• 7 feb. 2014
  • Raspunsuri: 264
  • Vizualizari: 13.676

PRP reprezinta plasma imbogatita cu trombocite. Plasma reprezinta aspectul lichid al sangelui care contine toate elementele celulare cum sunt celulele albe sau rosii, dar si trombocitele. In termeni simpli, trombocitele reprezinta 10% din componentele celulare ale sangelui. In PRP, concentratia de trombocite este de 90%. De aceea, prin definitie PRP inseamna plasma imbogatita cu trombocite.

PRP este o fractiune de sange integral care este centrifugat pentru a se obtine un numar crescut de trombocite si o mare varietate de factori de crestere, cum ar fi:
-factorul de crestere derivat plachetar (PDGF)
-factorul de crestere al endoteliului vascular (VEGF)
-factorul de crestere transformator beta (TGF – B)
-factorul de crestere al fibroblastelor (FGF)
-factorul de crestere insulin-like (IGF)

Ce este special la trombocite?  Continutul bogat in granule, care la randul lor contin factori de crestere, eliberati prin activarea trombocitelor, reprezinta cheia initierii procesului de reparare si vindecare a tesuturilor.

Cum se obtine PRP?

In 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului, se obtine plasma cu o cantitate de trombocite de pana la 9X mai mare fata de valoarea normala in sange.

procedura

Ce reprezinta terapia cu PRP?

Plasmafereza reprezinta un tratament non-chirurgical de vindecare, folosita in foarte multe domenii, inclusiv in ortopedie si in medicica sportiva. Practic PRP este injectata in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de  vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de trombocite, care odata injectate elibereaza factori de crestere, ce initiaza si amplifica procesul de vindecare.

– Se foloseste in ortopedie din 1990.
– Rationamentul folosirii infiltratiilor cu PRP este de a initia si accelera procesul natural de vindecare si regenerare a tesuturilor prin eliberarea factorilor de crestere derivati din trombocite, direct, la nivelul tesutului afectat.
 – Interesul la nivel mondial in aceasta tehnologie biologica, a crescut recent brusc. Stiinta de baza si datele preclinice, sustin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni si tulburari legate de sporturi.
 – Ingineria biologica este un domeniu cu o evolutie rapida in medicina sportiva si chirurgie ortopedica. Instrumentul biologic ideal ar fi eficient, simplu de utilizat, ieftin, sigur si disponibil imediat la punctul de ingrijire. (PRP) indeplineste multe dintre aceste criterii. 

 

Ce afectiuni pot fi tratate cu PRP?

Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP. Aceste afectiuni sunt: tendinitele (epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza). PRP are indicatie postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc). Este indicata in toate stadiile de artroza, in special dupa artroscopia necesara tratarii leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice si leziunilor instabile de cartilaj articular.

Stadializarea pe articulatii a afectiunilor tratabile cu PRP:

prp-injection-technique

UMAR: tendinita/ ruptura coafei ms. rotatori, bursita subacromiala, tendinita ms. biceps brahial, leziune SLAP, artrita, artroza
COT: epicondilita laterala/mediala, tenosinovita, artroza
SOLD: sindromul tractului iliotibial, tendinita ms psoas, tendinita trohanteriana, leziuni de labrum, artrita sacro-iliaca (sacroileita)
GENUNCHI: tendinita rotuliana, sindromul tractului iliotibial la biciclisti, tendinita hamstring, artroza, ruptura LIA, LIP, menisc (postoperator).

hamstring.ashx
GLEZNA: tendinita achileana, peroniera, plantara, tibiala posterioara, artroza

Cum vindeca terapia cu PRP?

Factorii de creştere sunt eliberati din cantitati mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reactie inflamatorie induse, care initiaza o cascada puternica de reactii necesare procesului de vindecare. Factorii de crestere stimuleaza fluxul de sange, promoveaza formarea matricei, care este „baza” tuturor tesuturilor moi, restaurand  tendoanele şi ligamentele, care au fost anterior compromise, şi „inaspreste” cartilajul pentru a deveni mai ferm şi elastic.

– Riscul de infectie este minim, toate kiturile existente pe piata oferind tehnici de recoltare, centrifugare si injectare care respecta regulile de asepsie.
– Tratamentul cu PRP nu este o metoda de dopaj, lucru certificat de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA – World Anti-Doping Agency – 1999) in 2009.
– In USA, tratamentul a fost acceptat fara controverse in Liga Nationala de Fotbal (NFL), in Asociatia Nationala de Baschet (NBA), si in Liga majora de baseball (MLB).

b1

Studiu 42 de reconstructii LIA:       38 de barbati/4 femei

-64% au efectuat 3 infiltratii in saptamanile 3,4,5 dupa operatie

-28,7% au efectuat 1 infiltratie in saptamana 3-4
-7,3% au efectuat 2 infiltratii in saptamanile 3 si 4 dupa operatie
– Am folosit L-PRP la toti pacientii
Rezultate:
– testele de stabilitate efectuate la 3,6,12 saptamani au aratat o crestere a stabilitatii genunchiului – am remarcat o imbunatatire a modului in care se recupereaza pacientii prin scaderea durerii si cresterea mobilitatii genunchiului
– 7 pacienti au necesitat reevaluare RMN postoperator => aspect radiologic mai bun al grefei

ek-acl-mri-images-2

Este terapia cu PRP dureroasa?

Pacientii de obicei tolereaza procedura bine desi dupa injectare este de asteptat sa apara durere avand in vedere raspunsul inflamator indus de PRP.

De cate injectari este nevoie?

In general este nevoie de 1-3 proceduri in functie de tipul de afectiune, de gradul de afectare al structurilor si timpul scurs de la aparitia leziunii. In cazul in care sunt necesare mai multe injectari, timpul necesar intre proceduri este de 1-2 saptamani.
Tendinite moderate (durere moderata, semne inflamatorii minime, durata maxim 1-2 luni): 1 injectare.
Tendinite puternice (durere puternica, semne inflamatorii prezente, durara peste 2 luni): 3-5 injectari
Postoperator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinsertie coafa rotatorie, instabilitati umar, cot, genunchi, glezna, suturi/ reinsertii tendinoase): 1-2 injectare la 14 de zile postoperator.
Artroza, indiferent de stadiu: 3 injectari. Eficacitatea terapiei scade odata cu avansarea gradului de artroza.

La ce ne asteptam dupa terapia cu PRP?

Pentru primele 48 de ore, umflarea şi disconfort sunt tipice în zona injectat. Prin urmare, toti pacientii primesc un tratament pentru a controla durerea dupa PRP si o punga cu gheata este necesara dupa injectare in primele 3-4 zile (3-4 aplicatii a cate 30-45 de minute pe zi). Din ziua a V-a, aceste simptome vor disparea. In acest moment, terapie fizica este initiata pentru a optimiza efectul injectarii cu PRP. La o luna de la tratament, leziunile partilor moi trebuie reevaluate ecografic pentru a cunatifica rata de vindecare. Leziunile de cartilaj tratate prin 3 injectari cu PRP sunt reevaluate prin RMN la 1 an de la tratament.

Procesul de vindecare se realizeaza in trei etape:
Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si pana la 72 ore dupa. In aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorita inflamatiei ce se produce la nivel local;
Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importanta datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, datorita numarului mare de factori de crestere eliberati;
Remodelarea tesutului – Aceasta ultima etapa de vindecare, este reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii, formand astfel tesutul nobil.

 

Terapia cu PRP are efecte secundare?
Cu exceptia durerii moderate si semnelor inflamatorii care apar in primele zile dupa injectare, studiile au demonstrat ca nu exista alte efecte secundare.

Exista criterii de excludere ale tratamentului cu PRP?
-Anemia severa
-Tulburari de coagulare
-Trombocitopenia

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in terapiile regenerative cu PRP si foloseste sistemele Arthrex sau RegenLab, L-PRP.  Experienta a fost acumulata prin cursuri efectuate sub indrumarea dr. Dzihan Abazovic, si prin efectuarea a peste 300 de proceduri. Pentru programari va rugam sa sunati la numarul: 0786602299. 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

264 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, as dori sa stiu daca condropatia de grad 4 trohlee femurala se vindeca cu inflitratii PRP sau este nevoie de interventie chirurgicala

Anonymous

Buna ziua!
In urma cu 3 saptamani am suferit o interventie chirurgicala de reconstructie LIA cu grefa autologa, meniscectomie partiala CPMI si CMPE si microfracturi pentru condropatie grad III condil femural intern. Mi-a fost recomandat ca la 6 saptamani sa mi se fac infiltratii cu substanta vascoelastica artromac 3%. Intrebarea mea este: Sa fac infiltratii cu respectiva substanta sau sa fac infiltratii prin metoda PRP, Care este mai eficienta si care sunt dezavantajele fiecarei proceduri in parte?
Va Multumesc!

Anonymous

Buna ziua. Am fost diagnosticata cu condropatie genunchi bilaterala. am facut 3 infiltratii PRP, sistemul Arthrex, ultima in data de 04 octombrie 2017. Durerile au mai scazut ca si intensitate, dar inca persista. Dupa cate luni se face reevaluarea si un nou RMN? Daca durerile persista pe termen lung, se recomanda repetare infiltratiilor PRP sau o terapie cu celule stem? Mentionez ca am 31 de ani, 54 kg, inaltime 1,69m. Multumesc.

Anonymous

Buna seara. Daca se poate, va rog sa-mi raspundeti la intrebarile din mesaj.Multumesc.

Anonymous

Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu:
– Fisura (leziune gradul II) la nivel corporeo-cornual posterior MM.
– Ruptura partiala LIA (cu toate ca 2 medici mi-au spus ca nu reiese din RMN vreo problema a LIA – a iesit doar la interpretare)
– Bursita gastrocnemiana

Mi s-a recomandat sa fac 3 infiltratii cu PRP la interval de 3 saptamani, apoi fizioterapie si kinetoterapie. Ma va ajuta acest tratament la menisc sau nu este suficient si este necesara o artoscopie?

Multumesc

Anonymous

Buna ziua,
Pentru dispalzie de sold bilaterala congenitala sunt indicate infiltratiile cu PRP? Am 48 de ani si dureri de picioare (muschi) si articulatiile bazinului.
Multumesc

Anonymous

Buna ziua. Am fost diagnosticata cu condropatie genunchi bilaterala. am facut 3 infiltratii PRP, sistemul Arthrex, ultima in data de 04 octombrie 2017. Durerile au mai scazut ca si intensitate, dar inca persista. Dupa cate luni se face reevaluarea si un nou RMN? Daca durerile persista pe termen lung, se recomanda repetare infiltratiilor PRP sau o terapie cu celule stem? Mentionez ca am 31 de ani, 54 kg, inaltime 1,69m. Multumesc mult.

Anonymous

Buna seara!
Pentru leziune de menisc intern si extern, gradul I, este necesara infiltratia cu PRP sau artroscopia?
Mentionez ca sunt sportiv si vreau sa ma refac cat mai repede pentru a continua activitatea.
Multumesc!

Anonymous

Buna ziua,

Mama are gonartroza in stadiu avansat,leziune de menisc grad 3-4 si chist Baker. Are 59 de ani. Ar fi recomandat sa se faca infiltratii cu PRP fara se se opereze leziunea de menisc? Dumneavoastra ce parere aveti? Ce ar trebui facut la acest diagnostic?
Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua Am gonartroza avansata ,am fost operata de artroscopie dar durerile persista . Ma ajuta infiltatiile cu PRP ? Mentionez ca am 60 ani. Multumesc!

Anonymous

Buna seara Domnule Doctor,

Am probleme de aprox.10 luni cu fascia plantara a piciorului stang. Radiografia calcaneului a evindentiat si pinteni calcanei.Am facut electroterapie,din pacate nu a dat rezultate (shockwave,laser,ultrasunete).Poate PRP sa vindece aceasta afectiune,chiar daca sunt si pinteni calcanei in zona adresata ?Multumesc

Anonymous

Buna seara!!
Va rog sa-mi spuneri daca pt. gonartroza grad3/4 sunt eficiente infiltratiile cu Prp si daca da, cite sunt necesare su la ce interval?
Multumesc mult.doina R

Anonymous

Multumesc mult!!!

Anonymous

Buna ziua am facut operatie de lia si menisc in urma.cu aprox 4-5 luni. Daca fac injectia cu prp dupa atata timp, ma ajuta? Sau e prea tarziu?

Anonymous

Buna seara!! In urma unui accident casnic, mi s-a stabilit dg:opacifierea paniculului grasos suprapatelar drept-suspiciune de hidrartroza moderata;modificari gonartrozice exprimate bilateral, fara leziuni osoase post traumatice decelabile radiografic.Acum 1an, la eco de parti moi dg a fost:gonartroza bilterala cu ingustarea spatiului articular femuro-tibial si femuro-patelar bilateral, osteofitoza marginala la nivelul condilului tibila lateral si patelar bilateral;patelar este mai evidenta in stinga.In concluzie, am gonartroza bilaterala grad 3/4 si coxartroza bilaterala 1/2.Ma intereseaza daca au efect n cazul meu infiltratiile cu PRP, cite trebuie facute si la ce interval trebuiesc repetate(doar la durere??!!) si daca, facind regulat aceste infiltr.se poate scapa… Read more »

Anonymous

Buna seara d-le dr!!!
cred ca ati”sarit”peste mesajul meu din 12aprilie ora 7:07.
va rog mult sa revedeti mesajul meu si sa-mi raspundeti.
Va multumesc.

Anonymous

Buna seara, am fost diagnosticat cu fisura de menisc grad 3 iar pe langa asta si tendinita .Mi sa recomandat fizioterapie si kineto , am facut fizio iar cand sa intru pe kineto nu am putut din cauza durerilor situate fix sub genunchu ,iar pe langa asta mi a aparut o zona umflata pe rotula in partea de jos ( am facut si tecar ).ce imi recomandati sa fac in continuare?credeti ca trebuie sa fac PRP? Sau altceva? Ca sport practic fotbal la nivel semiprofesionist . Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua,

Sunt sportiv de performanta si in urma cu 5 zile am facut infiltratie cu PRP la ambii genunchi. Au fost destul de umflati ceea ce stiam ca urmeaza dar, am totusi o senzatie de oboseala in musculatura gambei stangi. Simt de parca picioarele nu fac parte din corpul meu (stiu ca suna aiurea). Este normal sa simt asa?

Multumesc

Anonymous

Buna ziua,am 39ani si sant cu displazie congenitala bilaterala de sold cu diferență de 2cm si am dureri fr mari in ultima perioada,mi sa indicat sa fac infiltrații cu PRP,a zis ca sant prea tanara sa ma operez.As dori sa îmi spuneți părerea d-voastra si daca are rost sa mai amânam operațial având in vedere ca eu numai pot sa merg pe jos nici 5minute.Mulțumesc

Anonymous

Buna ziua! In urma mai multor RMN – uri am fost diagnosticata cu sinovita si edem usor sold drept,urmez de 3 luni un tratament cu antimflamatoare,milgama piascledin si alte suplimente naturale,dar durerea persista ca la inceput! In cazul meu ar ajuta infiltratiile cu PRP ,daca nu ,ce altceva ar trebui să fac?Va multumesc!

Anonymous

Am fost diagnosticat cu condropatie gradul 2 patelara ce este de facut?

Anonymous

Buna ziua! Am fost operat la genunchi de plica sinoviala medio-paletara iar la un an jumate dupa interventia chirurgicala tot este unflat genunchiul si am dureri. Am facut o ecografie musculo-scheletara cu diagnosticul: condromalacie supracondiliana genunchi drept grad 1. imi puteti spune ce inseamna acest diagnostic si ce ar trebui sa fac in continuare pentru a scapa de aceste dureri de genunchi? Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua,ma intereseaza ce se poate face la inceput de coxartroza la soldul stang la o varsta de 40 de ani?multumesc.La rezultatul RMN scrie inceput de coxartroza dar medicii spun ca nu este asa ceva,sotul are o durere ca si un fulger din spate si coboara pe picior in jos,la repaus,se opreste durerea,cand sunt schimbari atmosferice ,apapre si durerea mai mare si persista,mobilitatea e scazuta la picior

Anonymous

Buna ziua! Tocmai fost diagnosticata cu partial longitudinal tear at the tfcc at it’s ulnar attachment. Am trecut rezultatul in lb engleza pt ca asa mi-a fost comunicat si nu as vrea sa pierd prin traducere informatia. Doresc sa evit operatia. Am inceput tratamentul cu imobilizarea membrului superior drept in ghips de tip muenster pt 3 saptamani dar dezvolt aceeasi problema se pare si la membru superior stang. As fi interesata de rata de succes in acest tip de interventie si un orar al procedurilor.

Anonymous

Buna ziua! Aceste infiltratii PRP sunt benefice pentru leziune SLAP umar. Multumesc!

Anonymous

Bună ziua am.conactroza.și sint operată de ruptura de menisc am făcut 5 infiltratii prp.cu 5 acid. hialuronic la cit timp trebuie făcut

Anonymous

Buna ziua! La examinarea rmn la genunchiul stang am primit urmatorul rezultat: – Ligament incrucisat anterior neomogen si cu leziuni fibrilare si acumulare fluida in jur. – Ligament incrucisat posterior usor incurbat, fara ruptura. – Ligament patelar fara ruptura. – Retinacul patelar fara ruptura. – Tendon cvadriceps fara ruptura. – Ligament colateral intern fara ruptura. – Ligament colateral extern edematiat, fara ruptura. – Menisc intern, corn posterior cu leziune liniara degenartiva gard II. – Menisc extern fara ruptura. – Acumulare fluida supra si retropatelar si reces profund extern, in cantitate mica. – Ascutirea spinelor tibiale, chist osos degenerativ, subcentimetric, postero-inferior… Read more »

Anonymous

Bună ziua! Am fost operată de LIA leziuni de menisc și leziuni ale cartilajului ! S au practicat microfracturi iar la 2 săptămâni după operație am făcut infiltrații cu acid hialuronic! De câte infiltratii cu Prp as avea nevoie și când pot sa le fac?Am Condromalacie de gr 3!

Anonymous

Buna seara,
Am fost diagnosticata cu leziune menisc lateral discoid genunchi stang.
Un medic mi-a recomandat infiltratii PRP , alt medic mi-a recomandat artroscopie/meniscetomie.
Nu stiu ce sa fac, eu am o durere medie mai ales in stare de repaus.

Anonymous

Buna ziua Domnule Doctor!
Fiica mea in varsta de 22 ani a fost diagnosticata in urma unui RMN la genunchi cu:
– condromalacie paletara centrala grad III
-displazie trohleara tipul A
-sindrom femuro paletar
Va rog sa-mi spuneti daca procedura cu PRP sau cu celule STEM se recomanda in aceasta situatie.
Multumesc !

Anonymous

Buna ziua,
Am o leziune de cartilaj la genunchi si mi s-au recomandat infiltratii cu PRP. Ce pret are o infiltratie?

264
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x