• 22 feb. 2014
  • Raspunsuri: 8
  • Vizualizari: 8.299

Sindromul tractului ilio-tibial apare in urma suprasolicitarii, care este adesea intalnita la biciclisti, alergatori, si la persoanele care merg pe distante lungi. Cauzeaza durere in afara articulatiei genunchiului, exact in partea antero-laterala. Rareori se intampla ca afectiunea sa fie atat de grava incat sa necesite operatie, dar poate fi foarte suparatoare. Discomfortul poate tine departe atletii si alte persoane, de particiarea la activitatile pe care le iubesc.

Acest articol va ajuta sa intelegeti:

-Cum se dezvolta sindromul tractului ilio-tibial?
-Cum cauzeaza aceasta conditie probleme?
-Ce optiuni de tratament sunt disponibile?

Ce este sindromul tractului ilio-tibial si ce face acesta?

i8Tractul ilio-tibial este de fapt un tendon lung. Se ataseaza la un muschi scurt deasupra pelvisului, numit muschiul tensor al fascia lata. Tendonul ilio-tibial este localizat pe partea laterala coapsei si se insera pe marginea externa a platoului tibial. Puteti simti tendonul care apare in relief in partea antero-laterala a coapsei, atunci cand incordati muschii din partea inferioara a membrului pelvin inferior. Tendonul ilio-tibial trece peste partea laterala a articulatiei genunchiului, contribuin la cresterea stabilitatii genunchiului.

Capatul inferior al tractului ilio-tibial trece peste marginea laterala a condilului femural extern, zona proeminenta a articulatiei genunchiului. Cand genunchiul este indoit si indreptat, practic pacientul face miscarea de flexie-extensie, tendonul aluneca peste marginea condilului femural.

Bursa este un sac umplut cu lichid, care amortizeaza tesuturile in timpul frecarii. Aceste burse sunt prezente in ultima parte a muschiului, spre insertia tendinoasa. La acest nivel, bursa se gaseste intre condilul femural si tractul ilio-tibial. In mod normal, aceasta bursa permite tendonului sa alunece lin inainte si inapoi, fara durere, pe marginea condilului femural, atunci cand genunchii sunt indoiti si indreptati.

Cum se dezvolta sindromul tractului ilio-tibial?

i9Tendonul ilio-tibial aluneca inainte si inapoi peste condilul femural lateral, atunci cand genunchiul este indoit si indreptat. In mod normal, acest lucru nu este o problema. Dar bursa dintre condilul femural lateral si tendonul ilio-tibial se poate inflama, in cazul in miscarea de flexie si extensie este facuta in mod repetitiv si agresiv in diferite activitati, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, sau ciclismul.

Oamenii se lovesc adesea de acest sindrom din cauza excesului de activitate. Ei inceasca sa se auto-depaseasca, se suprasolicita, si ajung sa alerge, sa mearga sau sa faca ciclism, mai mult decat poate suporta corpul lor. Efortul excesiv duce la inflamatia bursei de pe partea laterala a genunchiului. Unii experti sunt de parere ca aceasta problema apare atunci cand genunchiul este arcuit spre exterior, adica pacientul are un genu varum congenital. Se poate intampla des la alergatorii care nu folosesc pantofi potriviti, sau daca alearga pe teren inclinat. Totodata anumite anomalii ale piciorului, cum ar fi platfusul, provoaca sindromul ilio-tibial.

Recent, s-a descoperit ca alergatorii cu un muschi fesier mijlociu atrofiat sau suprasolicitat, au mai multe sanse de a dezvolta sindromul ilio-tibial. Acest muschi controleaza miscarile de rotatie externa si abductie ale soldului. In cazul in care muschiul fesier mijlociu nu lucreaza corespunzator, coapsa tinde sa stea in rotatie interna. Tendonul ilio-tibial este tensionat si provoaca un stres la nivelul bursei pe partea laterala a genunchiului, prin comprimarea ei pe condilul femural extern.

Persoanele cu genu varum congenital sau dobandit, de asemenea, un risc de a dezvolta acest sindrom, pentru ca aceasta deviatie determina cresterea proeminentei condilului femural extern, ceea ce determina un stres suplimentar la nivelul bursei tractului ilio-tibial.

i11

Care sunt simptomele sindromul tractului ilio-tibial?

i6Simptomele incep in mod frecvent cu durere in partea exterioara a genunchiului, chiar deasupra articulatiei genunchiului. Sensibilitatea in aceasta zona este, de obicei, mai accentuata dupa o activitate fizica. In timp ce bursitaa se agraveaza, durerea poate iradia pe partea laterala a coapsei si pe partea laterala a gambei. Pacientii raporteaza uneori o ruptura sau o senzatie de pocnitura, pe partea exterioara a genunchiului.

Diagnostic

Diagnosticul de sindrom al tractului ilio-tibial poate fi, de obicei, realizat fara teste complicate., pe baza istoricului problemei si a unui examen clinic. Pot fi efectuate radiografii pentru a cauta alte leziuni care ar duce la aparitia problemei. In general inflamatia tractului ilio-tibial nu se caracterizeaza prin tumefactie locala(umflatura), ci doar prin durere.

Durerea pe partea exterioara a genunchiului poate fi cauzata si de alte afectiuni decat sindromul tractului ilio-tibial. Medicul dumneavoastra va efectua o examinare a genunchiului si se va uita la intregul picior. Puteti lua pantofii pe care ii folositi la mersul pe jos sau alergat, la vizita medicala,pentru  ca doctorul sa poata determina daca aceasta este o problema. Daca exista indoieli cu privire la diagnostic, sau aveti in continuare probleme dupa incercari rezonabile de a reduce simptomele, o scanare imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), poate fi sugestiva pentru diagnostic. Un examen RMN-ul este un test special, care foloseste undele magnetice pentru a crea imagini ale tesuturilor moi, o reconstructie tridimensionala a structurilor din interiorul si din jurul genunchiului. Radiografiile obisnuite arata doar oasele care participa la formarea articulatiei genunchiului. RMN-ul poate arata daca exista si alte probleme la nivelul  cartilajului sau la nivelul ligamentelor.i13

Tratament

Tratamentul nechirurgical

Cele mai multe cazuri de sindrom al tractului ilio-tibial pot fi tratate prin masuri simple. La inceput, antiinflamatoare locale si orale, gheata, si fizioterapia pot fi folosite pentru a diminua durerea si inflamatia.

Poate fi prescrisa Kinetoterapie, caz in care problemele care genereaza simptomele vor fi evaluate si tratate. Pot fi efectuate exercitii de intindere si tonifiere in combinatie cu o proteza de genunchi sau insertii de pantofi pentru a imbunatati echilibrul muscular, si alinierea articulatiilor soldului si a membrelor inferioare. Kinetoterapeutul, va va intreba probabil despre activitatile sportive pe care le practicati, si va va oferi sfaturi cu privire la exercitiile de incalzire si programul de antrenament, incaltaminte, precum si tipurile de teren pe care sa faceti miscare. Daca simptomele persista, medicul dumneavoastra va poate sugera o injectie cu cortizon in bursa, daca inflamatia nu este mai veche de 4 luni. Cortizonul este un puternic medicament anti-inflamator, care ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si la inlaturarea durerii. Daca inflamatia persista de peste 4 luni, este indicata infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite).

Chirurgie

Operatia este rareori necesara pentru a corecta problemele sindromului tractului ilio-tibial. Operatia consta in indepartarea bursei si in eliberarea, sau prelungirea tendonului ilio-tibial suficient, astfel incat frecarea sa fie redusa atunci cand genunchiul este indoit si indreptat.

i12

Daca tratamentul este nechirurgical, ar trebui sa fiti in masura sa reveniti la activitatea normala in termen de patru pana la sase saptamani. S-ar putea sa fie necesar sa lucrati cu un terapeut fizic in aceasta perioada. Un element cheie al tratamentului este programul de antrenament. Terapeutul poate lucra cu dumneavoastra pentru a regla distanta pe care alergati, incaltamintea, si suprafetele de alergare pe care le alegeti.

Ortezele pentru picior pot fi recomandate pentru a imbunatati alinierea membrelor inferioare. Purtarea ortezelor in pantofi va poate permite sa va reluati mersul normal imediat, dar probabil ar trebui sa renuntati la activitatile mai viguroase timp de cateva saptamani, pentru a permite inflamatiei si durerii sa dispara.

Exercitiile de consolidare si de stretching sunt alese pentru corectarea dezechilibrelor musculare, cum ar fi slabiciune in muschiul gluteus medius sau incordare in tractul ilio-tibial.

Tratamentele, cum ar fi ultrasunetele, masajul, si aplicarea de gheata, pot fi utilizate pentru a calma inflamatia in tractul ilio-tibial. Sesiunile de terapie includ uneori ionoforeza, care foloseste un curent electric usor pentru a impinge medicamentul anti – inflamator in zona inflamata. Acest tratament este util, mai ales pentru pacientii care nu pot tolera preparatele injectabile.

Dupa operatie

Daca ati suferit o interventie chirurgicala, dumneavoastra si chirurgul va trebui sa stabiliti un plan de reabilitare pe care sa-l urmati. Veti avea o perioada de odihna, care poate implica utilizarea de carje. Veti avea nevoie sa incepeti un program atent si treptat de exercitii. Pacientii lucreaza de multe ori cu terapeuti fizici care le directioneaza exercitiile pentru programul lor de reabilitare. Scopul fizio-kinetoterapeutului este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control, sa va imbunatatiti musculatura si alinierea articulatiilor, si sa reveniti la sportul sau activitatea dumneavoastra fara sa intampinati alte probleme. Cand va veti reface si va veti simti bine, nu mai este necesar sa mai mergeti la recuperare.

i5

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

As dori sa va cer sfatul in legatura cu o problema pe care o intampin la genunchiul drept de cativa ani, in conditiile in care nu fac efort fizic in exces. Nu stiu sigur daca este vorba despre sindromul tractului ilio-tibial, dar simptomele sunt cele descrise in articol si aria durerii corespunde cu cea prezentata in imagine. Lunar sau mai rar (o data la doua, trei luni) de regula inainte de menstruatie mi se inflameaza usor partea exterioara a genunchiului (deasupra articulatiei) si ma doare (mai ales la coborarea scarilor sau cand incerc sa indoi genunchiul). Inflamatia si durerea dureaza… Read more »

Anonymous

Am facut o opertie de sindorm ilio tibiala.Medicul care m a operat mi a recomandat dupa 5 saptamani de la operatie sa imi faca infiltratii cu acid hialuronic…as vrea sa stiu daca e recomandat sa fac aceste infiltratii

Anonymous

Buna ziua.Am citit despre sindromul -tractului-ilio-tibial si m-am gandit sa va cer un sfat.Am fost operata de protezare bilaterala de cap femural in urma unei necroze bilaterale urmat de coxartroza,sufar si de discopatie lombara si osteoporoza la coloana.De ceva timp apar dureri bruste si de scurta durata in partea exterioara a genunchilui drept,dureri acute care ma fac sa-mi pierd controlul asupra stabilitatii, dar pe timp foarte scurt,seamana cu o electrocutare scurta,urmata apoi de durere si slabiciune la mers.Trebuie sa merg la medic sau trece in timp. Multumesc, astept un raspuns.

Anonymous

Buna ziua.Intr-o dimineata m-am trezit ca nu ma pot sprijini pe piciorul stang,acuzand o durere difuza puternica ce pleca de la mijlocul coapsei inspre pulpa piciorului,pana jos la calcai, in spate. De mai bine de o luna sufeream de durere de calcai la piciorul drept, fapt ce m-a facut sa merg schiopatand. Am facut RMN….Gonartroza incipienta in compartimentul intern.CCondromalacie patelara de grad inaltpe fateta mediala.Leziune grad ll corp si corn posterior menisc intern,fara semne evidente de ruptura.Suspiciune leziune grad mic ligament colateral medial.Sindrom de tract ilio- tibial. A trecut o luna de la artroscopie ( a fost gasit un mic… Read more »

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x