Cresterea numarului de leziuni de ligament incrucisat anterior in randul copiiilor si adolescentilor a determinat numeroase dezbateri medicale legate de metoda optima de tratament. In istorie, ruptura de LIA la copii a fost tratata non-chirurgical, cu fizioterapie, imobilizare si restrictie de la activitatile sportive. Aceasta metoda de tratament a prezentat numeroase avantaje: maturizarea scheletului osos, maturizarea psihologica a pacientului pentru a putea intelege afectiunea, evitarea lezarii zonei de crestere osoasa. Cu toate acestea, in prezent s-a demonstrat ca amanarea interventiei determina instabilitate cronica a genunchiului, leziuni secundare de menisc, leziuni degenerative. In consecinta, multi ortopezi pe plan mondial recomanda ligamentoplastia ca metoda de tratament.
Exista studii efectuate pentru a demonstra riscul leziunilor meniscale si condrale asociate cu instabilitatea cronica de genunchi la copii si adolescenti. S-a demonstrat ca amanarea interventiei peste 12 saptamani determina la 4.1% dintre pacienti leziuni de menisc intern si la 11.4% leziuni de menisc extern, respectiv la 5.6% leziuni condrale interne si la 11.3% leziuni condrale externe. Amanarea cu peste 13 luni determina la 16% dintre copii leziuni de menisc intern, iar dupa 30 de luni la 41% dintre adolescenti. In acelasi timp copiii care au dezvoltat leziuni de menisc, de cele mai multe ori au prezentat si leziuni condrale. Se observa ca sansele sa apara o leziune de menisc sunt mai mari in compartimentul extern al genunchiului, aspect fara o explicatie logica in prezent.
In acest moment, in Romania, aceasta patologie nu este cunoscuta si tratata corect de catre ortopezii de copii, de aceea sfatuiesc toti parintii ai caror copii sufera de entorse la nivelul genunchiului, sa le faca investigatii amanuntite (RMN) si sa se adreseze ortopezilor specializati in aceasta patologie. Aceasta afectiune sau mai bine zis aceasta asociere de leziuni intraarticulare, pot avea un efect devastator asupra articulatiei, si ulterior asupra vietii copilului, daca nu sunt tratate corect.
De aceea putem sa ne gandim ca optiunile de tratament pentru ruptura de LIA la copii si adolescenti sunt:
-tratamentul non-chirugical
-reconstructia imediata
-reconstructia tardiva dupa maturizarea scheletului.
In prezent scopul tratamentului este reconstructia imediata a LIA, iar daca se asociaza si leziuni de menisc, este absolut necesara pastrarea meniscului, prin sutura acestuia. In situatia in care leziunea le LIA asociata cu ruptura de menisc, sunt neglijate, copilul va avea instabilitate cronica de genunchi, leziunea de menisc va degenera, iar sansele de a fi reparat meniscul in timp vor scadea, rata de succes a operatiei fiind mica. Parintii trebuie sa inteleaga cu NU ortopezii vindeca aceste leziuni, ci organismul. Noi cream premisele vindecarii prin transplantarea unei grefe ligamentare si suturam meniscul, dar vindecarea, integrarea grefei o face organismul. Cu cat leziunea este mai veche,cu atat sansele de reusita sunt mai mici.
Poate va intrebati daca aceasta reconstructie ii va afecta copilului cresterea osoasa?
Teoretic este posibil, dar datorita noilor metode de tratament acest lucru este aproape imposibil, in sensul ca zonele de crestere osoasa sunt evitate in prezent.
De aceea in acest moment copiii si adolescentii sunt impartiti in trei categorii:
-categoria nr I (baieti sub 12-13 ani si fete sub 11-12 ani): este recomandata ligamentoplastia cu grefa hamstring trasepifizar, anatomica cu respectarea zonelor de crestere (endobutton femural si surub tibial.
-categoria nr II (baieti 14-16 ani si fete 13-14 ani): ligamentoplastie cu grefa hamstring fixata cu endobutton si surub tibial.
-categoria nr III (baieti peste 16 ani si fete peste 14 ani): ligamentoplastie cu grefa de tendon rotulian, si fixare cu endobutton sau surub pe femur si surub pe tibie.
In continuare exista dezbateri legate de tipul de grefa, metoda de fixare, amanunte care reprezinta preocupari pentru medici.
As vrea totusi sa retineti , ca parinti, ca cel mai important lucru este faceti in asa fel incat sa ajungeti sa aveti un diagnostic clar, sa ii faceti copilului un RMN daca a suferit o entorsa la genunchi. Ulterior trebuie sa discutati cu un medic specialist in chirurgia mini-invaziva a genunchiului pentru a opta pentru tratamentul corect.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Buna ziua, ma confrunt cu o mare problema legata de LIA rupt, al copilului in varsta de 12 ani. Baiatul facea fotbal( in timpul meciului s a produs accidentarea), iar diagnosticul a fost pus in urma Rmn-ului efectuat la 10 zile dupa incident. Sunt dezamagita de putinele cunostinte si metode prezentate, drept pentru care as dori sa aflu de la dvs unde se efectueaza(tara sau strainatate) aceasta operatie fara a fi afectat cartilajul de crestere. Multumesc
Bună seara, am un băiat de aceeași vârstă cu băiatul dumneavoastră, a fost diagnosticat cu ruptură completă de LIA, îmi puteți spune dacă din mai până acum , ați găsit o cale de rezolvare a problemei? Vă mulțumesc!
Buna ziua.
In acest site nu este permisa interactiunea intre pacienti ci doar intrebarile catre echipa medicala. Asteaptam intrebarea dstra corecta si completa.
Dr. Andrei Ioan Bogdan a op copii cu reconstructie LIA de la varsta de 12 ani.
Numai bine!
Buna ziua.
Exista clinici in Europa de chirurgie ortopedica pediatrica unde se poate efectua aceasta interventie.
In Romania la copiii asa de mici, nu se efectueaza aceasta interventie.
Numai bine!
Buna ziua,am o fata de 17 ani , si la o activitate sportiva in cadrul scolii a suferit o leziune la nivelul genunchiului drept.Dupa examinarea RMN dioagnosticul a fost ruptura incompleta de LIA,leziune grad III corn anterior,menisc lateral.Dupa consultarea mai multor medici ortopezi din Iasi-clinici de adulti, acestia au recomandat repaus total privind activitatile sportive,exercitii de Kinetoterapie si operatie la varsat de 18 ani.Un medic ortoped specialist de la Spitalul de copii”Sf. Maria”Iasi a recomandat repaus
,exercitii de Kinetoterapie si fara operatie .Sunt intr-o dilema!Ce ma sfatuiti ?
Buna ziua.
Indicatia chirurgicala nu are legatura cu varsta. Deci daca trebuie facuta acum nune nici o problema.
Dar nu pot spune daca trebuie sau nu fara sa va consult.
Numai bine!
Buna ziua. Am o fata de 14 ani sportiva de performanta( volei). Dupa un accident la antrenament i s-a pus diagnosticul de ruptura de LIA in urma unui RMN.
Se poate opera la varsta asta? Si daca da unde?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua.
Sigura ca se poate, in Bucuresti la Sanador.
Dar trebuie sa o vad initial.
Pentru programari: 0755055216.
Numai bine!
Buna seara,
Băiețelul mei de 9 ani a avut in 3 ianuarie un accident la schi.Diagnostic:entorsa genunchi.
Cum după 3 luni, 20 de ore de recuperare si inot de 2 ori pe saptamana, genunchiul este încă umflat am facut un RMN.
Diagnostic:LIA îngroșat, edematiat, cu semne de ruptură cvasicompleta la nivelul insertiei tibiale.
Care este recomandarea d-voastra in aceasta situatie si in cazul in care trebuie operat unde ne-ati recomanda?
Multumesc,
Buna ziua.
In principiu, da trebuie refacut ligamentul.
Noi am facut de la 11 ani. In sine puteti merge oriunde: Olanda, Austria pentru interventie.
Numai bine!
Am un jucător de 13 ani (1, 75 m si 52 kg) care acum 10 zile a suferit o ruptură de LIA , diagnostic pus după un RMN facut la 7 zile de la accidentare.
Vreau sa stiu daca recomandați operația imediata si daca puteti efectua dvs aceasta operatie.
Buna ziua. Da trebuie operat si putem sa va ajutam.
Pentru programare: 0755055216. O zi buna!
Numele meu este Adriana Stancu. Am o fetita de 14 ani careia in urma unor entorse repetate la genunchiul stang i-am facut un RMN. Rezultatul acestui RMN este: ruptura sproape completa de ligament incrucisat anterior; leziune meniscala complexa corp si con posterior menisc intern in „toarta de cos”; edematiere capsula articulara la nivel postero-medial, etc.
Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta de reconstructie a ligamentului.
Numai bine!