Varsta. Cu cat pacientul este mai tanar, cu atat este mai mare necesitatea de a reconstrui LIA. Dar interventia chirurgicala ramane posibila oricare ar fi varsta pacientului.
Motivatia, sportul practicat si nivelul de competitie. Un jucator de handbal de 20 de ani prezinta o indicatie chirurgicala mai mare decat un biciclist de 50 de ani! Daca pacientul continua activitatile sportive atunci exista riscul leziunii si altor ligamente si chiar a meniscurilor, ca si riscuri de leziuni cartilaginoase.
Gradul laxitatii genunchiului. Examenul clinic si testele dinamice permit sa se aprecieze aceasta laxitate, variabila de la un pacient la altul. Exista un paralelism intre gradul de laxitate si simptomatologia resimtita de pacient. Trei episoade de instabilitate de genunchi la un pacient normal (nu sportiv de performanta) sunt o indicatie clara de ligamentoplastie.
Constitutia pacientului. Toleranta rupturii de LIA este diferita de la un pacient la altul. La un pacient musculos, cu un varus al genunchiului, ruptura LIA poate fi tolerata indelungat. La o pacienta tanara cu genu recurvatum ruptura LIA risca sa produca o instabilitate jenanta chiar si pentru activitatile fizice curente.
Starea genunchiului inainte de accident. Consecintele rupturii LIA nu sunt aceleasi daca genunchiul afectat nu era indemn inaintea traumatismului, daca exista o artroza sau daca genunchiul respectiv a suferit alte interventii chirurgicale.
Concluzie: La un pacient tanar, sportiv si motivat, cu un genunchi lax, stabilizarea chirurgicala a genunchiului este propusa pentru a evita accidentele ulterioare si pierderea carierei sportive. Dar interventia chirurgicala nu are un caracter de urgenta si reeducarea postoperatorie este mai buna daca interventia este practicata pe un genunchi fara hidartroza, cu functie musculara buna. Este posibil uneori sa reluati activitatile sportive chiar si cu LIA rupt. Avizul unui medic specialist este indicat in asemenea situatii, deoarece aceste decizii sunt dificile.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/