Boala Kienbock este o afectiune in care semilunarul, unul din oasele mici ale carpului, pierde aprovizionarea cu sange si se necrozeaza, ceea ce provoaca durere si rigiditate la nivelul incheieturii mainii, practic la nivelul articulatiei pumnului. In stadiile avansate ale bolii, osul se prabuseste, schimband pozitia conformatiei osoase din incheietura mainii. Aceasta schimbare in cele din urma duce la modificari degenerative, si osteoartrita in articulatia pumnului. In timp ce cauza exacta a acestei boli rare nu este cunoscuta, sunt diponibile mai multe optiuni de tratament.
Anatomie
Anatomia articulatiei pumnului este extrem de complexa, probabil, cea mai complexa dintre toate articulatiile din organism. Incheietura mainii este de fapt o colectie de mai multe articulatii si oase. Aceste articulatii si oase ne lasa sa folosim mainile intr-o multime de moduri diferite. Incheietura mainii trebuie sa fie extrem de mobila pentru a da mainilor noastre o gama completa de miscare. In acelasi timp, incheietura mainii trebuie sa asigure forta pentru prinderea obiectelor grele. Incheietura mainii este formata din opt oase mici separate, numit oasele carpiene. Semilunarul este unul dintre aceste oase. El este afectat la pacientii cu tendinita Kienbock. Oasele carpiene se articuleaza cu cele doua oase ale antebratului, radius si ulna, formand articulatia pumnului.
Cauze
Medicii nu au stabilit exact ce cauzeaza boala Kienbock. O serie de factori par a fi implicati. De obicei, este vorba de un traumatism la nivelul pumnului. Leziunea poate fi sigulara, cum ar fi o entorsa, sau poate fi un traumatism repetitiv. Studiile au demonstrat ca un singur accident nu poata cauza tendinita Kienbock.
Modul in care vasele de sange aprovizioneaza semilunarul, pare sa joace un rol foarte important in aparitia bolii. Unele oase din organism au un aport sanguin mai mic: scafoidul, semilunarul, talusul. Semilunarul este unul dintre acele oase. Un os cu o sursa de sange limitata, poate fi supus mai mult la riscul de a dezvolta boala dupa o accidentare. Aportul redus de sange ar putea fi cauzat si de alte afectiuni concomitente pe care pacientul le poate avea, cum ar fi diabetul zaharat.
Celelalte oase din jurul semilunarului pot juca un rol in aceasta boala, de asemenea. Lungimea cubitusului, osul antebratului pe partea opusa a degetului mare, poate fi un factor: cand cubitusul este mai scurt decat radius, un dezechilibru de presiune este creat in articulatia incheieturii mainii. In mod normal, cubitus suporta o parte din forta care trebuie sa fie transferata de la mana la antebrat. In cazul in care radius este prea scurt, acelasi fenomen nu poate avea loc.
Semilunarul este prins intre osul capitat si radius, si absoarbe toate fortele carpului atunci cand mana este folosita pentru activitati grele de prindere. De-a lungul timpului, munca fizica grea poate duce la dezvoltarea bolii Kienbock. Traumatismele cronice repetitive pot duce la deteriorarea arterelor care asigura aportul de sange la semilunar.
Oricare ar fi cauza, osul semilunar dezvolta osteonecroza (necroza sau distrugerea tesutului osos). In osteonecroza, osul moare, de obicei, pentru ca nu primeste suficient sange.
Simptome
Simptomul principal este durerea, care initial apare doar la activitati fizice mai grele. Ulterior pe masura ce necroza osoasa avanseaza, durerea se permanentizeaza atat ziua cat si noaptea, si se amplifica la fiecare miscare a pumnului si mainii. Durerea este insotita de tumefactie locala, si limitarea accentuata a mobilitatii pumnului.
Tendinita Kienbock apare mai frecvent intre 20 si 40 de ani.
Diagnostic
Boala se diagnosticheaza prin examinari paraclinice: artro-RMN. Prin aceasta investigatie se observa aportul sanguin al carpului si implicit al osului semilunar, dar si gradul se necroza osoasa.
Tratament
Exista 4 stadii de tendinita Kienbock:
Stadiul 1: osul isi pierde vascularizatia si se poate produce o fractura
Stadiul 2: apare necroza osoasa datoria lipsei aportului snagvin
Stadiul 3: datorita presiunii carpului, osul cedeaza in multe fragmente mici
Stadiul 4: suprafetele oaselor invecinate cedeaza si apare artroza pumnului.
In stadiul 1, tendinita Kienbock este de obicei tratata non-chirurgical, prin imobilizarea incheieturii mainii intr-un gips pana la trei luni. Este posibil ca alimentarea cu sange a semilunarului sa revina, iar boala se va vindeca in acest timp.
Tratamentul chirurgical poate fi impartit in mai multe categorii majore, inclusiv : revascularizare, fuziune intercarpala, excizia semilunarului, proceduri de decompresie a semilunarului si de nivelare a articulatiei.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro
Am fost diagnosticata cu necroza aseptica de semilunar , boala lui Kiembock , acum 27 de ani , la spitalul universitar din Bucuresti , cand am si fost operata de d-nul prof. universitar doc.docent Denischi Aurel .Mi-a fost extirpat semilunarul , luandu-mi o bucata de os din creasta iliaca si inlocuind semilunarul .Un an de zile am avut o tija cu ajutorul careia imi era fixat osul , iar mana am avut-o in gips patru luni , perioada in care a trebuit sa tin mana , dreapta bolnava , cu degetele in sus.Prin simpatie , osul similar de la mana… Read more »
Numai bine! Pentru control puteti face anual cate un RMN in zona respectiva.
In boaka Kienbock stadiul 4 de necroza la nivelul articulatiei pumnului se poate recupera osul? Ce sanse sunt? Se poate opera sau vindeca ?necroza se poate extinde ? Va multumesc anticipat, nicoleta Ordas
Buna ziua. De recuperat osul nu prea e posibil. Da se opereaza, se face o artrodeza, adica o fuziune cu oasele vecine. Numai bine!
Buna ziua! Sunt diagnosticata cu osteonecroza semilunar mana stanga,de un an de zile umblu pe la medici si nimeni nu imi spune concret ce am de facut,mai exact nu se stie de la ce sa facut,in tot acest timp incheietura maini ma doare cand o indoi si sunt nopti cand ma trezesc de durere.Sufar si de Spondilita anchilozanta dar se pare ca nu are legatura una cu alta.Spuneti-mi ce s-ar putea face,care sunt riscurile acestei osteonecroze se poate opera…………?! Va multumesc anticipat.