Sindromul de tunel tarsian este o afectiune care apare datorita exercitarii unei presiuie anormale pe un nerv, la nivelul piciorului. Afectiunea este similara cu sindromul de tunel carpian de la incheietura mainii. Afectiunea este oarecum mai putin frecventa, si poate fi dificil de diagnosticat.
Anatomie – Unde este situat tunelul tarsian?
Nervul tibial are traiect la nivelul gleznei, posterior de maleola mediala, proeminenta osoasa de pe partea interioara a gleznei. Apoi nervul ruleaza sub o banda de tesut fibros numit retinacul flexor. Retinacul flexor este o banda densa de tesut fibros care formeaza un fel de tunel, sau tub. Mai multe tendoane musculare, precum si nervi, artera tibiala posterioara, si venele care insotesc artera, trec prin acest tunel. Acest tunel se numeste tunel tarsian. Tunelul tarsian este format din maleola mediala pe o parte, si retinaculul flexororilor pe cealalta parte.
Care sunt cauzele sindromului de tunel tarsian?
In multe cazuri, medicii nu sunt siguri ce cauzeaza sindromul de tunel tarsian. Orice inflamatie aparuta in tesuturile invecinate tunelului tarsian, poate comprima tunelul si implicit nervul tibial, declansand simptomele tunelului tarsian. Orice lucru care ocupa spatiu in tunelul tarsian poate creste presiunea in zona, deoarece retinaculul flexor nu se poate intinde foarte mult. Acest lucru se poate intampla de la varice, o tumora pe nervul tibial, si alte afectiuni, cum ar fi diabetul. Pe masura ce creste presiunea in tunelul tarsian, nervul este din ce in ce mai afectat, aparand durere, tumefactie locala, furnicaturi si parestezii. Acest lucru provoaca probleme in nervul care poate duce la simptome ale sindromului de tunel tarsian. In cazul afectarii nervului tibial, atat sensibilitatea senzitiva este diminuta sau pierduta, cat si muschii controlati de nerv se pot atrofia. Durerea este uneori simtita doar in zona in care nervul este comprimat in tunel.
Simptome
Sindromul de tunel tarsian provoaca, de obicei, o durere vaga in talpa piciorului. Cei mai multi pacienti descriu aceasta durere ca o arsura sau senzatie de furnicaturi. Simptomele sunt, de obicei agravate de activitate, in special din cauza mersului pe jos pentru perioade lungi de timp. Simptomele, in general, se amelioreaza, daca va odihniti. Este posibil sa simtiti durere, daca va palpati pe traiectul nervului tibial, adica in portea posterioara a maleolei mediale. In cazul in care starea se agraveaza, piciorul poate amorti.
Diagnostic
Diagnosticul de sindrom de tunel tarsian incepe cu o istorie completa si un examen clinic. Semnul Tinel poate fi prezent: o senzatie de furnicaturi, sau o senzatie de soc electric ce se propaga spre antepicior cand pielea de deasupra nervului este atinsa. Daca este nevoie de mai multe informatii pentru a pune diagnosticul, un test de viteza de conducere nervoasa poate fi sugerat de catre medicul dumneavoastra. Acest test masoara cat de repede calatoresc impulsurile nervoase de-a lungul unui nerv. In cazul in care testul arata ca impulsurile calatoresc incet pe glezna, acest lucru poate confirma un diagnostic de sindrom de tunel tarsian.
Tratamentul nechirurgical. Tratamentul aceastei afectiuni depinde de cauzele care duc la cresterea presiunii in canalul tarsian si practic comprima nervul tibial. Medicamentele anti – inflamatorii si odihna, pot fi sugerate initial pentru a controla simptomel. Medicamentele anti – inflamatorii ajuta la reducerea inflamatiei tesuturilor din jurul nervului tibial, in tunelul tarsian, si pot scadea iritarea nervului. Persoanele care au probleme de pronatie (arc aplatizat ) pot avea nevoie sustinatoare plantare, pentru pantofii lor. Pronatia este o conditie comuna in care marginea interioara a piciorului se duce in interior, provocand brabusirea arcul plantar medial, afectiune cunoscuta ca platfus. Cand se intampla acest lucru, nervul tibial din tunelul tarsian poate fi elongat. Daca sindromul de tunel tarsian este agravat de o pozitie anormala a piciorului, cum ar fi pronatia, sustinatoarele pot fi sugerate pentru a diminua problema. Sustinatoarele plantare purtate in interiorul pantofilor pot ajuta la sustinerea arcului, si la eliminarea tensiunii de pe nervul tibial. O injectie cu cortizon poate da un ajutor temporar, si o usurare a simptomelor. Cortizonul este injectat in tunelul tarsian. Acest lucru poate reduce inflamatia si umflarea tesuturilor in tunelul tarsian, si reduce iritatia asupra nervului. Daca simptomele nu raspund la tratamentele non-chirurgicale, poate fi sugerata o interventie chirurgicala pentru a diminua presiunea asupra nervului tibial.
Reabilitarea nechirurgicala. Daca medicul va recomanda un tratament nechirurgical, ar trebui sa incepeti sa vedeti unele ameliorari ale simptomelor in termen de cateva zile. Medicamentele anti-inflamatorii pot deveni eficiente, de multe ori, dupa 10 zile de tratament. O injectie cu cortizon, de obicei, functioneaza in 24 de ore. Modificarile la pantofi, cum ar fi utilizarea de sustinatoare, pot avea efect dupa abia cateva saptamani. Pacientii cu sindromul de tunel tarsian, pot beneficia de tratamente de fizio-kinetotaerapie. Terapeutul poate proiecta exercitii de stretching pentru a imbunatati flexibilitatea musculara, si pentru a imbunatati miscarea de alunecare a nervului tibial in tunelul tarsian. Tratamentul aplicat direct in zona dureroasa, ajuta la controlul durerii si umflarii. Exemplele includ ultrasunete, caldura umeda, si masaj la tesuturile moi. Sesiunile de terapie, uneori includ ionofreza, care foloseste un curent electric usor pentru a impinge medicamentul anti-inflamator in zona inflamata.
Tratament chirurgical. Procedura de eliberare a retinaculului flexor se poate face de anestezie spinala sau generala. Dupa curatarea pielii cu o solutie antiseptica, se face o mica incizie la nivelul pielii din partea posterioara a osului interior al gleznei ( maleola mediala ). Incizia se face de-a lungul traiectului nervului tibial, avand forma unui arc de cerc. Nervul este localizat si eliberat prin sectionarea retinaculului flexor. Ulterior se va urmari intreg traiectul nervului tibial, spre antepicior, asigurandu-ne ca nervul este integru si liber. Retinaculul flexorilor este lasat deschis pentru a da nervului mai mult spatiu. In cele din urma, in timp, diferenta dintre cele doua capete ale retinaculului flexor se va umple cu tesut cicatricial.
Dupa operatie. Durerea si simptomele, in general, se imbunatatesc cu o interventie chirurgicala, dar este posibil sa aveti sensibilitate in zona de incizie pentru mai multe luni dupa procedura. Glezna va fi sustinuta in ghips timp de 10 zile dupa interventia chirurgicala. In acest timp, s-ar putea, de asemenea, sa fiti instruit sa folositi carje pentru a evita plasarea greutatii pe picior in timp mergeti. In timpul zilei incercati sa tineti piciorul ridicat pe o perna. Este recomandat sa va miscati glezna si degetele de la picioare, ocazional, in timpul zilei. Evitati sa faceti baie. Cusaturile dvs. vor fi eliminate la 10-14 zile dupa operatie, moment in care veti trece la un suport care va va ajuta sa mergeti. Chirurgul dvs. va va recomanda sa participati la sesiuni de terapie fizica, pentru aproximativ opt saptamani dupa interventia chirurgicala. Recuperarea completa ar putea dura mai multe luni. Veti incepe prin a face miscari active, si exercitii de miscare pentru glezna si degetele de la picioare. Terapeutii folosesc, de asemenea, pachete de gheata, masaje ale tesuturilor moi, si stretching pentru a va imbunatati gama de miscare. Atunci cand cusaturile sunt eliminate, veti incepe sa faceti exercitii pentru a ajuta la intarirea muschilor care sustin glezna si arcul. Terapeutii folosesc, de asemenea, exercitii de intindere speciale, pentru a incuraja nervul tibial sa alunece in interiorul tunelului tarsian.
Unele dintre exercitiile pe care le veti face, sunt concepute astfel incat sa miste piciorul si glezna in moduri care sunt similare cu activitatile pe care le faceti in fiecare zi, cum ar fi ridicarea pe degetele de la picioare, mersul pe jos, si urcatul si coboratul scarilor. Terapeutul va va ajuta sa gasiti modalitati de a face toate aceste sarcini, fara a pune prea mult accent pe glezna si picior. Inainte de a finaliza sesiunile de terapie, terapeutul va va invata o serie de modalitati care va vor ajuta sa evitati problemele viitoare.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Bună ziua.
Întrebarea mea este legata de faptul ca am probleme la picioare de aproximativ 2 ani. Piciorul drept se umfla la glezna, îmi simt pulsul în venele din jurul nodului de la picior,uneori apar arsuri, alteori dureri insuportabile la mers. Am fost diagnosticată cu faescita plantara și calcai cu pinten. Ședințele de fizioterapie mi au făcut atât de rău că am ajuns sa merg în carje. Totul se accentuează din primăvară pana în toamna. Ce se poate face?
Buna ziua.
Sunt multe tratamente, complexe care constau in fizioterapie, unde de soc, infiltratii, etc.
Mergeti la un medic ortoped in vederea unui plan de tratament.
Numai bine!
Am un copil de 3 ani care are o durere in talpa, dar la apasare nu retrage piciorul. Dupa ce am fost cu el la ortoped la Craiova si neurolog la Bucuresti, n-am aflat cauza durerii. I-am facut recuperare cu un kinetoterapeut care ne-a spus ca se poate sa fie vorba de un nerv presat. Intrebarea mea este: catre ce medic sa ne orientam pentru a afla daca este vorba sau nu despre asa ceva? Ortoped sau neurolog?
Buna ziua. Va sfatuiesc sa mergeti initial la ortoped la spitalul Grigore Alexandrescu. Numai bine!
Buna ziua
Acum 2 zile in timp ce jucam fotbal mi-am lasat toată greutatea pe varful piciorului stang iar piciorul drept era in aer
In acel moment am simtit o durere foarte mare la picior si imediat mi-a amorțit
Din acel moment am simtit aceleasi simptome ca la sindromul tunel tarsian
Am incercat azi sa joc fotbal din nou si am simtit aceeasi durere
Ce pot face pentru o vindecare cat mai rapida ?
Ar trebui sa ma sperii ?
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped si sa faceti un RMN glezna.
Numai bine!
Buna ziua ! Am entorsa glezna dr veche de 3 sapatamani,(perioada in care am solicitat piciorul !) si Sindrom de canal tarsian !Acum sunt in repaus ,cu pozitie elevata ,Celebrex si Sindolor . Nu vreau sa ajung la operatie ! Am sanse ?
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta. Ttebuie sa faceti un RMN.
Numai bine!
buna ziua,
am avut tunelul carpian la maini( am fost operata) . de doua zile simt ca doua degete mici , de la piciorul drept sunt amortite…dar in a doua parte a zilei.
are legatura mana cu piciorul? nu am dureri, pot misca piciorul. stau mult in picioare de la o vreme..incerc sa ma odihnesc acasa. am si ceva kg in +
multumesc.
Buna ziua.
Nu, nu are nici o legatura.
Numai bine!
Buna ziua ,
Am o durere in mijlocul talpii de la piciorul stang ,care devine insuportabila dupa o jumatate de ora de mers pe jos. De asemenea simnt uneori dureri usoare si in soldul piciorului stang si in spate intre omoplati tot pe partea stanga .
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru investigatii si un diagnostic corect ulterior si un tratament corect ?
Nu stiu ce medic trebuie sa consult, la ortopedie am observat sa sunt mai multe specializari.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua.
Mergeti la o consultatie la ortopedie.
Numai bine!