Sindromul de canal ulnar este o boala care afecteaza nervul ulnar, la nivelul articulatiei cotului in traiectul lui din loja anterioara a bratului in loja anterioara a antebratului.
Anatomie
Nervul ulnar incepe de fapt la nivelul regiunii laterale a gatului, unde radacinile nervoase individuale ale nervilor spinali parasesc coloana vertebrala. Radacinile nervoase ies prin niste deschideri mici intre vertebre. Aceste orificii sunt numite gauri intervertebrale. Radacinile nervoase se unesc pentru a forma trei trunchiuri nervoase principale care au traiec prin defileul muschilor scaleni, insotesc artera si vena subclavie si se indreapta spre regiunea axilara. In aceasta regiune cele trei trunchiuri se ramnifica in nervii terminali. Unul dintre acesti nervi este nervul ulnar. Nervul ulnar trece prin canalul ulnar la nivelul cotului. Tunelul este format din muschi, ligamente si oase.. Nervul ulnar trece prin canalul ulnar si isi face drum in jos pe antebrat si in mana. Acesta asigura inervatia senzitiva a partii mediale a antebratului, palmar si dorsal, inervatia degetului mic si jumatatii laterale a degetului inelar. Nervul ulnar asigura si inervatia motorie la nivelul antebratului si mainii.
Cauzele
Sindromul de canal ulnar are mai multe cauze posibile. O parte a problemei ar putea consta in modul in care functioneaza cotul. Nervul ulnar se intinde de fapt cativa milimetri atunci cand cotul este in flexie, avand raport direct cu epicondilul humeral medial. De-a lungul timpului, acest lucru poate provoca iritatii. O cauza comuna a problemelor este indoirea frecventa a cotului, cum ar fi tragerea, intinderea, sau ridicarea unor greutati. Presiunea directa si constanta pe cot, in timp poate duce, de asemenea, la sindromul de canal ulnar. Nervul poate fi iritat din cauza sprijinitului in cot in timp ce stati la birou, la calculator. Nervul ulnar poate fi, de asemenea, deteriorat traumatic, printr-o lovitura la nivelul canalului ulnar.
Simptome
Amorteala pe partea interna a antebratului, a mainii si in degetul mic si inelar, este un semn precoce al sindromului de canal ulnar. Amorteala se poate transforma sau poate fi alternata cu durere. Amorteala este adesea simtita atunci cand coatele sunt indoite pentru perioade lungi de timp, cum ar fi atunci cand vorbiti la telefon, sau in timpul somnului. Mana si degetul mare, de asemenea, pot deveni stangace datorita afectarii musculaturii inervate de nervul ulnar. Atingerea nervulul in canalul ulnar va provoca o senzatie de soc electric pana la degetul mic. Aceasta se numeste semnul lui Tinel.
Diagnostic
Medicul dumneavoastra va face un istoric medical detaliat. Vi se vor pune intrebari pentru a afla daca degetele sunt afectate, daca a scazut forta musculara la nivelul degetelor si mainii. Veti fi, de asemenea, intrebat despre munca dumneavoastra si activitatile de acasa, precum si despre orice leziuni din trecut pe care le-ati avut la cot. Medicul dumneavoastra va face apoi un examen clinic. Canalul ulnar este doar unul dintre multele puncte in care nervul ulnar poate fi iritat. Medicul dumneavoastra va incerca sa gaseasca locul exact care cauzeaza simptomele. Palparea nervului ulnar poate fi dureroasa, dar este foarte important pentru a gasi zona care cauzeaza probleme.
Este posibil sa fie necesar sa faceti niste teste speciale, pentru a obtine mai multe informatii despre nerv. Un test comun este testul vitezei de conducere nervoasa ( VCN ). Testul VNC masoara viteza impulsurilor care calatoresc de-a lungul nervului. Impulsurile sunt incetinite atunci cand nervul este comprimat. Testul VNC este uneori combinat cu o electromiograma ( EMG ). EMG testeaza muschii antebratului care sunt controlati de catre nervul ulnar, pentru a vedea daca muschii functioneaza in mod corespunzator.
Tratament
Tratamentul ortopedic
Primele simptome ale sindromului de canal ulnar, de obicei se amelioreaza, doar prin simplul fapt ca opriti activitatea care cauzeaza durere. Medicamentele anti – inflamatorii pot ajuta la controlul simptomelor. Cu toate acestea, este mult mai important sa nu mai faceti ceea ce provoaca durere, in primul rand. Scadeti perioada de timp in care sunteti nevoit sa faceti flexia cotului, miscari prin care elongati nervul ular si provocati durere. Faceti pauze frecvente. Daca este necesar, vorbiti cu superiorul dumneavoastra sa va modifice activitatile de la locul de munca. Daca simptomele sunt mai rele pe timp de noapte, o usoara atela din material plastic poate fi purtata in timp ce dormiti, pentru a limita miscarea si pentru a scadea inflamatia. Puteti purta o fasa pe timpul zilei pentru a proteja nervul de la presiunea directa. Medicii recomanda de obicei pacientiilor cu sindrom de canal ulnar, sa lucreze cu un medic de recuperare. La inceput, terapeutul va va da sfaturi despre cum sa va odihniti cotul, si cum sa faceti activitatile zilnice fara a pune presiune suplimentara pe cot. Terapeutul poate aplica caldura sau alte tratamente pentru a usura durerea. Exercitiile sunt folosite pentru a intinde treptat si pentru a consolida muschii antebratului.
Recuperarea dupa tratamentul ortopedic
In cazul in care tratamentele non-chirurgicale sunt de succes, s-ar putea vedea o imbunatatire in patru pana la sase saptamani. Terapeutul fizic lucreaza cu dumneavoastra pentru a scadea simptomele, si pentru a imbunatati functia cotului. Exercitiile speciale pot fi folosite pentru a ajuta la alunecarea nervului ulnar in canalul ulnar. Tratamentul progreseaza pentru a include exercitii de intarire care imita activitatile de lucru, si de zi cu zi.
Posibil sa aveti nevoie sa continuati sa purtati o fasa la cot sau atela pe timp de noapte, pentru a controla simptomele. Incercati sa faceti activitati folosind corpul sanatos si alinierea incheieturii mainii. Limitati miscarile repetate de brat, si evitati pozitiile sau activitatiile in care cotul sta in pozitie indoita.
Tratamentul chirurgical
In cazul in care simptomele nu dispar, chiar si cu schimbari in activitatile zilnice si tratamente nechirurgicale, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a opri deteriorarea nervului ulnar. Scopul chirurgiei este de a elibera presiunea asupra nervului ulnar, acolo unde acesta trece prin canalul ulnar. Exista doua tipuri diferite de interventii chirurgicale pentru sindromul de canal ulnar. Nu este clar daca o operatie este mai buna decat cealalta.
Transpozitia nervului ulnar
In cadrul acestei proceduri, chirurgul formeaza un tunel complet nou in muschii flexori ai antebratului. Nervul ulnar este apoi mutat (transpus) din tunelul ulnar si plasat in noul tunel.
Epicondilectomie mediala
Alta metoda elimina pur si simplu epicondilul medial de pe marginea interioara a cotului, o procedura numita epicondilectomie mediala. Prin eliminarea epicondilului medial din drum, nervul ulnar poate aluneca apoi prin tunelul ulnar, fara presiuni date de os.
Dupa operatie
Recuperarea dupa operatia la cot depinde de procedura folosita de catre chirurg. Daca ati avut doar epicondilul medial eliminat, veti avea un bandaj moale infasurat peste cot. Terapia poate progresa rapid dupa acest tip de interventie chirurgicala. Tratamentele incep cu exercitii de mibilitate a acotului si avanseaza treptat, la intindere activa si tonifiere a musculaturii. Trebuie sa fiti atent sa nu efectuati prea multe exercitii si prea repede. Terapia avanseaza mai lent dupa o interventie chirurgicala de transpozitie a nervului ulnar. Este posibil sa necesitati tratament timp de trei luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca muschii flexori au fost cusuti impreuna pentru a forma noul tunel. Cotul va fi plasat intr-o atela si infasurat in fase voluminoase, iar cotul va fi imobilizat timp de trei saptamani. Cand atela este indepartata, terapia va incepe cu miscari pasive, care presupun efectuarea unei game largi de miscari ca amplitudine cu ajutor, fara a contracta musculatura proprie. Terapeutul misca usor bratul si, treptat, intinde mana si cotul. Este posibil sa va invete cum sa faceti exercitii pasive la domiciliu. Terapia activa incepe la sase saptamani dupa o interventie chirurgicala. Veti incepe sa utilizati puterea musculara proprie in exercitii de miscare. La aproximativ opt saptamani, veti incepe sa faceti mobilizare activa. Alte exercitii sunt folosite pentru a imbunatati controlul motor si dexteritatea mainii. Unele dintre exercitiile pe care le veti face, sunt concepute pentru a folosi cotul in moduri care sunt similare cu sarcinile de lucru si activitatile sportive. Terapeutul va va ajuta sa gasiti modalitati de a face sarcinile zilnice, fara a pune prea mult accent pe cot. Veti invata o serie de modalitati pentru a evita problemele viitoare.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Buna seara….as avea o intrebare ….in cazul unei interventii chirurgicale pt decomprimarea nervului exista riscul atingerii vreunui nerv din acea zona care sa poata duce in timp la o lipsa de putere in membre ….si apoi in corp….mai precis ….la paralizie….Va multumesc……As dori sa stiu daca se poate intampla sa fie atins vreun nerv responsabil cu impulsurile din corp
Nu. Si mai mult daca apare o astfel de complicatie, simptomele ar fi distal de locul leziunii. Numai bine!
Buna ziua!
Fratele meu a avut un accident acum 1 an in urma caruia i-au fost afectati nervii ulnar si median. A fost operat acum circa 6 luni de zile, deoarece nu isi putea folosi mana. Nici aceasta operatie nu a fost un succes, deoarece in continuare nu poate folosi palma, nu poate strange pumnul. Ma puteti ajuta cu informatii privind recuperarea? Se mai poate face ceva, dumneavoastra il puteti consulta?
Multumesc!
Buna ziua.
Problema dstra este de chirurgie plastica si reparatorie, nu este de competenta mea.
Numai bine!
Buna ,
Incepind de 2-3 luni simt o durere ( scadere a fortei ) in un brat si oarecum o jena la nivelul cotului ) . Mai mult , seara simt citeodata pulsatii la nivelul cotului . Simptomele par sa fie cele descrose de dvs , ar trebui sa consult un doctor si daca da ce fel de specialist ?
Mersi
De un an am degetul mic și inelarul de la mâna dreaptă amorțite(inelarul doar jumătatea dinspre degetul mic)
Mi s-a recomandat eco pentru părți moi la antebraț de de neurolog si este de aproximativ.3mm
M-a durut f.tare cotul acum un an
Am urmat proceduri pentru reumatism la coloană și antebrațul drept
Starea generală e bună însă amorțeală celor 2 degete combinată câteodată și cu senzația de arsură continuă
V-as fi f.recunoscător pentru răspuns,iar dacă trebuie o programare e f.bine
Buna ziua.
Este corect ca ati fost la neurolog, iar daca nu ati fost trebuie sa meregeti si sa efectuati un EMG.
In mod cert este o problema la nervul ulnar, iar daca v-ati lovit la cot in urma cu un an, probabil acolo este problema.
Diagnosticul se pune pe EMG.
Tratamentul este probabil chirurgical, in functie de rezultatul investigatiei.
Numai bine!
BUNA ZIUA. IN APRILIE 2015 AM FOST OPERATA PE NERVUL ULNAR,AM O OPERATIE LA COT SI UNA LA INCHEIETURA MAINII STANGI.MEDICUL A SPUS CA A GASIT NERVUL DE LA INCHEIETURA MAINII PIETRIFICAT.SI ACUM AM COTUL SI ULTIMILE 2 DEGETE AMORTITE. AM MAI FACUT UN EMG SI AZIS MEDICUL NEUROLOG CA RECUPERAREA E IN PROPORTIE DE 30-40-50 LA SUTA,DAR DUREAZA O PERIOADA MAI LUNGA..PROBLEMA MEA MARE E FAPTUL CA AU APARUT DURERILE(CA INAINTE DE OPERATIE)LA JUMATATEA DE CORP CU TOT CU MANA STANGA,MA IA DE LA STOMAC O DURERE SI UN LESIN SI TREBUIE SA BEAU MULTA APA SI SA STAU… Read more »
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta pentru ca nu stiu care a fost problema initiala…ce inseamna nerv pietrificat.
Va sfatuiesc sa mergeti la medicul curant in vederea unei noi evaluari, si sa reluati investigatiile imagistice: ecografie nerv ulnar.
Numai bine!
Am facut operatie la mina dreapta de nerv ulnar (transpozitione),dar problema e ca inca le simt amortite si simt si ca ma infurnica(parca as avea un musuroi de furnici) este normal nu am decat o saptamina de la operatie multumesc anticipat
Buna ziua. O sa simititi multe luni aceste simptome. Numai bine!!
Buna seara mam operat de nerv ulnar in urma cu doua luni si de stunci degetul mic si inelarul sant amortite se unfla si am intepaturi.vreau sa stiu daca e normal si cat dureaza recuperarea dupa aceasta operatie .va multumesc anticipat.
Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un EMG si sa discutati cu medicul curant. Daca aveati simptomele si inainte, e normal. Dureaza cam 1 an vindecarea. Daca nu le aveati, nu e normal. Numai bine!
Buna Am si eu o intrebare in legatura cu nervul de la mana dreapta si amortirea a 3 degete de la mana ( intepaturi insuportabile) am facut tratament cu milgama dar niciun rezultat ce imi puteti recomanda astept un raspuns urgent va multumesc.
Buna ziua.
Trebuie sa faceti o consultatie la neurologie, sa faceti un EMG si un RMN de coloana cervicala, astfel obtinandu.se un diagnostic clar.
In functie de asta se stabileste tratamentul corect.
Numai bine!
Buna ziua…am fost operata anul trecut in noiembrie la chirurgie plastica la mina stinga deasupra cotului de un chist pietrificat care la biopsie sa dovedit a fi calcinoza subcutanata….si au evoluat pe nervul ulnar la ambele maini…am fost la mai multi dr care nu stiu cauza..mana dreapta mi sa umflat si degetul mic ma cam inteapa
Buna ziua.
Nu am auzit de acest diagnostic pana acum: chist pietrificat de aceea imi este greu sa va sfatuiesc.
Numai bine!
Buna ziua
Am avut o lovitura in cot (am cazut) si de atunci imi amorteste partea de jos a podului palmei cu ultimele doua degete…. Mai nou simt arsura si durere pe interiorul antebratului cand indoi mana…. Amorteala palmei si a degetelor am inteles ca poate fi nervul ulnar… Dar durerea si arsura pe antebrat poate avea aceeasi cauza? Multumesc
Buna ziua.
Aveti o afectare a nervului ulnar.
Va sfatuiesc sa faceti un EMG si o ecografie de parti moi.
Numai bine!
Multumesc frumos…. Sa inteleg ca durerea de pe antebrat are aceeasi cauza..
Buna ziua. Fratele meu lucreaza la un abator in germania. Acum 2 saptamani a avut un accident la locul de munca. Mai exact i..a intrat cutitul in mana dreapta deasupra cotului. A fost la spital ia cusut rana dar de atunci nu isi mai simte inelarul cu degetul mic si cu jumatate de palma absolut deloc. I s..a spus ca si..a taiat nervul ulnar si la sfarsitul lunii este programat pt operatie ,dar medicii i..au spus ca se poate sa nu ii reuseasca operatia. Si daca va decurge bine oricum in totalitate nu se va mai recupera niciodata. Este adevarat?… Read more »
Buna ziua.
Da este adevarat pentru ca refacerea nervoasa este foarte grea si nu se poate anticipa procentual cat va recupera, dar intotalitate este foarte greu.
Numai bine!
Bună ziua, am fost diagnosticat cu sindromul nervului ulnar intr-un spital din Austria,dar nu mi-au dat nici un tratament.M-au trimis la un neurolog care este în concediu și abia peste o luna revine,întrebarea mea este :pot lucra fără probleme sau se v-a agrava situația având în vedere ca nu am nici un tratament timp de o luna pana ajung la respectivul neurolog?
Buna ziua.
In timp se va grava. Luati Allanerv 2 tb pe zi timp de 3 luni.
Numai bine!
Buna ziua, Anul trecut prin noiembrie a aparut o amorteala la degetul mic si inelar. Am facut testul VCN la cerinta doctorului neurochirurg si a rezultat ca trebuie decompimat nervul ulnar stang in canalul Guyon, deoarece este afectata partea motorie. In ianuarie am fost operat, dupa care am facut recuperare 25 zile dar senzatia de amorteala nu a disparut. La un alt test VCN facut a rezultat ca nervul ulnar partea motorie este ok, dar ca partea senzitiva nu este ok. Amorteala la cele doua degete o am si acum, aproape dupa un an de la aparitie. Puteti sa ma… Read more »
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta atata timp cat ati fost si operat si nu am detalii legate de operatie.
Discutati cu medicul curant.
Numai bine!
Bună ziua. De câțiva ani am probleme cu mâna stângă, ciudat este că mi se întâmplă numai noaptea câna sunt relaxată în pat și încerc să adorm. Mă ia ca un fel de agitație din umăr și se lasă în jos spre palmă, niște nervi dacă le pot spune așa, sunt atât de intense stările încât nu mai pot adormi și mă fac să mă dau jos din pat. Încep să îmi masez mâna să scutur din ea… nici eu nu știu ce să îi mai fac să nu mai simt acei nervi. De multe ori când mă bag la… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Nu imi dau seama din descrierea dstra unde va doare exact, care este mobilitatea.
Numai bine!
Bună,sunt Daniela și locuiesc in Anglia,am și eu o întrebare,am făcut niște analize și când mi-a tras singe m-a înțepat mai tare și am simpțit furnicături in palmă sau mai bine spus înțepături ,apoi mi sa făcut rău mi-a luat tensiunea era foarte mică ca aparatul de tensiune a piunat apoi a chemat un medic și am întrebat da ca am probleme cu spatele ,și i-am răspuns ca da mi-a dat apa și a zis sa stau liniștita 20 min.apoi pot sa plec .Intradevar așa a fost am plecat dar după 3zile am simptit iar inpunsături întepaturi și la încheietura… Read more »
Buna ziua.
Nu cred ca se pune problema unei afectiuni grave. E doar o inflamatie locala.
Nu se pune problema sa va fi atins un nerv, sau chiar daca este asa, leziunea eate minima si se vindeca.
Numai bine!
Buna acum 5 saptamani am cazut mi am dislocat umarul drept si fractura am mers la doctor mi lau pus la loc si mau pus an fasa 3 saptamaninu pot face cinestie ce miscari cu bratul dar de atunci degetul mic si inelar ami sant amortite si jumatate din palma catodata nu mai pot nici sal andrept pe cel mic si an palma sintca ma tine ca ma strange cevasi nici an degetul mare nu am putere mentionez ca iaualanerv si msm as dori sami spuneti ce sa fac si daca e grav
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti cat mai repede la o reevaluare ortopedica. Numai bine!
Buna ziua, am acest symptom cu degetele amortite si electrisare al brate cand ating cotul de vreo 1,5 luna. am facut EMG dar resultatele au fost ca totul este in norma, intrebara mea este ca nu ar trebui facut EMG la ambele brat ca sa fie un punct de comparatie. multumesc mult
Buna ziua.
Ca orice investigatie, depinde de experienta celui care o face.
Va sfatuiesc sa faceti la ambele membre superioare.
Daca sunteti din Bucuresti, mergeti la dr. Rotaru Bogdan la clinica Centrokinetic.
Numai bine!
Buna ziua de 3zile am inceput sa am amorțeli și furnicături la degetul mic și inelarul doar pe jumătate afectat .Când pun presiune in zona cotului simt furnicături extrem de puternice atat in cele doua degete cât și în antebraț.Ce as putea face in acest caz
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un EMG si o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!
Draga domnule doctor fetita mea are 14 ani si face handbal . La un antrenament a căzut violent cu palma pe podea , am facut o radiografie pentru a vedea eventuale fracturi . Ne-a fost pusa o atele ghipsata deoarece acuza dureri la nivelul cotului . Am scos atela ghipsata dupa 7 zile si nu am resimtit nici o durere . de cinci zile insa degetul mic sio degetul inelar au amotit , si a reaparul o durere la nivelul cotului . Ce imi recomandati ?
adresa mea de mail gherghinciu@gmail.com .Va mulțumesc anticipat .
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faca RMN si EMG.
Numai bine!
Buna ziua. Am mai bine de in an decand am nervul ulnar prins la cotul drept. ..am inceput sa am dureri serioase la umar si gat, uneori neputand misca gatul, cat despre umar ..au descoperit ca este un tendon inflamat care ma apasa pe gat ( am un blocaj..cred din cauza ca este umflat tendonul ) Cred ca am fost lasat netratat si situatia se agraveaza. Totusi parea unui specialist imi este de mare ajutor. Multumesc
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la ortopedie, sa faceti EMG si ecografii.
Numai bine!
Buna ziua! RMN – ul de cot poate identifica o problema la nervul ulnar ?
Durerea de nerv ulnar poate iradia pana in spate , mai exact in muschiul trapez? Multumesc
Buna ziua.
RMN.ul poate identifica aceasta problema a nervului, dar durerea nu poate iradia de la cot in spate.
Numai bine!
Buna ziua, am dormit cu mana sub cap, si m-am trezit cu o durere la cot, si degetele 4 Si 5 amorțite.
Am fost diagnosticat cu neuropatie cubica de către un doctor neurolog de la clinica Sanador.
Intrebarea mea este:
1) Cat timp durează recuperarea?
Precizez ca mi-a prescris un tratament cu: Ketonal 150 cu eliberare prelungita, Omez, si Milgamma N
In 3 zile de tratament nu este nivi-o schimbare.!!
Stima.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa intrati intr-un program complex de fizio si kinetoterapie. Doar asa veti castiga mobilitatea si veti scapa de dureri.
Numai bine!