Patologia sportiva la nivelul genunchiului se ocupă de prevenirea şi tratarea afectiunilor determinate de agenţii mecanici, fizici, chimici şi care interesează scheletul, articulaţiile, musculatura sau vasele si nervii articulatiei genunchiului, accidente care se produc in timpul desfasurarii unor activitati sportive.
Genunchiul este cea mai mare articulație a corpului și automat și cea mai predispusă la accidentări. Prin intermediul articulatiilor genunchiului sanatoase se poate merge, intoarce, alerga si aseza pe vine fara dureri. Concomitent, articulatia genunchiului suporta in diferite situatii de efort greutatea corpului multiplicata. Interactiunea intre oase, muschi, tendoane, cartilaje și alte parti moi în articulatia genunchiului, acorda corpului stabilitate si în acelasi timp si mobilitate.
Leziunile la genunchi rezulta prin suprasolicitarea în cadrul practicarii sporturilor de performanta sau a activităților fizice intensive, dar și în mod acut în urma unei cazaturi sau in urma unei miscari gresite. Nu doar leziunile ci si artrita sau cedarea anumitor tesuturi datorita varstei înaintate pot provoca dureri si reduce functionalitatea genunchilor.
Printre cele mai frecvente leziuni ale genunchilor, cu care se confrunta specialistii medicinii sportive, se numara leziunile ligamentelor încrucisate, leziunile ligamentelor colaterale, leziunile cartilajului articular si leziunile meniscului. Simptomele se manifesta prin durere și mobilitate redusa, dar mai ales prin resimtirea mai mult sau mai putin puternica a instabilitatii articulatiei genunchiului.
În cadrul consultatiei se va efectua o examinare a genunchiului în mai multi pasi, care consta in realizarea unei anamneze, care cuprinde starea generala de sanatate si disconforturile prezente, unui examen fizic pentru controlarea si înregistrarea mobilitatii articulatiei genunchiului, puterii muschilor si a axei mecanice a piciorului, si a unor investigatii imagistice precum examenul radiologic sau tomografia si rezonanta magnetica nucleara. Analiza sangelui poate fi necesară pentru confirmarea unei artrite.
Diagnostice frecvente:
Leziunile meniscului, care se tratează prin îndepărtarea unor părți ale acestuia, prin fixarea lui sau prin transplantul de menisc ->vezi mai mult
Leziunile ligamentelor încrucișate se tratează prin reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau posterior ->vezi mai mult
Luxația de rotulă se tratează prin reconstruirea ligamentului interior (MPFL – ligamentul patelofemural medial )
Leziunile ligamentelor colaterale ->vezi mai mult
Leziunile cartilajului se tratează prin netezirea cartilajului, microfracturare sau transplantare ->vezi mai mult
Osteocondrita disecanta a genunchiului ->vezi mai multe
Sindromul de stres femuro-patelar ->vezi mai multe
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalele Sanador sau Floreasca. Pentru programari sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216.
Foarte foarte bun doctorul. Am fost la el, m-a consultat. Este foarteserios, si pare extrem de bine pregatit. Am fost la trei medici inainte si discutiile purtate au fost la cu totul alt nivel cu acest medic. Am inteles efectiv tot. Felicitari!
concluziile rmn bilateral din 5 dec 2014 .va rog sa imi interpretati si mie puse cap la cap,daca se trateaza sau opereaza.MODIFICARI DEGENERATIVE GENUNCHI DR.-microgeoda subcortical la nivelul epifizei proximale a tibiei drepte.-leziune fibrilara parcelara de LIA-leziune de gradul2-3 corn menisc intern-moderata acumulare fluid-lichidiana intrarticular,in sursa suprapatelara si catre recesul lateral-minima plaja imflamatorie in partile moi subcutanate prepatelare si respectiv fibrelorexterne ale ligamentelorlaterale.mentionez ca am avut o lovitura in rotula in urma cu 2 luni si acum 1 luna a pocnit ceva in rotula,si nu am mai putut misca piciorul ,cu dureri cumplite,am avut atela ghipsata 2 zile tratament aulin,doreta,acum… Read more »
Buna ziua.
Da puteti veni. Pt programare: 0786602299.
Va astept!!!