• 18 feb. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 10.475

b3Muschiul biceps brahial are originea prin capul scurt, la nivelul procesului coracoid al scapulei si prin intermediul capului lung, pe tuberculul supraglenoidal. Insertia se face pe tuberozitatea radiala si cu ajutorul aponevrozei bicipitale, in fascia profunda pe partea mediala a antebratului. Muschiul biceps brahial traverseaza atat articulatia umarului, cat si cea a cotului si este responsabil de flexia cotului si de supinatia antebratului.

  b7  b6

Ruptura efectiva a fibrelor musculare este extrem de rar intalnita si neobisnuita. Abilitatea fibrelor musculare de a genera tensiune si contractii dupa o ruptura netratata este de aproximativ 50% si de 66% dupa reconstructie (ruptura completa are un prognostic rezervat). Pentru o ruptura incompleta, se recomanda tratament ortopedic, care consta in imobilizare cu articulatia cotului flexata la mai mult de 90 grade. Imobilizarea se face pe o perioada de 3 saptamani, dupa care incep exercitiile de miscare activa si pasiva. Totusi, tratamentul chirurgical este recomandat la pacientii tineri.

b9

Ruptura tendonului proximal al bicepsului

b2Mai mult de 50% dintre rupturile muschiului biceps brahial au loc la nivelul tendonului proximal (capul lung). Aceasta ruptura apare la ridicarea unei greutati mai mari sau egale cu 68 kg (greutatea ridicata necesara ruperii tendonului este aproximativa, tinandu-se cont si de rezistenta acestuia). Ruptura este mai mult sau mai putin transversa si este localizata sau la nivelul portiunii intrararticulare, sau in partea proximala a santului intertubercular. Majoritatea rupturilor au loc la nivelul jonctiunii musculo-tendinoase sau la fixarea pe scapula.

Din punct de vedere clinic se observa o proeminenta in partea mijlocie a bratului. Apare o impotenta fucntionala partiala, mai ales la miscarile de flexie si supinatie. Diagnosticul poate fi pus atat clinic, cat si printr-o investigatie RMN. Unii autori considera ca refacerea chirurgicala a rupturii tendonului capului lung al bicepsului brahial nu este necesara, in afara pacientilor tineri, tratamentul conservator fiind deci considerat tratament de electie.

  p3

Tratamentul chirurgical

La nivelul santului bicipital se face o gaura de 1,5 cm lungime, pe unde se trece capatul proximal al tendonului, pentru ca apoi sa se sutureze tot de acesta. Postoperator, pacientul este imobilizat in esarfa pentru cateva zile, reluarea miscarilor active facandu-se cat mai repede. Pentru sportivi, timpul de recuperare este de 12 saptamani. Cele mai tehnici presupun fixarea capetelor musculare cu ancore special.

Ruptura sau avulsia tendonului distal al bicepsului brahial

Ruptura distala apare de obicei la barbatii de varsta mijlocie, la ridicarea unei greutati mari, cu cotul aflat in flexie la 90 grade, sau cand bicepsul se contracta la o rezistenta neasteptata.b12

Simptome: durere, inflamatie, echimoza in fosa antecubitala (plica cotului), iar la mijlocul bratului se observa o umflatura (muschiul migrat).

Ruptura totala este usor de identificat chiar si fara a efectua teste clinice. Un test clinic este cel asemanator testului Thompson pentru tendonul ahilean (pacientul aflat in sezut, cu cotul in flexie intre 60 si 80 de grade, examinatorul fixeaza mainile pe bicepsul brahial, respectiv una pe jonctiunea musculotendinoasa si cealalta in jurul centurii musculare; prin contractie, muschiul ascensioneaza). Lipsa supinatiei antebratului este un semn clar de ruptura a tendonului sau a muschiului. Pentru a elucida diagnosticul pacientul este supus unui examen RMN.

Tratamentul chirurgical  este tratamentul de elective si consta in reatasarea tendonului pe tuberozitatea radial cu ajutorul ancorelor. Postoperator cotul se imobilizeaza in flexie la 110 grade, antebratul in supinatie moderata, 3 saptamani, dupa care se incep miscarile active (recuperarea). Mobilizarea totala este posibila la 6-8 saptamani, refacerea totala, undeva la 12 saptamani.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

4.5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Sunt interesat de a lua contact cu dl.doctor Andrei Ioan Bogdan pentru ajutor in ruptură mușchi biceps umăr stâng dar după 8/11/2018 .Sper că pot face aceasta prin trimiterea de la medicul de familie și cu card de sănătate…?…Va mulțumesc pentru înțelegere…cu stimă tot un „‘Posibilitati de contact tel.0727314401…0316853610

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru a programa o consultatie va rugam sa sunati la 0755055216.
O zi buna!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x