• 26 dec. 2012
  • Raspunsuri: 241
  • Vizualizari: 23.036

Ligamentul incrucisat anterior este localizat in interiorul articulatiei genunchiului  si face parte din “pivotul central” impreuna cu ligamentul incrucisat posterior. Este pozitionat in fosa intercondiliana – un spatiu dintre cei doi condili femuralu, si are o directie oblica dintre anterior spre posterior si dinspre medial spre lateral, pornind din aria intercondiliana anterioara a tibiei si terminandu-se pe condilul femural lateral. Ligamentul incrucisat posterior este situat in vecinatatea ligamentului incrucisat anterior, chiar in spatele acestuia. Aceste doua ligamente sunt “incrucisate” unul in raport fata de celalalt.

 ACL_Injure

Rolul ligamentului incrucisat anterior. LIA (ligamentul incrucisat anterior) impreuna cu musculatura coapsei, si celelalte ligamente asigura stabilitatea necesara la nivelul articulatiei genunchiului atat in plan sagital cat si in cel rotational. Rolul LIA este dublu:
– LIA se opune rotatiei interne a tibiei fata de femur, datorita orientarii  si directiei fibrelor sale
– Se opune translatiei anterioare a tibiei fata de femur , impiedicand astfel o miscare de “sertar” anterior a tibiei fata de femur.

ACL_InjureDe cele mai multe ori, ruptura (LIA) se datoreaza unui mecanism rotational, si mai rar unei miscari de sertar. Repercursiunile rupturii LIA trebuiesc foarte bine intelese, pentru ca ruptura ligamentului incrucisat anterior nu are consecinte asupra miscarilor de flexie-extensie ale genunchiului. Pacientul isi recapata complet aceasta miscare dupa 4-6 saptamani de fizio-kinetoterapie si nu simte instabilitate in momentul in care efectueaza aceasta miscare (de exemplu genuflexiuni). In schimb genunchiul este vulnerabil la  miscarile de rotatie si de torsiune : pacientul simte instabilitate la miscari de rotatie a corpului cu piciorul blocat la sol (sporturi de pivotare) dar si in viata de zi cu zi cand efectueaza aceste miscari rotationale. Examenul clinic al pacientului este foarte important pentru a depista aceste instabilitati: sagitale si rotationale. Stabilitatea rotationala este oferita de catre LIA si ALL (ligamentul antero-lateral al genunchiului), existand situatii in care ambele ligamente se rup si instabilitatea rotationala este foarte mare. De aceea examenul clinic si anamneza pacientului (descrierea cu lux de amanunte a accidentului) sunt foarte importante.
Evolutia unei rupturi de ligament incrucisat anterior

acltear2

Ligamentul incrucisat anterior este ca un elastic, iar in momentul in care intervine ruptura, cele doua capete se retracta, si se indeparteaza unul de celalalt, astfel orice cicatrizare spontana este imposibila. De cele mai multe ori ligamentul se rupe sau se desprinde de la nivelul condilului femural, si la RMN este descris ca fiind cazut in posterior.  Din aceasta cauza, ruptura ligamentului incrucisat anterior nu are indicatie de sutura sau reinsertie in protocoalele chirurgicale actuale, dar totusi exista tentatia pusa in practica de catre cativa chirurgi sa sutureze in primele 24 de ore ligamentul, practic sa il reinsereze cu ajutorul unor implante speciale. Rezultatele preliminare ale studiilor arata rezultate foarte bune, cu rata mare de vindecare, dar momentan sunt doar studii si tendinte in modernizarea tratamentului actual.  Ruptura LIA poate fi completa sau incompleta, partiala sau totala. Practic ligamentul este format din doua bandelete destul de bine individualizate, care se pot rupe impreuna sau doar una, in acest caz leziunea fiind partiala. Foarte rar ruptura LIA este incompleta, ruptura referindu-se doar la o parte din fibre sin oricare bandeleta. Aceasta leziune are un prognostic favorabil, permitand o vindecare buna si o recuperare acceptabila a stabilitatii genunchiului. Afirmatia unei rupturi partiale ale ligamentului incrucisat anterior este dificila, bazata pe teste clinice, paraclinice si pe o eventuala artroscopie. Unul dintre cei mai importanti parametrii este examenul clinic, in care se analizeaza stabilitatea genunchiului, iar ca si concluzie generala: orice instabilitate comparativa cu genunchiul sanatos are indicatie de artroscopie cu inspectia cavitatii, a ligamentului si reconstructia zonei lezate.

Diagnosticul unei rupturi de LIA se bazeaza pe anamneza pacientului, examenul clinic si examinarile paraclinice (Rx, RMN). De cele mai multe ori acest diagnostic este pus pe baza testelor clinice, dar uneori instabilitatea articulara poate fi mascata de catre o musculatura foarte bine dezvoltata la nivelul coapsei pacientului.  Examenele complementare (radiografiile,  RMN), confirma, acest diagnostic si permit efectuarea unui bilant al genunchiului, preoperator oferind informatii despre celelalte structuri care puteau fi lezate in cadrul traumatismului: meniscurile, cartilajul articular. Artroscopia este inutila doar pentru a afla diagnosticului.

ACL-Tear-e1319847327834

Circumstantele accidentului: Ruptura LIA (ligamentul incrucisat anterior) apare aproape intotdeauna in timpul unui accident sportiv. Sporturile care predispun la astfel de leziuni sunt: fotbalul, skiul, basketul, handbalul, lupte. Aceasta leziune apare este cel mai adesea ca urmare a unei miscari rotationale puternice: rotatia interna a tibiei in raport cu femurul, sau mai frecvent rotatia externa a femurului in raport cu tibia. Sportivul resimte astfel o durere violenta la nivelul genunchiului si un zgomot (cracment) datorat ruperii ligamentului. Acest cracment este foarte frecvent, dar nu este absolut necesar. Uneori pacientul poate acuza instabilitate la nivelul genunchiului imediat dupa accident, dar de cele mai multe ori acest simptom este perceput mult mai tarziu (cateva saptamani). Imediat dupa accident, genunchiul se poate umfla, doare, este mai cald, apare o limitare a miscarilor de flexie si extensie, mersul este schiopatat si dureros.  Aceste simptome difera ca intensitate de la pacient la pacient.

Examenul clinic:Confirma diagnosticul de ruptura de ligament incrucisat anterior prin evidentierea unui semn clinic esential:  sertarul anterior al tibiei fata de femur. Pentru a se evidentia acest semn, se pot efectua mai multe teste: testul Sertarului anterior, testul Lachman, testul Pivot Shift.  Examenul clinic complet trebuie sa includa verificarea integritatii meniscurilor, a ligamentelor colaterale, pentru ca leziunile asociate sunt extrem de frecvente, mai ales ruptura meniscului intern sau a ligamentului colateral medial. Uneori poate fi dificil de pus un diagnostic corect daca genunchiul este umflat, dureros global, musculatura contractata din reflex iar mobilitatea este limitata. In acest caz examinarile complementare sunt necesare(Rx, RMN). In prezent RMN este indicat ca investigatie aproape obligatorie in aceste cazuri pentru o pregatire cat mai buna a cazului chirurgical.

ACL-Tear-e1319847327834

Examene complementare

Radiografiile standard de genunchi completeaza intotdeauna bilantul unui genunchi traumatizat. Radiografia poate fi o investigatie esentiala cand se constata o fractura la nivelul hemiplatoului tibial extern (fractura Segond), ceea ce ridica suspiciunea unei dezinsertii a ligamentului antero-lateral. In aceasta situatie un test pivot shift pozitiv confirma diagnosticul si schimba strategia terapeutica care trebuie sa includa si refacerea in aceasi sedinta a ALL. Astfel putem afirma ca radiografia este sunt indispensabile pentru a elimina o leziune osoasa (fractura).

ACL-Tear-e1319847327834

Examenul RMN (rezonanta magnetica nucleara) este extrem de util in confirmarea diagnosticului si stabilirea planului preoperator. Noi recomandam efectuarea unei astfel de investigatii la toti pacientii cu un traumatism la nivelul genunchiului pentru un bilant cat mai corect.

Locul artroscopiei in diagnosticul rupturii de LIA. Intr-o singura situatie artroscopia simpla are indicatie in prezent in cadrul unui traumatism de genunchi soldat cu ruptura ligamentului incrucisat anterior: cand genunchiul este blocat datorita rupturii in toarta de cos a meniscului intern, care este luxat intercondilian si au trecut mai mult de 3-5 zile de la traumatism. In aceasta situatie ligamentoplastia concomitenta  cu sutura de menisc este indicata daca accidentul este recent si contraindicata daca au trecut cateva saptamani de la traumatism, sansele de recuperare fiind mai mici, iar rezultatul mai greu de apreciat. In aceasta situatie este de preferat efectuarea suturii de menisc intr-o etapa si ligamentoplastia in alta etapa, dupa 4-6 luni in functie de evolutie si recuperare. In afara unui eventual blocaj meniscal rar al genunchiului, artroscopia genunchiului pentru diagnostic nu este justificata deoarece ruptura LIA poate fi diagnosticata cu ajutorul celorlalte metode (examen clinic si imagistic).

Tratamentul si indicatiile in ruptura LIA. Tratamentul este eminamente chirurgical si consta in refacerea anatomiei genunchiului inlocuind ligamentul rupt cu o grefa. Scopul tratamentului este de a oferi pacientului un genunchi stabil, necesar pentru a duce o viata normala cu posibilitatea reluarii activitatilor sportive.

Strategii terapeutice

In cursul istoriei au fost emise multe teorii privind tratamentul rupturilor ligamentului incrucisat anterior. Tinand cont ca aceasta leziune nu impiedica mobilitatea normala a genunchiului, pacientul este capabil sa isi reia in cateva saptamani posttraumatic activitatea normala si atunci la prima vedere am putea sa ne gandim ca indicatia operatorie depinde activitatea pacientului. Totusi s-a demonstrat prin numeroase studii ca lipsa ligamentului incrucisat, chiar daca pacientul este o persoana sedentara, determina miscari anormale in articulatia genunchiului care duc in timp la o imbatranire prematura a articulatiei genunchiului. In prezent exista o singura optiune cu avantaje si dezavantaje: ligamentoplastia. Aparitia artrozei in cazul lipsei LIA se datoreaza miscarilor anormale, care cresc coeficientul de frecare in articulatie. Nu este nevoie ca pacientul sa simta o instabilitate in adevaratul sens al cuvantului pentru a se produce o crestere a coeficientului de frecare, astfel initiindu-se aparitia leziunilor de cartilaj, adica a artrozei.

Exista doua momente operatorii: in perioada acuta a leziunii adica in primele 3 zile de la traumatism, sau dupa 6 saptamani de la accident. Ideal dupa parerea dr. Andrei Ioan Bogdan este la 4-6 saptamani de la traumatism, evolutia pacientului fiind remarcabila postoperator si recuperarea foarte rapida.

In aceasta strategie terapeutica, pacientul este obligat sa faca fiziokinetoterapie pentru a ajunge cu genunchiul in parametrii normali inainte de operatie: dureri minime sau absente, mobilitate normala, lipsa tumefactiei, tonus muscular bun. Acest program de recuperare trebuie efectuat intr-un centru de recuperare, sub indrumarea unui personal specializat. Pacientul trebuie sa inteleaga ca recuperarea pre- si postoperatorie sunt extrem de importante, fiind un parametru esential in succesul operatiei.

Rezultatul operatiei pentru tratarea rupturii ligamentului incrucisat anterior depinde de 3 parametrii:
– tehnica chirurgicala;
– grefa folosita la reconstructie;
– recuperarea pre- si postoperatorie.

Tehnica chirurgicala este o problema extrem de controversata, care a suferit foarte multe schimbari in ultimele 3 decenii, dar totusi putem simplifica discutia spunand ca se opteaza in prezent pentru o reconstructie anatomica a ligamentului. Aceasta reconstructie urmareste pozitionarea grefei cat mai aproape de ligamentul natural, dar aceasta idee este greu de atins pentru ca ligamentul natural are o origine si o insertie mai intinse decat grefa folosita, are o dubla orientare fata de grefa si are 2 bandelete cu pozitie si roluri bine definite, fata de grefa care este o singura bandeleta. De aceea aceasta interventie chirurgicala nu reuseste pe deplin sa atinga parametrii doriti, ideali din punct de vedere ai pozitionarii grefei.

aclOdata alese pozitiile canalelor osoase, grefa trebuie fixata si aici apare o noua discutie. In istorie s-au folosit suruburi de titan, resorbabile, bioinductive si mai nou dintr-un material numit Peak. Scopul acestor implante este de a mentine grefa in pozitie normala, ca lungime, tensiune pana la integrarea ei (3-6-8 luni). In prezent cele mai noi modalitati de fixare presupun folosirea unui endobutton de titan, fix sau ajustabil, pe femur si un surub bioinductiv sau Peak pe tibie. Si legat de aceste implanturi, care totusi sunt remarcabile, putem gasi si lucruri negative: endobutton-ul mentine grefa in femur cu ajutorul unor fire, care au coeficient de elasticitate, ceea ce in timp poate duce la pierderea tensionarii grefei, sau resorbtia suruburilor poate determina o resorbtie osoasa si o inflamatie aseptica la nivelul articulatiei genunchiului sau intraosos.

acl screw

La fixarea tibiala se poate adauga si o scoaba de titan, pentru o fixare suplimentara.
Dintre firmele care produc aceste implanturi, amintim Biomet sau Arthrex USA. Sutura directa a LIA a fost abandonata, dar totusi exista tendinte actuale de a relua aceasta tehnica cu anumite imbunatatiri.  Se stie actual ca rezultatele sunt insuficiente pentru a mentine un genunchi stabil.

Astfel, actual strategia terapeutica cuprinde:

1. Reeducarea functionala

Este vorba despre un program de fiziokinetoterapie, bine condus si bine supravegheat. Acest tratament poate fi tratamentul definitiv  la pacientii de peste 50 de ani si permite o viata normala, fara dureri cu integrare socio-profesionala si familiala rapida, cu practicarea unor sporturi ca atletismul, natatia, ciclismul. Unele sporturi “de pivot” sunt permise cu rezerva ca pacientul sa poarte o orteza de genunchi.  Aceasta decizie este dificila si este bine sa va consultati cu medicul ortoped. Varsta nu este un parametru extrem de important, dar totusi in jurul varstei de 50 de ani pacientul cat si medicul trebuie sa se gandeasca foarte atent pentru a lua o decizie corecta.

2. Reconstructia ligamentului incrucisat anterior

Exista mai multe tipuri de grefa:

– autogrefa recoltata de la pacient, este cea mai des folosita grefa, este ieftina, este foarte buna pentru ca integreaza cel mai bine, dar nu intotdeauna are dimensiunile dorite: lungime si grosime.  Autogrefa este de mai multe tipuri: hamstrings, tendon rotulian (BTB), tendon cvadricipital, fascia lata. In prezent cea mai des folosita ca prima intentie este hamstrings, iar BTB se foloseste in revizii (cand se rupe si grefa initiala). Totusi o categorie de sportivi la care grefa BTB este recomandata ca prima intentie sunt fotbalistii. In USA la sportivii de performata (fotbal, fotbal american, chiar si basket cu toate ca aceasta categorie din cauza sariturilor repetate apare tendinopatia rotuliana ulterior) grefa folosita este BTB.

-allogrefa recoltata de la alt pacient si adusa de la banca de tesuturi:este o grefa ideala ca dimensiuni si structura, fiind tendon achilean. Grefa are grosimea dorita, tendonul este foarte rezistent, dar sansele de integrare sunt mai mici decat in cazul autogrefei, iar pretul este in jur de 2000ero. De aceea aceasta grefa, in lume, este mult mai rar folosita, fiind o optiune serioasa in anumite cazuri.

-grefa artificiala: este o optiune excelenta in prezent, mai ales pentru sportivii de performanta, permitand reluarea rapida a activitatii si o siguranta superioara asupra grefei din punct de vedere al reruperii acesteia. Costul este de 1500euro.

Tendoanele “labei de gasca” (hamstings) -> vezi mai mult

Aceasta tehnica presupune recoltarea tendoanelor ms. gracilis si semitendinos, de la nivelul lojei „postero-mediale” a coapsei. Prelevarea grefei presupune o incizie de cca 2 cm in partea antero-mediala a genunchiului, prin care insertia tendoanelor este descoperita si recoltarea se efctueaza cu ajutorul unui dispozitiv special. In general grefa are o lungime aproximativ egala cu lungimea coapsei, si o grosime care variaza intre 3.5 – 4.5mm, astfel lipsa acestor doi muschi nu va afecta forma sau forta musculara a coapsei. Totusi s-a demonstrat ca la atletii de performanta, lipsa acestor tendoane a scazut performantele sportive.

Ulterior grefa este pliata in doua si se obtin 4 fascicule care vor reprezenta noul ligament. In prezent firma Arthrex a introdus si tehnica all inside, in care se recolteaza doar ms. semitendinos, si se pliaza de 2 ori, obtinandu-se tot 4 fascicule mai scurte, fixate cu 2 endobutton-uri.  Aceasta operatie are avantajul unei recuperari mai rapide, mai putine complicatii, si dezavantajul unei integrari mai lente fata de grefa os – tendon -os (tendonul rotulian).

Exista si tehnica double bundle in care se folosesc cele doua fascicule tendinoase recoltate in mod separat, efectuandu-se 4 tunele separate, 2 in tibie si 2 in femur iar grefele sunt fixate cat mai aproape de pozitia ideala a LIA, tinand cont ca toate studiile anatomice au demonstrat ca ligamentul natural are doua fascicule. Tehnica are dezavantaje legate de tensionarea grefelor, costuri si revizia in caz de esec, fiind mult mai grea.

Recoltarea grefei si pregatirea canalului tibial

l1l6l7

Pregatirea canalului femural 

l8l5l2

Pozitionarea grefei si fixarea pe femut si in canalul tibial

l3       l4

knee_acl_patellar_tendon_rationale01Tendonul rotulian (procedeul Keneth Jones): este o tehnica folosita extrem de frecvent in trecut, dar o metoda ramasa in planul doi in prezent, fiind folosita mai mult in cadrul reviziilor sau de catre chirurgi la sportivii de performanta. Tehnica operatorie presupune recoltarea tendonului rotulian, 1/3 medie impreuna cu 2 pastile osoase din rotula si tuberozitatea tibiei. Acest tendon va reprezenta noua grefa, fixata in prezent cu endobutton sau suruburi. Aceasta interventia are rezultate excelente asupra instabilitatii, dar are drept inconveniente recuperarea mai lenta datorita durerilor postoperatorii, dar si o rata mai mare a complicatiilor intra- sau postoperatorii. Avantajul este integrarea mai rapida a grefei, interfata os-tendon-os fiind cea mai favorabila.

Fascia lata este o aponevroza situata la extremitatea superioara a coapsei. O bandeleta poate fi recoltata pentru a inlocui ligamentul incrucisat anterior. Chirurgii care practica aceasta tehnica raporteaza rezultate bune. Inconvenientele sunt legate de cicatricile mari la nivelul genunchiului si a soldului.

Pentru a citi mai multe informatii despre variatele de grefa folosite pentru reconstructia LIA, va invitam sa accesati:
https://www.lectiadeortopedie.ro/variante-de-grefa-folosite-reconstructia-lia/

Utilizarea in cursul acestor interventii a artroscopiei permite reducerea cicatricilor ca si tratamentul leziunilor concomitente de menisc. Acestei grefe tendinoase intraarticulare i se poate asocia o plastie axtraarticulara: este vorba despre recoltarea unei bandelete din fascia lata sau a muschiului gracilis in cazul tehnicii all-inside care este tensionata oblic intre portiunea laterala a tibiei si a femurului, pentru a controla mai bine instabilitatea rotatorie antrenata de ruptura LIA, practic prin refacerea ligamentului antero-lateral. Aceasta asociatie este indicata mai ales in instabilitatile vechi si importante. Inca exista multe controverse in alegerea grefei (autogrefa hamstring, BTB, allogrefa din tendon achilean, ms. cvadriceps, hamstring, BTB – cadavru, LARS), dar si in pozitionarea grefei sau in alegerea implanturilor.

Va prezentam si o metoda de ultima generatie de fixare a grefei ligamentare, tehnica denumita all inside:

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

gen

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

241 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
liliana ene-1309

BUNA ZIUA, Am fost operata de ligamnt incrucisat la piciorul stang in data de 21-10-2013. Acum operatia este f bine dar am ramas cu o durere in partea dreapta a genunghiului stang. Cumva pe langa rotula as spune. La interventie mi s-a spus ca s-a eliminat si o parte de jos a meniscului dar f mica . durerea pe care o simt este cumva surda as spune . la palpare mai ales la exercitii nu ma lasa sa indoi picioul mai mult de 110-120 grade, INTREBAREA MEA :; 1-SUNT NORMALE ACESTE DURERI IN LATERALUL GENUNGHIULUI ?SAU PANA CAND SA MA… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Sincer ca sfatuim sa aveti incredere in medicul dstra, iar pentru linistea dstra va sfatuim sa faceti o reevaluare RMN. Examinarea va arata rezultatele interventiilor chirurgicale, starea actuala a meniscurilor, a grefei ligamentare, a cartilajului articular. Va dorim succes in cariera de medic!

ioana estela-1289

Buna ziua , am si eu nevoie de un sfat, am 21 de ani iar in 2009 mi s-a efectuat o meniscectomie partiala menisc extern stang,apoi in 2011 ligamentoplastie cu auto-grefa stg fixata cu suruburi bioresorbabile, meniscectomie partiala CP MI, CP ME, ablatie plica sinoviala AM, condroplastie CFI. Problema mea este urmatoarea : la palparea genunchiului constat prezenta cracmentelor , care dupa cate stiu apar in artroza. Adesea simt si o redoare articulara si o durere la mobilizarea articulatiei coxo-femurale, iar la cel mai mic efort survin spasme musculare , bineinteles la piciorul afectat ,iar la acestea adaugam si o… Read more »

Mariana C.-1324

Am avut si eu o leziune de ligament anterior, am facut-o la basket. M-am operat dupa 10 zile, cu grefa de pe coapsa. Am facut recuperare, multa recuperare…a fost greu, dar pana la urma sunt bine, am ajuns sa indoi genunchiul la maxim, ma mai doare putin, dar sper sa imi treaca si sa pot sa ma apuc de sport.

Rares I.-1357

Am avut ruptura de LIA la ski, accident stupid la o saritura. M-am operat pentru imi doresc sa fac sport, am facut recuperare si in prezent sunt ok. Mai simt dureri dupa un efort sustinut si indelungat, dar sunt bine. Am 13 luni de la operatie.

Anonymous

Buna ziua . Am si eu o problema la genunchi . La un meci de fotbal am ridicat piciorul dupa minge si cand l-am pus pe pamant mi-a trosnit genunchiul .. Acuma dupa vreo luna de la accident pot sa alerg si un 3/4 , dar simt ca mi se deplaseaza genunchiul in interior . am fost la doctori si mi-au zis ca nu am nimic ! Imi poate spune cineva ce as putea avea. Oare e ceva la ligamente. RMN nu am facut . Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN si sa veniti la o consultatie in vederea unei pareri obiective.

Anonymous

Buna ziua, m-am operat de LIA si menisc intern in data de 24.06.2014. Operatia a decurs bine, momentan sunt acasa si am inceput sa fac exercitii de mobilitate. Problema e ca piciorul stang (cel operat) e inflamat de jos de la glezna pana sus iar in partea stanga a coapsei deasura de genunchi am o inflamatie. E ceva normal dupa operatie? Ar trebuii sa o las mai moale cu exercitiile? Mentionez ca nu am mari. Sunt chiar suportabile fara sa iau calmante. Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Tineti piciorul sus pe o perna mare, mai ales noaptea. Puneti gheata. Nu neglijati anticoagulantele si continuati recuperarea. Numai Bine!

Anonymous

buna seara, m am operat de ligamente(lia si lip + o parte de menisc ) am facut recuperare dar intre timp am facut fibroza iar acum 2 saptamani m-am operat iar, ajunsesem cu piciorul la 88 activ dupa 5 zile iar acum a ramas iar blocat la 70 de grade, de ce oare? am facut iar fibroza? recuperare am facut in continuu…

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu va pot sfatui in acest sens, decat daca veniti la o consultatie. Nu imi pot da seama care este situatia decat daca faceti un RMN la un medic radiolog, specializat in medicina sportiva, si apoi veniti la o consultatie cu toate investigatiile si biletele de externare. Va astept!

Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna ziua! M am operat si eu in data de 15.04.2014 de ruptura LIA si leziune menisc s a intervenit artroscopic cu autogrefa cu surub resorbabil si endobutton, totul a decurs normal inclusiv recuperarea avand o flexie si extensie de 95’/, dupa 4 luni de recuperarea , de 2 saptamani am avut un trosnet al gennchiului si am ramas cu durere pe partea interioara a genynchiului 2 zile am fost la control mi sa aplicat procedeul de verificare Lachaman si mi sa spus k am facut doar o intindere , problema este k persista asa zisa intindere de 2 saptamani… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Din pacate pe baza descrierii dstra nu va pot da un raspuns obiectiv. Mergeti cel mai bine sa va faceti un RMN si o sa se vada exact cum este grefa si care este cauza durerilor. Oricum, genunchiul acesta nu va mai fi niciodata ca cel neoperat, iar riscul de ruptura a grefei este mai mare decat a ligamentului natural. Numai bine!

Anonymous

Multumesc D le Doctor pt raspuns , oare pot sa fac RMN daca am grefa prinsa cu endobutton in femur care este din metal si in tibie cu surub resorbabil???

Andrei Ioan Bogdan

Sigur ca puteti face pentru endobutton-ul este din titan, material tolerabil la RMN. Succes!

Anonymous

Va multumesc din suflet D le Doctor, cred k exercitiile de kinetoterapie zilnice ma ajuta la ameliorarea durerii si o mai buna mobilitate a genunchiului exercitii care le am neglijat in ultima vreme

Anonymous

Buna ziua. Am fost operat de menisc si doctorul a mai gasit la operatie si o ruptura incompleta Lia/Fascicul AM.Ce presupune aceasta si care sunt metodele de rezolvare? Am activitate fizica cat de cat activa si nu imi place sa stau. Cu respect, Marian-Andrei.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu pot sa va dau un raspuns obiectiv, fara sa stiu mai multe despre dstra si fara sa vad starea genunchiului. Leziunea poate fi compensata de o musculatura foarte bine tonifiata, dar discutia este subiectiva. Va astept la o consultatie.

Anonymous

Buna seara. Am inteles. Vroiam sa stiu daca este mai bine sa raman asa ( si sa dezvolt musculatura, cum spuneti dumneavoastra) sau sa ma operez. Este mai complexa operatia decat cea de ruptura totala? Practic, zic si eu, cred ca un ligamentt, in cazul meu este rupt pe jumatate din grosime, ca sa zic asa. Sper sa nu ma insel. Am auzit pe cineva de un clips/clema, ceva de genul asta care s-ar prinde acolo. Genunchiul s-a vindecat bine, acum sunt la recuperare. Cateodata imi fuge intr-o parte, un pic de instabilitate, din cauza ligamentului, mi s-a spus. Daca… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara.
Daca dupa cateva saptamani de recuperare intensa(minim 6), genunchiul este instabil, atunci el trebuie operat. Fara aceasta operatie, pe fondul unei instabilitati, nu aveti voie sa faceti sporturi de pivotare, iar artroza genunchiului apare mult mai devreme. Numai bine!

Anonymous

Buna seara! In urma unui joc de fotbal mi s-a umflat genunchiul. In urma unui RMN a rezultat leziune de grad III la nivelul corpului si cornului posterior al meniscului intern, leziune grad II ligament colateral lateral, ruptura partiala LIA, contuzie osoasa la nivelul condililor femurali si condil tibial medial, condropatie patelara grad IV. As vrea sa stiu cat este de grav si daca trebuie operat. Am 45 de ani si practic mai multe sporturi la nivel de hobby. Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Conform descrierii data de medicul radiolog, genunchiul trebuie operat pentru a se incerca rezolvarea problemelor existente, deloc de neglijat. Sunt multe aspecte de discutat legate de acest genunchi, pe care proabil o sa le abordati cu medicul curant si sunt foarte importante si examenul clinic, varsta, greutatea, activitatea sportiva si cea de zi cu zi. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Am suferit o entorsa la genunchiul drept la fotbal. Am efectuat un RMN iar rezultatul este urmatorul: "- LIP discret elongat, cu insertii normale; – Lipsa vizualizarii ligamentului incrucisat anterior, cu mic hematom la insertie superioara (aspect de ruptura recenta); – Ligament colateral medial tumefiat la insertia superioara. – Ligament colateral lateral mult subtiat, cu contur neregulat la insertia inferioara; – Ligamente patellar, tendonul cvadricepsului femural cu aspect normal; – Menisc extern cu aspect normal; – Menisc intern cu semnal amorf de tip degenerativ, fara ruptura constituita; – cartilaje de acoperire ale condilului femural lateral, al platoului tibial… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Fara discutii conform rezultatului de la RMN aveti ligamentul incrucisat anterior rupt, ligament care trebuie reparat. Va sfatuiesc sa consultati un medic ortoped in vederea unei interventii chirurgicale. Numai bine!

Anonymous

Buna zia cum pot lua legatura cu dumneavoastra ,la telefon.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va rog sa va faceti o programare la numarul: 0786602299 sau pe mail: dr.andrei.bogdan@gmail.com
Va astept!

Anonymous

Bună seara. Am fost operat de LIA (all inside),de 7 zile iar piciorul operat nu pot sa îl mișc decât f putin,mai exact nu pot sa îl pun jos deloc,ie umflat, iar durerea persista ori de câte ori în ating,este ceva în neregula, sau asa e normal sa fie?Daca da cât mai trebuie sa dureze chinul asta pana sa îl pot pune iar jos piciorul?,multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu pot sa va ajut cu un raspuns pentru ca nu stiu care este situatia actuala. Teoretic si practic trebuie sa discutati cu medicul dstra despre aceste simptome care pot varia de la pacient la pacient. Oricum gheata, antiinflamatoare si fizioterapie cat mai repede.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara,vreau sa va mulțumesc Pt sfaturile d-voastra,astazi sunt mult mai bn,

Andrei Ioan Bogdan

Cu placere. In continuare faceti flexie, extensie….dormiti cu perna sub glezna, nu sub genunchi…ffff important. Gheata multa, antiinflamatoare locale si orale (Arcoxia 90mg 1tb/zi 10 zile), fizioterapie si exercitii multe. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma urma unui accident la schi, am o ruptura de LIA la genunchiul drept. Acest diagnostic a fost dat in urma unui RMN. Mi s-a recomandat fizio si kinetoterapie, urmand ca dupa 1 luna sa reevaluam situatia. Sunt o fire sportiva, practic aerobic/fitness de 3ori/saptamana, merg la schi in fiecare sezon. Intrebarea mea este: pot sa mai fac aceste sporturi fara operatie de ligamentoplastie? Care e riscul sa fac artroza? Mentionez ca momentan, dupa 12 zile de la accident pot sa merg, am extensie la 110 grade, simt o oarecare instabilitate, dar nu foarte mare. Si inca… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fara ligamentoplastie nu puteti face aceste sporturi, sau mai bine zis nu aveti voie.
Riscul de artroza este mai mare decat daca ati neglija leziunea. Dar nu poate fi spus cu exactitate. Sunt studii care arata ca 80% din pacientii cu LIA rupt si neglijat, in 2 ani fac artroza.
Ligamentoplastia este indicata dupa 4-6 saptamani de la traumatism.
Pentru programare va rog sa sunati la 0786602299.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In data de 06.02.2015 am suferit un accident la ski , iar in urma examnului rmn a rezultat – ligament incrucisat anterior marit de volum,cu hipersemnal T2,STIR si PD difuz cu intreruperea continuitatii la unirea treimii mijlocii cu cea superioara , sugestiv pt ruptura completa – ligament colateral extern cu hipersemnal T2 in special in treimea mijlocie sugestiv pt rupturi fibriloare partiale – edem ososo – hipersemnal T2 si STIR cu traiect perpendicular la nivelul cornului anterior al meniscului extern sugestiv pt ruptura radiala . In urma consultatiei primite de la medicul ortoped , am primit recomandare de… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Imibilizarea preopedatorie este o mare greseala, ea fiind recomandata doar in cazul rupturii complete a ligamentului colateral intern, nu extern. in mod normal ar trebui facitr fizioterapie, dar si kinetoterapie preopedator, 3-4 saptamani, apoi interventia. Fara imobilizare. Scopul recuperarii preoperatorii este de a scadea inflamatia data de traumatism si a pastra tonusul muscular. Costul la spitalul Sanador este aproximativ 2000euro cu tot cu implanturi. Pentru programare va rog sa discutati cu asistenta mea la 0755108681, iar dupa ce stabiliti toate detaliile veniti la o consultatie sa va vad si eu. Dati-mi un mail pe dr.andrei.bogdan@gmail.com

Anonymous

Buna ziua in data de 11.02.2015 am facut o interventie de protezare a ligamentului incrucisat prin tehnica all inside.
As dori sa stiu daca 1200 euro este pretul real al protezei sau daca am fost pacalit.
Aceasta operatie (proteza)nu este decontata de CNAS?
Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu ati fost pacalit si nu sunt decontate de casa de adigurari de sanatate in Romania. Numai bine!!

Anonymous

Buna ziua. Am efectuat o artroscopie, in urma caruia s-au constatat urmatoarele: LIA rupt si leziune corn posterior menisc extern. Problema cu meniscul mi s-a spus ca a fost rezolvata in urma artroscopiei, insa ligamentul este rupt si lipit de os. Mi s-a recomandat sa fac tonifiere, mai exact sa-mi dezvolt muschiul Cvadriceps pentru a suplini rolul LIA. Intrebarea mea este urmatoarea: Chiar acest muschi poate sa inlocuiasca rolul LIA, astfel incat sa imi pot relua activitatea de dinainte? Mentionez ca sunt o fire sportiva, obisnuiam sa joc fotbal cu prietenii de 1-2 ori pe saptamana. Astept un raspuns sincer.… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Sincer niciodata. Probabil aceasta abordare a fost oferita de catre un medic care nu face ligamentoplastie si atunci medical s-a multumit cu rezolvarea meniscului. Si nu este asta singura problema: sa presupunem ca nu faceti sport deloc si nu ne intereseaza asta. Studiile au aratat ca 80% din pacientii care isi neglijeaza aceasta leziune din motive diferite, ajung la gonartroza in 2 ani. Deci medical LIA trebuie refacut.
Numai bine!!

Anonymous

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Si eu am fost sceptic in privinta asta inca de la inceput. Mentionez ca domnul doctor face si ligamentoplastie (nu dau nume, dar este doctor la unul din spitalele importante din Bucuresti). Din ce am citit pe internet, operatia de ligamentoplastie nu este suportata de CNAS. Daca imi puteti spune la cat s-ar ridica costurile unei astfel de operatii la dumneavoastra as fi foarte recunoscator, deoarece as vrea sa fac aceasta operatie, dar mai intai trebuie sa dispun de suma necesara. Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru astfel de informatii va rog sa sunati la Sanador la numarul 0745099617 si o sa primiti toate detaliile.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. In urma unui meci de fotbal, am primit o lovitura in genunchil piciorului stâng la interior si in acel moment am simțit cum piciorul mi-a fugit in exterior in sensul orei 10 si am mai auzit si o trosnitura si o durere puternica care a persistat cam 4-5 minute. După care am putut pune piciorul stâng in pământ si am început sa merg șchiopătând. M-a cam durea un pic. După ce am facut 2 lungimi de mers de teren mi-a fugit din nou genunchiul tot in exterior. Am fost la urgentă mi-am facut radiografie nu am nici o… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Astept rezultatul RMN ca sa va pot da un raspuns obiectiv.
Pana atunci: gheata zilnic, Voltaren gel 3 aplicatii pe zi si exercitii de mobilitate si tinus muscular cat si fizioterapie intr-un centru specializat.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Va transcriu rezultatul RMN: nu sunt prezente trăiește de fractura la nivelul segmentelor osoase componente ale articulatiei genunchiului. – epansament lichiditate localizat in bursa retro si suprapatelare, cu extensie in vecinătatea retinaculelor patelofemurale, dar si pericondilian in compartimentul posterior. – aspect de ruptura a lia cu acumulare in hipersemnal PD FS pe traiectul acestuia. – banda in hipersemnal cu traiect orizontal situată la nivelul Cornului posterior al meniscului intern, in contact cu capsula articulare. – leziuni osteocondrale ce intersectează consiliul femural precum si platoul tribunal la nivelul inserției LIA si in compartimentele posterioare. – leziuni fibrilare in hipersemnal… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu este nici o problema sa va operati in octombrie.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara ! In urma cu aproximativ 5 ani am avut un mic accident la fotbal, mi s-a spus atunci ca este nevoie de operatie, am contactat un medic care mi-a confirmat o ruptura de ligament incrucisat in urma RMN, si m-a sfatuit sa merg la operatie, am amanat si atunci iar in urma cu aproximativ o saptamana, am "calcat din nou pe bec " as vrea sa stiu cat de grav ar putea fi acum, si care sunt riscurile daca nu merg la operatie, in plus, am auzit ca exista riscul sa ramai cu tendinta de schiopatare; este adevarat… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tendinta la schiopatare nu exista. Recuperarea corecta ofera un status foarte bun…ganditi-va ca sportivii de performanta isi reiau activitatea dupa aceasta operatie.
Iar daca nu va operati, o sa apara la o varsta frageda artroza (imbatranirea articulatiei).
Numai bine!

Anonymous

Tendiinte de schiopatare in urma operatie vroiam sa intreb !

Anonymous

Va salut Dl.Doctor,am facut operatie de LIA iar cind au fost extrase firele a curs singe inchis la culoare iar acum dupa doua zile s-a deschis aproape de tot taietura (operatia) ce e de facut ?e de rau? ma si doare rau gamba,multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Teoretic nu este ceva foarte alarmant. Este clar ca exista un hematom in zona respectiva care s-a evacuta odata cu eliminarea firelor. Problema este ca plaga trebuie inchisa pentru ca altfel este posibil sa se infecteze operatia.
Discutati cu medicul curant.
O zi buna!

Anonymous

Va admir si va felicit din tot sufletul! Sunteti un medic deosebit de bun si va multumesc ca ati ales sa ramaneti in Romania sa putem beneficia de supracompetentele dumneavoastra! Va recomand cu drag tuturor persoanelor care au nevoie de un ortoped indiferent de micile sau marile probleme.Exceptional !

Andrei Ioan Bogdan

Multumim!

Anonymous

Buna ziua , in urma cu 6 luni am fost operat la genunchiul stang, mai exact ligamentoplastie,cu urmatoarele ligament incrucisat, ruptura radiara pars intermedia menisc extern, ruptura complexa corn posterior menisc intern, condromalacie std I/II cfi, sinovita, am urmat recuperarea cu strictectie, iar de 2 sapmt mam intors la locul de munca, dar inca ma doare genunchiul, este normal sa doara dupa 6 luni, ? sunt sintome normale dupa perioade de stat in picioare sa inceapa durerea de genunchi?fara sa depun efort mare?durerile sunt mari si nu pot sa imi desfasor activitatea normala,va rog sa imi dati un sfat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN pentru a vedea care este starea exacta a genunchiului, si de ce apar dureri atat de mari. Teoretic la 6 luni ar trebui sa nu aveti aceste simptome. In functie de rezultat, discutia se poate prelungi, dar trebuie sa vad filmele si sa va consult. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc de raspuns, mai am de adaugat ca pe langa durere la exercitile gen, genoflexiuni se simt pocnituri si senzati de frecare, sunt normala dupa ce meniscu a fost curatat. Cu stima si respect

Anonymous

buna seara, in urma unui meci de fotbal amator am suferit o accidentare la genunchiul drept. in urma examenului rmn se evidentiaza: – meniscurile prezinta hiposemnal omogen in secventele T1 si PD – ligamentele incrucisate posterioare si colaterale cu aspect rmn normal – ruptura completa de ligament incrucisat anterior in 1/3 medie, cu retractia capetelor acestuia – contuzii osoasetibio-femurale cu hipersemnal STIR – acumulare fluida seroasa intraarticulara de 12 mm la nivelul recesului patelo-femural. as dori sa ma sfatuiti ce e mai bine pana la momemtul interventiei chirurgicale, cum pot elimina fluidul acumulat la nivelul genunchiuluisi la cat timp dupa… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In mod normal interventia este indicata dupa 4-6 saptamani de la accidentare, iar intre timp trebuie sa faceti fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, Am suferit o interventie chirurgicala, artroscopie, pe data de 27.07.2015, ca urmare a rupturii de LIA si menisc. Dupa 2 saptamani am fost la medic, pentru a-mi scoate firele si medicul mi-a indoit piciorul, mai mult de 90 grade, moment in care m-a durut. Acum la aproape 3 saptamani indoi piciotul la 110-120 grade, insa ce mi se pare ciudat este faptul ca pot daca trag de gamba , am impresia case misca tibia mai mult decat trebuie. Este posibil sa se fi rupt grefa, care inlocuieste LIA? Sunt foarte ingrijorat. Se poate rupe asa usor? Sau am… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Teoretic si practic nu. Conform studiilor grefa este de 2 ori mai rezistenta decat ligamentul natural, iar implanturile rezista la aceleasi forte ca ligamentul natural. Dar parerea mea este subiectiva. Oricum nu este bine sa trageti de tibie in acest moment. Succes!

Anonymous

Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un sfat daca se poate…a trecut 8 luni de cand am suferit o accidentare la genunchiul stang..in urma RMN -ului am fost diacnosticat cu ruptura partiala LIA..o luna am umblat in carje.Doctorul mi-a indicat operatia datorita varstei de 26 de ani pe care o am si modului de viata sportiv pe care il am.De frica nu m-am operat..la aproximativ 5 luni am inceput sa joc iar fotbal,sa fac sala pt ca am de dat probe sportive de doua ori pe an.Intrebarea este..exista riscul sa fac artroza ca si cei care au Lia rupt… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, sansele sa faceti artroza sunt de 80% in 2 ani de la traumatism, conform studiilor actuale.
Va sfatuiesc sa faceti aceasta interventie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am 11 luni dupa operatia de ligamentoplastie, inca fac recuperare pt ca nu miam revenit inca, vreau sa va intreb daca ma las pe vine(pozitia ghemuita)afecteaza grefa noua de ligament,daca din aceasta pozitie se poate rupe, pt ca mie teama sa fac acest lucru pt ca exista durere cand ma las pe aceasta pozitie, va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Consider ca aveti un deficit de recuperare daca aveti dureri dupa 11luni. Legat de posibilitatea de a se rupe grefa: putin probabil, dar nu imposibil. Prin exercitii progresive este posibil ca castigati miscarea. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua domnule Dr. Andrei. In urmă cu cateva luni de zile mai exact la inceputul lunii octombrie am simtit o durere la genunchiul drept . Nu am bagat de seamă,am crezut ca este o simpla durere. Tin să precizez că fac mult sport. Iar durerea s.a accentuat foarte tare in cateva zile. Am fost la spital iar rezultatul radiografiei era totul ok. Săptamana aceasta am facut un rmn iar rezultatul rmn-ului este urmatorul : " LIA cu continuitate păstratră ,cu structură discred inomogenă , usor edematiat. " Vă rog frumos imi puteţi spune ce este de facut in acest… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu va pot spune sa veniti la o consultatie pentru ca nu imi daunseama se ce va doare si nu pot sa vad RMN-ul. Va astept!

Anonymous

Buna seara, in urma cu aproximativ 8 luni am suferit un accident cu bicicleta (la viteza relativ mare am pus piciorul stang in pamant, neflexat). Dupa accident, genunchiul nu s-a umflat, insa a fost dureros cateva zile. Abia dupa 4 luni, deoarce durerea persista, am decis sa fac un RMN care a aratat urmatoarele: LIA ingrosat in 1/3 medie unde prezinta hipersemnale T2 incluse, dar cu continuitate pastrata; fina lama de lichid dispusa la nivel intraarticular si retro-patelar. Restul ligamentelor, cartilaje si menisc nu au suferit modificari. Doctorul mi-a prescris 10 zile de midocalm, celebrex, fastum gel, kinetoterapie si fizioterapie.… Read more »

Anonymous

Salut.În urmă cu 3 săptămâni mi-am sucit piciorul(genunchiul) și a rezultat -ruptură de menisc și 2 ligamente rupte ( Doctorul mi a zis că este colaterala ruptă și trebuie operat . Aș vrea să știu ce tip de anestezie se face in acest caz și dacă este foarte grav.Mulțumesc ! PS. Am 16 ani

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Rahianestezie. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua , am fost operat de ruptura de menisc si LIA acum 2 luni dar durerea tot persista si nu e durere mica sau doar seara ma doare tot timpul , tot iau calmante tot timpul , este ceva normal ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta atata timp cat nu stiu ce operatie ati avut.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Acum 3 luni m-am accidentat la genunchiul stang in timpul unui meci de fotbal. In urma unor controale am decis sa fac un RMN la genunchi, iar rezultatul a fost urmatorul: – Semnal discontinuu la nivelul insertiei femurale ale LIA, cu unghi de insertie tibial sub 25 grade si hiposemnal T1 fluu-tumefactie – LIP elongat, crenelat in 1/3 superioara – Fina imagine liniara in hipersemnal PD la nivelul cornului posterior – menisc intern, paralela cu suprafata articulara tibiala. – Plaja cu hipersemnal PD si T1 fluu la nivelul corticalei epifizare condil lateral tibial (edem osos) – Lama fina… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul este unul singur, si absolut necesar: ligamentoplastie.
Discutia este ampla: de ce?, cand? cum? etc.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua, Am 21 de ani și pe data de 1 martie m-am operat la genunchiul drept, având ligamentul încrucisat anterior rupt. Exercițiile de recuperare le-am început la 3 zile de la intervenție, iar astăzi se fac 17 zile de când m-am operat. Umflătura a disparut aproape complet, a mai rămas doar în zona genunchiului mai accentuata si vizibila si puțin pe tibie în jos. Pana în momentul acesta am reușit o flexie pe acel aparat de 103 grade, extensie cu încordarea cvadricepsului aproape maxima, însă cu dureri în zona rotulei spre partea dinspre coapsa a acesteia, ușor lateral pe… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Evolutia dstra este foarte buna.
Aceste simptome sunt absolut normale. Nu va faceti griji.
Spor la exercitii. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua,

Totodată, la nivelul tibiei unde am fost tăiat (acea tăietură mai lungă) simt amorțeala mai ales spre exteriorul piciorului. Când apăs cu degetul nu simt o sensibilitate la fel ca la piciorul celălalt, ca și cum e amorțită zona aceea. Este oarecum normal acest lucru?

O seara frumoasa,
Robert Basamac

Anonymous

Buna ziua ! In 31.01.2016 am fost la fotbal si am auzit o trosnitura la genunchiul stang urmata de cazatura si durere maxima. Dupa 1 ora mi-am revenit am fost la spital si am facut un film iar otopedul a a zis entorsa, ia antiinflamatoare. In 12.02.2016 am facut RMN cu urmatorul rezultat: -La examenul RM al genunchiului stang s-a observat edem osos la nivelul condililor si tibial lateral. -Ligamentul incrucisat anterior apare hipertrofiat cu discontinuitate fibrilara in portiunea mijlocie. – Ligamentul incrucisat posterior fara modificari de semnal RM – Leziune gradul II corn posterior menisc medial si leziune gradul… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Este foarte important sa consultati un medic ortoped pentru a stabili in urma unui consult medical care este gradul de instabilitate al genunchiului. Ulterior trebuie sa faceti 6 saptamani fiziokinetoterapie, iar la final o noua evaluare ortopedica. Daca la final genunchiul este stabil, nu trebuie operat. Daca este instabil, trebuie(in Sanador operatia costa 2000euro). Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra si as mai dori cateva lamuriri:
– trebuie sa ma operez doar de menisc sau si ligamente daca nu sunt rupte total.
– operatie este decontata de casa de asigurari ( partial sau total? ) , am vazut ca sanador are contract cu Casa de Asigurari.

Va multumesc pentru promptitudinea si profesionalismul de care ati dat dovada si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

O zi buna !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Decizia legata de tehnica chirurgicala se decide in urma examenului clinic: initial si de la 4 saptamani. Daca genunchiul este instabil, atunci are indicatie de reconstructie a ligamentului incrucisat. Daca nu – nu. Acelasi lucru este valabil si pentru ligamentul colateral extern (lateral).
Pentru detalii legate de pretul unei interventii in Sanador, puteti suna la 0732717947.
Acelasi numar si daca doriti sa veniti la o consultatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma cu 3 saptamani, la un meci de fotbal mi-am rupt LIA ( conform RMN-ului ). Am facut fotbal de performanta mai bine de 12 ani ( acum am 24 ). Din motive personale, am decis sa fac operatia la un spital din Cluj ( spitalul militar ) datorita costurilor reduse , spre infime de-a dreptu. Am ales sa fiu pus pe o lista de asteptare, urmand sa fiu contactat de domnul doctor ( domnul Claudiu Chitea, un doctor deosebit si din auzite lucreaza fantastic ). Problema mea este, si nu am avut cu cine sa o… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In mod normal trebuie sa faceti fiziokinetoterapie 6 saptamani preoperator.
Cu cat faceti mai multa recuperare, inainte de operatie, cu atat o sa va fie mai usor.
Numai bine!

Anonymous

Am inteles, multumesc mult. Va mai deranjez putin, voi mai putea juca fotbal fara sa am grija piciorului? Va trebui sa port o orteza tot timpul? Si..cam in cat timp, 6-8 luni?multumesc tare mult

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Sigur ca puteti juca. Rata de recidiva la gen operat este de 4-5%, iar la cel neoperat rata de ruptura este de 6-7%…deci cel neoperat sa va ingrijoreze in viitor.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua, Exact acum 31 de zile m-am operat la genunchiul drept având LIA rupt și încă am genunchiul umflat. Dusul cald-rece in zona genunchiului ar ajuta la reducerea umflături sau măcar la altceva? La mers mă ajut încă de carje dar doar în proporție de…20-30%, restul greutății o duc pe picioare, dar purtând orteza. Nu mă descurc însă la urcarea scărilor și nici la coborârea lor pentru ca atunci când mă împing în piciorul operat, flexat fiind, simt durere mare în zona tendonului rotulian. Totodata simt durere în aceeași zona și când fac extensia piciorului forțată de contracția mușchilor… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Simptomele nu trebuie sa va alarmeze.
Trebuie sa fiti foarte bine coordonat la kineto si sa faceti si fizioterapie.
Mergeti si la inot, gheata seara si antiinflamatoare creme.
La 30 de zile, sunteti in parametrii normali.
Numai bine!

Anonymous

Cu deosebita stima domnule doctor! Am 8 zile de la reconstructie artroscopica a LIA cu repararea meniscului. S-au practicat pe langa altele, meniscetomie partiala MI corp si corn posterior, ligamentoplastie LIA cu grefon ipsilateral hamstrings fixat femural cu Endobutton si tibial cu surub absorbabil Biorci 8×35 mm. Azi am facut o radiografie in care se vede foarte clar Endobuttonul, dar surubul lipseste cu desavarsire. Este normal sa nu se vada pe radiografie?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Surubul bioabsorbabil este radiotansparent. Deci este absolut normal. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc mult pentru informatii! Daca o sa mai am nelamuriri voi apela cu incredere la dumneavostra! Multa sanatate si un weekend placut!

Anonymous

Bună ziua,

De câteva zile am început sa simt trosnituri în zona genunchiului operat de lia acum 5 săptămâni. Totodata, în momentul în care fac flexie, la revenirea în extensie rotula se deplasează sesizabil în spate, spre coapsa.i tot așa la fiecare flexie+extensie a genunchiul. In acelasi timp se aud si simt trosnituri in aceeași zonă. Pot fi catalogate drept simptome ale apariției artrozei?

Mulțumesc! O zi frumoasa va doresc!

Anonymous

Și da…bănuiesc ca e normala deplasarea în spate a rotulei la extensie, însă despre ce vorbesc eu este sigur altceva. Rotula se deplasează înainte de a aduce genunchiul în extensie completa și o face brussc, ca și cum s-ar prinde de ceva apoi scăpa. Nu are o continuitate lina, ci se deplasează brusc uneori și trosnind. O zi buna!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Sunt normale simptomele. Foarte multi pacienti le au in primele 4 luni de la operatie. Continuati recuperarea si vor disparea. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,in urma examenului rmn a rezultat: -La nivelul cornului posterior intern se observa traiect de ruptura meniscala ce se prelungeste la suprafata articulara inferioara. – Ligamentul incrucisat anterior are insertiile subtiate si prezinta modificari edematoase si lama de fluid periligamentar – Minima acumulare lichidiana se observa retropaletar si infiltrat edematos, se observa in partile moi din compartimentul intern al genunchiului – Ligamentele incrucisat posterior si colaterale, tendoanele poptileu si rotulian, retinaculele patelo- femurale si cartilajul articular au aspect IRM normal. Ca concluzii: Traiect de fisura corn posterior menisc intern Leziune partiala ligament incrucisat anterior Minima bursita retropaletara Va rog… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In principiu chirurgical, dar trebuie sa vad filmele si genunchiului. Discutia este subiectiva. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Eu am avut o senzatie de cazatura in gol in timp ce jucam fotbal in noiembrie anului 2015. Mi s-a umflat genunchiul stang, iar peste o luna am facut fizioterapie si mi-a trecut. Genunchiul evolua bine si la inceputul lui martie 2016, iar am jucat fotbal si am fost lovit in acelasi genunchi, dar cu o intensitate mult mai mica si imediat mi s-a umflat. Rezultatul RMN interpretat de un radiolog: Examenul RM al genunchiului stang nu a evidentiat edem osos la nivelul femuro-tibio-patelar. Ligamentul incrucisat anterior apare hipertrofiat cu stergerea partiala a fibrilatiei tendinoase. Ligamentul incrusicat posterior… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul de electie se stabileste in functie de examenul clinic: este genunchiul stabil sau instabil. Sunt teste specifice pentru a da acest raspuns.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Eu am fost la consultatie la ortoped si el mi-a zis ca genunchiul trebuie operat. Dilema mea consta in faptul ca la sfarsitul lui iunie trebuie sa plec in SUA si o sa ma intorc la sfarsitul lui octombrie. Eu m-am accidentat in noiembrie anului 2015 si vreau sa va intreb oare care ar fi solutia cea mai buna… Sa ma operez acum sau dupa ce vin in tara? O sa fie fix un an de la accident. E mare probabilitatea sa se dezvolte artroza? Genunchiul meu e stabil, nu simt ca-mi fuge si nu ma doare. Va… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va puteti duce in America. Artroza nu se dezvolta atat de repede. Nu asta este problema. Importana este sa nu faceti sporturi de pivotare ca exista riscul unei accidentari si mai grave. In rest puteti duce o viata normala fara riscuri pana la sfarsitul anului. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc mult!

Anonymous

Va multumesc frumos!

Anonymous

Buna ziua,
In 16 mai ma operez de LIA, am fost programat la 9 saptamani de la incident. In acest timp ( pana in momentul de fata ) am facut exercitii singur si is relativ bine. Flexex piciorul aproape maxim, dureri nu mai am. Intrebarea mea e, la aproximativ 4 saptamani de la operatie, trebuie sa fac un drum cu masina de 600 km( in postura de copilot ??) unde voi fi nevoit sa umblu.. . Voi fi in stare?.sau sa imi aman tot? Multumesc tare mult

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara. In principiu o sa puteti. Sunteti cam la limita cu aceasta activitate.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!
Am o ruptura de LIA am facut RMN iar acum m-am decis sa il operez insa nu am un doctor care sa faca asta. In Ploiesti nu vrea nimeni sa faca operatia si ma tot indeamna sa merg la bucuresti sa gasesc un doctor. Doctorii Mihai Logeanu si Stanciu Silviu mi-au recomandat sa merg la doamna doctor Patru Cristina! Dar as merge la orice doctor care ar fi dispus sa-si arunce o privire si la cazul meu! Ati fi interesat sa "colaboram".

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Sigur. Va astept la o consultatie si stabilim toate detaliile. Pentru programari: 0786602299.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, De curand am facut 10 saptamani de cand am fost operat de ruptura LIA la genunchiul drept. In prezent merg fara probleme, urc scarile lejer insa inca simt o durere destul de intensa cand fac genoflexiuni, in partea laterala a gendonului rotulian. Durerea o simt fie cand sunt aplecat pe genunchi, in flexie, fie cand sunt in extensie maxima si sprijinit pe calcaie, insa durerile se manifesta diferit, se simt altfel. Mentionez ca acum 2 saptamani am facut infiltatie cu acid hialuronic. Nelamurirea mea este daca este normal sau de asteptat sa am aceste simptome la 10 saptamani… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Este normalnsa aveti aceste simptome. Oricum acest genunchi nu va mai fi exact ca celalalt niciodata. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua dl.doctor. Am fost operat acum 6 zile de LIA ( genunchiul stang ). Am unele dureri, relativ suportabile, in zona dreapta a rotulei, unde s-a si invinetit un pic. Problema mea este ca ca ma doare destul de tare in spatele coapsei, ca o intindere e senzatia. Is ingrijorat ca flexia mea nu depaseste 50 de grade, avand in vedere ca in ultima zi de spitalizare am facut la kinetek 45 de grade. Ma deplasez ft greu in carje, simt o presiune foarte mare pe genunchi, care trece in aprox. In 8 zile imi scot copcile si doctorul… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Durerea din spatele genunchiului se datoreaza recoltarii grefei…e normala. Legat de flexie…genunchiul este umflat si nu va permite. De aceea simtiti si presiunea din genunchi. Trebuie sa mergeti sa discutati cu dnul dr din nou sa hotarasca ce este de facut. Pana atunci multa gheata si miscari. Numai bine!

Anonymous

Am inteles, asadar in principiu nu am de ce sa imi fac griji si sa continui cu exercitiile si gheata, pana se desumfla!

Andrei Ioan Bogdan

Nu. Mergeti si discutati cu medicul curant. Numai bine

Anonymous

Buna ziua,
Fiul meu care are 17 ani si 5 luni a cazut in ianuarie la ski.
Examenul RMN a confirmat ruptura LIA .A facut recuperare dar genunchiul este instabil.El este o fire sportiva si isi doreste sa poata face sport in continuare.
Intrebarea ar fi daca se poate opera la aceasta varsta, sau sa mai asteptam sa se finalizeze cresterea.
Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Se poate opera fara probleme. Aceasta afectiune se opereaza de la varsta de 8 ani. La 17 ani jumatate, perioada de crestere este aproape finalizata sau chiar finalizata. Deci nu este nici o problema. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am 3 luni jumatate de la operatia de LIA, flexie si extensie maxima, dar cand fac flexia simt o durere destul de mare in zona genunchelui. Este normal? Daca nu fac exercitii usoare de indoire nu pot sa il indoi direct, doar daca le fac. Apropo inca sunt vanata in spatele genunchiului, nu mi a trecut vanataia de cand m am operat. Va rog frumos sa imi dati un raspuns! Multumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
La 3 luni de la ligamentoplastie, ar trebui sa aveti flexie fara dureri si fara redoare initiala.
Este posibil sa nu fie nimic, doar o deficienta de lubrefiere a articulatiei care se remite cu o injectie cu acid hialuronic.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN.
Numai bine!

Anonymous

Durerea o resimt doar cand fortez, adica doar cand imi apropii glezna de fesieri. De alergat, sarit sau umblat e totul perfect, nici nu simt ca am fost operata, pot face genuflexiuni pana jos fara nicio retinere. Este grav daca inca ma doare cand fortez la flexie? Scuzati-ma de deranj, dar sunt putin speriata, iar saptamana viitoare merg la control. Multumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu este grav. Probabil nu ati terminat procesul de recuperare sau nu s-a lucrat la recuperare suficient de mult in aceasta directie. Discutati cu medicul de recuperare.
Numai bine!

Anonymous

buna seara!in urma cu 4 saptamani am cazut la o partida de fotbal si atunci am simtit o durere puternica in zona genunchiului insotita cu un trosnet.dupa doua ore sa umflat si genunchiul a devenit rigid.am fost la urgente dupa o saptaman pentru ca mi am dat seama ca nu e doar o entorsa si ei mi au extras circa 60 ml de sange roze.dupa putin timp am facut si un RMN si concluzi a fost fractura de menisc radial oblica si grad mediu spre ridicat de fractura LIA. dupa o sapt am fost la o vizita ortopedica unde dupa… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In principiu dupa modul in care s-a intamplat si cum s-au desfasurat lucrurile, probabil leziunea de LIA este semnificativa.
Trebuie facuta o singura interventie pentru menisc si LIA, cu sutura/meniscectomie si ligamentoplastie.
Pana la operatie trebuie sa faceti sporturi liniare (alergari, fitness) pentru mentinerea tonusului muscular. Nu aveti voie alte sporturi.
Numai bine!

241
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x