Tratamentul chirurgical inseamna fixarea interna sau externa a fracturii cu anumite implanturi, specifice tipului de fractura. Avantajele principale ale tratamentului chirurgical sunt refacerea anatomica a focarului de fractura si mobilizarea rapida a membrului fracturat.

Anumite fracturi, cum ar fii fracturile intraarticulare, fracturile de col femural, de cap femural sau de talus, au indicatie clara pentru tratament chirurgical. Avand in vedere avantajele pe care le are tratamentul chirurgical (mobilizare precoce, integrare sociala rapida), multi pacienti opteaza pentru tratamentul chirurgical in defavoarea celui ortopedic, acolo unde aceasta optiune este posibila.

Implanturile folosite pentru fixarea fracturilor sunt de doua feluri: extramedulare si intramedulare.

Fixarea extramedulara se poate face cu suruburi sau placi cu suruburi. Suruburile stau la baza fixarii interne in ortopedie. Acestea se caracterizeaza prin material, dimensiuni, tipul filetului si tipul capului. Materialele folosite sunt inox sau titan.

Suruburile de inox se caracterizeaza printr-o forta de infiletare limitata, si odata atinsa aceasta limita surubul se infileteaza cu aceasi forta pana cand acesta sau osul cedeaza. La suruburile de titan forta creste cu infiletarea, pana cand surubul sau osul cedeaza.

De asemeni titanul este un material mai rezistent decat inoxul. Dimensiunea surubului deifera in functie de lungime si in functie de diametrul acestuia. In functie de tipul filetului, exista suruburi de corticala sau suruburi de spongie. Cele de spongie au un filet cu un pas mai mare si o adancime mai mare fata de cele de corticala. Ambele tipuri de surub pot fi total sau partial filetate. De asemeni exista suruburi dublu filetate (Herbert).

In cazul placutelor de fixare exista o varietate si mai mare de implanturi. Initial placutele aveau gauri rotunde pentru fixarea suruburilor si se bazau pe principiul compresiei si tractiunii. Suruburile faceau compresia placii pe os, iar prin compresie apareau forte de frecare intre placa si os care redau stabilitate fracturii. Aceasta compresie la nivelul corticalei ducea la distrugerea vascularizatiei periostale, si aparitia unor complicatii precum infectie sau lipsa consolidarii. Ulterior, studiile de cercetare au dus la confectionarea placutelor DCP (dynamic compression plate) si LC-DCP (limited contact – dynamic compression plate), care difera prin forma gaurilor de surub si arhitectura suprafetei de contact cu osul. Gaura de surub are o forma inclinata ceea ce duce la compresie axiala la nivelul focarului de fractura. In cazul LC-DCP placuta are un design special care scade cu 50% suprafata de contact cu osul, protejand astfel vascularizatia periostala.

Placutele semitubulare sunt niste placute subtiri, mai putin rezistente la indoire, dar care pot fi folosite in zone cu rezerve putine de tesut moale precum ulna, olecranul si maleola peroniera.

Placile de reconstructie prezinta santuri intre gauri care le permite indoirea in toate planurile. Aceste placi sunt folositoare in regiuni anatomice care necesita mulare tridimensionala a placii.

Placile premulate sunt placi adaptate dupa forma anatomica a diferitelor regiuni osoase. Se folosesc in deosebi in zonele epifizare si metafizare (ex. Placa premulata de epifiza distala de radius).

Implanturile lama-placa sunt rar folosite in prezent, fiind inlocuite de DHS (dynamic hip screw) si DCS (dynamic condylar screw). Avantajul pe care acestea il au fata de sistemele lama-placa este ca sunt facute din 2 bucati: placa gliseaza pe surub, si acest lucru ofera un grad de compactare la incarcarea greutatii.

MIPO (minimally invasive plate osteosynthesis) adica osteosinteza minim invaziva cu placa, este o tehnica folosita in prezent in cazul fracturilor care nu necesita reducere anatomica ci doar alinierea fragmentelor. Cu aceasta tehnica focarul de fractura nu este expus, distrugerea partilor moi este limitata, incizia se face la distanta de focar, iar fractura este redusa prin metode indirecte.

Fixarea intramedulara permite introducerea unui implant in interiorul canalului oaselor lungi. Introducerea implantului poate fi anterograda sau retrograda, in functie de anatomia regionala si de localizarea fracturii. Implanturile precum tijele Kuntscher sau tijele flexibile Ender sunt folosite din ce in ce mai rar in prezent, acestea fiind inlocuite de tije zavorate, de noua generatie. Aceste tije se introduc pe canalul centromedular si se fixeaza proximal si distal cu suruburi.

Fixarea intramedulara se recomanda intr-o varietate de tipuri de fracturi a oaselor lungi. Materialele folosite pentru confectionarea acestor tije sunt, ca si in cazul placutelor, inoxul sau titanul. Tijele centromedulare au forma adaptata dupa forma anatomica a regiunii ce trebuie fixate. In functie de caracteristicile morfologice individuale, tija este alesa in functie de lungimea osului si de diametrul cananlului centromedular.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am si eu o intrebare daca se poate .In 2003 mi am rupt piciorul drept (gamba ) Am fost operat si am tija in picior . Acuma mi se umfla genunchiul si trebuie sa ma operez sa o scot afara .Dar doctorul are nevoie de cateva informatii ce tip de tija este din ce aliaj si cine este producatorul ? Am aflat doar atat de la medicul de familie marka este kuntscer . Alte informatii nu am deoarece medicul care ma operat a decedat iar la spital registrele dupa 10 ani vechime au fost distruse . Puteti sa ma ajutati… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va pot ajuta dar nu este important pentru ca exista trusa cu extratoare universale cu care poate fi scoasa orice tija.
Numai bine!

Anonymous

Am avut accident 3 ani in urma mam ales cu Femurul rupt am tija in el. Dar cam la 2 3 luni mi se umfla genunchiul . Cineva zice sa scot tija cineva nu? Ce ar trebui sa fac ? Care sunt efectele la Bătrânețe sau pe parcurs?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o reevaluare ortopedica si sa scoateti implantul. Apoi trebuie sa faceti RMN de genunchi.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ,am o nelamurire foarte mare….fetita mea in varsta de 7 ani a fost operata la cot in urma unei cazaturi banale,in urma operatiei i s a introdus o tija si mana a fost in gips 7 saptamani…la data de 10.6.2018 i s-a facut o radiografie in vederea scoateri tijei doar ca la radiodrafia facuta se vede ca tija este rupta…precizez ca in tot acest timp mana a stat in gips ,doctorul a dat vina pe neglijare din partea parintilor ,fetita nu s a lovil la mana cand a fost cu gipsul ….este un caz de malpraxis ,sunt multe… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cred ca e vorba de o brosa si nu de o tija.
Ea se poate rupe prin mici mișcări de pronatie si supinatie daca imobilizarea nu a fost suficient de stabila. Nu trebuie sa se indoaie. Rotatiile o pot rupe pentru ca nu sunt rezistente aceste brose.
In rest: este pacat ca se ajunge in aceste situatii pentru ca
– avem o conduita si trebuie sa o respectam ca medici
– pacientii trebuie sa inteleaga ca exista astfel de incidente si nu ni se datoreaza, materialele acestea fiind furnizate de CNAS.

Numai bine!

Anonymous

Bună, acum 1 an și 10 luni în urma unui accident m-am ales cu o tija la tibie fixata în genunchi.
Am scos-o după un an și 10 luni, dar am probleme cu genunchiul ma doare și nu pot sa îl îndoi ( medicul a zis ca este normal ca s-a chinuit sa o scoată din os). Menționez ca au trecut câteva sapt de la operație… Ce pot sa fac?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de recuperare bazat pe fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Bunazia eu am niste teje la amandoua piciare si ttebuie sa le scot le am de 20 de ani si nustiu cum sa fac operatia am facuto la budabesta ungaria acum ma dereajaza ma puteti ajuta cu un sfat ca medic va multiumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Am facut o interventie chirurgicala in 1991 pentru fractura acetabulara de bazin in urma careia s- a plantat o placa metalica cu suruburi. Acum i 2019 nu pot face RMN datorita faptului ca nu cunosc compozitia metalica a pkacii si suruburilor folosite. Ce as putea face ptr.a rezolva posibilitatea efectuarii RMN- ului, fiind o urgenta in sindromul coada de cal ? Va multumesc sincer pentru ajutor !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu aveti cum sa rezolvati aceasta problema. Trebuia sa scoateti placa dupa 1 an, la acel moment.
In acest moment situatia este complicata, dar tot scoaterea implantului este solutia.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,acum 13 ani am avut un accident si am avut piciorul rupt (de la genunche in jos)cei care m-au operat mi-au zis ca daca nu ma deranjează,doare sa nu le mai scot,problema este ca de ceva timp a inceput sa ma doara,am fost sa fac RMN,(Nu mai stiu ce tija este,din ce material),le am explicat celor de acolo si miau zis ca nu este problema incercam,dar in cazul in care tija nu este de titan si este de metal nu o sa mi-l faca ca nu se vede bine,bineînțeles că după 5 min a venit si mia zis ca… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tija trebuie scoasa, ca sa puteti face RMN in viitor. Tehnic poate fi scoasa.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am fost operat de curand la glezna sa folosit ceva metal si suruburi(nu prea stiu exact despre ce este vorva)sunt fumator si asi vrea sa va intreb cat de important este?nu prea pot sa ma aptin…
Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fumatul este un factor negativ. Va sfatuiesc sa va lasati, macar 3 luni.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua soțul meu a avut fractură de maleola și are șuruburi spongie poate sa facă un rmn de coloana?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, dar numai daca implanturile sunt din titan. Numai bine!