Infectia periprotetica a genunchiului este o complicatie devastatoare, care poate afecta intre 1 % si 5 % din pacientii care au suferit o astfel de interventie chirurgicala. Peste 79 000 de implanturi de inlocuire a genunchiului au loc in fiecare an in Marea Britanie, iar infectia periprotetica (IP) este o povara importanta a bolii si un cost enorm pentru asistenta medicala. Una dintre cele mai importante controverse in tratamentul pentru infectia periprotetica este daca o operatie intr-o singura etapa este superioara unei proceduri in doua etape. Acest studiu a incercat sa evalueze sistematic datele publicate pentru a determina care tehnica a avut rate de reinfectare mai mici.
O analiza sistematica a literaturii a fost efectuata cu ajutorul bazelor de date a doua clinici mari, cu scopul de a identifica studiile existente care prezinta rezultatele pentru fiecare tehnica chirurgicala. Au fost exclusi din studiu pacientii care au organisme rezistente. Au rezultat 63 de pacienti care au intrunit criteriile de includere, dintre care majoritatea ( 58 ) au fost raportati la procesul de inlocuire in doua etape. Rata de infectare a variat intre 0 % si 41 % in studiile in doua etape, si intre 0 % si 11% in studii cu o singura etapa.
Concluziile care au reiesit atat pentru o singura faza, dar si pentru procesul in doua etape, sunt in mare masura de calitate scazuta. Baza dovezilor de revizuire in doua etape este semnificativ mai mare, si lucrarile suplimentare in comparatie directa intre cele doua tehnici ar trebui sa fie intreprinse ca o prioritate.
Inlocuirea genunchiului este o procedura efectuata pentru solutionarea problemei de artroza a genunchilui. Potrivit raportului National al Registrului comun, 79516 de inlocuiri de genunchi au fost efectuate in Marea Britanie in 2011.
Infectia chirurgicala este estimata la 1 % din cazurile de inlocuire a articulatiei genunchiului si este considerata printre cele mai devastatoare complicatii, care pot afecta aceasta procedura. Rapoartele bazate pe supraveghere de inalta calitate in programele nationale, sustin o rata de infectare care pare a fi intre 3,3 % si 4,19 % .
Interventia postoperatorie este clasificata de Agentia pentru Protectia Sanatatii, pe baza adancimii infectiei. Infectiile superficiale sunt limitate la incizii si pansamente, plus tratament. Infectiile profunde implica straturile fasciale si pot sa apara pana la un an dupa atasarea implantului, fapt care influenteaza strategia de management chirurgical.
Tratamentul postoperator cu antibiotice este adesea rezervat pentru pacientii care nu pot fi supusi unei alte interventii chirurgicale, insa pot avea complicatii suplimentare legate de daune la organele afectate de antibiotic .
Anumite strategii pot fi utilizate, cum ar fi: debridare deschisa, chirurgicala, antibiotice si pastrarea implantului. Cu toate acestea, eficacitatea este oarecum controversata, cu o rata mai mica de succes la eradicarea infectiei, decat strategiile mai radicale care implica indepartarea implantului, urmate de implantarea unei noi proteze.
Tehnica cea mai raspandita este metoda in doua etape. Acest lucru implica o procedura de irigare aprofundata si debridare a tesutului infectat, iar proteza infectata este indepartata. In locul acesteia este de obicei atasat un distantier. Distantierul este un bloc de ciment, care contine antibiotice, si este plasat in spatiul ramas al genunchiului pentru a mentine muschii si tesuturile moi in tensiune. S-au utilizat distantiere mai moderne, care permit un grad de miscare la articulatia genunchiului.
Dupa intervalul de 6 saptamani o a doua procedura este efectuata si o noua proteza definitiva este introdusa. Distantierul este lasat in articulatia genunchiului pentru o perioada cuprinsa intre 6 si 8 saptamani, in care pacientul primeste antibiotice parenterale. Aceasta procedura este considerata in prezent standardul de aur. Dezavantajele chirurgiei in doua etape, includ necesitatea a doua operatii si o imobilizare mai indelungata . Distantierele mobile pentru articulatii au fost dezvoltate pentru a ajuta la reducerea problemelor care pot aparea la tesuturi, si pentru a miscora perioada de imobilizare la pat.
O alternativa la revizuirea in doua etape este o procedura condensata intr-o singura etapa, cu o popularitate in crestere. Aceasta implica o singura procedura in care este introdusa o proteza definitiva, dupa eliminarea in totalitate a tesutului infectat. Beneficiile potentiale ale interventiei intr-o singura etapa sunt reducerea morbiditatii, rezultatul functional imbunatatit, precum si beneficii economice.
Doua studii din raportul oferit de Marea Britanie, cu tehnica intr-o etapa, prezinta rate de reinfectare de 11 % si respectiv 0 %. Nu au fost raportate rezultate functionale validate, cu toate acestea, rapoartele descriu ca toti pacientii au putut merge pe jos si au avut flexia mai mare de 90 si respectiv 70 de grade.
Un studiu din 1987 continea rapoartele unor pacienti care au suferit interventii intr-o singura etapa, dar si in doua etape. Acest studiu a avut un pacient care a suferit o procedura intr-o singura etapa si a trecut cu succes de infectie . Ulterior, alti doi pacienti pentru care s-a folosit distantier, au trecut cu succes de operatie si nu au facut infectie.
Toti pacientii din grupul in doua etape au fost identificati cu infectii cronice. Autorii raportului cu infectii acute care apar la mai putin de doua saptamani de la operatie au fost tratati preferential de retentie de componente si debridare. Acest studiu arata ca rata de esec pentru interventia intr-o etapa este de 0-3 % si rata de esec pentru doua etape de 1-11% .
Avand in vedere beneficiile clare pentru pacientii care vin cu aceasta complicatie, tehnica intr-o singura etapa este acceptata de mai multe persoane, desi in studii mai recente, nu s-a demonstrat clar ca aceasta ar fi mai benefica decat interventia in doua etape. Acest lucru ar putea fi realizat cel mai bine intr-un studiu multicentric, pe o scara larga si cu pacienti alesi aleatoriu. Evident, fiecare caz este unic, si medicul impreuna cu pacientul decid care interventie este cea mai benefica. Medicul trebuie sa stie perioada aproximativa de refacere pentru un pacient fara complicatii, si sa-l sfatuiasca referitor la exercitii si miscari pe care le poate face pentru a grabi recuperarea.
In prezent, inca se efectueaza studii cu privire la diferentele si beneficiile celor doua interventii chirurgicale de inlocuire a genunchiului. Medicina si tehnicile operatorii avanseaza, si se gasesc metode de a minimaliza rata de infectie la pacientii cu proteze de genunchi. Antibioticele si distantierele cu antibiotice sunt deocamdata metodele care previn infectia postoperatorie, iar recuperarea difera de la caz la caz, influentand evident si rezistenta organismului pacientului.
buna ziua,
La noi in Romania care este rata de succes in cazul unei infectii preoteza de genunchi cu stafilococ auriu meticilin rezistent , infectie aparuta la un an si 2 luni dupa operatia de protezare a genunchiului?
in cazul mamei mele pt infectia protezei s-a deschis operatia,s-a debridat si schimbat ceva componente apoi tratament pentru 6 saptamani cu vancomicina intravenos. asteptam in continuare reactia organismului pt a vedea incotr-o ne indreptam
Nu se poate vorbi de o rata de succes. Tratamentul trebuie coordonat de un medic infectionist, iar pacientul trebuie sa ia tratamente de ultima ora. Numai bine!
Buna ziua, am proteza totala, femur, genunchi, tibie si sunt operata recent , in aprilie,inafara Romaniei. Incepand cu luna septembrie mi-au iesit 3 puncte la nivelul geninchiului si pe lateral care supureaza. Initial s-a crezut a fi furunculi, am tratat local si am luat Oxacilina, unul din puncte inchizandu-se. In ianuarie am luat legatura si cu un dermatolog ce mi-a sugerat tratament local cu apa oxigenata si acid boric. S-au micsorat punctele ramase(2), dar inca supureaza putin. Am facut analize din sectetie si rezultatul este ca nu am infectie nici dpdv bacteriologic, nici fungic. De 10 zile am luat Zinat.… Read more »
Buna ziua.
Analizele de sange: hemograma, PCR, fibrinogen, VSH trebuiesc repetate.
In al doilea rand imi vine greu sa cred ca o problema cutanata poate crea aceste simptome 6 luni. Din pacate tind sa cred ca problema este eminamente intraarticulara. Va trebuie o fistulografie, adica injectarea unei substante de contrast prin acele fistule si apoi o radiografie ca sa vedem pana unde patrunde substanta. Numai bine!!
Buna ziua,
tatal meu de 84ani,a facut a patra operatie proteza revizie de genunchi in 2 etape in ianuarie 2015 la Colentina,dupa deteriorare septica cu stafilococ cuagulozo (-) si klebsiella spp. Am facut sutura secundara in apr 2015 si tratament recent cu ciprofosfacin si biseptol si a- 2- a analiza din plaga nu identifica nici o infectie iar rana nu se inchide si supureaza lichid zilnic.Va rog sa-mi spuneti care este cauza si ce se poate face?
Va multumesc
Buna ziua.
Situatia este foarte complicata in aceste cazuri, iar tratamentul este complex si indelungat.
Trebuie sa fie coordonat de un medic infectionist pentru un tratament corect, iar cand toti parametrii sangvini ajung sa fie normali, trebuie reluata protezarea. Este un raspuns minim, pentru ca discutia reala este foarte complexa.
Va rog sa urmati sfaturile medicului curant.
Numai bine!
buna ziua, Mama mea a fost operata la cluj in august 2015 de ruptura de menisc..urmand recuperarea dar fara imbunatatiri deoarece durerile erau mari si nu putea efectiv sa calce pe picior..dupa 2 luni i s-a recoltat lichid prin punctie si a iesit pozitiv burkholderia cepacia..a urmat a doua interventie chirurgicala pt curatare, tratament 2 luni cu minociclina..recuperari, analiZe si calmante, antiimflamatorii..Piciorul de atunci arde local in interior, durere e mare nu poate umbla decat cativa metri..culmea la punctii nu mai iese bacteria si analizele de sange ies in limite normale. Poate acea bacterie sa existe printre articulatii!? Poate sa… Read more »
Buna ziua. Situatia este complicata, si probabil ca in viitor tratamenrul este protezarea articulatiei. Va sfatuiesc sa urmato sfaturile medicului curant!
Buna ziua . Am o intrebare legata de infectia la proteza de genunchi .Unchiul meu are infectie cu fungi ( candida tropicalis ) , face tratamente dar tot reapar fungii iar durerea este permanenta( uneori extrem de puternica ) . Pare ca medicii care se ocupa de cazul lui nu reusesc sa gaseasca o formula ”castigatoare ” pentru combaterea fungilor .Credeti ca ne puteti recomanda ceva sau pe cineva care ar putea sa ne ajute ? Multumesc
Buna ziua. Aceasta problema tine de boli infectioase, nu este specializarea mea. Trebuie sa mergeti sa discutati cu unedic infectionist. Numai bine!
Buna ziua! Am o intrebare legata de infectia cu stafilococ auriu dupa operatia de ligamentoplastie.(LIA). As dori sa stiu cat este de grav si daca tratamentul cu antibiotice la care este sensibil rezolva aceasta problema sau este nevoie de o noua interventie.
Buna ziua.
O poate rezolva dar de cele mai multe ori trebuie scoase implanturile pentru ca infectia se cantoneaza pe surubul tibial.
Numai bine!