Osteoartrita genunchiului afecteaza de multe ori un singur compartiment al articulatiei genunchiului. Cand se intampla acest lucru, realinierea axului membrului afectat, poate schimba greutatea corpului, astfel incat partea sanatoasa a articulatiei genunchiului sa acapareze mai mult stres. Procedura de a reconstrui unghiurile de jos ale piciorului, este numita osteotomie superioara de tibie.
Acest articol va ajuta sa intelegeti:
• ce spera medicul sa realizeze cu procedura
• ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale
• la ce sa va asteptati dupa operatie
Care parti ale genunchiului sunt implicate?
Articulatia genunchiului este formata in locul in care osul coapsei (femurul) intalneste tibia. Doua proeminente osoase ale femurului, numite condilii, intra in contact cu suprafata superioara a tibiei. Condilul intern (cel mai apropiat de celalalt genunchi) este numit condilul femural medial, iar celalalt este condilul femural lateral. Extremitatea superioara a tibiei este o suprafata plana numita platou tibial.
Genunchiul este impartit in doua jumatati, sau compartimente. Compartimentul medial este jumatatea interna a genunchiului, si este format intre condilul femural medial si platoul tibial. Compartimentul lateral este jumatatea externa a genunchiului, si este format intre condilului femural lateral si platoul tibial.
Cartilajul articular acopera capetele oaselor. Acesta are o suprafata neteda, alunecoasa, care permite oaselor articulatiei genunchiului sa alunece unele peste altele, cu un coeficient de freacare de 0,001. Aceasta suprafata este conceputa pentru a minimiza presiunea si frecarea.
Ce spera chirurgul sa realizeze cu o interventie chirurgicala?
Osteoartrita genunchiului afecteaza, uneori, un compartiment al genunchiului mult mai mult decat cealalt, de obicei compartimentul medial al articulatiei genunchiului. Cand aceasta deteriorare inegala se produce pe o parte a genunchiului, cealalta parte poate avea in continuare cartilaj bun pe suprafata articulatiei.
In unele cazuri, o interventie chirurgicala pentru a realinia axul membrului, poate duce la trecerea presiunii pe partea mai sanatoasa a genunchiului. Scopul este de a reduce durerea si de a intarzia evolutia procesului de degenerarea, in jumatatea mai afectata a genunchiului.
Aceasta procedura este cel mai des folosita pentru pacientii activi, tineri si pentru cei care au osteoartrita intr-un singur compartiment al articulatiei genunchiului. Aceasta operatie poate creste durata de viata a articulatiei si prelungi timpul, pana este necesara o interventie chirurgicala de inlocuire a genunchiului cu o proteza.
Cum ar trebui sa va pregatiti pentru o interventie chirurgicala?
Decizia de a continua cu o interventie chirurgicala trebuie sa fie luata atat de dumneavoastra cat si de chirurg. Aveti nevoie sa intelegeti cat mai multe lururi despre aceasta procedura. Daca aveti nelamuriri sau intrebari, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Odata ce ati decis cu privire la o interventie chirurgicala, trebuie sa luati mai multe masuri. Chirurgul dumneavoastra va poate recomanda un examen fizic complet, care include radiografii axiale ale membrelor, un RMN al genunchiului afectat, consult cardiologie, urocultura, analiza uzuale de sange, etc… Acest examen va ajuta sa va asigurati ca sunteti in starea cea mai buna, inainte de a va supune operatiei.
In ziua interventiei chirurgicale veti fi, probabil, internat in spital dimineata devreme. Nu ar trebui sa mancati sau sa beti nimic dupa miezul noptii, cu o noapte inainte de operatie. Durata zilelor petrecute in spital variaza, si depinde de cat de repede va recuperati.
Ce se intampla in timpul operatiei?
Exista doua metode de realiniere a articulatiei genunchiului. Una dintre metode presupune scoaterea unei pene de os, cealalta implica adaugarea unei pene de os. Orice operatie de taiere in os este numita osteotomie. Intr-o osteotomie de inchidere, chirurgul taie si elimina o pana de os (un ic osos), si aproprie, prinde sau fixeaza marginile deschise laolata. Intr-o osteotomie de deschidere, chirurgul taie tibia si deschide o pana, adaugand cateva grefe osoase pentru a tine pana deschisa.
Osteotomia de inchidere
In osteotomia de inchidere, se face o incizie de cca 5-7 cm la nivelul partii mediale sau laterale a genunchiului, pentru a permite chirurgului sa vada capatul de superior al tibiei. Se lucreaza cu grija pentru a proteja nervii si vasele de sange, care trec prin vecinatatea articulatiei genunchiului.
Odata ce tibia este expusa, se fac doua taieturi prin partea superioara a tibiei in forma de pana. Chirurgul foloseste raze X, care transmite imagini pe un ecran fluorescent, pentru a se asigura ca pana este de marimea potrivita si este amplasata corect. Chirurgul scoate pana, iar cele doua parti ale tibiei sunt apropriate si fixate cu o placa de metal cu suruburi. Acest lucru modifica unghiul tibiei si ajuta la indreptarea alinierii genunchiului. Dupa fixarea celor doua margini ale osului cu o placa, chirurgul inchide operatia, iar piciorul este plasat intr-o atela gipsata sau orteza, pentru a proteja articulatia genunchiului.
Osteotomia de deschidere
In osteotomia de deschidere, se face o incizie in partea mediala sau laterala a genunchiului. Din nou, sunt luate masuri pentru a proteja nervii si vasele de sange care trec in vecinatatea articulatiei genunchiului. Odata ce osul tibiei este expus, se face o taietura prin tibie. Razele X sunt folosite pentru ca medicul sa se asigure ca taietura este in locul potrivit. Dupa ce osul este taiat, cele doua parti ale tibiei sunt separate pentru a forma o deschidere in forma de pana. Aceasta deschidere este apoi umpluta cu grefa osoasa. Grefa osoasa este luata de obicei de la nivelul osului bazinului, printr-o alta incizie. Grefa osoasa, dar mai ales deschiderea transei de osteotomie sunt tinute in pozitie cu o placa metalica cu suruburi. Dupa fixarea celor doua margini ale osului cu o placa, chirurgul inchide operatia, iar piciorul este plasat intr-o atela sau o orteza pentru a proteja articulatia genunchiului.
Complicatii
Ca in toate procedurile chirurgicale majore, se pot produce complicatii. Acest document nu ofera o lista completa a posibilelor complicatii, dar scoate in evidenta unele dintre cele mai frecvente probleme.
Cele mai frecvente complicatii in urma osteotomiei tibiale sunt :
• complicatii de anestezie
• tromboflebita
• infectie
• formarea de tesut cicatricial
• pseudartroza oaselor (neconsolidarea oaselor)
Complicatii de anestezie
Cele mai multe proceduri chirurgicale solicita ca un anumit tip de anestezie, sa se faca inainte de interventia chirurgicala. Un numar foarte mic de pacienti au probleme cu anestezia. Aceste probleme pot fi reactii la medicamentele utilizate, problemele legate de alte complicatii medicale, si probleme din cauza anesteziei. Asigurati-va ca discutati despre riscurile si preocuparile dvs. cu anestezistul dumneavoastra.
Tromboflebita ( cheaguri de sange )
Tromboflebita, uneori numita tromboza venoasa profunda ( TVP ), poate aparea dupa orice operatie, dar este mult mai probabil sa apara dupa o interventie chirurgicala la sold, pelvis, sau la genunchi. TVP apare atunci cand se formeaza cheaguri de sange in venele mari ale piciorului. Acest lucru determina ca simptome: sa se umfle gamba si sa devina calda la atingere si dureroasa. In cazul in care cheagurile de sange din vene se rup, ele pot calatori la plamani, unde se depun in capilare si este afectata alimentarea cu sange a plamanilor. Aceasta se numeste embolie pulmonara. Majoritatea chirurgilor iau masurile de prevenire a TVP, foarte serios. Exista mai multe modalitati de a reduce riscul de TVP, dar, probabil, cea mai eficienta este sa va puneti in miscare cat mai curand posibil dupa interventia chirurgicala. Doua alte masuri de prevenire frecvent utilizate includ:
• ciorapi de presiune pentru a mentine sangele din picioare in miscare
• medicamente care subtiaza sangele pentru a preveni formarea cheagurilor de sange(anticoagulante).
Infectia
Dupa orice operatie, este posibil ca incizia sa se poata infecta. Acest lucru va necesita antibiotice si, eventual, o alta procedura chirurgicala pentru a drena infectia.
Formarea unui tesut cicatricial
Cea mai frecventa complicatie dupa o osteotomie tibiala este formarea de tesut cicatricial in articulatia femuro-patelara. Sangerarea si tumefactia eterminate de operatie poate determina organismul sa formeze tesut cicatricial. Cand se acumuleaza tesut cicatricial chiar sub rotula, genunchiul nu se poate indrepta complet. Cand se intampla acest lucru, o alta operatiune poate fi necesara pentru a elimina tesutul cicatrizat. Pentru a preveni acest fenomen nedorit, este recomandata mobilizarea imediata a articulatiei genunchiului.
Pseudartroza oaselor
Uneori, cele doua margini osoase nu se vindeca cum a fost planificat. Aceasta se numeste pseudartroza. Aceasta conditie presupune o alta operatie pentru a adauga grefa osoasa si probabil placi suplimentare de metal pentru a spori fixarea transei de osteotomie. Transa de osteotomie trebuie fixata cu fermitate pentru a se vindeca, de aceea va sfatuim sa alegeti doar implanturi de cea mai buna calitate inca de la inceput, pentru un succes real al operatiei. Deoarece tibiea superioara este mare si are o aprovizionare buna de sange, pseudartroza este rara.
Durerea continua
In unele cazuri, osteotomia tibiala, pur si simplu nu obtine rezultatele asteptate. Acest lucru se poate intampla din cauza unei osteoartrite mai avansata in alte zone ale articulatiei, in special in articulatia femuro-paterala. Daca veti continua sa aveti dureri sau nu obtineti rezultatele pe care le asteptati de la operatie, urmatorul pas este sa inlocuiti articulatia genunchiului cu o articulatie artificiala.
Ce se intampla dupa operatie ?
Chirurgul dvs. va poate cere sa utilizati un kinetec (produce miscari pasive de flexie si extensie la nivelul genunchiului), imediat dupa interventia chirurgicala, pentru a pune genunchiul in miscare si pentru a atenua rigiditatea articulatiilor. Aceasta miscare este gandita pentru a reduce rigiditata, usura durerea, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, si pentru a evita formarea de tesut cicatricial in interiorul articulatiei.
Este nevoie de un kinetoterapeut pentru a maximiza gama dumneavoastra de exercitii. Cand se stabilizeaza starea dumneavoastra, terapeutul va va ajuta sa faceti o excursie scurta, folosind carje sau un cadru.
Cei mai multi pacienti sunt capabili sa mearga acasa dupa ce au petrecut una sau doua zile in spital. Veti putea merge acasa atunci cand demonstrati ca va puteti da singur jos din pat, ca puteti merge pe jos cel putin 75 m cu carje sau cadru, ca puteti urca si cobori scarile in siguranta, si ca puteti merge la baie singur. Toate aceste lucruri le faceti fara sa puneti piciorul pe pamant, cu ajutorul unor carje sau cadru.
O osteotomie tibiala in cele mai bune circumstante este, probabil, doar temporara din punct de vedere al evolutiei simptomelor si artrozei. Se crede ca aceasta operatiune castiga ceva timp inainte sa fie necesara o inlocuire totala a articulatiei genunchiului cu o proteza. Beneficiile operatiei dureaza de obicei, pana la cinci – sapte ani, daca interventia a fost efectuata cu succes.
Recuperarea
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Veti purta, probabil, o orteza de genunchi pana la sase saptamani dupa o interventie chirurgicala, pentru a proteja articulatia genunchiului in timp ce faceti recuperare. Cusaturile dvs. vor fi eliminate in mod normal in 10 pana la 14 zile. Recuperarea dupa o osteotomie tibiala dureaza doua-trei luni.
In timpul perioadei de recuperare, ar trebui sa utilizati cadru sau carje, conform instructiunilor. Daca ati avut o osteotomie de inchidere, probabil ca nu veti avea limita la incarcarea greutatii pe piciorul operat. Dar cu o procedura de deschidere, va trebui sa protejati grefa de os care se vindeca, si nu veti incarca pe piciorul operat 8-10 saptamani. Chirurgul dvs. va indica radiografii periodice pentru a vedea daca grefa se integreaza, si daca puteti pune mai multa greutate pe piciorul operat. Acest lucru se efectueaza, de obicei, la sase – opt saptamani dupa operatie.
Un kinetoterapeut trebuie sa inceapa recuperarea cu dumneavoastra, la scurt timp dupa interventia chirurgicala. Terapeutul poate folosi caldura, gheata, sau stimulare electrica daca aveti umflaturi sau durere. Exercitiile de forta abordeaza principalele grupuri musculare, inclusiv fese, sold, coapsa, si muschii gambei. Rezistenta poate fi realizata prin intermediul ciclismului stationar. Terapeutii trateaza uneori pacientii intr-o piscina. Efectuarea de exercitii intr-un bazin de inot pune mai putin stres asupra articulatiei genunchiului, si flotabilitatea va permite sa faceti miscare mai usor. Odata ce ati efectuat exercitii in piscina si ati avansat in programul de reabilitare, s-ar putea sa fiti instruit in cadrul unui program independent.
Cand puteti pune in siguranta toata greutatea pe picior, puteti alege mai multe exercitii de echilibru, pentru a controla genunchiul.
Multi pacienti prezinta mai putina durere si mobilitate mai buna dupa o procedura de osteotomie tibiala. Terapeutul va lucra cu dumneavoastra pentru a va pastra articulatia genunchiului sanatoasa pentru cat mai mult timp posibil.
Scopul terapeutului este de a va ajuta sa va imbunatatiti gama de miscare in genunchi, sa maximizati puterea, si sa imbunatatiti capacitatea activitatilor dumneavoastra.
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic. Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.
multumesc!
m 28 de ani si de doua saptamani ma dor toate incheieturile la maini si picioare,mai grav la genunchi,ma inteapa picioarele si abia mai merg din cauza durerilor de genunchi…ce sa fie?
Buna ziua.
Mergeti la o consultatie la un medic reumatolog.
Numai bine!
Buna dimineata/ziua/seara! Situatia este dupa cum urmeaza: prietena mea (22 ani, 170cm, 65Kg) a suferit in mod repetat entorse ale genunchiului drept, aproximativ odata la cateva luni. De fiecare data simptomele sunt la fel: o miscare mai brusca/mai in forta/mai nenaturala a piciorului genereaza durere acuta localizata in jurul rotulei. Aproximativ o saptamana dupa incident nu se poate folosi de picior, durerile atenuandu-se ulterior in urma repaosului. Recent, un medic ortoped a observat intr-o radiografie frontala a genunchiului in cauza o deplasare laterala a rotueli. A sugerat o operatie corectoare avand ca scop reasezarea rotulei in fagasul sau firesc. Adaug… Read more »
Buna ziua.
In astfel de situatii exista 3 tehnici chirurgicale, care pot fi facute. Medicul curant va alege una dintre ele in functie de particularitatea cazului.
Fiecare tehnica are complicatiile, riscurile si beneficiile ei, la fel si perioadele de recuperare sunt diferite.
Va sfatuiesc sa discutati mai multe detalii cu medicul curant!
Buna ziua. Acum am vazut ca ati fost operat in Austria. Puteti veni sa vad exact despre ce este vorba si sa va fac un plan de recuperare complet. Pentru programari:0786602299. Numai bine!
Multumesc frumos pentru amabilitatea de a raspunde atat de rapid. Din pacate nu ma aflu in tara. Va rog mult sa imi scrieti, daca timpul va permite, un program pentru reluarea mobilitatii, ce tip de exercitii, recomandari…am inteles ca o orteza cu inel de silicon pentru genunchi ar fi benefica.
Multumesc frumos pentru amabilitatea de a raspunde atat de rapid. Din pacate nu ma aflu in tara. Va rog mult sa imi scrieti, daca timpul va permite, un program pentru reluarea mobilitatii, ce tip de exercitii, recomandari…am inteles ca o orteza cu inel de silicon pentru genunchi ar fi benefica.
Buna dimineata! Revin cu rugamintea de a-mi spune ce exercitii de recuperare mi-ati putea recomanda si cat timp pana la a merge normal? Multumesc anticipat!
Buna ziua! Am fost operat la genunchi pentru displazie femuro-patelara. Acum am inceput recuperarea dar la indoire ceva se pune ca o piedica, in partea mediala si nu il pot indoi mai mult de 30°.Este firesc? Cum sa procedez? Sunt in a 2a zi de cand nu mai am gips. Imi este teama sa incerc peste acea piedica pentru ca la acel unghi apare durerea si nu vreau ca genunchiul sa mi se umfle. Insa in 2 saptamani trebuie sa fiu la serviciu
Buna ziua.
Din pacate nu pot avea o parere obiectia pentru ca nu stiu ce operatie a fost, pentru ce, cand, etc.
Va sfatuiesc sa discutati cu medicul curant.
Numai bine!
Bună seara! Am "paranteze" intre picioare.. mi s-a spus ca atunci cand eram mica trebuia sa mi se rupă picioarele sau ceva de genul si apoi sa mi se puna in gips… si tatal meu nu a fost de acord..un termen cred ca ar fii "tibii de vara" . Sunt foarte complexată de "parantezele" mele.. ce as putea sa fac? Multumesc
Buna ziua.
Exista tratament chirurgical prin care se corecteaza complet deformarea. In urma unor masuratori speciale, se fac osteotomii de valgizare la nivelul tibiilor.
Numai bine!
Buna ziua! Îmi este recomandat sa fac o osteotomie la piciorul stâng. Care sunt costurile pt tipul acesta de intervenție? Multumesc
Buna ziua.
Depinde de spitalul pentru care optati.
La spitalul Sanador costurile pot fi obtinutr la numarul 0732717947.
Numai bine!
Buna seara,
La un exemen tip RMN și Radiografie s-a constatat ca am artroza iar medicul a luat decizia de a aplica osteomie. La o persoana de 28 de ani este indicat acesta intervenție?
Buna ziua.
Teoretic aceasta interventie nu are legatura cu varsta. Se face si la copiii cu deviatie de ax biomecanic.
Dar indicatia trebuie sa aiba in spate o radiigrafie de ax biomecanic unde se vede exact deviatia membrului care trebuie corectata. Numai bine!
Va multumesc frumos , o zi buna
Buna ziua, se poate sa efectuati si proceduri pentru alungirea oaselor?
Multumesc frumos!
Buna ziua.
Eu personal nu fac aceasta interventie.
Numai bine!
Buna am picioarele strimbe de gen varum am 19 ani as vrea sa fac ceva ce pot face că duc o mare problema nici macar nu pot să mă îmbrac in ceva mai scurt că parcă sunt bărbat la picioare poate mă ajutați cu ceva .mulțumesc
Buna ziua.
Se poate trata, dar doar chirurgical. Numai bine!
Buna seara ! Am 40 ani și am suferit acum 20 ani un traumatism la fotbal pe care l am ignorat . Acum s a descoperit la rmn și Rx lipsa cartilajului pe o suprafața mare cu leziuni in oglinda , cu devierea axului medial . Se pretează o oateotomie de valgizare cu refacerea LIA pentru a întârzia apariția artrozei ? Ajuta procedura aceasta ? Mulțumesc
Buna ziua.
Ajuta in mod cert, dar artoza aveti deja prim leziunile de cartilaj existente.
Tratamentele expuse scad progresia artrozei.
Numai bine!
Implant de cartilaj nu de menisc ziceam
Buna ziua , mulțumesc pentru răspuns. Am efectuat osteotomia și refacerea ligamentului încrucișat , întrebarea este dacă se pretează sa fac implant artificial de cartilaj ( tehnica scaffold) ? Ajuta in vreun fel acum după ce a fost mutat centrul de greutate al genunchiului pe partea considerată buna sau și cu implant și fără tot la protezare se ajunge peste o anumită perioada? Va mulțumesc
Buna ziua.
Legat de implantul artificial de menisc, discutia este controversata, pentru ca e un compromis momentan.
Va sfatuiesc sa recuperati complet functionalitatea in acest moment, sa vedeti rezultalele clinice si imagistice ai dupa 12 luni sa reluati ideea.
Numai bine!
Buna seara . ,am fost operat la 12-13 ani de Tibia-vara bilaterala, piciorul drept este in regula dar piciorul sting chiar si dupa interventie a ramas inclinat in stinga si acum la 25 de ani incep sa observ discomfort si deranj uneori si durere , ar fi un tratament sau ce pot sa fac . P.S. nu sunt din romania dar as vrea sa cunosc ceva detalii despre
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!