• 17 ian. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 173

Investigatiile biologice arata de cele mai multe ori prezenta unui sindrom inflamator, caracterizat prin cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor si a fibrinogenului.
Poate fi prezenta o anemie la aproximativ un sfert dintre bolnavi – anemie care este consecinta inflamatiei cronice, din cauza faptului ca fierul nu poate fi folosit pentru sinteza de hematii. Detectarea factorului reumatoid este o investigatie utila pentru diagnosticul poliartritei reumatoide.

Aproximativ 80 % dintre pacientii cu poliartrita reumatoida prezinta factor reumatoid detectabil in ser. Insa, factorul reumatoid apare chiar si la populatia sanatoasa (5 %) iar frecventa de aparitie creste odata cu varsta. Se poate recolta lichid sinovial de la nivel articular. Analiza acestuia arata un numar variabil de leucocite, care majoritatea sunt polimorfonucleare. Se pot pune in evidenta ragocitele – care sunt polimorfonucleare ce au fagocitat complexe imune.
Artroscopia este o investigatie folosita pentru a evalua extinderea leziunilor. Nu se face de rutina.
Radiografia articulara este o investigatie foarte utila pentru diagnostic. Poate pune in evidenta ingustarea spatiului articular, scaderea densitatii tesutului osos in zonele paraarticulare, eroziunile marginale, deformarea articulara sau chiar anchiloza. Aceste modificari se pot intalni mai frecvent la articulatiile mici ale mainii si piciorului, precum si cea a genunchiului. Leziunile sunt in general simetrice.

Pentru diagnostic se folosesc criteriile asociatiei americane de reumatologie (diagnostic pozitiv daca sunt indeplinite 4 dintre aceste criterii):
– redoare articulara matinala de cel putin 1 ora
– artrita simultana la minim 3 arii articulare observata de medic
– artrita articulatiilor mainii cu afectarea articulatiilor metacarpofalangiene sau interfalangiene proximale
– artrita simetrica cu afectarea simultana, bilaterala a aceleasi articulatii
– prezenta nodulilor reumatoizi observata de medic
– prezenta serica de factor reumatoid
– modificari radiologice specifice bolii – eroziuni, decalcificari juxtaarticulare

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x