Simptome care cer atentia unui doctor ortoped

  • 21 feb. 2014
  • Raspunsuri: 17
  • Vizualizari: 2.811

Problemele aparatului locomotor nu sunt probleme care afecteaza in mod exclusiv sportivii sau persoanele de varsta a 3-a, ele pot aparea la oricine in urma unor accidentari sau activitati fizice mai mult sau mai putin intense. Ele pot avea simptome clare sau pot fi aproape asimptomatice cu exceptia unei dureri surde, care lasate netratate se pot agrava rapid. Vizita la un doctor ortoped se recomanda imediat ce apar schimbari in flexibilitatea incheieturilor si a membrelor sau dureri la nivel muscular ori osos.

Cauzele accidentelor

Cele mai dese accidentari ce rezulta in problemele descrise pe site-uri precum www.LectiaDeOrtopedie.ro au loc in urma unei activitati fizice intense, fara incalzire in prealabil. Alte cauze pot fi alunecarea accidentala, mai ales pe timp de iarna, caderile in timpul drumetiilor montane sau accidente la locul de joaca in cazul copiilor. Pentru entorse, luxatii si fracturi exista numeroase potentiale situatii care pot duce la accidentari, iar evitarea acestora este de multe ori imposibila.

Important este ca in momentul in care s-a produs o accidentare sa se apeleze imediat la un medic ortoped care poate aprecia gravitatea situatiei si care poate lua masurile necesare pentru ca starea sa nu se agraveze, alegand sa puna membrul accidentat in ghips, in fasa sau in cazurile extreme, chiar sa opereze pentru a repara osul.

Unele accidentari sunt mai putin evidente

Din aceasta cauza, medicii ortopezi indeamna in special sportivii si persoanele care fac activitate fizica in mod regulat sa isi cunoasca corpul si sa fie atenti la orice schimbare aparuta. Pentru ca la aceasta categorie de persoane durerile musculare pot fi adesea un rezultat normal al activitatii fizice intense si nu semnul unei accidentari, este important ca atletii sa fie foarte atenti la semnalele de alarma transmise de propriul corp pentru a putea diferentia durerile obisnuite de cele aparute in cazul unei accidentari.

In cazul in care apare suspiciunea ca ceva este in neregula se recomanda:

-intreruperea imediata a activitatii fizice.
-se foloseste gheata in locul dureros, apoi o fasa elastica si se recomanda repaus pentru cel putin cateva ore.
-in cazul in care durerea persista dupa o zi sau doua, se recomanda vizita imediata la un doctor ortoped.

Simptome ale unei accidentari de natura ortopedica

Simptomele care nu trebuie niciodata ignorate in cazul in care se suspecteaza o accidentare sunt usor de depistat din timp si trebuie urmate de prezentarea la spital pentru diagnostic si tratament. Printre acestea se numara:

-umflatura in zona incheieturilor, care persista si nu dispare dupa aplicarea unei comprese cu gheata sau a unei fase elastice.
-rigiditate in zona membrului sau a incheieturii afectate care impiedica folosirea membrului in mod obisnuit si nu dispare cu exercitii usoare.
-o deformare evidenta in zona accidentata.
-durere care nu se amelioreaza dupa aplicarea compreselor cu apa rece sau a altor metode de prim ajutor.
-plagi deschise.

Pentru a nu se ajunge la accidentari ce pot interfera cu activitatea sportiva sau cariera atletilor profesionisti, cel mai important este sa se ia masurile necesare pentru a evita accidentarea. Orice doctor ortoped poate recomanda o serie de metode preventive precum importanta incalzirii inainte de activitatea fizica intensa, obisnuirea treptata cu noi rutine si noi intensitati de exercitiu, dar si cresterea treptata si mentinerea conditiei fizice.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna Ziua,

as dori sa vin la dvs. ptr. o consultatie deoarece ma dor genunchii si daca ar trebui sa vin inainte cu un set analize/ radiografii va rog sa-mi spuneti care ar fi acelea.

Multumesc si o zi buna

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Trebuie sa va faceti doar radiografii de fata si profil. O zi buna!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Initial trebuie sa veniti sa va consult, iar functie de examenul clinic si simptome va spun ce este de facut dpdv al analizelor. Pentru programare sunati la numarul: 0786602299. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua. Eu trec prin urmatoarea situatie: de ceva timp am un disconfort la nivelul umerilor efectiv simt ca mi ard. Mentionez ca am 44 ani, 80 kg fara vreo boala cronica si am o munca de birou. E indicat sa merg la sala pentru miscare sau e mai bine sa ajung sa ma consulte un medic specialist.Care e primul pas pe care sa l fac?
Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa consultati un medic de specialitate.
Ar trebui sa faceti ecografii de parti moi in vederea unui diagnostic clar. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, pe data de 27.01.2015 am fost diagnosticata cu fractura parcelara maleola peroniera stg. cu mica deplasare. Am fost imobilizata in atela gipsata gambiero-podala 14 zile. Azi am fost la control la medicul de la policlinica teritoriala, nu mi-a facut radiografie, nu a palpat, doar s-a uitat si a spus ca este bine. Durerile sunt la fel ca la inceput. Ce trebuie sa fac, eu cred ca nu este ok. Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Imi este greu sa va dau un raspuns pentru ca nu stiu particularitatea cazului, a fracturii, ce tratament ati urmat exact…etc.
Va sfatuiesc sa faceti o radiografie de control cu interpretare radiologica si un consult de ortopedie.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua!
Mă numesc Alexandru am 15 ani, de la varsta de 9 ani a început să mi-se deplaseze rotula spre exterior, apoi revenind la loc urmat de o durere puternica. Va mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Diagnosticul este de luxatie recidivanta de rotula. Trebuie stiuta cauza si apoi tratata. Va astept la o consultatie penrtu a vedea aceste lucruri. Numai bine!

Anonymous

buna ziua ma numesc dorin.de cativa ani am probleme cu genunchiul.de la o simpla intindere de ligamente am ajuns sa mi_ se deplaseze rotula.in ultima vreme durerea persista si rotula sare mai des de la loc.ce trebuie sa fac?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Radiografii de specialitate, CT, consultatie ortopedie. Numai bine!

Anonymous

buna ziua,sunt functionar public ,,am 44 ani 1,60 ,50 kg , am cazut pe gheata la patinoar, pe 14 .o2 2016 , am avut dureri mari si totusi dupa accidentarre prima saptamana am fost la serviciu ,apoi am fost la urgente la ortopedie ….am facut radiografie , factura de cocsis , cu deplasare de vertebre am luat concediu medical 3 saptamani , am luat arcosia,90 7 zile , mydocalm ,,,,am si un inceput de hernie de disc mai veche,,,,,,dupa aceea am facut un rmn ……neurologul mi a zis ca am lombosciatica , acum fac dexa de 8mg ,una la 2… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului dstra. Acum problema este cand scapati de simptome? Nu neaparat cand se vindeca fractura…pt ca ea se vindeca in 6 saptamani, dar simptome probabil ca o sa aveti 3 luni. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Sunt invatatoare, am 55 ani, 1,70m ,95 kg.Am dureri foarte mari de genunchi, motiv pentru care am facut un examen RMN.Concluziile sunt:

Genunchiul stang:
Fisura orizontala la nivelul corpului meninscal intern.Mici arii de edem osos subcondral tibio-femurale interne si la nivelul platoului tibial central.Bursita prepatelara.Minima hidrartroza.

Genunchiul drept
Fisura orizontala la nivelul meniscului intern. Condromalacie incipienta la nivelul suprafetei potante a condilului femural intern. Hidrartroza mica.Edem subcutanat prepatelar.
Multumesc pentu raspuns.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu pot sa spun exact ce va doare fara sa va consult. Trebuie corelat examenul clinic cu cel imagistic. Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped cu investigatiile. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! In urma unei cazaturi am ramas cu dureri la genunchiul stang, si cu blocarea articulatiei acestuia. Dupa un an de la cazatura, dupa tratamente si kinetoterapie nu se vede nici un rezultat. Pe radiografie nu apar fracturi, nici pe ecografie nu apare retinere de lichid. Ce as putea sa mai fac pentru ca genunchiul sa-si revina la normal

Andrei Ioan Bogdan

Buan ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN pentru un diagnostic corect!!

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x