Monturi la picioare – tratament chirurgical

  • 23 feb. 2013
  • Raspunsuri: 46
  • Vizualizari: 12.852

Monturile reprezinta o mare provocare a zilelor noastre atat  pentru doamne cat si pentru chirurgul ortoped. Monturile reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, caracteristica femeilor de toate varstele si mult mai rara la sexul masculin. Se caracterizeaza prin deviatia degetului mare spre exteriorul picicorului si a metatarsianului I spre interior, adica pacientul trebuie sa inteleaga ca nu creste nici un os in plus, ci boala inseamna eminamente un dezechilibru muscular care duce la o deformare a pozitiei si raporturilor osoase.  Montul la picior, se refera de fapt la o proeminenta osoasa care apare pe partea mediala a piciorului si care in timp creste prin accentuarea diformitatii. Acea proeminenta nu este un os in plus sau un tesut osos depus in zona respectiva. Afectiunea  este mult mai complexa decat o simpla proeminenta, pentru ca implica afectarea mai multor structuri capsulo-ligamentare, musculare si osoase. Interesant, aceasta afectiune nu este intalnita aproape deloc in socientatile in care nu se poarta pantofi, de aceea putem deduce ca una dintre cauzele fzvorizante ale bolii este incaltamintea neadecvata. Pantofii cu varf ascutit, cizmele de cowboy, tocurile inalte pot contribui la dezvoltarea monturilor, la care se adauga si alte afectiuni colaterale: obezitatea, bolile reumatoide, piciorul plat. Totusi pantofii largi, cu foarte mult spatiu pentru degetele de la picioare, reduc sansele de a dezvolta o astfel de afectiune, iar daca aveti deja un hallux valgus, va ajuta sa scapati de inflamatiile produse de incaltamintea conventionala. Afectiunea se intalneste frecvent bilateral, de multe ori avand cauza necunoscuta, si mai rar unilateral cand este consecutiva unui picior plat. Totusi din experienta noastra va putem spune ca exista cauze destul de clare care determina aceasta boala: factorii ereditari, incaltamintea neadecvata asociata sau nu cu exces ponderal, ortostatism prelungit, boli reumatoide (poliartrita reumatoida), afectiuni congenitale sau dobandite (piciorul plat).

Multe probleme care apar la nivelul picioarelor, sunt rezultatul presiunii anormale sau frecarii. O modalitate de a intelege ceea ce se intampla in picior din cauza presiunii anormale, este de a vedea piciorul pur si simplu. Cele mai multe dintre simptomele care se dezvolta in timp, apar deoarece pielea si tesuturile moi sunt supuse stresului intre os si pantof. Orice proeminenta osoasa va face inrautati situatia. Pielea reactioneaza la frecare si presiune constanta, prin formarea unei bataturi. Tesuturile moi de sub piele raspund la presiunea constanta si frecare, devenind mai groase. Bataturile sunt iritate si dureroase. Raspunsul este de a elimina presiunea. Presiunea poate fi redusa din exterior prin schimbarea modelului de pantofi. Presiunea poate fi redusa de la interior, prin eliminarea pe cale chirurgicala a oricarei proeminente osoase.

 Monturile creeaza atat dureri cat si disconfort estetic, dar  pacientele se prezinta de regula tarziu la doctor. Indiferent de stadiul bolii  tratamentul este eminamente chirurgical, si uneori foarte complicat.

hv hv14i

Afectiunea are 3 grade de evolutie calculate dupa unghiul format de axul  primul metatarsian cu axul halucelui – degetul mare. In mod normal unghiul dintre haluce si primul metatarsian este deschis spre exteriorul piciorului si poate avea pana la 5 grade. Gradul 1 are o deviatie de pana la 20 de grade, gradul al doilea de la 20-40 de grade si cel mai grav, gradul al treilea, peste 40 de grade.

hallux

Tratament: depinde in primul rand de simptomatologie. Pacientii sau mai ales doamnele, trebuie sa inteleaga ca tratamentul este eminamente chirurgical, dara acest tratament nu are indicatie estetica. Nu exista nici un beneficiu demonstrat, atat in stadiile incipiente ale bolii cat si in cele avansate, oferit de purtarea diferitelor departatoare sau dispozitive ajutatoare comercializate in piata. Aceste dispozitive au un rol bine stabilit postoperator pentru a lasa tesuturile sa se vindece. Preoperator si dupa operatie timp indelungat, purtarea lor nu aduce nici un beneficiu.

Totusi putem sa ne gandim la un tratament profilactic prin sport, gimnastica medicala, incaltamintea adecvata, igiena care se adreseaza femeilor care provin din familii in care mama sau bunica a avut aceasta boala.

Conservator reprezentat de kinetofizioterapie, incaltaminte ortopedica sau cu dispozitive ortopedice pelote – pernite la nivelul primului spatiu metatarsian ori al bursitei din gel sau burete care sunt adresate persoanelor care nu pot beneficia de tratament chirurgical datorita faptului ca nu isi doresc, au afectiuni colaterale foarte grave sau au afectiuni colaterale care trebuie rezolvate inainte.

Atentie!!  Tratamentul pentru hallux valgus incepe aproape intotdeauna cu schimbarea pantofilor. In stadiile incipiente de hallux valgus, conversia de la un pantof ingust la un pantof cu spatiu mare in fata, poate incetini progresia deformarii. Deoarece durerea este prezenta din cauza presiunii din pantof, tratamentul se concentreaza pe eliminarea presiunii. Pantofii mai largi reduc presiunea asupra inflamatiei de la picior. Plasturii speciali pentru monturi pot reduce presiunea si frecarea cauzata de pantof. Exista, de asemenea, numeroase dispozitive, cum ar fi distantiere, care indreapta degetul mare si inverseaza fortele de deformare. Inca o data tinem sa precizam ca aceste tratamente fac parte din terapia conservatoare, care are aplicabilitate o perioada mai scurta sau mai lunga, preoperator.

hv13b  hv16b hv15b

  hv18b hv17b

Chirurgical: este tratamentul de electie in toate stadiile afectiunii, iar tehnica aleasa depinde de gradul clinic. Totusi, daca afectiunea este asimptomatica, adica in situatia in care pacientul nu are dureri, nu indicam tratamentul chirurgical.

De ce?
Pentru ca orice interventie chirurgicala are anumite repercursiuni asupra piciorului, tesuturilor si lasa anumite sechele: cicatrici, tulburari vasculo-nervoase care pot genera anumite inconveniente in perioada postoperatorie tranzitoriu sau permanent. De aceea deviatiile mici care nu dor, nu necesita interventie chirurgicala. Daca totusi nu exista dureri, dar din punct de vedere estetic impactul este negativ, dr. Andrei Ioan Bogdan recomanda o interventie minim invaziva pentru eliminarea proeminentei mediale.
In cazul in care tabloul clinic este dominat de durer, atunci chirurgia este tratamentul corect. Exista peste 100 de proceduri chirurgicale efectuate de-a lungul timpului, iar in prezent se cauta noi solutii pentru rezolvarea acestei probleme. Consideratiile de baza in efectuarea oricarei proceduri chirurgicale pentru hallux valgus sunt:
– eliminarea montului
– realinierea oaselor
– echilibrarea muschiilor din jurul articulatiei, astfel incat deformarea sa nu revina

Eliminarea montului
In unele cazuri foarte usoare, interventiile chirurgicale pot fi necesare numai pentru a elimina cucuiul care constituie montul. Aceasta operatie, numita eliminare de mont, se realizeaza printr-o mica incizie pe partea mediala a piciorului, imediat deasupra montului. Odata ce pielea este deschisa, osteofitul este eliminat, folosind un ferastrau chirurgical special, sau dalta. Osul este netezit la toate marginile brute, si incizia pielii este inchisa. In prezent aceasta tehnica, individuala, este extrem de rar folosita, dar ea reprezinta prima etapa dintr-o tehnica mai complexa de realiniere osoasa. Tendinta este ca aceasta tehnica, individuala, sa fie efectuata miniinvaziv, si are aplicabilitate in cazurile cu proeminente mici, fara durere.

Realinierea oaselor
Este foarte posibil ca realinierea degetului mare sa fie necesara. Decizia majora care trebuie luata preoperator este daca osul metatarsian va trebui sa fie taiat si realiniat, de asemenea. Unghiul facut intre primul metatarsian si al doilea metatarsian, este folosit pentru a face aceasta decizie, dar si mai importanta este durerea, prezenta sau absenta ei. Unghiul normal este de aproximativ 9 sau 10 grade. Daca unghiul este de 13 grade sau mai mult, metatarsianul va trebui probabil sa fie taiat si realiniat. Cand un chirurg taie si repozitioneaza un os, aceasta procedura este mentionata ca o osteotomie. Exista mai multe tehnici de baza utilizate pentru a efectua o osteotomie, pentru a realinia primul metatarsian.

1. Osteotomie distala (tehnica Chevron)
In unele cazuri, capatul distal al osului este taiat si mutat lateral (tehnica numita osteotomie distala). Aceasta tehnica reduce in mod eficient unghiul dintre primul si al doilea os metatarsian si recentreaza falanga proxiamala si oasele sesamoide pe capul metatarsianului I.  Acest tip de procedeu necesita, de obicei, una sau doua incizii mici la nivelul piciorului. Odata ce chirurgul este multumit de pozitia oaselor, osteotomia este tinuta in pozitia dorita cu unul sau mai multe suruburi de titan(Herbert). Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza in principiu 1 incizie de cca 3 cm si fixeaza oasele cu 1 surub Herbert.

H3

Tehnica Chevron este indicata in dievierile mai mici de 16 grade ale unghiului intermetatarsian. Consta in sectionarea in V a capului MTS I, in plan sagital, lateralizarea capului in pozitia ideala si fixarea cu un surub. In prezent aceste tehnici chirurgicale se pot face printr-o singura incizie in partea mediala a piciorului de cca 5 cm. Perioada de recuperare este scurta, pacientei fiindu-i permisa incarcarea la cateva zile dupa operatie cu o incaltaminte speciala.

 

2. Osteotomie proximala
In alte situatii, primul metatarsian este taiat la capatul superior al osului (tehnica numita osteotomie proximala). Acest tip de procedura necesita de obicei, o singura incizie. Odata ce pielea este deschisa, chirurgul efectueaza osteotomia. Osul este apoi realiniat si fixat cu suruburi pana cand se vindeca. Din nou, aceasta procedura reduce unghiul dintre primul si al doilea os metatarsian. Realinierea degetului mare se face apoi prin eliberarea structurilor tensionate de pe partea laterala a articulatiei. Aceasta include capsula articulara si tendonul muschiului adductor hallucis. Acest muschi tinde sa traga degetul mare spre interior. Prin eliberarea tendonului, degetul nu se mai delaseaza. Degetul este realiniat si capsula articulara pe partea mediala a degetului mare, este tensionata pentru a mentine piciorul drept, sau echilibrat. Odata ce chirurgul este multumit de faptul ca degetul de la picior este drept si bine echilibrat, inciziile cutanate sunt inchise. Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza aceasta tehnica printr-o singura incizie de cca 5 cm si fixeaza oasele cu 2 suruburi Herbert sau cu o placa blocata de titan si 4 suruburi.
Practic tehnicile pe parti moi se combina cu alte tehnici chirurgicale, adresate structurilor osoase si dorim sa amintim si sa exemplificam cateva dintre tehnicile folosite in trecut, dar si in prezent:

image.asp

-osteotomiile Chevron, Scarf ale MTS I

-Schede – rezectia exostozei cu capsulorafie interna

-Keller – rezectia bazei falangei proximale a halucelui

-Meary = Op. Keller rezectie exostoza retensionare aparat sesamoid

-artrodeaza metatarso- falangiana raza I, artrodeza cuneiformo-metatarsiana de valgizare a MTS I.

 

3. Osteotomia SCARF

h1Tehnica SCARF este cea mai des folosita in prezent si se adreseaza afectiunilor cu unghiul intermetatarsian mai mare de 16 grade. Pana in 16 grade este indicata tehnica Chevron. Tehnica Scarf consta in osteotomia in Z a MTS1, in plan sagital, lateralizarea fragmentului osos distal si fixarea cu 2 suruburi Herbert. Tehnica de osteotomie a MTS 1 se asociaza cu tehnica folosita pe partile moi care consta in sectionarea ligamentului sesamoido-metatarsian, excizia excrescentei osoase mediale, ablatia bursei mediale, si retensionarea capsulara metatarso-falangiana.

Dr. Andrei Ioan Bogdan  practica, in stadiile incipiente, o metoda noua de tratament, care consta in folosirea unui implant special pentru a corecta aceasta diformitate. Operatia presupune procedeul McBride: 2 incizii, una de aproximativ 2-3 cm pe partea mediala a metatarsianului I si halucelui si a doua de aproximativ 2 cm in spatiul intermetatarsian II, prin care se urmaresc: indepartarea osteofitului medial, eliberarea bazei degetului mare (halucelui), realinierea halucelui fata de metatarsianul I. Pentru a suprastabiliza reducerea si pentru a preveni recidiva folosim un sistem special miniinvaziv: Mini TightRope.  Acest sistem este format din mai multe implanturi de titan si cateva fire speciale prin care metatarsianul I este fixat de metatarsianul II, iar halucele la metatarsianul I, astfel incat reducerea este perfecta. Trebuie sa elucidam faptul ca prin aceasta fixare articulatiile nu devin rigide, sau imobile. Mobilitatea normala dintre oase se pastreaza. Mersul este permis dupa 3 zile, iar reintegrarea psiho-sociala dupa 14 zile in cazul in care pacientul are o munca de birou. Totusi aceasta metoda este folosita destul de rar, in stadiile incipiente ale afectiunii.

In cazul in care, pre- sau intraoperator se observa ca intre primul metatarsian si celelalte metatarsiene exista o inegalitate in lungime, sau daca se asociaza o afectiune a celorlalte degete (deget in ciocan), este nevoie de o scurtare a metatarsienelor respective printr-o osteotomie Weil.

Rezumat.

Ce tehnica chirurgicala se foloseste in chirurgia monturilor?  In 90% din cazuri ostetomia (sectionarea osului si realiniarea) SCARF, si fixare cu 2 suruburi Herbert de titan, care raman in os, fara sa fie nevoie a fi scoase.

De cate zile de spitalizare este nevoie?  In general pacientul vine in ziua operatiei si a doua zi pleaca.

Cand este permisa incarcarea sau mersul pe membrul operat?  A doua zi, dupa operatie, pacientul isi reia mersul normal, dar cu o incaltaminte speciala, pe care este nevoit sa o poarte 1 luna. Daca pacientul esta varstnic si sufera de osteoporoza, reluarea mersului este amanata 2-4 saptamani.

Care este intensitatea durerilor dupa interventie?  Pe o scara de la 1 la 10, in care 1 reprezinta dureri minime sau absente, pacientul percepe o durere de maxim 2.

Ce fel de anestezie se foloseste? In general se opteaza pentru o rahianestezie, la care se adauga o anestezie loco-regionala pentru confortul posteoperator.

Postoperator:

-pacienta va purta o incaltaminte speciala, de uz terapeutic, timp de circa 4-6 saptamani, in functie varsta, de greutate, de gradul de osteoporoza si de tehnica chirurgicala aleasa;
-pacientul trebuie sa mearga regulat la control, initial de 3 ori in primele doua saptamani; uneori este necesara mentinerea unor pansamente speciale chiar 5-6 saptamani (cazul tehnicilor percutanate).
-sutura plagii operatoriise efectueaza cu fire resorbabile, sau cu plasturi speciali care se indeparteaza foarte usor.
-durerea este minima, adesea inexistenta si este gestionata de catre pacienta prin utilizarea antialgicelor.
-absenta durerii nu trebuie sa permita solicitarea excesiva a piciorului, prin ortostatism si mers excesiv (solicitarea excesiva poate determina complicatii redutabile), dar in acelasi timp pacienta nu trebuie sa stea nemiscata in pat. Este incurajata sa miste degetele si glezna de a doua zi dupa operatie.
-sunt necesare radiografii periodice de control (la 4,8 saptamani).
-controalele post-operatorii sunt obligatorii si nu pot fi „negociate” de catre pacient. Este vorba despre interventii delicate, uneori foarte complicate, ce presupun o urmarire post-operatorie stricta, posibila doar prin prezenta pacientului la controalele obligatorii. Nu exista reguli generale, fiecare pacient are o evolutie proprie, prin urmare nu poate gestiona singur perioada post-operatorie. Varsta inaintata, diabetul, obezitatea, gradul avansat al bolii, tehnici asociate pe mai multe raze sunt paramentrii foarte importanti de catre medicul tine cont, iar pentru pacient reprezinta factori de risc redutabili care pot complica foarte serios situatia pacientului.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia piciorului si gleznei. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

46 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
paloiu-1350

doresc o programare pt. consult -hallux valgus bilateral.DATIadresa clinicii
doresc o programare pt. consult

paloiu-1350

doresc o programare pt. consult -hallux valgus bilateral

VIORICA-1378

Buna ziua,
Care ar fi costul unei asemenea operatii facuta in Spitalul Floreasca?
Am 60 ani. Am un mont dureros la piciorul drept si nu mai pot misca degetul mare.

Va multumesc

Licsandru Elena-Mihaela

Buna ziua, Citind informatiile date de dvs (referitor la monturi ), dar si comentariile (intrebari / raspunsuri), ajung in momentul in care vreau sa va spun pasul meu cu rugamintea de a-mi raspunde si de a ma indruma cat se poate de bine. Am 49 ani. Primul mot mi s-a format in jurul varstei de 14 ani la piciorul drept. Cu timpul a aparut si la piciorul stang, dar mai mic decat primul. Pe langa faptul ca e f inestetic, este , uneori, f dureros , mai ales daca doresc sa port o incaltaminte cu toc; alteori e f dureros… Read more »

gabriela-1273

operatia unde se face- la floreasca sau la medicover? am vazut consultatiile, dar nu si operatia..

gabriela-1273

buna ziua,
multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Tipul de anestezie este hotarat de catre medicul anestezist in functie de particularitatea cazului si de dorinta pacientului. Pentru aceasta interventie s-a optat pana in prezent pentru anestezia loco-regionala, care presupune 2 injectii la nivelul coapsei, sub ghidajul unui aparat special care detecteaza prin impulsuri, fibrele nervoase. Riscurile sunt minime, iar efectele maxime, deoarece anestezia dureaza 12 ore si pacientul are conform maxim postoperator. Succes!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Tipul de anestezie este hotarat de catre medicul anestezist in functie de particularitatea cazului si de dorinta pacientului. Pentru aceasta interventie s-a optat pana in prezent pentru anestezia loco-regionala, care presupune 2 injectii la nivelul coapsei, sub ghidajul unui aparat special care detecteaza prin impulsuri, fibrele nervoase. Riscurile sunt minime, iar efectele maxime, deoarece anestezia dureaza 12 ore si pacientul are conform maxim postoperator. Succes!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Tipul de anestezie este hotarat de catre medicul anestezist in functie de particularitatea cazului si de dorinta pacientului. Pentru aceasta interventie s-a optat pana in prezent pentru anestezia loco-regionala, care presupune 2 injectii la nivelul coapsei, sub ghidajul unui aparat special care detecteaza prin impulsuri, fibrele nervoase. Riscurile sunt minime, iar efectele maxime, deoarece anestezia dureaza 12 ore si pacientul are conform maxim postoperator. Succes!

gabriela-1273

buna ziua,
ce tip de anestezie utilizati pentru genul acesta de interventii (corectie monturi)?
multumesc!

Lorena P.-1313

Am suferit si eu de aceasta boala, as putea sa o numesc cumplita, pentru am 27 de ani si nu ma mai puteam incalta cu nimic, aveam bataturi si piciorul arata groaznic. Operatia a decurs bine, m-am recuperat complet in 3 luni (adica nu s-a mai umflat piciorul pe timpul zilei), dar nu am inteles daca acei nasturei se scot?

Ioana-1292

M-am chinuit fara rost 5 ani cu aceste monturi. M-am operat la ambele picioare in acelasi timp,mi-a fost greu la inceput cu incaltamintea aceea speciala, dar dupa 1 luna am intrat in normal. Acum am 6 luni si nu mai am nici o problema. Bravo echipei!

Maria-1320

M-am operat cu aceasta metoda in urma cu 3 luni. Ma simt bine, nu mai am dureri, pot sa folosesc orice incaltaminte fara probleme. Imi pare rau ca am stat atatia ani pana sa ma operez!

Anonymous

Acei pantofi speciali sunt dati de medic sau trebuie sa ii cumpar eu

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Pantofii trebuie sa fie cumparati de catre pacienti. O zi buna!

Anonymous

cate zile dureaza internarea? si ptr ambele picioare daca se face interventia puteti estima un pret, va multumesc, astep raspuns.
si daca se poate opera daca piciorul sufera de platfust?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Daca pacientul sufera de picior plat valg si hallux valgus, atunci monturile sunt secundare piciorului plat, in principiu. In aceasta situatia este absolut obligatorie corectia initiala a piciorului plat, ulterior se pot corecta si monturile.
In ambele situatii spitalizarea este de 24 de ore.
Spitalul unde operez eu, este Sanador. Pentru preturi va rog sa luati legatura cu reprezentanta mea la numarul 0755108681.
Seara buna!

Anonymous

innteleg k metoda e eficace pt k in italia e o operatie…floare la ureche…insa cred k costa f mult.chiar astea sunt costurile?pai cum poate un om obisnuit k mine sa dea atatia banii?de unde?desii e o operatie de care as avea nevoie

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Costurile procedurilor chirurgicale, peste tot in lume sunt foarte ridicate. De exemplu in USA un RMN, ca si investigatie costa 7000 de dolari. Dar ceea ce este prezentat, sunt costurile unei clinici private, dstra putand opta si pentru un spital de stat, unde operatia este gratuita.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, mama mea in varsta de 70 ani are niste monturi foarte mari si nu se mai poate incalta cu nimic…Se mai poate opera daca are poliartrida reumatoida??Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Orice malformatie teoretic se poate opera, dar fiecare tehnica si afectiune colaterala expune medicul la o interventie mai complicata, iar pa ientul la o recuperare mai lunga si complicatii redutabile. Trebuie sa veniti la o consultatie sa vedem care este gradul de deformare pentru a putea forma o parere obiectiva. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua
Am 15 ani si sufar de monturi inca de mic la ambele picioare si as vrea o interventie chirurgicala , in cat timp pot sa merg , sa incalt adidasi si alte incaltaminte si cam cat mar costa tot si daca se pot opera ambele cu doar o interventie

Anonymous

Buna seara! Am 41 de ani si as vrea sa ma operez de monturi. Vreau sa stiu cat costa operatia la privat . Eu nu am asigurare medicala. Va multumesc si astept raspuns!!!!!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru infirmatii legate de pret, va rog sa discutati cu asistenta mea Carmen la 0732717947.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, as avea si eu o intrebare, am o batatura in talpa ( unde e perinita) foarte urata care am tratat-o cu pedichiura, leacuri babesti, creme de tot felul etc. insa s-a facut si mai mare, dureroasa rau de tot si s-a facut tip "cui" …. ma deranjeaza pentru ca nu mai pot purta tocuri si nici sport nu mai pot face. A-ti avea o solutie? La operatile ce le faceti….ma intereseaza daca imi scoateti metatarsienele …atunci mai pot merge apoi pe tocuri?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Batatura din talpa este o consecinta, de obicei a unei deformari osoase.
Indicatia chirurgicala nu o pot stabili fara sa vad particularitatea cazului.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!
Am aceasta problema la ambale picioare de cand m-am nascut , am doar 14 ani , as vrea sa stiu cat costa o operatie! Va rog sa imi raspundeti!

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara.
Pentru informatii legate de cost va rog sa luati legatura cu asistenta mea Carmen la 0732717947.
Va doresc numai bine!

Anonymous

Buna ziua
Am 32 de ani si de vreo 2 luni am observat ca incepe sa imi creasca un mont la piciorul stang,deocamdata nu ii dureros .As vrea sa stiu daca s-ar putea opera acum sau trebuie sa astept pana creste mai mare ?va iesi si la piciorul drept?astept un raspuns. Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Se poate opera si acum, dar aceasta operatie nu este estetica.
Scopul este preventia agravarii afectiunii.
Nu putem anticipa daca va aparea si la celalalt picior.
Numai bine!

Anonymous

Am 47 ani si monturi la ambele picioare situate intre 10-15 grade. Port tocuri inalte 9-12 cm. Ce sanse am ca dupa operatie sa mai port aceste tocuri? Am 55kg si mai practic si dans sportiv. Am dureri dar nu exagerate.

Anonymous

Buna, as dorii sa știu dacă după operația de monturi mai poți purta încălțăminte cu toc ? Mulțumesc și aștept răspuns

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In principiu da dar depinde de gradul deformarii preoperatorii. Numai bine!

Anonymous

Buna seara.Pentru programare in vederea evaluarii monturilor tot la doamna asistenta?Seara frumoasa si Sarbatori frumoase in continuare.Gabriela Stoenescu

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru programari la consultatii puteti suna la 0755055216. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua aș dori să întreb și eu ptr nevastă mea cât ar costa în ziua de azi o astfel de operație la ambele picioare. Are 30 ani

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de spitalul pe care il alegeti. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.am si eu o problema cu monturile astea.mie mi sa format mont la piciorul stang dar am si dureri.
Ce asi putea face.
Mar interesa care ar fi costul unei operatie.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta. Pentru costuri: 0732717947. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua , am 17 ani si mereu am avut aceste monturi iesite , din cauza lor uneori ma dor din cauza perechii de incaltari , dar si degetul mare a ajuns intr-un unghi aproape de 20°. Ce as putea sa fac sa indrept si sa previn acest lucru ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu aveti ce sa faceti inafara unui tratament chirurgical.
Numai bine!

46
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x