• 21 aug. 2014
  • Raspunsuri: 18
  • Vizualizari: 32.780

Este o articulatie complexa, puternica, sustine intreaga greutate a corpului, cu rol important in statica si locomotie.

Componente osoase:
-Capul sferic al osului femural, aproximativ 2/3 dintr-acesta.
-Suprafata semilunara a acetabulului.
-Acetabulul este completat de ligamentul transvers a acetabulului formand din fascicule fibroase cu directie transversala, trecand peste scobitura acetabulara.

Componente cartilaginoase
Cele doua suprafete osoase sunt acoperite de un cartilaj hialin gros a astfel:
-Cartilajul care acopera capul femural este intrerupt la nivelul fosetei capului femural, si se termina in apropierea gatului femural.
-Cartilajul care acopera suprafata semilunara a acetabulului, are forma de potcoava si lipseste dedesupt la nivelul fosei si incizurii acetabulare.
-Labrul sau cadrul acetabular este un fibrocartilaj inelar, situat in jurul circumferintei cavitatii acetabulare prin adancirea cavitatii cotiloide, astfel, capul femural este aproape in intregime cuprins in acetabul.Pe sectiune are forma prismatica, triunghiulara, se insera pe spranceana acetabulara.

Normal hip joint Source: Basic anatomical knowledge

Mijloace de unire

Capsula articulara are aspectul unui manson strans si foarte rezistent, format din fascicole conjunctive asezate pe doua planuri:
-Stratul superficial, reprezentat din fibre longitudinale, sub forma de fascicule, mai semnificative pe fata anterioara a articulatiei.
-Stratul profund, format din fibre circulare, mai groase posterior.Fibrele circulare grupate in jurul colului femural, au forma de inel, formand zona arbiculara.

-Capsula articulara are originea pe marginea externa a acetabulului, anterior, dupa ce inglobeaza in intregime colul femural, se insera pe linia intertrohanteriana. Posterior se insera pe colul femural cu 1cm medial de creasta intertrohanteriana, astfel treimea laterala a fetei posterioare a colului, este situat extracapsular.

-Acopera fata interna a capsulei fibroase. Se insera pe periferia cartilajului articular si pe portiunea intraarticulara a colului femural, precum si pe marginea externa a labrului acetabular. Intraarticular inconjoara ligamentul rotund al capului femural.

Ligamente:

-Ligamentul iliofemural puternic, situat pe fata anterioara a articulatiei.Se intinde de la spina iliaca antero-inferioara si marginea superioara acetabulara, pana la linia intertrohanteriana ca o banda firoconjunctiva triunghiulara.

-Ligamentul pubofemural asezat pe fata anterioara a articulatiei- este intins intre eminenta iliopubiana, creasta pectinela si baza trohanterui mic.

-Ligamentul ischiofemural este asezat pe fata postero-inferioara a articulatiei, intins intre ischion (postero-inferior de acetabul) si la baza trohanterului mare si fosa trohanteriana.

-Ligamentul rotund al capului femural.Este situat intraarticular ca o bendeleta fibroasa, amplanata cu o origine mai larga intre ligamentul transvers si marginile incizurii acetabulare, cu insertie pe foseta capului femural.Contine vase nutritive pentru capul femural.

09_pubofemoral_ligament_-_anterior_view_(edit)1311817665622

Biomecanica articulara

Este o enartroza cotilica asigurand miscari in toate directiile, prin trei axe principale:
– Miscari de flexiune si extensiune
– Miscari de abductie si adductie
– Miscari de rotatie
– Circumductie

hip-joint-movements

Miscarile de flexie si extensie se executa in jurul uni ax transversal care trece de-alungul colului femural intre foseta capului si trohanterului mare.

Flexia: reprezinta apropierea coapsei de perete anterior al abdomenului, are o marime de 120˚.

Amplitudinea miscarii depinde de pozitia genunchiului; in genunchi flectat, flexiunea este mare (130˚), in genunchi extins flexiunea coapsei este mai limitata (90˚). Miscarea in general este limitata de intinderea capsulei articulare. 

Extensia: Reprezinta deplasarea inversa a coapsei. Se poate mari cu cca 15-20˚ prin extensia fortata.

Miscarea este limitata de intinderea ligamentului ilio-femural, pubofemural si de partea anterioara a capsulei.

Miscarile de abductie si adductie, se desfasoara in jurul unui ax sagital, care trece prin centrul capului femural.

Abductia: daca se executa cu coapsele extinse, amplitudinea miscarii atinge 40˚; indepartate intre ele in total 80˚; efectuat cu coapsele in flexiune, abductia atinge 70˚, datorita relaxarii ligamentelor  articulare.

Adductia: sau apropierea coapsei pana la coapsa opusa.Amplitudinea miscarii poate fii marita prin flectarea coapsei (incrucisarea coapselor).

Miscarile de rotatie externa si interna:  se realizeaza in jurul unui ax vertical care leaga centrul capului femural cu centrul codilului medial. Cu coapsele in extensiune, rotatia externa este de 15˚, iar cea interna de 35˚.

Circumductia: Reprezinta succesiunea miscarilor descrise mai sus, prin care capul femural se invarteste in acetabul, iar diafiza femurala descrie un con cu baza orientata distal.

4.6 5 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

-pentru cei din provincie-Ploiesti- si care au suferit o cazatura pe soldul drept si nu pot fi transportati la dumneavoastra puteti sa-i consultati la domiciliu suportand toate cheltuielile?

Anonymous

BUNA ziua va rog tare mult sa mi raspundeti la o intrebare. micile calcificari in capsula articulara coxo femurala pot da dureri la stinghia piciorului si care se lasa chiar pe picior si acestea se pot trata .multumesc.

Anonymous

Buna Ziua, Am 35 de ani, 1.70 inaltime,71kg si fac sport aproape zilnic. (Sala, alergari, ciclism , drumetii pe munti). Am fost in urma cu aprox o luna la un semi-maraton montan (21km) si am fortat foarte tare pe coborari. La altele nu am fortat ca la acesta dar ideea e ca m-am ales cu o durere in zona articulatiei coxofemurale la ambele picioare. La stangul ma durea mai puternic si la dreptul mai usor. Citind pe net am inteles ca atunci cand alergi pe coborari trebuie sa aterizezi cu genunchiul indoit si pe partea din fata a talpii nu… Read more »

Anonymous

Buna Ziua, Am 40 de ani si am facut RMN la soldul stang, care ma durea la inceput foarte putin(acum 3-4 ani),dar durerea s-a accentuat anul acesta, fiind nevoit sa ma duc sa fac RMN.Am facut RMN-ul si am primit rezulatul.Ce va rog pe dvs este sa imi "traduceti"si mie rezultatul: "La nivelul suprafetei acetabulare de partea stanga superoextern,exista un conglomerat de leziuni chistice infracentimetrice masurand pertotal 2.2cm in plan axial asociindu-se cu hipersemnal osos difuz de alura edematoasa la nivelul spancenei acetabulare;postcontrast se evidentiaza o fina gadolinofilie la nivelul peretilor formatiunii chistice si la nivelul zonei de edem osos… Read more »

Anonymous

Bună seara ,

Am 52 ani ,am o durere de șoldul drept ,cu ani in urmă am avut o coxartroză bilaterală ,(la 16 ani am avut reumatism poliarticular acut insuficientă cardiacă reumatismală )am durere și la genunchi si merg foarte greu

Anonymous

Bună ziua,de ceva vreme mă confrunt cu probleme de mers , amorțeală de picioare,nu pot sta in picioare mult timp și nici să merg mult.am făcut rmn coloana vertebrala și cerebral sunt bune analize medicale bune,emg. Bun.nu pot saa aplec deloc coloana și am durere de sold când ridic picioarele

Anonymous

Buna ziua
Ma numesc Catalin
De doua zile am o durere puternica in zona ligamentului iliofemural , nu pot sa ma mai deplasez fara durere
Durerea a aparut brusc cand am coborat din masina
Ce trebuie sa fac?
Multumesc

Anonymous

În urmă unui RMN pelvis nativ cu substanță de contrast rezultatul a fost: Acumulare lichidiana dispusă în lungimea ligamentului pubo-femural pe dreapta cu extensie cranio-cauzată pe 52 mm și o grosime maximă în plan axial de 15 mm. Edem al ligamentului pubo-femural drept cu aspect chistichisti. Ce pot face în acest caz. Am dureri în zonă ce se duc până în spate. Cu deosebită considerație și respect. Aștept un răspuns.

Anonymous

Buna seara , Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu rezultatul RMN la articulatiile coxofemurale: -absenta modificarilor de semnal la nivelul capetelor femurale bilaterale ; -ostefite marginale acetabulare bilateral; cartilaj articular usor redus in compartimentul supero-extern bilateralcu reducere consecutiva a spatiilor articulare (mai evident pe partea dreapta , unde asociaza mici eroziuni si geode la nivelul suprafetei articulare acetabulare -posibil mic chist parabral posterior pe partea dreapta, fara a se putea face aprecieri pertinente asupra labrumului articular. Concluzii : Modificari degenerativ- artrozice coxofemurale bilateral (usor mai avansate pe partea dreapta ) Posibila leziune a labrumului posterior drept ,… Read more »

Anonymous

Buna ziua, mama și-a făcut de curând un rmn de pelvis . Mi-ati putea spune dacă este grav ceea ce are ? Articulații sacro Iliace bilateral cu osteoscleroza si minim edem subcondral in 1/2 inferioare ale versanților articulari. Mic epansament lichidian coxo-femural bilateral. Modificări incipiente de coxartroza cu discrete producții osteogene marginale cefalice femurale si la nivelul sprancenelor acetabulare. La nivel L5 -S1 disc parțial deshidratat cu fisura de inel fibros înălțime ușor redusă si hernie discala postero laterala stânga . Chist tarlov de 10 mm la nivel S2 dreapta si milimetric in stânga. Va rog dacă ma puteți ajuta… Read more »

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x