• 23 aug. 2015
  • Raspunsuri: 146
  • Vizualizari: 8.193

Corpul uman este conceput din miliarde de celule specializate care formeaza tesuturi cum ar fi: creierul, pielea, muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile si oasele. In fiecare zi, aceste celule sunt implicate intr-un proces de degradare si regenerare. In momentul in care celulele imbatranite mor, noi celule se diferentiaza din celulele STEM, acestea avand capacitatea unica de a crea o multitudine de celule diferite, in functie de nevoile corpului. Totusi, in momentul in care apare o leziune, procesul degenerativ este mai accentuat decat cel de regenerare, rezultand structuri slabe, cu proprietati inferioare, functionalitate redusa, generand durere. Exista mai multe tipuri de celule STEM, iar cele care stimuleaza cel mai bine vindecarea leziunilor musculo-scheletale (tendoane, muschi, cartilaj, oase) sunt localizate in maduva osoasa. Aceste celule STEM mezenchimale (MSCs) sunt esentiale in vindecarea acestor leziuni.

As dori, prin acest articol, sa va ofer informatii despre cel mai performant tratament existent la ora actuala in ortopedie. Daca ar fi sa ne uitam in urma, la istoria sau evolutia ortopediei, un progres important a fost descoperirea artroscopului, iar al doilea pas esential este implementarea terapiilor biologice (proloterapia, infiltratii cu PRP, cu celule STEM).
nr551876Medicina regenerativa urmareste vindecarea tesuturilor in vederea restabilirii functiilor normale. Regenerarea tesuturilor afectate este obtinuta prin stimularea celulelor si mecanismelor proprii de vindecare ale organismului, cum ar fi celulele STEM, care au abilitatea sa se diferentieze in variate tipuri de celule musculare, osoase, tendinoase sau cartilaginoase. Celulele mezenchimale pot accelera procesul de vindecare pentru leziunile aparute la nivelul acestor tesuturi.

In momentul in care apare o leziune, exista o sangerare in tesutul afectat. Aceasta sangerare este cheia procesului de vindecare, si reprezinta o cale prin care celulele regenerative si factorii de crestere ajung la nivelul leziunii. In timpul procesului de vindecare, celulele regenerative sunt „chemate” in zona care trebuie vindecata. Factorii locali, din tesutul afecatat, transforma celulele regenerative in celule necesare vindecarii. Este foarte interesant ca aceleasi celule care repara osul, pot repara si ligamentele, tendoanele si cartilajul articular. Dintre toate tipurile de celule, cele regenerative au cel mai mare potential de vindecare.

Celulele regenerative sunt celule nediferentiate localizate in maduva osoasa, si au capacitatea sa se transforme in celule osoase (osteoblaste), cartilaginoase( condroblaste), ligamentare si tendinoase (fibroblaste). Pana sa ajunga la tesutul afectat, celulele regenerative iau forma si caracteristicile tesutului lezat. Acest proces reprezinta calea prin care se initiaza vindecarea. Cunoscandu-se aceste mecanisme de vindecare, au fost elaborate produse si protocoale prin care se distribuie un numar foarte mare de celule regenerative la nivelul tesutului lezat, crescand rata procesului de vindecare.

stem-cells2

Infiltratiile cu celule STEM reprezinta un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit in foarte multe domenii, inclusiv in ortopedie si in medicica sportiva. Practic MSCs sunt  injectate in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. MSCs se obtin din sangele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de  vindecare care sunt stocate în maduva osoasa. Infiltratia cu celule STEM actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de MSCs, care odata injectate, initiaza si amplifica procesul de vindecare.

Celulele STEM, cel putin in momentul de fata in tara noastra, sunt un concept legate de fat, de recoltarea imediat dupa nastere din cordonul ombilical. Ideea este foarte adevarata, dar in acest articol vorbim despre un nou concept, adica recoltarea celulelor STEM de la adult.

Recoltarea se poate efectua din creasta iliaca, practic din osul bazinului:

Recoltarea se poate efectua si din zona proxiamala a tibiei:

Procedura medicala este simpla, si presupune internare de 24 de ore in spital. Este necesara pentru confortul pacientului anestezie intravenoasa. Medicul foloseste o seringa speciala, cu ajutorul careia recolteaza din osul bazinului sau tibiei, sange. Ulterior sangele recoltat este centrifugat, proces prin care sunt inlaturate plasma si celulele rosii. In urma centrifugarii se obtine o solutie de 6-15 ori mai concentrata, formata si celule STEM mezenchimale si factori de crestere (PRP). Ulterior solutia este injectata in zona dorita: articulatii, oase, muschi, tendoane, ligamente. Astfel tesutul lezat este invadat cu milioane de celule regenerative si factori de crestere, accelerandu-se procesul natural de vindecare.

Bone-Marrow-Asipirate-Web

In acest proces de recoltare a sangelui din creasta iliaca, pe langa celulele STEM, se obtin si factorii de crestere:

– factorul de crestere derivat plachetar (PDGF)
– factorul de crestere al endoteliului vascular (VEGF)
– factorul de crestere transformator beta (TGF – B)
– factorul de crestere al fibroblastelor (FGF)
– factorul de crestere insulin-like (IGF)

Acesti factori de crestere joaca un rol foarte important in procesul de vindecare. Ei cheama practic celulele regenerative in zona afectata, un proces numit chemo-atractie. In mod normal vindecarea are loc doar in zonele vine „aprovizionate” cu sange.  Daca intr-un tesut lezat, aportul sangvin este diminuat, atunci celulele regenerative nu pot fi atrase, iar capacitatea de vindecare este mica. Un exemplu elocvent este la nivelul tendoanelor, unde apar frecvent inflamatii cunocute sub numele de tendinopatii (rotuliana, achileana, fasceita plantara, epicondilita, etc). Aceste afectiuni pot persista luni de zile, uneori chiar ani. Explicatia este relativ simpla sau logica: tendoanele sunt slab vascularizare, sangele provenind din osul pe care se insera si muschiul cu care se continua. De aceea rata de vindecare a unei tendinopatii este mica. S-au incercat numeroase tratamente in istorie, cu infiltratii cu corticosteroizi, cu PRP, dar cele mai bune rezultate s-au obtinut prin infiltratii cu celule regenerative.

Care sunt indicatiile tratamentului cu celule STEM?

Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu celule STEM. Aceste afectiuni sunt:

tendinitele (epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase

Tendinopatia cronica se caracterizeaza printr-o inflamatie care a aparut in urma cu mai de 3 luni, la nivelul oricarui tendon. Cele mai frecvente tendinopatii cronice apar la nivelul tendoanelor: rotulian, achilean, plantar si la nivelul muschilor epicondilieni, putand denumirea de epicondilita mediala, sau mai frecvent laterala. Tendinopatia cronica ca si afectiune este complet diferita de cea acuta, care in sine reprezinta doar o inflamatie a tendoanelor. Tendinopatia cronica reprezinta o modificare a structurii tendonului unde a debutat, acesta din urma pierzandu-si structura normala. Tratamentul este complex, de lunga durata si necesita increderea pacietului in medic, si multa rabdare si dedicatie din partea medicului.

rupturi musculare

Rupturile musculare apar spontan datorita unei contractii musculare puternice sau a unei lovituri directe in zona musculara, mai ales cand directia de actiune este tangentiala cu muschiul. Alti factorii care pot favoriza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruste si violente fara o incalzire prealabila, in conditiile unui climat rece si umed. In general perioada de vindecare pentru intinderile musculare este de 2 pana la 3 saptamani, pentru ruptura musculara partiala este de 3 pana la 6 saptamani iar in cazul rupturii musculare totale de aproximativ 3 luni. Cea mai mare problema, mai ales pentru o persoana activa, este modul in care muschiul se vindeca, prin aparitia unui tesut fibros care nu are proprietatile tesutului muscular: nu are elasticitate, mobilitate, contractilitate, astfel performantele musculare scad, apar dureri la efort, iar riscul de recidiva este foarte mare. Cea mai rapida metoda si mai buna metoda de tratament este terapia cu celule STEM.

leziuni de cartilaj (artroza)

Artroza este o boala cronica degenerativa a articulatiilor, bazata pe: degenerare a cartilajului articular, cu o modificare ulterioara a suprafetelor articulare osoase, dezvoltarea de osteofite marginale, deformare a articulatiei, precum si dezvoltarea sinovitei cronice. In final artroza este o boala invalidanta, care determina un consum imens psihic, fizic si financiar din partea pacientului, fara a putea realmente sa ii influenteze evolutia progresiva. Cea mai buna metoda de tratament este preventia sau tratamentul cu celule STEM in faza incipienta sau moderata. Terapia si-a dovedit eficacitatea si in faza avansata a bolii, dar cu anumite limite.

are indicatie postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc)

In ultimele trei decenii, evolutia ortopediei miniinvazive a fost una remarcabila, prin aparitia a numeroase tehnici chirurgicale, implanturi, tehnologii, metode de recuperare foarte rapide, astfel incat majoritatea leziunilor sportive putand fii tratate cu succes, asigurand reintoarcerea pacientilor la sport. Totusi inca exista multe incoveniente legate de asteptarile sportivilor ca perioada de recuperare, performante sportive si riscuri de recidive. Trebuie sa realizam ca orice interventie chirurgicala este doar precursorul vindecarii proprii a organismului, si reprezinta doar o metoda de initiere a vindecarii sau o metoda adjuvanta. Vindecarea este realizata tot de catre organismul propriu al pacientului. In toate aceste cazuri, terapia cu celule STEM are un rol deciziv in accelerarea procesului de vindecare propriu organismului.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este specializat in terapii regenerative cu PRP, cu BMAC sau grasime abdominala, efectuand aceste proceduri in cadrul clinicii Centrokinetic sau a Spitalului Clinic de Ortopedie Medlife. Pentru programari va rugam sa sunati la 0786602299 sau 0755055216.

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

146 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara .Sunt Golescu Ovidiu si am gonartroza la amandoi genunchi dar nu avansata ….am auzit de acest procedeu cu celule stern .Unde se face asta? si cat costa ? si daca da rezultate …..sa u un nr de telefon de unde putem primi informatii …multumesc

Anonymous

Buna ziua, am 41 ani si in 2014 am fost internat la ortopedie cu artrita septica sold drept. Mi s-au administrat 2 tipuri de antibiotice care au stopat infectia dar urmarile au ramas. Sunt supraponderal si am si alte afectiuni din cauza carora am fost refuzat pentru operatie fiind un grad de risc mare. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot ajuta infiltratiile cu celule STEM. Va multumesc.

Anonymous

In urma unui RMN s-a constatat ca am osteoartrita coxofemurala avansata la soldul drept.Intrebarea mea este daca se mai poate realiza regenerarea cartilajului cu ajutorul celulelor stem.Mentionez ca am 61 ani.
Va multumeec!

Anonymous

Buna ziua!

Am 69 de ani. Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: se poate aplica terapia cu celule STEM in cazul herniei de disc? In cazul unui raspuns afirmativ, va rog sa-mi comunicati unde se poate efectua interventia și costurile aproximative.

Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua! Am suferit doua operatii(2016-2017) la nivelul genunchiului, care au avut ca rezultat inlocuire lia si menisciotomie la ambele meniscuri pe diferite dimensiuni. Intrebarea este: acest tip de infiltratiecu celule stem, poate ajuta in recuperarea articulara? Tin sa mentionez ca dupa e am reluat activtatea fizica am inceput sa simt tot felulul de „furnicaturi” la nivel articular.va multumesc!

Anonymous

Buna ziua ,domnule doctor AM 63 ani,120 kg,gonartroza gradul 4. Terapia cu celule stem MAI POATE ajuta sau,,,,,,,,,,,,,Cu multumiri

Anonymous

Buna ziua ! Mama mea are 57 de ani si sufera de ani buni de poliartrita reumatoida. Incet au inceput sa ii fie afectare articulatiile si oasele. Credeti ca tratamentul cu celule stem ar putea sa o ajute ? Va multumesc !

Anonymous

Buna Ziua,

De 9 luni ma tot lupt cu artroza fatetara si 2 discuri bombate (L4 -> S1).
Am facut injectii cu cortizon pentru facete, dar inca tot am dureri si nu pot sta asezat la lucru (sunt in concediu medical).
Am 23 de ani.
Se poate face ceva cu tratamentul acesta?
Lociuesc in Montreal dar dureaza foarte mult pana vezi un specialist aici (pana la 2ani).
Multumesc,

Mihai

Anonymous

buna ziua.Este mai buna o radiografie ortholeg sa vedeti daca sunt un pacient bun pt celule stem?Am si RMN la amandoi grnunchii.Trebuie sa ajung urgent la dvs.
Multumesc frumos,
Oprea Luminita

Anonymous

Buna ziua,
Am 59 ani si sunt diagnosticata cu coxatroza medie pe articulatia de sold picior dr.
Intrebarea este, daca exista posibilitate de vindecare, in aceasta problema ?
Multumesc !

Anonymous

Buna ziua. Sotul meu in varsta de 47 de ani are coxatroza severa la soldul drept. Credeti ca ar fi de ajutor infiltratia cu celule stem sau PRP in cazul lui? Am dori sa amanam interventia de protezare a soldului macar pentru 1-2 ani.
Va multumesc.

Anonymous

Buna ziua, mama mea, in varsa de 71 ani este diagnosticata cu gonartroza gradul 4, o poate ajuta terapia cu celule stem? Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua,am 51 de ani si sunt diagnosticata cu poliartrita reumatoida de 4 ani.Fac tratament cu metotrexat injectabil,dar in ultima perioada am dureri de articulatii permanente.As dori sa stiu daca infiltratiile cu PRP sau terapia cu celule stem ar putea sa ma ajute.As dori daca se poate un nr. de telefon sau o adresa de email pt.detalii.

Anonymous

Buna ziua! Mama mea in varsta de 74 ani are gonartroza bilaterala. Pe biletul de externare scrie : genu varum bilateral, hallux valgus bilateral, iar pe radiografie: gonartroza bilaterala KL3 . As dori sa stiu daca infiltratiile cu PRP, sau terapia cu celule stem o ajuta. Multumesc!

Anonymous

Buna ziua,
Am 48 de ani si o problema la genunchiul drept: menisc intern extrudat cu o leziune de grad 3 la nivelul cornului posterior (RMN). Se poate remedia fara operatie? Multumesc!

Anonymous

Buna ziua. Am 44 ani, 1,77 m, 74 kg si in urma cu 12 ani am suferit un accident de masina in urma caruia mi- am rupt LIA. Am fost operat atunci nu artroscopic , totul a decurs bine pana acum doua luni cand am auzit o trosnitura in genunchi. Am facut un RMN si in urma controlului am aflat xa am menisc intern si extern rupt complet , artroza de gradul 3, si LIA rupte complet. D-nul doctor care m-a consultat mi- a spus ca ligamentele sunt rupte de mult timp si ca nu ar fi reusita operatia initiala(… Read more »

Anonymous

Buna ziua, Am 33 ani, am fost diagnosticata acum 10 luni cu tendinita la mana stanga (sunt stangace). Durerea in incheietura mainii spre exterior a aparut dupa o perioada de fortat mai intens a mainii stangi la desen si tastat. Apoi am resimtit ca se extind durerile atat in sus spre antebrat si cot cat si spre degete si chiar interiorul palmei. Am resimtit dureri si la mana dreapta, dar mai usoare. Am mers la un medic reumatolog care mi-a recomandat 2 saptamani sa folosesc unguent antiinflamator si repaos; fara nici o ameliorare. Apoi am mers la un medic ortoped… Read more »

Anonymous

Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu necroza aseptica de cap femural bilaterala, in cazul soldului stang stadiul ll Ficat cu important edem osos, iar la soldul drept stadiu incipient. Am 29 de ani iar de 6 ani urmez tratament cu cortizon datorita bolii de fond, lupus. Mi-a fost recomandat foraj decompresiv cu infiltrare de celule stem. Care este costul acestei proceduri si cat de viabila este in cazul meu?
Multumesc!

Anonymous

BUNA ZIUA DL DOCTOR,
Am fost diagnosticata cu coxartroza grad 3 soldul sting am 51 de ani si as vrea sa va intreb daca terapia cu celule STEM ajuta sau daca sunt al;te proceduri care ar fii folositoare in cazul meu?
ms f mult pt raspuns

146
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x