior orizontalizat, cu importante rupturi fibrilare și dezorganizat-ruptură cvasicompleta in 1/3 medie.
Ligament încrucișat posteriori încurcat secundar fără ruptură.
Ligamente patelar, tendința cvadriceps fără ruptură.
Minime leziuni fibrilare joncțiune miotendinoasa gasttocnemian medical și acumularea lichidiana adiacentă tendonului acestuia.
Plaje de edem osos la nivelul epifizei proximale triviale, postero-lateral cu fisură intraspongioasa și la nivelul consiliului general medial.

Aș dori să întreb dacă este neapărat intervenția chirurgicală sau se poate trata și altfel.
Mentionez ca nu am nici un fel de durere.
Vă mulțumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, aveti indicatie chirurgicala absoluta, de refacere a ligamentului incrucisat anterior.
Numai bine!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti face la fizioterapie Tecar si Laser, si infiltratii cu antiinflamatoare.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Pe 12 martie, am fost operata la umarul drept. In urma unor investigatii imagistice (radiografie, ct si rmn), diagnosticul a fost acela de chist osos anevrismal, care era atata intraosos, cat si extraosos. Doctorul ortoped mi-a zis inca de la inceput ca acel chist era putin atipic pentru un chist osos anevrismal. La biopsie, medicul patolog a observat o mica modificare a celulelor, iar la diagnostic a trecut acelasi chist osos anevrismal, dar a trecut cu slash si osteosarcom de gradul 1. La operatie, ortopedul oricum a curatat tot pana la osul sanatos si mi-a pus inlocuitor de… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta. Trebuie sa faceti un RMN pentru un diagnostic exact.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua! Am suferit o artroscopie la genunchi și diagnosticul este condromalacie gr. IV și sinovita…medicul mi-a recomandat injectii cu acid hialuronic…sunt efective oare? Recomandați și suplimente sau alte remedii pentru aceasta afecțiune? Mulțumesc mult!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, sunt eficiente. Va sfatuiesc sa le faceti.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara,  Dl Dr! Ma numesc Oana Roncea, în vârstă de 40 de ani, cu parapareza spastica. În urma cu 27 de ani am avut prima luxatie de rotula din cauza unei alunecări. Piciorul mi-a fost pus în gips de 3 ori, insa la distante mari de timp, insa luxațiile de rotula erau foarte dese. Un medic ortoped mi-a recomandar o orteza din silicon. După purtarea ortezei rotula se stabilizase, însă nu mai era ca o rotula noua, deoarece la șocuri putea reacționa, dar am încercat sa mențin situația sub control pana anul trecut când a avut loc iar o… Read more »

Anonymous

Din luna Octombrie 2019, am o durere in zona gleznei, atât spre partea interioară, cât și exterioara a piciorului. Am făcut un IRM, in urma căruia diagnosticul a fost de “edem difuz medular navicular( cu gadonilofilie uniformă)-modificari ce pot reprezenta manifestare de cronic stres mecanic”. Țin sa menționez ca sunt sportiva și am intrerupt activitatea sportiva pentru patru luni, însă la începerea progresiva a antrenamentelor încă simt durere. Ce ar trebui sa fac ? Exista posibilitatea de reapariție a edemului daca îmi continui activitatea?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Sigur ca se poate rezolva.
Va sfatuuesc sa faceti un program complex de recuperare, cu fizio si kinetoterapie, si infiltratii.
Cea mai performanta terapie pentru ce aveti, este terapia diamagnetica.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua , Sunt Sabin si am 57 de ani . A aparut brusc o durere la Soldul Stang acum 2 saptamini, fara nicio explicatie . Nu am cazut, nu m-am lovit , cred ca ceva intoarcere sau o fortare la care nu am cum sa retin ca am realizat. Este o durere locala acolo in sold si nu ma pot deplasa decit greu mai ales la trepe , la mersul normal mai merge . Asa am stat 3/4 zile pina am luat calmante(Ketonal capsule ), dupa care a trecut aproape total luand aceste calmante 3/4 zile unul dimineata si… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN de sold pentru a avea un diagnostic clar.
O zi frumoasa!

Anonymous

Buna ziua, in urma unei cazaturi cu bicicleta, baiatul meu de 10 ani si a fisurat oasele antebratului…are mana bagata in gips,dar dl dr prefera sa l opereze …asa s a exprimat …Pe raporului controlului scrie evolutie favorabila ,cu o angula de 10 grade…credeti ca este absolut necesara aceasta interventi sau se poate reface si apoi eventual sa faca recuperare pentru miscarea antebratului?
Baiatul ,si noi parintii ,suntem destul de speriati ….
Multumesc frumos!!
O zi placuta!!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului daca asta v.a recomandat.
Nu este in regula sa ramana cu angulatia descrisa.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Mă numesc Cristi. Acum 6 săptămâni am sărit cam de la 1 metru si am călcat strâmb. Am mers la urgente conform radiografiei nu am nimic.am mai consultat un medic si același lucru, alt medic a zis sa fac fizioterapi am făcut 10 ședințe.apoi după consultație la medic specialist mi-a mai recomandat 8 ședințe alt tip. După toate acestea glezna era umflată și mă durea. Am făcut CT și am fractura talus. Un medic mi-a recomandat să imobilizez glezna altu să calc ușor fără să fortez. Ce fac?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fractura de talus este extrem de pacatoasa. Dupa o astfel de fractura, nu trebuie sa calcati 3 luni pe picior.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara.am pinteni calcaneeni.am facut terapie acum 2 ani.cum se numesc aceste terapii? Locuiesc in Linz si sunt fff scumpe.este indicat sa imi cumpar un aparat Schockwave,pt a il utiliza in viitor?

619
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x