• 19 ian. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 2.060

Patofiziologia osificarii heterotopice traumatice:

Deoarece etiologia nu este pe deplin inteleasa, nici patofiziologia acestei conditii nu este certa. O data ce celulele osteogene sunt stimulate incep formarea de soteoid care se transforma in osificare matura heterotopica. Procesul de baza este considerat a fi unul inflamator ca raspuns la trauma tisulara locala. Osul heterotopic este foarte activ metabolic si contine numeroase osteoblaste fata de osul normal. Tesutul format nu urmeaza planuri anatomice normale si este mai difuz decat cel normal. Prezenta de osificare ectopica in jurul articulatiilor si oaselor determina anomalii functionale ale tesuturilor moi.

Osificarea heterotopica se poate datora interactiunii dintre factori locali (disponibilitatea calciului in scheletul adiacent, edemul tisular, staza vasculara, hipoxia tisulara, celulele mezenchimale cu activitate osteoblastica) si unor factori necunoscuti. Defectul de fond in aceasta conditie este diferentierea anormala a fibroblastelor in celule formatoare de os.

Simptomatologie:

  Aceasta conditie dezvolta zone dureroase in muschi sau tesut moale dupa o singura trauma locala, o ruptura musculara sau trauma minora repetata. Zona dureroasa dezvolta progresiv mase cu consistenta cartilaginoasa, in 4-7 saptamani se palpeaza o masa solida osoasa. Localizarile comune cuprind pectoralul mare, bicepsii si muschii coapsei.

  Osificarea traumatica apare la 20% dintre pacientii predispusi. Dupa artroplastia totala de sold si chirurgia pentru fractura acetabulara, incidenta este de 2-63%. Boala nu pare a complica tratamentul nonoperativ al fracturilor acetabulare. Dupa artroplastia cu cementare a soldului incidenta este de 8-90%, desi multe cazuri sunt asimptomatice. Pentru fracturile distale de humerus si artroplastia proximala de humerus incidenta este de 10-90%.

  o8 o2

o6 o3

 

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

De osificare la nivelul nervului sciatic ce îmi puteți spune? Se poate opera? Exista vreun tratament? Mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Informatiile sunt prea putine.
Nu va pot sfatui!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x