• 19 dec. 2012
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 272

Imagistica prin Rezonanta Magnetica reprezinta unul dintre cele mai noi si mai spectaculoase domenii ale imagisticii medicale. Asemanator tomografiei computerizate, Imagistica prin Rezonanta Magnetica se bazeaza pe imagini ce reprezinta echivalentul vizual al unei sectiuni anatomice. Spre deosebire de tomografia computerizata, imagistica prin rezonanta magnetica poate genera aceste imagini intr-o infinitate de planuri.

Imagistica prin rezonanta magnetica foloseste :

-Un magnet puternic, ce inconjoara pacientul
-Unde de radiofrecventa
-Un computer ce proceseaza si reconstituie imaginile.

Investigatia IRM este o investigatie neiradianta, deoarece razele X nu sunt utilizate in obtinerea imaginilor. Asadar, aceasta investigatie poate fi repetata de oricate ori este necesar, fara ca pacientul sa fie supus vreunui risc.

Imagistica prin Rezonanta Magnetica tinde sa inlocuiasca examinari mult mai riscante si mai invazive deoarece nu foloseste radiatii ionizante si nu prezinta riscuri documentate pentru pacienti.

Atunci cand pacientul intra in aparatul de rezonanta magnetica, corpul sau este inconjurat de un camp magnetic de 8000 de ori mai puternic decat cel al pamantului.

Corpul uman este format din particule minuscule, denumite atomi. In centrul atomului se gasesc particule denumite nuclei, ce se afla intr-o continua miscare de rotatie. In mod normal, acesti nuclei se rotesc in directii si sub unghiuri diferite. Campul magnetic al aparatului de Rezonanta Magnetica face ca acesti nuclei sa se roteasca sub acelasi unghi. Aparatul aplica apoi un semnal radio asupra nucleilor, deviindu-i temporar din acesata aliniere. Cand semnalul radio inceteaza, nucleii revin la unghiul de rotire indus de magnet, generand concomitent un foarte slab semnal de radiofrecventa. O parte a aparatului, denumita antena, receptioneaza aceste semnale slabe, transmitandu-le computerului. Acesta proceseaza datele receptionate, transformandu-le in imagini detaliate ale anatomiei umane.

O serie de pacienti au contraindicata examinarea prin rezonanta magnetica. Este vorba de cei cu stimulator cardiac, pacientii cu clip-uri metalice in corp sau cei cu anumite proteze sau tije metalice.

Imagistica prin Rezonanta Magnetica s-a dovedit o metoda de diagnostic foarte valoroasa, ce vine in completarea investigatiilor imagistice folosite anterior.

Iata cateva caracteristici ale acestei metode de diagnostic, formulate sub forma a catorva intrebari si raspunsuri:

Ce este Imagistica prin Rezonanta Magnetica ?

Imagistica prin Rezonanta Magnetica este o investigatie neinvaziva, nedureroasa, ce se foloseste pentru a vedea in interiorul corpului, fara a apela la razele X. Ea foloseste un magnet puternic, unde de radiofrecventa de energie joasa si un computer performant pentru a genera imagini bidimensionale sau proiectii tridimensionale ale structurilor anatomice examinate.

Cand se recurge la aceasta investigatie ?

Imagistica prin Rezonanta Magnetica se realizeaza atunci cand pe baza investigatiilor uzuale nu se poate stabili un diagnostic cert. Aceasta metoda de diagnostic pune la dispozitia medicului imagini detaliate ale oricarei regiuni anatomice, iar recurgerea la aceasta investigatie poate scuti pacientul de investigatii invazive mult mai neplacute.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru aceasta investigatie ?

De regula se recomanda ca 3-4 ore inaintea investigatiei, pacientul sa nu manance. Trebuie sa anuntati medicul ce efectueaza examinarea daca aveti stimulator cardiac, clips-uri metalice aplicate intraoperator sau  proteze de metal. Va trebui sa va indepartati bijuteriile, ceasul si dupa caz proteza auditiva sau protezele dentare mobile. De asemenea monezile, cheile, telefoanele mobile, cartile de credit sau orice alte elemente magnetice sau metalice sunt complet interzise in camera de examinare.

Copiii ce efectueaza aceasta investigatie pot necesita anestezie generala, pentru a sta nemiscati in timpul      investigatiei. Ei nu trebuie sa manance sau sa bea nimic cel putin 6 ore inaintea investigatiei.

Dupa ce va vor fi explicate detaliile procedurii, va trebui sa semnati o declaratie de acord pentru efectuarea procedurii.

Cum decurge examinarea ?

Inaintea examinarii va trebui sa va schimbati in halatele oferite de personalul clinicii. Apoi va veti aseza pe o masa mobila de examinare. Aceasta va va introduce intr-un tub, reprezentat de magnet. Aparatul este deschis la ambele capete si ventilat in permanenta. Desi sunteti singur in camera de examinare, exista un sistem de comunicare prin care  puteti comunica orice disconfort personalului medical in orice moment al examinarii.

De asemenea, veti avea la dispozitie si declansatorul unui sistem de avertizare ce va alerta instantaneu personalul medical daca va simtiti claustrofobic. In timpul,examinarii, masa nu se va misca si nu va va atinge nimic. In timpul achizitiei, aparatul emite zgomote asemanatoare pocnetelor, cu o intensitate destul de mare. Este posibil ca, pentru a imbunatati calitatea imaginilor, sa vi se administreze intravenos substanta de contrast. O investigatie poate dura intre 15 si 90 minute, in functie de complexitatea achizitiei.  La incheierea investigatiei, personalul medical va va scoate din aparat si puteti merge sa va imbracati.

Ce se intampla dupa investigatie ?

Dupa terminarea investigatiei, va puteti relua programul obisnuit, fara a avea vreo restrictie in acest sens. Rezultatul este disponibil de regula in 24 de ore de la efectuarea acesteia.

Care sunt riscurile investigatiei ?

Imagistica prin Rezonanta Magnetica in sine nu prezinta nici un risc documentat. Totusi, este de recomandat sa se evite aceasta investigatie in timpul sarcinii. Oamenii cu o greutate de peste 130 kg nu pot efectua aceasta investigatie, deoarece de regula nu incap in aparat.

Examinarea poate prezenta un disconfort pentru cei ce sufera de claustrofobie. Daca dvs. considerati ca nu puteti sta linistiti in magnet pe durata examinarii, va trebui sa comunicati acest lucru personalului medical inainte de inceperea acesteia. Extrem de rar se poate intampla ca, dupa administrarea de substanta de contrast, sa prezentati usoare simptome alergice. In acest caz, personalul medical va va administra medicatia corespunzatoare.

In ortopedie, investigatia IRM furnizeaza rezultate superioare tomografiei computerizate in patologia degenerativa articulara, in evaluarea leziunilor tesuturilor moi: ligamente, meniscuri articulare, lichid intraarticular, tendoane, muschi, precum si in patologia tumorala, atat osoasa cat si a tesuturilor moi.

 MRI umar MRI umar MRI umar

 MRI sold MRI sold MRI sold

 MRI genunchi MRI genunchi MRI genunchi

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x