Ligamentul colateral ulnar (LCU) se poate intinde, uza sau rupe, din cauza stresului provocat de miscarile repetitive(ex. de aruncare). Sportivii care folosesc miscarea de aruncare sunt tratati cel mai des de aceasta afectiune. Jucatorii de rugby, sport cu racheta, hochei pe gheata, si jucatorii de polo, au raportat deasemenea accidentari la nivelul ligamentului colateral ulnar. O cadere pe bratul intins poate duce, de asemenea, la ruperea ligamentului colateral ulnar (de multe ori cu luxarea cotului).
Anatomie – Ce parti ale cotului sunt afectate?
Oasele cotului sunt humerusul (osul bratului), ulna (osul mai mare al antebratului, pe partea opusa a degetului mare), si radius (osul mai mic al antebratului, pe aceeasi parte cu degetul mare). Cotul in sine, este in esenta o articulatie de tip balama, ceea ce inseamna ca se intinde si se flecteaza ca o balama. Dar exista o a doua articulatie, in locul in care capul radiusului intalneste humerusul. Aceasta articulatie este complicata, deoarece radiusul trebuie sa se roteasca, astfel incat sa puteti intoarce palma in sus si in jos (miscarea de pronosupinatie). In acelasi timp, trebuie sa alunece impotriva capatului humerusului in timp ce cotul se indoaie si se indreapta. Articulatia este chiar mai complexa, deoarece radiusul trebuie sa alunece pe langa ulna atunci cand se roteste articulatia pumnului. Ca urmare, capatul radiusului are forma unui buton neted, fiind concav la capat, pentru a se potrivi capatului humerusului. Marginile osului sunt, de asemenea, netede, intrucat aluneca langa ulna. Exista mai multe ligamente importante in cot. Ligamentele sunt structuri ale tesuturilor moi, care conecteaza oasele intre ele. Ligamentele din jurul unei articulatii, de obicei, se unesc pentru a forma o capsula articulara. O capsula articulara este o membrana impermeabila care inconjoara articulatia, si contine lichid lubrifiant numit lichid sinovial. La nivelul cotului, doua dintre cele mai importante ligamente sunt ligamentul colateral ulnar (LCU), si ligamentul colateral lateral. LCU este, de asemenea, cunoscut sub numele de ligamentul colateral medial. Ligamentul colateral ulnar este pe partea mediala a cotului, si ligamentul colateral lateral este in exterior. Ligamentul colateral ulnar reprezinta o banda groasa de tesut ligamentos, de forma triunghiulara de-a lungul cotului medial. Impreuna, aceste doua ligamente, colateral ulnar (sau medial) si colateral lateral, leaga humerusul de ulna. Aceste ligamente sunt principala sursa de stabilitate pentru articulatia cotului. Ele se pot rupe atunci cand exista un traumatism, sau o dislocare a cotului. In cazul in care nu se vindeca in mod corect, cotul poate deveni slabit sau instabil. Ligamentul colateral ulnar poate fi, de asemenea, afectat de suprasolicitare si stres repetitiv, cum ar fi miscarea de aruncare.
Cauze
Ligamentul colateral ulnar se poate intinde, uza sau rupe din cauza stresului provocat de miscarile de aruncare repetitive. Daca forta asupra tesuturilor moi este mai mare decat rezistenta la tractiune a ligamentului, pot apare rupturi la nivelul fibrelor acestuia. Lunile (si chiar anii) de aruncare in forta, provoaca un proces de microrupturi, degenerare, si in cele din urma, ruptura de ligament. Bratul dominant este afectat mai des. In cele din urma, tendonul slabit se poate rupe complet, provocand un pocnit si durere acuta. Atletul poate descrie ca traumatismul a avut loc in timpul unei singure aruncari, dar realitatea este, de obicei, ca ligamentul a fost uzat, pana la punctul in care s-a rupt. Aruncatorii profesionisti sunt sportivii care sunt tratati cel mai des de aceasta afectiune. Jucatorii de fotbal, sport cu racheta, hochei pe gheata, si jucatorii de polo, au raportat deasemenea accidentari ale ligamentului colateral ulnar. Astazi, tot mai multi copii cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani sunt afectati. Sezoanele lungi de antrenament si multe meciuri, pot creste riscul de ranire a ligamentului colateral ulnar. Forta, tipul si mecanica de aruncare, toate pot contribui la aceasta problema. Copiii au propriul lor factor unic de risc, in sensul ca acestia inca prezinta cartilaj de crestere la nivelul cotului. Forta care actioneaza pe partea interna a cotului in timpul aruncarii, este mult mai probabil sa provoace un traumatism la nivelul cartilajului de crestere decat la nivelul LCU. Acest tip de leziune este adesea numit Little League Elbow. Reconstructia de LCU nu poate fi necesara in acest grup de varsta, cu exceptia cazului in care leziunea LCU are loc dupa ce cartilajul de crestere s-a inchis. Uneori ligamentul poate rezista traumatismului, dar din cauza fortei ce actioneaza la nivelul acestuia, o parte din cartilajul de crestere se poate smulge. In cazul in care leziunea este mai veche, ligamentul nu este singurul lucru deteriorat. Intreaga articulatie a cotului este in pericol.
Simptome
Durerea de-a lungul partii interne a cotului este principalul simptom al acestei afectiuni. Sportivii aruncatori spun ca durerea apare cel mai des in timpul fazei de accelerare. Daca exista fragmente desprinse sau suprafete articulare inegale, s-ar putea observa, de asemenea, un trosnit sau blocare. Uneori se poate observa o umflatura de-a lungul interiorulului cotului. In cazul in care ligamentul a fost rupt, se pot vedea vanatai in aceeasi zona. Unii pacienti au o usoara pierdere de miscare in cot. Datorita originii muschilor flexori ai mainii in partea interna a cotului, durerea apare mai ales la strangerea pumnului.
Diagnostic
Diagnosticul se bazeaza pe anamneza dvs. si simptomele pe care le aveti. Medicul dumneavoastra va face o examinare a umarului si cotului, si va efectua teste specifice pentru a cauta zonele tensionate sau slabite. Majoritatea pacientilor vor raporta sensibilitate de-a lungul interiorului cotului, la palparea ligamentului colateral ulnar. Sunt efectuate diferite teste la cot, pentru a testa stabilitatea articulatiei. Examinatorul aplica forta spre interiorul cotului, in timp ce articulatia este miscata dintr-o pozitie de usoara flexie in extensie completa. O miscare exagerata sau deschidere exagerata a articulatiei, poate fi observata sau simtita prin palpare. Examinatorul poate simti, de asemenea, un trosnit la mobilizarea articulatiei. Sunt efectuate radiografii standard pentru a cauta osteofite, fragmente, sau calcificare la nivelul ligamentului colateral ulnar. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), cu substanta de contrast, este folosita pentru a diagnostica ruptura ligamentara. Testul nu arata intotdeauna o problema atunci cand ea este prezenta. Acesta se numeste un rezultat fals – negativ. Ultrasunetele si CT-ul pot fi de ajutor. Unii chirurgi prefera sa utilizeze artroscopia pentru a pune diagnosticul final. In prezent se efectueaza studii, folosind aceste metode de testare mai avansate pentru a diagnostica leziunile LCU. Este nevoie de mai multe date inainte ca acestea sa devina o rutina in diagnosticul de leziuni LCU.
Tratamentul nechirurgical
Multi atleti cu instabilitate a cotului din cauza unei leziuni LCU, pot fi tratati cu succes prin recuperare medicala, fara proceduri invazive. La inceput, simptomele pot fi tratate cu repaos si / sau modificarea activitatilor (mai putine aruncari in timpul antrenamentului). Postura sportivului, rezistenta, si aruncarea mingii, trebuie sa fie analizate si corectate. Medicamentele antiinflamatorii si analgezice pot fi utilizate pentru a reduce durerea si inflamatia. Gheata poate ajuta, dar trebuie sa fie utilizata cu precautie. Prea mult rece poate provoca o inrautatire a edemului, intrucat organismul trimite mai mult sange in zona pentru a o incalzi. Multi sportivi sunt in masura sa se intoarca la antrenament, fara tratament suplimentar. Daca ingrijirea conservatoare nu ajuta la ameliorarea simptomelor, atunci poate fi necesara o interventie chirurgicala.
Tratamentul chirurgical
In cazul in care leziunea nu raspunde la tratamentul conservator descris mai sus, o interventie chirurgicala poate fi indicata. Daca durerea este simptomul principal, si nu exista nicio dovada de instabilitate articulara, chirurgul poate folosi un artroscop ( o camera mica TV cu fibra optica ), pentru a inspecta interiorul cotului, si pentru a vedea starea articulatiei si a tesuturilor moi. Este posibil, daca este necesar, ca medicul sa debrideze toate fragmentele de tesut sau marginile uzate. In timpul debridarii, chirurgul curata cu atentie zona prin eliminarea oricarui tesut mort sau deteriorat. Orice osteofite sunt, de asemenea, eliminate. In cazul in care ligamentul colateral ulnar a fost lezat acut intr-un traumatism, o reparatie directa a ligamentului poate fi necesara. Daca ligamentul a provocat o smulgere, se poate fixa la loc cu suturi prin gauri facute in os. Daca ligamentul este deteriorat de suprasolicitarea constanta, si nu este suficient de puternic pentru a restaura stabilitatea articulatiei cotului prin simpla reinsertie, atunci ligamentul trebuie inlocuit. Acest lucru este numit reconstructie de ligament. In timpul unei reconstructii, ligamentul colateral ulnar al cotului este inlocuit cu o grefa de tendon, recoltata din alta parte a corpului (autogrefa).
Recuperarea nechirurgicala
Alte modalitati, cum ar fi stimularea electrica si ultrasunete cu cortizon (denumite fonoforeza), pot fi utilizate de catre un fizioterapeut atunci cand este necesar. Injectiile cu steroizi nu sunt de obicei recomandate pentru aceasta afectiune. Atletul va lucra cu fizioterapeutul pentru a dezvolta un program zilnic de stretching si consolidare. Sunt incluse exercitii de stretching pentru muschii antebratului. Va fi prescris un program de consolidare pentru intregul cot / brat. Sunt efectuate exercitii de tonifiere pentru a creste rezistenta, fara a pune stres suplimentar pe articulatie. Terapeutul va aborda, de asemenea, orice problema pe care o aveti cu flexibilitatea, rezistenta umarului. Consolidarea intreagului brat incepe cu muschii antebratului (flexori si pronatori), si progreseaza pentru a include bicepsul, tricepsul, si coafa rotatorilor din partea superioara a bratului.
Debridare artroscopica
Dupa o debridare artroscopica, pacientul va incepe imediat un program de exercitii usoare. Miscarea completa este restabilita cand durerea si umflarea diminueaza. Exercitiile pentru consolidarea cotului incep la aproximativ o saptamana de la efectuarea procedurii. Apoi se incepe un program progresiv de reabilitare, care va include si aruncari treptate. Participarea deplina la sport va avea loc in timp de o luna pana la trei luni de la interventia chirurgicala.
Reparatie sau reconstructie
Programul post-operator de reabilitare este la fel, atat pentru reinsertii cat si pentru reconstructie. Pentru inceput, bratul dvs. va fi imobilizat intr-un bandaj sau orteza. Vi se va recomanda un fizioterapeut pentru a incepe un program de recuperare. Strangeri usoare de mana si exercitiile fizice pentru incheietura mainii si umar, sunt permise imediat dupa interventia chirurgicala. Imobilizarea postoperatorie este intrerupta in termen de 7 pana la 10 zile, dupa care se incepe miscarea activa a cotului. Chirurgul dumneavoastra va poate recomanda sa purtati o orteza speciala pentru cot. Terapeutul va va instrui cu privire la exercitiile pe care trebuie sa le efectuati zilnic. Exercitiile de consolidare pentru intreg cadranul superior (umar, brat, incheietura mainii, si mana), sunt incluse in programul post-operator. Exercitiile de consolidare specifice pentru a ajuta atletul sa se pregateasca pentru sport, vor incepe abia dupa 4 luni de la operatie. Pana in acest moment, se evita orice stres la nivelul cotului.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Multumesc pentru articol.
Am avut si eu un astfel de accident la fotbal in noiembrie 2013. Ligamentul inca nu este recuperat 100% deoarece intampin probleme cand trebuie sa ma sprijin doar in mana respectiva sau sa ridic ceva. Este indicat in acest caz antrenamentul fitness (sala de forta) ? Sau doar ar inrautati lucrurile.
Buna ziua.
Nu ar ajuta foarte mult, dar ar putea sa dauneze daca antrenamentul se face la intensitate mare.
Numai bine!
Bună ziua! Am avut o căzătură la un antrenament de dans exact pe cot. În urma cazaturii aveam dureri ff mari pe toata lungimea interioara a mainii pana aproape de palma(ca si cand m-ar fi prins un carcel pe toata mana) am fost la spital si mi-au zis ca nu e nimic osos ci o entorsa interna. Mi-au pus atelă ghipsata. As vrea sa stiu ce anume inseamna entorsa interna pt ca acum cand am frisoane sau mi se face pilea de gaina ma doare mana. Va multumesc!!
Buna ziua.
Entorsa inseamna o afectare a ligamentelor prin definitie. Dar cat de grava este sau a fost, nu putem sti decat daca faceti o ecografie.
Numai bine!
Buna ziua domnule doctor Andrei Ioan Bogdan, am o problema la cot, fac foarte mult sport mai ales in sala de forta si intr-o zi am simtit o durere la cot de care nu am scapat nici acum dupa doua luni, am luat mai multe pastile printre care AFFLAMIL, ARCOXIO si mai multe unguente gel: VOLTAREN, SINDOLOR, EQUVAGEL…NICI UN REZULTAT PREA BUCURATOR…nu mai ma doare ca in prima luna dar tot nu ma pot apuca de treaba in sala, CU STIMA DANIEL.
Buna ziua.
Mergeti la o consultatie la un medic ortoped pentru ca ati folosit multe medicamente fara un diagnostic.
Va trebuie o ecografie de cot.
Numai bine!
Buna ziua. De aproximativ 13 zile am dureri destul de mari in zona antebratului…e posibil sa fie doar febra musculara mai mare si mai lunga? mentionez ca durerile apar inainte de sfarsitul antrenamentului si dupa inca vreo 3 ore. practic baseball
Buna ziua.
In principiu este o inflamatie, dar se poate suprapune si o leziune musculara sau ligamentara.
Mergeti la o consultatie la un medic ortoped!
Numai bine!
Buna ziua domnule doctor Andrei Ioan Bogdan. Am suferit o accidentare, zic eu intindere la acel ligament al antebratului, la ridicarea unui sac (25kg).Ne avand loc suficient am ridicat sacul "ca pe o tava" iar tensiunea a fost foarte mare pe antebrat. Am tratat durerea cu antiinflamatoare orale/unguente, am facut si un tratament cu Alflutop. Dupa o pauza de o sapt am revenit la antrenamentele cu greutati, nelucrand direct muschii ce implica flexia antebratului pe brat. Au trecut aproape 2 luni si constat ca nu ma pot antrena , durerea apare in acea zona, (in incercarea de a antrena bicepsii-flexia… Read more »
Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti o ecografie ca sa aveti un diagnostic clar.
Ulterior se poate initia un tratament corect si complet de catre medicul ortoped.
Numai bine!
Bună ziua. Sunt sporiv (handbal),am făcut un RMN la cotul drept diagnosticul mă cam speriat. (Ruptura completa a inserției mușchilor flexori)
În timpul unui antrenament când am vrut sa fac o aruncare am fost agățat de braț de un coleg. Atunci a apărut durerea pt care am făcut rmn-ul.
Vreau sa va întreb dacă este posibil sa mai joc fără a face o intervenție chirurgicala ?
Buna ziua. Imi este greu sa ma pronunt ca nu inteleg ce este afectat…ms flexori…ai antebratului? Sau insertia flexorilor bratului? Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped. Numai bine!
Buna.alin 29 ani am avut un accident rutier data de 1mai 2015 si am avut fractura la cot mi sa pus 3 suruburi 2brose si cv sarma si am stat cu mana in gips vreo 2 luni si cv dupa care mi sa scos gipsul sarma si brosele suruburile nu si am facut recuperare vreo doua luni dar degeaba pt ca cotul sa osificat in perioda cu gipsul si nu am putut face alte inerventii mai rapide pt ca foarte greu sa vindecat zona si aveam supuratie sunt f dejamagit de doctori care m au tratat cam ce sanse as… Read more »
Buna ziua.
Este foarte greu sa ma pronunt daca nu vad radiografii.
Oricum traim in 2016, si sunt multe lucruri care se pot face, dar trebuie sa vad radiografiile ca sa ma pronunt.
Numai bine!
Buna ziua, domnule doctor. De vreo cateva luni am o durere in cotul stang. Durerea apare numai in momentul in care apuc si vreau sa ridic acel obiect. Mai simt durere atunci cand tin mana pe langa corp si strang pumnul, incordand muschii antebratului. Precizez ca durerile au inceput in luna octombrie, cand am renovat casa. Am folosit foarte mult o bormasina cu percutie de putere mare, iar bratul stang a fost cel "de baza". M-am uitat pe site-uri si am ajuns si la "lectia de ortopedie". Dupa simptome ma incadrez undeva intre epicondilita, epicondilita laterala si leziuni ale ligamentului… Read more »
Buna ziua. Va recomand sa mergeti la ortopedie initial.
Numai bine!
Buna ziua.Eu am avut o accidentare in timpul antrenamentului,sunt halterofil.Am făcut RMN si am ligament colateral medial cu ruptura completa treime medie.ruptura câtorva fibre extremitate proximala extensor superoficial degetelor si aspect de intindere al flexorului ulnar al carpului.Vreau sa va întreb ca trebe operație sau trece si fără?Si cam cât timp trebe sa treacă 100%.
Buna ziua. Fiind sportiv de performanta, da trebuie operatie. Numai bine!
Buna ziua,problema mea este de fapt a.sotului meu. Anul.trecut a avut un incident si din cazatura se pare ca i s a rupt ligamentul antebratului care se uneste cu ceafa. Termenii medicali nu ii stiu. As vrea sa stiu daca la etatea de 76 de ani i se poate face operatie? Durerile sunt din ce in ce mai intense iar el lucreaza in continuare. Specific faptul ca locuim in afara tarii iar el nu este roman. Va multumesc anticipat pt raspuns
Buna ziua.
Din descrierea dstra nu imi dau seama ce problema are.
Trebuie sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!
Domnule doctor ,anul trecut prin ocombrie m-am trezit cu o durere puternica in umarul stang care s-a accentuat pana la mobilizarea bratului ,am fost la medic si mi-a pus diagnosticul de PSH ,capsulita adeziva .Am urmat tratament medicamentos
kinetoterapie si proceduri ,durerile m-au mai lasat dar au inceput durere mare la cot in partea interioara la partile moi si capatul osuluiulnar,durerile sunt asa de puternice ca nici nu pot pune mana pe locul dureros,ce poate fi?Durerile sunt la ambele brate,nu m-am lovit ,pur si simplu a aparut durerea.Va multumesc anticipat pentru raspuns1
Buna ziua.
Trebuie aa faceti RMN apoi in functie de diagnostic se stabilieste tratamentul.
Numai bine!
Bună ziua, a-și avea o întrebare, am niște dureri groaznice în umărul drept, și cred ca am ruptură de mușchi la brat, pentru că mi s-a făcut o gaură la braț, va rog sa mi spuneți ce trebuie făcut?
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti o consultatie la ortopedie si un RMN. Numai bine!