Plasma bogata in trombocite ( PRP ) este un nou instrument biologic puternic in medicina sportiva. PRP este o fractiune de sange integral care contine un numar crescut de trombocite si o mare varietate de citokine, cum ar fi factorul de crestere din trombocite (PDGF), factorul de crestere al endoteliului vascular (VEGF) si factorul de crestere transformator beta – 1 (TGF – B1), factorul de crestere al fibroblastelor (FGF), si factorul de crestere al insulinei – 1 (IGF – 1), printre multe altele.
Interesul la nivel mondial in aceasta tehnologie biologica, a crescut recent brusc. Stiinta de baza si datele preclinice, sustin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni si tulburari legate de sporturi. Datele publicate si revizuite privind PRP sunt limitate. Cu toate ca evaluarea stiintifica si eficacitatea clinica se afla in stadii incipiente, sportivii de elita si de agrement folosesc deja PRP in tratarea leziunilor provocate de sport. Multe intrebari asteapta raspuns cu privire la utilizarea PRP, inclusiv detalii despre protocolul de dozare si reabilitare. In aceasta articol, o clasificare a plasmei imbogatita in trombocite este propusa, iar investigatiile preclinice si umane ale aplicatiilor PRP in medicina sportiva vor fi revizuite, precum si reabilitarea in urma unei proceduri de PRP.
PRP este o tehnologie promitatoare in medicina sportiva, cu toate acestea, va fi nevoie de studiu mai viguros, in scopul de a intelege metoda in care se poate aplica mai eficient. Ingineria biologica este un domeniu cu o evolutie rapida in medicina sportiva si chirurgie ortopedica. Instrumentul biologic ideal ar fi eficient, simplu de utilizat, ieftin, sigur si disponibil imediat la punctul de ingrijire. (PRP) indeplineste multe dintre aceste criterii. PRP este autolog, prin urmare, procentul de reactii adverse si transmiterea de infectie sunt foarte scazute. Acesta tehnica a fost folosita timp de aproximativ 20 ani in mai multe specialitati medicale, fara rapoarte de complicatii semnificative. PRP se poate produce simplu, din cantitati mici de sange periferic, in timp scurt (15 minute sau mai putin), folosind echipament de dimensiunile unui desktop, evitand astfel nevoia de a trimite materiale spre laborator. PRP este ieftin de produs, comparativ cu celulele stem sau proteinele produse genetic.
Sportivii de toate nivelurile de competitie sunt adeptii metodelor mai putin invazive in urma unui accident, si aleg metoda cea mai rapida de refacere pentru a se putea intoarce la activitatea lor. In incercarea lor de a gasi aceste metode, ei aleg, uneori, tratamente care au eficacitate putina sau deloc. Este nevoie de ani buni pentru ca tratamentele noi sa fie validate de studii clinice controlate. Presa influenteaza, de asemenea, sportivii si practicienii.
Sportivii de performanta au fost tratati cu PRP pentru o varietate de leziuni si tulburari, si tratamentele lor au fost consemnate in publicatii, ziare si mass-media audiovizuale. Acest lucru a alimentat speculatiile despre PRP, ca fiind un leac miracol, sau un tratament care nu are nici o valoare. Este important ca oamenii de stiinta si medicii sa efectueze si interpreteze date, astfel incat practica sa fie condusa de judecata clinica, mai degraba decat de mass-media. Speculatiile despre PRP, ca fiind o forma de dopaj in sange s-au raspandit, desi procedura nu indeplineste aceasta definitie.
Conceptul de utilizare a unei componente de sange integral pentru a spori vindecarea, a fost promovat pentru prima data de Ferrari in 1987 ca o componenta de transfuzie autologa, dupa o operatie pe cord deschis, pentru a evita transfuzia omoloaga. Valoarea clinica a PRP a fost demonstrata si de Marx in 1990 in literatura orala si maxilo-faciala. Mishra si Pavelko au fost primii care au publicat un studiu pilot uman, pentru medicina sportiva. De-a lungul ultimilor ani, au fost publicate mult mai multe investigatii clinice care sustin utilizarea PRP pentru leziuni legate de sport. Este dificil de a compara direct studiile, pentru ca exista o lipsa de nomenclatura coerenta sau un sistem de clasificare pentru PRP. Cateva studii clinice au cuantificat componentele reale a ceea ce este utilizat ca tratament.
CE ESTE PRP ?
Prin definitie, PRP trebuie sa contina o concentratie mai mare de trombocite decat baza, cu toate acestea, exista multe alte variabile in producerea de PRP, care conduc la diferite proprietati biologice si fiziologice, si, eventual, la eficacitate. O crestere a numarului de trombocite este o descriere incompleta si simplista a PRP. Exista mai multi parametri in plus la concentratia de trombocite care trebuie luati in considerare.
In plus fata de concentratia de trombocite, pregatirea PRP include leucocite, utilizarea de anticoagulant, si utilizarea de agenti de activare. PRP care contine celule albe din sange va avea o activitate biologica diferita, fata de PRP fara celule albe. Este important de retinut, totusi, ca exista mai multe tipuri de celule albe din sange, inclusiv neutrofile, monocite / macrofage si limfocite. Rolurile lor in vindecarea tesutului variaza considerabil. Neutrofilele contin enzime hidrolitice si sunt fagocitare. Macrofagele sunt o forma de tesut ale monocitelor circulante. Rolul lor este de indepartare a resturilor, si sunt in primul rand fagocitare. Ele au, de asemenea, un rol in echilibrarea aspectelor anti-inflamatorii si pro-inflamatorii ale vindecarii unei leziuni.
In final, limfocitele initiaza interactiunea celula-la-celula, si ajuta la vindecarea tesutului prin eliberarea de molecule bioactive. Leucocitele in diferitele lor forme, sunt celule puternice si joaca un rol crucial in multe forme de vindecare. Rolul lor in diferite mecanisme si aplicatii de PRP trebuie sa fie studiat mai in profunzime.
Cand sangele intreg este recoltat, mai multe kituri de PRP vor folosi un anticoagulant pentru a preveni formarea cheagurilor. Cele mai multe kituri folosesc ca anticoagulant, citrat dextroza (CD), pentru a inhiba coagularea. CD se leaga de calciu prevenind proteinele de coagulare sa-l foloseasca in initierea cascadei de coagulare. Adaugarea de citrat previne coagularea sangelui, dar, il face de asemenea, mai acid decat este el fiziologic. Unii factori de crestere pot fi influentati de pH-ul tesutului, astfel unele protocoale recomanda tamponarea PRP inapoi, pana la un interval natural fiziologic, inainte de injectare.
Indiferent daca este sau nu activat PRP-ul inainte de injectare, este un alt parametru care necesita discutii suplimentare. Multe protocoale umane nu activeaza PRP inainte de utilizare, deoarece tesutul colagen este un activator puternic al trombocitelor. Cu toate acestea, PRP poate fi activat de trombina, clorura de calciu sau traume mecanice. Odata ce PRP este activat, o retea de fibrina va incepe sa se formeze si plasma va incepe sa se solidifice, creand un cheag de fibrina sau membrana. Daca PRP este activat prea puternic, reteaua de fibrina care se formeaza va fi o retea bivalenta, instabila. Daca este activata intr-o maniera mai fiziologica, se va forma o retea tetramoleculara stabila. Desi acest lucru poate fi util pentru proceduri chirurgicale, nu este de dorit ca PRP sa fie prea vascos atunci cand este injectat in tesut moale.
Activarea rezulta in eliberarea rapida a factorilor de crestere, in orice forma de PRP. 90% din factorii de crestere prefabricati vor fi lansati in primele 10 minute. Multi factori de crestere au viata foarte scurta, asa ca pentru ei cel mai eficient este sa fie activati in timpul injectiei sau chiar inainte de injectare. Cele mai multe kituri PRP comerciale pentru utilizarea in tesut moale, nu activeaza PRP.
Sistemul de clasificare al medicinei sportive bogata in PRP
Patru tipuri de PRP sunt identificate in aceasta noua clasificare. Tipul 1 PRP contine o concentratie crescuta de trombocite si leucocite peste valoarea initiala, si nu este activat de un activator exogen cum ar fi trombina sau calciu. Tipul 2 este activat cu trombina sau calciu, si contine atat trombocite crescute cat si celule albe din sange. Acest tip de PRP este, de asemenea, cunoscut sub numele de gel de trombocite-leucocite. Tip 3 PRP contine doar o crestere a concentratiei de trombocite, fara celule albe din sange, si aceasta nu este activat inainte de aplicare. Acest tip este uneori cunoscut sub numele de concentrat de trombocite. Tipul 4 este activat cu trombina sau calciu si contine numai o crestere a concentratiei de trombocite. Acest tip de PRP poate fi denumit gel de trombocite, in literatura de specialitate. Subtipul A contine un risc crescut de concentratie de trombocite, fiind de peste cinci ori mai mare decat valorile initiale. Subtipul B contine o concentratie crescuta de trombocite, cu pana la cinci ori mai mica decat valorile initiale.
Tamponarea si utilizarea unui anticoagulant sunt alti parametri care trebuiesc luati in considerare atunci cand se raporteaza tipului de PRP. Pentru a mentine clasificarea simpla si reproductibila, numai trei variabile sunt raportate – prezenta celulelor albe in sange, starea de activare, si concentratia de trombocite.
Exista mai multe forme de PRP care sunt aplicate intr-o varietate de conditii. Cele mai multe nu au fost testate viguros in vitro sau in vivo. Combinatia de factori de crestere si citokine prezente in fiecare formulare, interactioneaza intre ele. Valoarea finala a fiecarui tip de PRP trebuie testata in vitro, pentru a intelege mai bine stiinta de baza si studiile clinice.
Discutii de reglementare
Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA – World Anti-Doping Agency) a fost initial formata in 1999, ca raspuns la scandalurile de dopaj din lume pentru ciclism. In urmatorii cinci ani Standardele internationale si Codul s-au dezvoltat. Misiunea WADA este de a promova, coordona si monitoriza lupta impotriva dopajului in sport, in toate formele sale. WADA creeaza o lista de substante si practici care sunt interzise pentru utilizare. O substanta va fi trecuta pe lista obiectelor interzise in cazul in care indeplineste doua dintre urmatoarele trei criterii:
1. Dovezi stiintifice medicale sau de alta natura, ca o substanta sau metoda are potentialul de a imbunatati performantele sportive.
2. Dovezi stiintifice medicale sau de alta natura, ca utilizarea substantei / metodei reprezinta un risc real sau potential pentru sanatatea sportivului.
3. Determinarea WADA ca utilizarea substantei / metodei incalca spiritul sportului.
Organizatiile anti-doping, federatiile sportive internationale (FI), organizatiile nationale anti-doping (ONAD), cum ar fi Agentia Anti-Doping din SUA, si organizatori mari de jocuri cum ar fi Comitetul International Olimpic (CIO), sunt semnatare ale codului WADA. In acest sens sunt de acord sa implementeze si sa aplice regulile Codului. Folosirea factorilor de crestere autologi nu a fost in mod specific luata in considerare de WADA, inainte de anul 2010. Desi anterior listele cu metode interzise au inclus hormoni si substante conexe, cum ar fi hormonul de crestere (GH), IGF-1, si MGFs care au fost mentionate in mod specific, nu a existat o delimitare intre hormonii exogeni si endogeni. Din cauza aceastei ambiguitati, FI si ONAD au fost nesiguri in ceea ce priveste PRP, care ofera factori de crestere endogeni pentru zona accidentata. Spre deosebire de dopaj in sange, cantitatea de factor de crestere livrata, nu adauga organismului nici un factor suplimentar de crestere, si este putin probabil sa fie ergogenic. Din cauza incertitudinii, unii sportivi aplica pentru o scutire pentru uz terapeutic (SUT). Un SUT ofera permisiunea de a utiliza o substanta interzisa din motive medicale, pe baza documentatiei medicale. In functie de nivelul atletului si competitia la care participa acesta, autoritatea de acordare a scutirii se poate schimba. In 2009, Comitetul stiintific WADA a reconsiderat PRP si regulile au fost modificate in 2010. PRP administrat pe cale intramusculara a fost interzis, dar cu toate acestea, alte cai de administrare necesitau doar o declaratie de utilizare. Avand in vedere ca nu exista nici un fel de dovezi documentate pentru efecte nocive semnificative in utilizarea de PRP, WADA a acceptat posibilitatea ca PRP este ergogenic, dincolo de o vindecare normala.
In muschiul vatamat, speranta este ca PRP va accelera formarea de muschi nou, si va inhiba formarea de fibroza.
Nu exista dovezi ca PRP injectat in muschiul vatamat este ergogenic. Interdictia de PRP injectat intramuscular a fost stearsa in 2011.
Desi exista multe semnatare ale Codului WADA, exista mai multe organizatii care dezvolta independent programe de dopaj. Cele mai multe organizatii profesionale au sistem propriu. Utilizarea PRP este foarte frecventa si deloc controversata in Liga Nationala de Fotbal (NFL), Asociatia Nationala de Baschet (NBA), si Liga majora de baseball (MLB), in Statele Unite ale Americii.
PRP intramuscular este foarte folosit in gradele profesionale, unde cateva zile de recuperare pot insemna pierderi de milioane de dolari. Nu se considera ergogenic in aceste cazuri. Dat fiind faptul ca succesele PRP sunt documentate in presa, mai multi sportivi de agrement si persoane sedentare cu tendinopatie sau alte probleme, cauta sa utilizeze aceasta noua tehnologie.
Stiinta PRP continua sa evolueze iar atletii devin din ce in ce mai informati cu privire la eficienta sa, si sunt mai putini ingrijorati.
Importanta ultrasunetelor (ECOGRAFIA) si a RMN-lui in tratamentul cu PRP
Ultrasunetele si RMN-ul sunt de obicei utilizate pentru a vedea eventuale leziuni musculo-scheletice. Ultrasunetele pot fi utilizate pentru a evalua o leziune, pentru a aplica cu precizie un tratament, si pentru a urmari rezultatele. Ultrasunetele musculo-scheletice care pot fi aplicate cu usurinta la birou. Ultrasunetele au o rezolutie mai mare pentru fibrele tendinoase decat RMN-ul si sunt mai putin costisitoare. Tendinopatia poate fi vazuta ca un tendon ingrosat cu o pierdere a arhitecturii normale fibrilare. Tratamentul poate fi directionat direct la zona patogena.
Injectiile in articulatii efectuate fara imagini de orientare sunt uneori inexacte. Cortizonul difuzeaza prin tesut si, prin urmare, injectiile nu trebuie sa fie corect plasate pentru eficacitate. Injectiile biologice sunt relativ mai scumpe, iar scopul este de a le livra cat mai exact posibil la zona lezata. Ultrasunetele sunt de ajutor in cele mai multe cazuri. Ultrasunetele pot fi folosite pentru a injecta eficient si cu precizie soldul si alte articulatii profunde care necesita, in general, un fel de imagini de orientare (radioscopic, CT).
Leziunile pot fi urmarite in timp. Dimensiunea unei leziuni partiale de tendon poate fi masurata prin ecografie. RMN-ul va ramane probabil cea mai buna optiune pentru a evalua leziunile cartilajului inainte si dupa tratamente PRP.
PRP in tendinopatie
Utilizarea PRP in tendinopatiA cronica pare promitatoare. Intrucat patogeneza tendinopatiei este degenerativa, terapiile care incearca sa initieze mecanismele proprii de vindecare ale organismelor, prind mai mult sens. Studiile preclinice si de culturi de celule umane, sustin utilizarea PRP pentru tratamentul leziunilor tendinoase. Mai exact, unii autori au sugerat ca PRP ar putea imbunatati vindecarea tendonului cu mai putina fibroza.
Studiile pe animale au confirmat ca PRP imbunatateste forta de rupere la care rezista tendonul lui Ahile, la un sobolan, in plus fata de alte imbunatatiri biomecanice. Este important, de asemenea, faptul ca autorii au aratat ca PRP este un activator de celule de circulatie derivate, iar aceste celule intervin in vindecarea tendoanelor. Cercetatorii au descoperit ca PRP imbunatateste alinierea fibrei tendonului. Dovezi imunohistochimice au demonstrat ca PRP imbunatateste si accelereaza procesul de vindecare al tendonului.
Tendinopatia la cot
Cercetatorii au descoperit o imbunatatire de 60% a scorurilor durerii pentru pacientii tratati cu PRP, fata de o ameliorare de 16% la pacientii tinuti 8 saptamani pe tratament de control. Intr-un studiu care a durat 25 de luni, pacientii tratati cu PRP au raportat o durere redusa cu 93 %, dupa numai patru saptamani.
La 24 de saptamani dupa tratament, grupul PRP s-a imbunatatit cu 21.7 puncte fata de valoarea initiala, comparativcu 20,5 puncte pentru grupul de control. Diferentele nu au fost statistic evidente. Aceast studiu a avut unele deficiente, inclusiv numarul relativ mic de pacienti cu varste foarte diferite. Motodele de tratament mai putin invazive trebuiesc luate in considerare inainte de a utiliza PRP, cu toate acestea, atunci cand alte tratamente nu dau rezultate, PRP ar putea avea efecte pozitive.
Intr-un alt studiu s-au comparat sportivi care sufereau de tendinopatie achileana.Acesti pacientii su fost tratati unii cu PRP, altii prin interventii chirurgicale. Postoperator, sportivii si-au recuperat gama de miscare mai rapid decat grupul de control. Subiectii din grupul PRP, de asemenea, au revenit la nivelul lor de activitate dinaintea accidentului, mai rapid decat cei din grupul de control, si mai ales fata de cei operati.
Tendinopatia patelara
Intr-un studiu pilot s-a folosit PRP ( de tip 1 ) pentru a trata tendinopatia patelara cronica, la sportivi de elita. Pacientii au fost retinuti fata de posibilele rezultate ale unui tratament cu PRP si au avut in vedere un tratament chirurgical. Autorii au constatat imbunatatiri semnificative, dupa injectiile PRP sub indrumarea ultrasunetelor.
Expertii au raportat scoruri semnificativ mai bune la 20 de sportivi de sex masculin tratati cu PRP pentru genunchiul saritorului refractar. Aceste date sugereaza ca PRP poate fi util pentru sportivii cu tendinopatie patelara cronica severa.
Coafa rotatorie
Exista studii care examineaza eficacitatea PRP in tratamentul non-operativ al leziunilor de coafa rotatorie. Exista unele studii care examineaza utilizarea PRP intraoperator. Intr-un studiu s-a discutat utilizarea PRP impreuna cu interventia artroscopica pentru refacerea rotatorului banta, intr-o serie de cazuri. Ei au descoperit ca acesta este o tehnica sigura si eficienta. Acest grup a raportat un studiu randomizat de 53 de pacienti.
Pacientii tratati cu PRP au raportat mai putina durere la 3, 7, 14 si 30 zile dupa operatie. Un test simplu la umar, a demonstrat ca puterea in rotatia externa este comparativ mai mare in grupul tratat cu PRP decat in grupul de control, la trei luni de la interventie.
Tendinopatie severa de cvadriceps, tendon peronier si tibial posterior, au fost de asemenea tratate clinic cu succes.
Aceste studii preliminare sugereaza ca PRP poate fi eficace in multe afectiuni tendino-musculare. Daca exista anumite tendoane care vor raspunde mai rapid la tratamentul cu PRP, este inca o dilema, si se cauta raspuns.
PRP in leziunile musculare
PRP este de asemenea utilizat pentru tratarea leziunilor musculare acute. Intinderile musculare si contuziile sunt comune in sport, si recuperarea reprezinta pierdere de timp semnificativ. Desi leziunile musculare inseamna de obicei auto-limitare, sportivii de elita revin la activitate mai devreme decat ar trebui. Utilizarea PRP in muschi este mai bine studiata decat in tendinopatie, dar cu toate acestea, este vorba doar de o baza teoretica.
Cand muschiul este accidentat, are loc o sangerare, si se formeaza o aglomeratie de trombocite care furnizeaza hemostaza. Cand trombocitele sunt activate de colagen si trombina, ele nu ofera numai hemostaza, dar si factori de crestere si eliberare de citokine, provocand o cascada de evenimente. Faza initiala de vindecare, este caracterizata prin necroza si invazie de celule inflamatorii. Neutrofilele au o functie fagocitara, si contin de asemenea, enzime hidrolitice care conduc la crearea de radicali de oxigen liber. Acest comunicat de molecule toxice din neutrofile duce la o deteriorare musculara secundara. Exista o dezbatere cu privire la intrebarea daca, neutrofilele joaca sau nu un tip de rol benefic in leziunile musculare, dar este clar ca pot fi daunatoare.
Deoarece neutrofilele pot fi daunatoare, PRP care este lipsit de neutrofile, poate fi o formulare mai buna pentru leziunile musculare.
Macrofagele sunt un alt tip de celule albe din sange, care sosesc in timpul fazei inflamatorii / degenerative. Macrofagele au mai multe roluri si nu par sa medieze deteriorarea secundara a muschiului. Rolul lor este in primul rand fagocitar si ele au probabil un rol in miscarea etapei inflamatorii spre regenerare. Pentru ca nu este posibil de a fractiona diferite tipuri de celule albe din sange din PRP, este posibil ca absenta macrofagelor sa fie mai daunatoare pentru vindecarea musculara, decat orice dauna secundara provocata de neutrofile. Este nevoie de mai multe studii in acest domeniu.
A doua faza de vindecare, faza de regenerare si vindecare musculara, implica un echilibru delicat intre crearea de noi muschi si formarea de fibroza.
Faza finala de vindecare musculara este remodelarea. In aceasta faza apar maturarea si inervarea fibrelor musculare, precum si retragerea de tesut cicatricial. Fibroza este inhibitorul cheie in vindecarea musculara completa. Muschii care nu sunt inervati se vor atrofia.
PRP in leziunile ligamentare
Folosirea de PRP in leziuni ligamentare acute nu a fost studiata pe oameni, cu toate acestea, exista stiinta de baza si studiile pe animale care sugereaza ca ar putea avea un rol benefic. Exista o cresterea a sintezei matricei in ligamentele expuse la PRP in vitro, si PRP a demonstrat, de asemenea, ca imbunatateste adeziunea celulara la ligamentul uman. Este nevoie de mai multe studii in acest caz, inclusiv pe oameni, pentru a vedea exact beneficiile PRP pentru ligament.
PRP in leziunile de cartilaj
Utilizarea PRP pentru a stimula repararea cartilajului, este o aplicatie deosebit de interesanta. Osteoartrita reprezinta o mare povara asupra calitatii vietii, a productivitatii si a costurilor in ingrijirea sanatatii, si este prevazuta sa creasca in mod considerabil de-a lungul urmatorului deceniu. Se crede ca PRP poate reduce procesele catabolice, si poate imbunatati
homeostazia articulatiilor globale, reducand hiperplazia membranei sinoviale. PRP a fost de asemenea folosit pentru a spori repararea meniscului si chirurgia umarului.
PRP in fracturi
Trebuie remarcat faptul ca PRP are potentialul de a ajuta la vindecarea mai rapida a fracturilor dificile. In general, ar trebui ca sportivii cu fracturi sa fie tratati cu PRP, ca un mijloc de a accelera intoarcerea la activitate.
Reabilitare
Protocoalele de reabilitare dupa proceduri PRP, nu au fost bine conturate in literatura de specialitate. Unele studii au sugerat un protocol de exercitii de stretching si tonifiere dupa injectii, pentru cei care sufera de tendinopatie cronica. Studiile au aratat ca incarcarea unui tendon dupa aplicarea PRP, imbunatateste proprietatile biomecanice intr-o zona cu leziuni acute. Acest lucru a condus cele mai multe protocoale sa aprobe incarcarea controlata a unui tendon dupa o procedura de PRP. Procesul de reabilitare ar trebui sa fie personalizat, pentru fiecare atlet, in functie de severitatea leziunii si sportul pe care il practica. Pentru a intelege mai bine tehnica PRP, sportivul este sfatuiut sa se documenteze despre procedura standard de incarcare a tesutului. Astfel va afla si despre perioada de recuperare, si momentul in care se va putea intoarce la activitatea sportiva.
DISCUTII
Trombocitele contin multe citokine puternice in cadrul granulelor alfa, cum ar fi factor de crestere derivat din trombocite, transformarea beta factorului de crestere, si crestere a factorului endoteliului vascular.
Granulele dense din cadrul trombocitelor contin serotonina, histamina, adenozina, si calciu. In urma activarii trombocitelor, proteinele si citokinele din cadrul acestor granule, sunt eliberate.
Dupa un accident, Leziunea de tesut apare in etape previzibile. Ea incepe cu faza inflamatorie in care celulele invadeaza zona afectata. Aceasta este urmata de proliferare si faze de vindecare. Remodelarea este faza finala de reparare a tesuturilor. Exista dovezi ca PRP poate initia, spori, sau accelera vindecarea tesutului conjunctiv.
Valoarea sa a fost cel mai clar definita in tendinopatie cronica, severa, dar exista, de asemenea, un interes considerabil in utilizarea PRP pentru leziuni acute musculare. Intelegerea mecanismelor prin care PRP afecteaza tipuri de tesuturi specifice in vitro si in vivo, este extrem de importanta. Pentru a determina mai bine modul in care functioneaza PRP, se pot dezvolta formulari si aplicatii mai precise.
DIRECTII VIITOARE
Formularea optima a PRP nu este inca cunoscuta, si poate fi diferita in functie de indicatia clinica specifica. Ce poate functiona pentru o leziune de tendon cronica, poate fi daunator pentru o leziune musculara acuta. Combinand PRP cu geluri, si / sau celule stem, sunt aplicatii interesante pentru explorare.
In medicina sportiva, sportivii si mass-media vor continua sa conduca la utilizarea PRP, ca un tratament pentru o multitudine de probleme acute si cronice. Pe termen lung, prospectiv, studiile clinice randomizate vor inlocui rezultatele anecdotice, si vor ajuta medicii sa elaboreze orientari specifice de tratament. Stiinta medicala evolueaza, iar studiile severe evectuate in vitro si pe animale, vor oferi cat de curand o mana de ajutor medicinei moderne. Medicii sunt la curent cu noile studii, si se informeaza in permanenta. In continuare sunt folosite tehnicile PRP, insa nu sunt considerate o baza solida de tratament.
Metodele conservatoare de tratament sunt inca cele mai folosite, fiind extrem de cunoscute si testate de catre toti medicii ortopezi. Metoda PRP este folosita de un numar mic de medici, si in special de cei care se ocupa de atleti de elita.
O data ce medicii vor prinde incredere in tehnica PRP, iar studiile vor demonstra clar ca este benefica in anumite cazuri, majoritatea pacientilor vor beneficia de acest tratament, acolo unde este cazul.
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in terapii regenerative, efectuand pana in prezent mai multe stagii de pregatire sub indrumarea dr. Dzihan Abazovic. Experienta personala a fost acumulata prin efectuarea a peste 300 de proceduri PRP, si 60 de proceduri cu celule STEM. Pentru programari va rugam sa sunati la 0786602299.
buna ziua, d-le. doctor. V-as ruga sa-mi spuneti daca dupa o artroscopie , anul trecut, am ramas cu 25% din cele 2 meniscuri, articulatia inca se umfla variabil si functie de vreme(lichidul sinovial), gonartroza avansata si s-au practicat microfracturi pe o zana . Cel mai tare ma deranjeaza inflamatia din cauza careia miscarile sun ingreunate, flexia nu mai este totala( daca s-ar desumfla , este totala) .Am facut 12 sedinte cu ozon. Varsta 58 ani In cazul meu PRP ar avea un rezultat benefic?
Buna ziua.
Ca si concluzie pe care incerc sa o trag este faptul ca aveti o artroza avansat pentru care ati facut o artroscopie si foraje (microfracturi).
Se preteaza, dar bine decat terapia cu PRP, este terapia cu celule STEM. Este o terapie foarte noua, pe care o vom aduce luna urmatoare din USA. O voi face in premiera, o sa fie mediatizata la TV. O sa avem un program si o sa va includ in el ca sa aveti costuri minime. Va astept la o consultatie ca sa vad exact care este situatia. Numai bine!
Buna ziua.In cazul terapiei cu celule STEM,de care vorbiti, se poate spune ca este superioara celei cu prp ? In ce consta acest lucru?Se poate aplica pentru gonartroza primitiva stad 1 ? Cind credeti ca o veti implementa si la ce costuri? Multumec mult pentru raspuns.
Buna ziua. In Romania tehnica cu celule STEM va ajunge in curand, practic in acest an. Pentru artroza stadiul I va recomand infiltratiile cu PRP. Numai bine!
Buna ziua domnule Doctor in 2013 am suferit o ruptura de ligament incrucisat anterior in urma unei partide de fotbal amical. Am facut operatia la Targu-Mures prin technica soft tsissue totul a iesit perfect piciorul parca imi era ca nou. Doi ani mai tarziu adica in 31 mai 2015 am avut un accident cu motocicleta in timpul impactului aceasta a cazut pe genunchiul operat. Am facut in acea zi un RMN la care a iesit urmatorul diagnostic: Menisc extern cu ruptura complexa ” in toarta de cos”. Menisc intern cu modificari de semnal intrameniscal la nivelul cornului posterior, fara semne… Read more »
Buna ziua. O istorie foarte detaliata si coerenta. Legat de revizia de ligament si ruptura de menisc, nu am inteles ce s-a intamplat cu meniscul extern: a fost scos sau suturat? Legat de restul intrebarilor: Ce este Condropatia STD II Outbridge la nivelul condilului femural intern si Sinovita Reactiva?Este afectata articulatia?Este grav?Daca mi-a facut microfracturi inseamna ca am avut Condropatie STD IV sau a facut aceasta tehnica ca sa se vindece zona lezata adica sa creasca un nou cartilaj sa se regenereze? Teoretic forajele se fac numai in stadiul IV. Probabil ca intraoerator s-a descoperit o leziune gradul IV, iar… Read more »
Bună ziua Am fost internat cu dg . Gonartroză std .II / III , la Spitalul Cllinic Judeţean de Urgenţă Mureş la colegul dumneavoastră ( Dr. Răzvan Melinte ),care practică artroscopia genunchiului drept . Intraarticular se decelează : sinovita reactivă , hipertrofia marcată a T. Hoffa , condropatie std. II / III Outerbridge condil femural intern fara leziuni decelabile la nivelul LIP , LIA menisc intern , extern. Debridare şi lavaj intraarticular foraje de revascularizare tip Pridie condil femural intern. Am primit ca si recomandare : infiltraţii cu PRP(platele rich plasma 1×1/ sapt 2 injecţii. unde se pot face si… Read more »
Buna ziua. Daca v.a recomandat, probabil ca face dnul dr. Melinte. Va sfatuiesc sa discutati cu dumnealui.
Numai bine!
Buna ziua va rog sa ma scuzati doresc sa corectez comentariul pe care vi l-am lasat.Pe biletul de externare nu este ceva scris in legatura cu ruptura de menisc in afara de faptul ca: NU EXISTA LEZIUNI LA NIVELUL MENISCULUI INTERN SAU EXTERN SI LA NIVELUL LIP.In concluzie meniscul extern nu a fost scos sau suturat a fost doar o greseala de citire a RMN-ului si am fost informat de catre domnul Doctor ca meniscul nu este rupt sau lezat.Deci din ce imi spuneti dumneavoastra se pare ca este prea tarziu pentru infiltratiile cu PRP acestea nemaiavand nici un rol… Read more »
Buna ziua. Celulele STEM nu se recolteaza doar din coloana vertebrala, ci si din tibie, femur, cresta iliaca, calcaneu. Eu cel mai frecvent de recoltez din tibie. In concluzie procedura cu celule STEM nu este deloc periculoasa. Legat de regenerarea cartilajului prin aceasta metoda: nu este similara cu AMIC. Tehnica AMIC presupune aplicarea unei membrane intraoperator, iar tehnica BMAC injectarea de celule STEM obtinute prin centrifugare, in genunchi. AMIC este o membrana artificiala, BMAC naturala. Cat se regenereaza: depinde de organismul dstra. Trebuie sa continuati recuperarea pana la 12 luni cand grefa este conplet integrata. Acum BTB se integreaza mai… Read more »
Buna ziua, in data de 06.01.2015 am avut o interventie la genunchiu stang mai exact ligamentoplastie +menisc intern si extern rupt care au fost curatate,am urmat recuperarea specifica dar ma durea in continuare genunchiul, iar anul acesta un urma unui rmn medicul mia mai recomandat inca o artroscopie care am facuto in 19 .02 2016 cu urmatorul diagnostic ruptura complexa menisc extern corn posterior,; diagnostic secundar : plastie LIA;condromalacie rotula stanga std II;condromalacie CPE/CFI/PTI stang std II; condromalacie CFE stang std II/III;sinovita genunchi stang; Sa facut interventii chirurgicale : menisctomie partiala ME genunchi stang; Artoscopie genunchi stang, Reconstructia artoscopica a… Read more »
Buna ziua. Condromalacia este o forma localizata de artroza. Va recomand o procedura cu celule STEM. Este cea mai performanta metoda de regenare, mult peste PRP. Numai bine!
Va multumesc pt raspuns, dar imi puteti care e diferenta intre cele 3 proceduri adica prp vs celule stem vs infiltratie cu acid hilaronic, medicul la care am facut artroscopia mia recomandat ultima varianta cea cu infiltrati cu acid, se poate regenera articulatia astfel incat sa mai pot practica vreun sport?
Va rog sa cititi toate articolele noastre. Cea cu acid hialuronic este cea mai slaba, fara discutii. Nu regenereaza nimic. Numai bine!
Cat costa o procedura cu celule stem? si in ce consta mai exact?mentionez ca sunt din Alba Iulia si as dori sa fac aceasta procedura.
Buna ziua. In ce consta este relatat in articol. Pretul este de 4400ron. Trebuie sa veniti la o consultatie pentru a stabili daca aveti indicatie sau nu. Numai bine!
Bu a ziua , procedurile pe care le practicate se pot aplica si in cazul unei persoane in vârsta de 83 de ani cu gonartroze Gr 4 care are indicate de proteza ?
Multumesc
Buna ziua.
Nu. In situatia pacientului descris, indicatia de protezare este corecta.
Numai bine!
cu dg de condropatie std 2 /3 outerbridge condil femural intern gh dr , sinovita reactiva , hpertrofie t. hoffa
rec : infiltraţii prp 1×1 /sapt 2 injecţii
unde se pot face si cat costa . va multumesc
Buna ziua. La clinica Cutera. Cost: 900ron/procedura. Pentru programari: 0786602299. Numai bine!
Buna ziua d-nul doctor am fost operat de o luna : artroscopie exploratorie, menisectomie CPMI si shaving avand diagnosticul ruptura complexa corn posterior parsintermedia menisc intern genunchi, hipotrofie musculara coapsa, sinovita plica AM, gonartroza std II, condromalacie std II CFI si PTI . Tehnica PRP se impune in cazul de fata, de cate infiltratii este nevoie si ce costuri implica ? Procedura cu celule Stem este indicata, ce cost are ?
Va multumesc mult pentru disponibilitate !
Buna ziua. Este indicat sa faceti procedura PRP…ati avea nevoie de 3 injectari, una pe luna, timp de 3 luni.
Procedura cu PRP are un cost care se ridica in medie la 200euro, in centrele in care se efectueaza.
Pentru programari: 0786602299.
Numai bine!
Bună seara! Am înțeles ca am rotație internă a genunchiului drept. Am făcut kangoo jumps și am înțeles ca, din cauza ca am acest defect, s-a produs o leziune la nivelul genunchiului.
Concluziile de la rmn sunt : modificări edematoase ale grăsimii Hoffa, antero-laterale. Fără modificări ale tendonului patelar. Conformație retropatelara laterală. Leziune degenerativa grad II menisc intern (corn + rădăcină posterioara). Chist Baker.
Credeți ca ar fi utila terapia cu PRP? Iar chistul ar trebui sa fie aspirat?
Buna ziua.
Chistul nu trebuie aspirat, dar depinde de dimensiuni…daca are peste 5cm poate fi aspirat.
Infiltratia este foarte buna.
Numai bine!
Va mulțumesc pentru informații!
Buna ziua, de doi ani sufar de tendinita la rotula pe care nu am tratato la timp si care cred ca sa cronicizat, avand dureri si in repaus. Doresc sa stiu daca o pot rezolva cu infiltratii prp si ce trebuie sa fac pentru aceasta. Multumesc.
Buna ziua!
Concluzia in urma RMN genunchi bilateral este:
– leziune grad 2 LIA bilateral
– lichid intraarticular bilateral
– leziune grad 2 corn posterior menisc extern drept
– leziune grad 3 corn posterior menisc extern stang.
Va rog sa-mi spuneti daca e indicat un tratament PRP sau celule stem si cum sa fac sa ma programez la dv.
Multumesc!
Buna ziua.
Pentru programari va rog sa sunati la 0755055216. Numai bine!
Buna ziua.
Pentru programare va rog sa sunati 0755055216.
O zi buna!
Buna ziua, Am varsta de 67,9 ani si in urma cu doua luni, am suferit un puseu artritic acut, cu dureri la mers si in repaos in zona coxo-femurala dreapta, dureri care au crescut gradual in intensitate pana la invalidarea functiei de mers. DIAGNOSTIC PE BAZA INVESTIGATIILOR EFECTUATE: 08.03.2017 – Examen radiologic bazin (fata): Pensarea articulatiei coxo-femurale de partea dreapta. 08.03.2017 – Examen radiologic coloanal vertebrala (fata/profil): Pensarea spatiului intervertebral L5/S1. 23.03.2017 – Examen RMN la nivelul bazinului centrat pe articulatiile coxo-femurale: Modificari de tip degenerative coxartrozice gradul II la nivelul ACF drepte. Modificari de tip edemos la nivelul cadranelor… Read more »
Va salut Domnule Dr!Acum 7 saptamani mi.am rupt tendon lui Ahile sunt in Londra si au optat pentru tratamentul conservativ si as vrea sa va intreb daca e indicat tratamentul cu PRP si de cate sedinte as avea nevoie ??Va multumesc
Buna ziua.
Da aveti nevoie de 3 proceduri. Nunai bine!
Buna ziua Domnule Doctor!
La ce interval se pot face aceste 3 infiltratii??
Va multumesc anticipat!
Buna ziua.
La interval de 1 saptamana. Numai bine!
Domnule Doctor am efectuat 2 infiltratii cu PRP pentru ruptura de tendon ahilian la Tg Mures Fizionova iar dupa 1 saptamana s.a inflamat tendonul afectat.Este o reactie normala sau ce pot face acum??Va multumesc
Buna ziua.
Da este normal sa apara o inflamatie initial.
Numai bine!
Buna ziua Domnule Doctor,
Pentru coxartroza bilaterala moderata putem aplica procedura cu celule stem? Putem veni la o consultatie?
Multumim,
Buna ziua.
Da. Pentru programare: 0755055216.
Numai bine!
Multumim,
Buna ziua D Doctor.Acuma 4 luni mi.am rupt tendonul lui Ahile si doctorii au zis ca nu e nevoie de operatie.Acum 3 saptamanii am terminat de facut si a 3 infiltratie cu trombocite, iar tendonul e umflat de 2 saptamani.Fizioterapeutul a zis ca e inflamat din cauza unui lichid si face parte din procesul de vindecare.E normal sa se inflameze tendonul si dupa cat timp se vad rezultatele dupa infiltratiile cu trombocite?multumesc
Buna ziua. Rezultatele se vad dupa minim 2 luni…nu asociati PRP cu fizioterapia. Numai bine!
Buna ziua.Acum 4 luni am simtit o durere in zona tendonullui lui AHILE,eram la mare si nu am apelat la un medic,,crezand ca imi va trece,Dupa 3 saptamani mi-am facut un ECO,si din pacate sa costatat o mica ruptura de tendon de 3/6 mm.Am facut direct recuperare la o baza de fizioterapie cu laser,ultra,gimn.recuperatorie,,,.Dupa aceea am continuat la sala cu exercitii, usoare si bicicleta,mers usor pe banda.Din pacate am inca dureri,nu pot merge normal si a inceput sa ma doara un pic si calcaiele.Am ajuns in punctul cand nu mai stiu ce sa fac.Am folosit VOLTAREN,am facut masaj usor,dar ma… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa reluati investigatiile cu un RMN. Numai bine!
Bună ziua! Mi s-a recomandat sa fac 3 ședințe de infiltratii prp în urma unei ligamentoplatii realizata în urma cu 2 săptămâni. Va rog sa îmi spuneți dacă mă ajuta aceste infiltrații și dacă întradevar sunt necere! Mulțumesc!
Buna ziua.
Da va ajuta aceste injectii pentru ca grefa sa se integreze mai repede.
Numai bine!
Florin Nedelcu mă numesc si aș dorii sa stiu cât costă o infiltratie cu prp la cot. Menționez ca în urmă cu 2 ani si jumătate am fost diagnosticat cu epicondelita laterala cot drept si de atunci nici un tratament pe care l-am făcut nu a fost benefic pt. mine(fizioterapie,chinetoterapie-3 reprize a cate 10sedinte la 6 luni, shokwawe, infiltratii cu diprofos>3+inca3 dupa 6 luni,acupunctura,creme,masaje,repaos. Nu-mi mai pot face extensia totola din cauza durerilor,doar140-150`dupa care totul se blochează.Florin Nedelcu spune: Comentariul tău așteaptă moderare. aprilie 8, 2018 la 8:43 am Ce sanse am pt a-mi capata din nou mobilitatea bratului si… Read more »
Buna ziua.
Un tratament cu PRP ajunge, in general, la 3000ron si consta in 3 sedinte.
Numai bine!
Buna ziua, Citesc in raspunsurile dv ca metoda prp nu este recomandata in cazul persoanelor cu gonartroza gr. 4 Ce se poate intampla unei astfel de persoane de 86 de ani careia i s-a aplicat aceasta metoda la ambii genunchi ? Mentionez ca dupa prima infiltratie in urma cu aproape doua saptamani adica in 27 mai 2018, mama ,ca despre ea este vorba, nu s-a simtit nici mai rau ,nici mai bine ,dar dupa cea de a doua infiltratie de ieri 06 06.2018 are cracnituri mai mari si dureri mai mari de asemenea.Ce am observat diferit a fost ca culoarea… Read more »
Buna ziua.
Nu cred ca e nimic indoielnic, uneori coloratia difera. Si eu am patit asta.
Totusi discutati cu medicul dstra.
Numai bine!
Buna ziua dl doctor, Va sunt profund recunoscatoare pentru raspuns si pentu timpul acordat M-am linistit in aceasta privinta .. Problema noastra ramane ,mama nu se simte mai bine,ba chiar mai rau,o dor mai tare genunhii ,si are si o reactie alergica locala cu roseata si mancarime la locul prin care s-a introdus substanta in ambii genunchi,poate primi alt fel de infiltratie pentru gonartroza ei de gr 4 si 86 ani(155cm si 75 kg) Dl dotor care ne trateaza este tanar si acum se formeaza;el ne-a prosus ca dupa aceste doua ture cu PRP( despe care dv spuneti ca nu… Read more »
Buna ziua
Va rog frumos dl doctor,referitor la situatia descrisa mai sus pentru mama mea de 86 ani cu gonartroza de gradul 4 careia i s-au facut 2 sedinte cu PRP si nu e mai bine(vezi explicatia din interventia de mai sus),se mai poate face altceva ca sa o mai mentinem pe picioare cat de cat si sa nu mai aiba dureri asa de mari ?Mentionez ca in momentul de fata inca merge ,greoi dar merge si nu vrea sub nici o forma operatia de protezare.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua.
Se poate face fiziokinetoterapie. Mergeti la o consultatie la un medic de recuperare. Numai bine!
Multumim dl doctor.
Dl doctor
va rog sa-mi raspundeti dv la situatia de mai sus ,medicul nostru e tanar si in formare, ne lasam pe mana lui pentru ca si el trebuie sa invete, dar sfatul dv ne-ar prinde bine pentru a nu continua gresit ce am inceput referitor la tratamentul mamei
Insistenta mea suna a disperare Asta si este.
Multumesc frumos
Buna ziua d.le Dr.
Va rog sa-mi spuneti ce imi recomandati:infiltratii cu celule STEM,PRP sau altceva ?
Rezultatul investigatiei este urmatorul:
Modificari incipiente de coxartroza de partea dreapta,cu osteocondensarea sprancenei acetabulare si subtierea cartilajului de acoperire femural.
Modificari de coxartroza mai avansate de partea stanga,cu osteocondensarea sprancenei acetabulare,pensarea externa a spatiului articular coxo-femuralstanga,subtierea ambelor cartilaje de acoperire si microgeode subcondrale pe ambii versanti articulari;arii de discret edem osos periferice cap femural stanga si preacetabulare;usoara crestere a acumularii fluide intraarticulare,de max 1 cm in recesul inferior si aspect tumefiat,in semnal intermediar,al ligamentului rotund stanga.
Va multumesc anticipat
Buna ziua.
Initial, pentru sindromul de edem osos, trebuie repaus si fizioterapie.
Ulterior pt artroza, terapii regenerative cu BMAC sub control radiologic sau ecografic.
Numai bine!
Buna ziua! Ce parere aveti infiltratiile cu PRP sunt benefice pentru leziune SLAP umar? Multumesc!
Buna ziua! Am 35 ani si in urma cu un an am facut o operatie de transpant de menisc (uman), deoarece acum 24 ani mi se facuse o meniscectomie totala. Desi am facut kinetoterapie de-a lungul acestui an post-operatie, inca nu s-a refacut musculatura complet si genunchiul trosneste continuu. Am facut un RMN acum 3 saptamani si am primit urmatorul raport: RMN articulatii fara substanta de contrast (umar,pumn,genunchi,glezna): Examinarea IRM a genunchiului drept (sag+cor+axPDfatsat, sagT1, sag3DT2*fatsat) evidentiaza: – stigmate operatorii la nivelul genunchiului drept, cu prezenta de materiale metalice generatoare d e artefacte in 1/2 externa a epifuzei tibiale proximale;… Read more »
Buna ziua.
In sine articulatia arata bine raportat la istoricul dstra. Trebuie sa faceti kinetoterapie in continuare pana la 2 ani si o terapie cu PRP Magellan sau Angel.
Numai bine!
Buna ziua, Anul trecut am inceput sa simt dureri destul de intense in genunchiul drept, inclusiv atunci cand mergeam pe jos. Inainte de dureri, programul meu sportiv era destul de intens. Ca si detalii, zilnic cardio, in weekend mers pe bicicleta pe munte. Am 32 de ani si o greutate normala. In urma unui RMN, s-a descoperit ca ar fi leziune de menisc de gradul 1 spre 2. Am efectuat si al doilea RMN la 6 luni distanta, dupa fizioterapie si kineterapie, iar rezultatul a fost tendinita. Increderea mea a scazut simtitor… Anul acesta am fost la alt doctor pentru… Read more »
Buna ziua.
Tratamentul recomandat este corect.
Numai bine!
Buna ziua dl. doctor, in ultimele doua luni am avut dureri la genunchiul drept mai ales in timpul mersului sau statului in picioare fara a face sport sau alte activitati ce ar solicita excesiv articulatiile piciorului, mentionez ca la genunchiul stang am avut deja acum 5 ani o interventie pentru ruptura de menisc. Rezultatul investigatiei RMN la genunchiul drept este urmatorul -usoara lateralizarea patelei; -importanta arie de edem osos difuz la nivelul condilului femural lateral, ce asociaza in 1/3 medie, un mic chist osos de ~8/7mm(masuratoare efectuata in plan coronal)-necesita corelare cu simptomatologia,antecedentele pacientului-se va monitoriza la 3 luni; -plica… Read more »
Buna ziua.
Nu pot sa ma pronunț exact fara sa va consult. Sunteti la limita cu o interventie chirurgicala.
Numai bine!
Buna ziua! care este diferenta intre diferitele tipuri de terapii PRP si care este cel mai bun? De ce unele sunt considerate superioare altora si sunt mult mai acumpe?Multumesc!
Buna ziua.
PRP hiperconcentrate, ce presupun folosirea unor kituri scumpe, au capacitate mult mai mare de regenerare/vindecare si sunt cele de electie in tratarea majoritatii afectiunilor.
Celelalte, hipoconcentrate au efecte mult mai slabe. Spor!