• 8 sept. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 2.192

Tratamentul chirurgical consta in sutura ligamentului femuro-patelar intern (artroscopic) sau reconstructie cu autogrefa, alogrefa (grefa atasata cu suruburi de femur si cu ancore resorbabile pe rotula). Functia ligamentului este de a preveni alunecarea laterala a rotulei in primele 30 de grade de flexie. Cauza rupturii de ligament medial patelo-femural poate se fie traumatica sau atraumatica.

Sfaturi generale postoperatorii:

-De evitat incarcarea cu genunchiul in valgus si soldul in rotatie interna.
-Postoperator se recomanda imobilizarea genunchiului in extensie (48-72 ore). Odata cu recuperarea cvadricepsului femural se recurge la o orteza ce imobilizeaza rotula.
-Extensia totala este atinsa la scurt timp dupa operatie, in schimb flexia este limitata de durere.
-Reconstructia MPFL duce postoperator la atrofia cvadricepsului femural, astfel recuperarea acestuia este extrem de importanta si trebuie facuta cu grija fara a deteriora grefa.
-Se recomanda electro-stimulare musculara.
-Fizioterapia este recomandata postoperator pentru 6-12 luni.
-Reluarea activitatilor sportive este asteptata postoperator la 6-12 luni.

-Terapia cu gheata este recomandata nu numai in faza imediata a operatiei cat si apoi simptomatic (post activitate recuperatorie). Gheata de 5 ori pe zi, respectiv 20 de minute pe fiecare ora.

Protocolul de recuperare a fost creat in 4 faze:

Faza I

Reprezinta faza initiala postoperatorie si in mod normal dureaza 1-3 saptamani. In prima saptamana postoperatorie se recomanda repaus total, pozitie procliva a genunchiului afla in extensie, gheata local. In toata aceasta perioada pe membrul operat o sa purtati o orteza, pe care nu trebuie sa o scoateti nici macar in somn. Orteza trebuie sa fie blocata in extensie pentru 72 de ore, ulterior puteti sa permiteti o flexie de 30  de grade. Incarcarea incepe cu ajutorul carjelor gradat, initial nu aveti voie sa va lasati cu mai mult de 50%din greutatea corpului pe piciorul operat (incarcarea depinde de durere, inflamatie si recuperarea cvadricepsului). La sfarsitul celor 3 saptamani este nevoie sa ajungeti la o flexie de 60 de grade.

Exercitii recomandate:

-Flexie si extensie plantara a piciorului (pacientul in decubit dorsal), 10-20 de repetari in fiecare ora.
-Flexia genunchiului (pacientul in decubit dorsal, si se poate folosi de membrul sanatos pentru a indoi genunchiul operat), de 2-3 ori pe zi 20 de repetari.

p14
-Extensia genunchiului (un sul asezat la nivelul gleznei, fata posterioara). Se incepe cu 2 minute de extensie pasiva apoi pana la 5 minute de 2-3 ori pe zi.

p13
-Contractia muschiului cvadriceps. Cu genunchi in extensie, in sezand, pacientul contracta cvadricepsul femural de 5-10 ori tinand contractia aproximativ 5 secunde. Acest exercitiu trebuie sa evolueze la 30 de contractii a cate 10 secunde cu pauza de 5 secunde intre contractii. Folosirea electro stimularii musculare este recomandata pentru acest exercitiu.

p10
-Adductia soldului. Pacientul in decubit dorsal cu genunchii flectati (la 30-45 de grade), trebuie sa tina o minge intre genunchi (5 secunde 5-10 repetari). Acest exercitiu se recomanda sa evolueze pana la 30 de repetari cu contractie de 10-15 secunde si pauza 5 secunde intre tineri. Toate aceste exercitii trebuiesc facute de 2-3 ori pe zi.

Faza II

-Se trece in faza a II-a a recuperarii atunci cand nivelul durerii permite progresia exercitiilor si cand extensia totala a genunchiului este atinsa, iar flexia este egala cu cel putin 60 de grade. Faza a II-a dureaza de la saptamana a 4-a pana la a 12-a.

In aceasta faza se urmaresc:

-Combaterea durerii si inflamatiei
-Raza de mobilitate de la 0 la 90 de grade trebuie atinsa pana in saptamana a sasea postoperator
-Contractie buna a cvadricepsului
-Incarcare completa cu orteza de genunchi. Incarcarea totala fara carje trebuie atinsa la sfarsitul acestei faze si este permisa cand aveti un control bun al muschiului cvadriceps.
-Bicicleta stationara in recuperarea zilnica
-Concentrare pe activitatea cvadricepsului (folosind electrostimulare)
-Orteza se scoate pe timpul noptii, la 4-6 saptamani. Orteza cu balama este inlocuita pe timpul zilei cu o orteza cu fixare a rotulei.

Exercitii:

-Flexie progresiva activa, activa asistata si exercitii pasivep11
-Genoflexiuni cu flexie 0-90 grade maxim, 10 repetari cu mentinerea flexie timp de 5 secunde ( se cresc progresiv numarul de repetari pana la 30 cu 15 secunde mentinerea genoflexiunii). Aveti grija sa faceti exercitiile corect.
-In decubit ventral, pacientul flecteaza genunchiul, glezna fiind atasata de un obiect fix printr-o coarda elastica (pentru a opune rezistenta flexiei). Se incepe cu 10 repetari, pana la 3 seturi de 15 repetari.
-In decubit dorsal, genunchii flectati, apropiati, mainile pe langa corp, pacientul ridica bazinul de 10 ori mentinand aceasta elevare 5 secunde (daca pacientul ajunge sa faca acest exercitiu de 20 de ori cu mentinere 10 secunde atunci aceasta ridicare a bazinului poate fi facuta cu sustinere pe un singur membru).

p4
-Pacientul incarca de pe un picior pe altul, 5 secunde pe cel operat si 10 pe cel normal. Evolutia asteptata este de 30 secunde de 5 ori pe fiecare picior.

p3

Faza a III-a

Normal aceasta faza dureaza de la saptamana 13 pana la 18 (aceasta faza poate sa dureze pana la 6 luni).

In faza a III-a se urmaresc:

-Mobilitate totala
-Mers fara sprijin cu folosirea sustinerii rotuliene
-Aerobic 20-30 minute pe zi
-Imobilizarea rotulei se face doar cand urmeaza activitati cu risc crescut de accidentare.

Exercitii:

-Raza de mobilitate este completa in aceasta etapa
-Initial se foloseste un scaun ca si sprijin pentru trecerea greutatii de pe un picior pe altul cu genunchiul flectat la 90 grade. Se incepe cu un set de 10 repetari cu 5 secunde mentinere, pana la 30 repetari cu 15 secunde retinere.
-Urcarea unei trepte (initial un set de 10 repetari cu mentinere 5 secunde, apoi se creste numarul de repetari la 30 cu 15 secunde mentinere).
-Acelasi exercitiu doar ca pacientul coboara o treapta.
-Trebuie sa nu neglijati musculature coapselor si abdominala. Trebuie sa includeti exercitii destinate tonifierii acestor muschi.
-Puteti practica plimbari lungi, jogging, cicling, inot.
-Trebuie sa capatati echilibru pe piciorul operat.p6

Faza a IV-a

Aceasta faza incepe la 3 luni postoperator cel mai repede (de obicei la 18 saptamani) si tine pana la 12 luni. Aceasta faza urmareste balansul, durata efortului fizic, antrenamente sportive specifice.

Exercitii:

-Fandari. La inceput 1 set de 10 repetari cu mentinere a fandarii 5 secunde, apoi 3 seturi a cate 10 repetari.
-Intr-un picior pe o trambulina, pacientul mentine pozitia 5 secunde (atentie genunchiul sa nu fie inaintea degetelor).
-Sarituri successive pe membrul operat, in pozitii specificate pe pardoseala salii de recuperare.
-Trebuie sa continuati toate exercitiile prezentate anterior.

Aceasta faza are un pachet extrem de variat de exercitii (sarituri intr-un picior, cu picioarele apropiate, departate…) desprinse din aerobic.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x