Contuziile se intalnesc frecvent ca rezultat al unui traumatism direct prin cadere, strivire sau lovire cu un corp contondent. Daca forta de actiune traumatica se exercita oblic, tangential, leziunea partilor moi va fi mai intinsa dar mai usoara, insa daca va actiona perpendicular leziunea va fi mai profunda , mai grava si localizata.
Contuzia caracterizata prin leziuni ale formatiunilor anatomice profunde, fara leziuni tegumentare, cel mult cu prezenta unor escoriatii, poate fi : usoara (spontan, reversibila) sau grava (leziuni profunde). Cea superficiala include: echimoza, hematomul, seromul, iar cea profunda cuprinde contuzia musculara, ruptura musculara, aponevrotica, tendinoasa, capsulo-ligamentara.
Clinic se pot pune in evidenta: durere, hematoame ale partilor moi (echimoza), hemartroza (sange in articulatie), durere, jena functionala cu limitarea miscarilor articulare, edem (umflarea zonei respective).
Contuziile musculare sunt de cele mai multe ori subestimate, fiind trecute frecvent cu vederea. In contuziile musculare usoare-pacientul prezinta edem la nivelul muschiului si durere cu o usoara limitare a miscarilor articulatiilor deasupra si dedesubtul leziunii musculare.
Tratamentul consta in : repaus fizic, pozitie procliva (ridicarea membrului afectat), aplicarea de pungi de gheata (3-4 zile 3 reprize/ zi a 30 minute), stretching muscular dupa 7 zile de repaus, unguente care contin heparina si fasa elastica. In situatia in care contuzia este localizata la nivelul gambei sau antebratului, pacientul trebuie sa se adreseze unui ortoped pentru a evalua riscul dezvoltarii unui sindrom de compartiment, necesitatea imobilizarii membrului afectat sau chiar internarii pacientului.