Diagnosticul leziunilor cartilajului articular este dificil de efectuat si deseori aceste leziuni ramin nediagnosticate de catre chirurg. Diagnosticul este in principal unul de excludere, si deseori se efectueaza in cursul examinarii artroscopice.
Antecedentele personale patologice sint de multe ori decisive pentru a suspiciona o leziune condrala: prezenta in istoric a unui traumatism, modificari ale axelor mecanice ale membrului, semne radiologice de artroza sau incercari precedente de reparare ale unor leziuni condrale documentate.
Circa jumatate dintre pacientii cu leziuni ale cartilajului articular prezinta antecedente traumatice. Prezenta unei colectii articulare posttraumatice, instabilitate ligamentara, antecedente chirurgicale locale (de exemplu meniscectomie), desi nespecifice, sint sugestive pentru prezenta unei leziuni condrale.
Cel mai frecvent simptom este durerea. Deoarece cartilajul articular nu are inervatie, durerea apare doar atunci cind leziunea condrala atinge osul subcondral, exista patologie asociata (instabilitate, leziuni meniscale) sau este prezent un raspuns inflamator (reactie sinoviala) la un traumatism.
De asemenea, pacientii pot prezenta cracmente articulare, blocaje determinate de un fragment condral desprins sau chiar sa descrie prezenta unor formatiuni mobile, dure, putin dureroase (corp liber intraarticular). Prezenta unor episoade tranzitorii de hidrartroza sint descrise de asemenea de pacienti, legate de o suprasolicitare a articulatiei. Simptomele legate de instabilitatea ligamentara, instabilitate patelara sau leziuni meniscale asociate.
Examenul Clinic
Examenul clinc trebuie facut sistematic. La inspectie se pot observa modificarile de ax in valg sau var, epansamentele articulare sau reactia sinoviala, trackingul patelar, luxatia habituala a rotulei, atrofia cvadricepsului, reperele osoase. Palparea proeminentelor osoase: marginile rotulei, marginea mediala si laterala a trohleei femurale si a condililor femurali, interliniile articulare, cautarea punctelor dureroase sint obligatorii in examinarea genunchiului. Testele de stabilitate: valgus si varus la 0 si 30 grade, sertar anterior si posterior, testul Lachmann, Pivot shift, pot evidenita leziuni asociate sau factori predispozanti care pot sugera leziuni condrale. Trackingul patelar, testele de stabilitate patelara si testele de provocare a durerii in leziunile meniscale pot decela conditii patologice care se asociaza frecvent cu leziunile cartilajului articular.
Punctia articulara in leziunile acute la care se evidentiaza hemartroza sugereaza, desi nespecific, posibilitatea existentei unei leziuni condrale. La pacientii cu hemartroza posttraumatica a genunchiului incidenta leziunilor condrale este de 20%.
Investigatii complementare in leziunile cartilajului articular
Radiografia standard
Radiografia standard are un rol limitat in evaluarea leziunilor cartilajului articular.
Radiografiile standard evidentiaza ingustarea spatiului articular, dezaxari, osteofitoza, scleroza subcondrala, chiste subcondrale,deformari ale suprafetelor articulare si ale articulatiei in artroza.
Rezonanta Magnetica Nucleara
Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este in prezent investigatia imagistica de electie in diagnosticul si evaluarea leziunilor condrale. In ultimii ani s-au dezvoltat noi tehnici RMN care sa creasca acuratetea diagnosticului leziunilor condrale, tehnici ce se bazeaza pe injectarea unor substante de contrast ce modifica proprietatile magnetice ale diferitelor componente ale matricii cartilajului.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/