Spondiloza inseamna rigidizarea sau fixarea unor blocuri osoase de coloana vertebrala, in urma unor modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale. Caracteristic spondilozei este aparitia pintenilor ososi si degenerarea discurilor intravertebrale. Totalitatea modificarilor caracteristice spondilozei, in zona coloanei vertebrale, sunt frecvent mentionate ca osteoartrita.
Spondiloza poate fi localizata, atat in partea superioara sau cervicala a coloanei vertebrale, dar poate afecta si coloana vertebrala lombara. Spondiloza coloanei vertebrale lombare se refera la modificarile degenerative cum ar fi osteoartrita si degenerarea discurilor intravertebrale in partea inferioara a spatelui (discopatie lombara). Spondiloza lombara si cea cervicala sunt cel mai frevent intalnite. Spondiloza toracica nu determina simptome. Spondiloza lombosacrala este spondiloza care afecteaza, atat coloana vertebrala lombara, cat si coloana vertebrala sacrala.
Exista mai multi termeni medicali care suna similar cu spondiloza si sunt adesea confundati cu aceasta, inclusiv:
Spondilita – inflamatia uneia sau a mai multor vertebre, o artrita inflamatorie a coloanei vertebrale. Aceasta este diferita de spondiloza, intrucat spondiloza este degenerativa in timp ce spondilita este inflamatorie.
Spondiloliza – fisurarea sau ruptura portiunii superioare a unei vertebre si arcul sau superior, fiind un defect de ostificare ce predispune la spondilolistezis, din cauza instabilitatii coloanei vertebrale.
Spondilolistezis – miscarea inainte sau inapoi a corpului uneia dintre vertebrele lombare sau, pe sacrum. Ca atare, coloana vertebrala nu este aliniata in mod normal.
Spondiloza deformanta – presupune cresterea de osteofite sau ciocuri osoase in jurul unui disc intravertebral degenerativ al coloanei vertebrale.
Stenoza spinala – ingustarea canalului spinal. Aceasta ingustare a canalului creste presiunea asupra maduvei spinarii si nervilor si provoaca durere, amorteala si furnicaturi.
Spondiloza este un fenomen specific imbatranirii. Cu inaintarea in varsta, oasele si ligamentele coloanei vertebrale se uzeaza si se formeaza osteofite (osteoartrita). Discurile intravertebrale degenereaza si se slabesc, fapt ce poate duce la hernie de disc si umflarea discurilor. Spondiloza este o afectiune frecventa.
Simptomatologia spondilozei
Multe dintre persoanele diagnosticate in urma radiografiilor cu raze X, cu spondiloza, nu au nici un simptom. De fapt, spondiloza lombara este prezenta la 27-37% dintre persoanele fara simptome. La unele dintre persoane, spondiloza cauzeaza dureri de spate si dureri de gat din cauza compresiei nervoase. Compresia nervului este provocata de discurile bombate si de pintenii ososi de pe suprafata articulatiilor, care determina ingustarea cavitatilor din care nervii ies din canalul spinal.
Hernia de disc poate impinge ligamentele existente la nivelul coloanei vertebrale si poate cauza dureri. Simptomele spondilozei sunt localizate in zona afectata, de obicei, spate sau gat.
Durerile de spate din cauza osteoartritei fatetelor articulatiilor, se inrautatesc in timpul mersului si cand bolnavul sta in sezut si, se amelioreaza cand se apleaca inainte. Simptomele de amorteala si furnicaturi pot fi resimtite in cazul in care este inflamat un nerv. Cand un nerv este grav lezat, apare si scaderea fortei musculare la nivelul extremitatilor.
Diagnosticul de spondiloza se va pune in urma radiografiei cu raze X, scanare CT sau RMN. Razele X pot semnala pintenii ososi de la nivelul vertebrelor coloanei vertebrale, ingrosarea fetelor articulare si ingustarea spatiilor discului intravertebral. In urma CT-lui se va vizualiza in detaliu coloana vertebrala. Un RMN poate fi utilizat pentru vizualizarea vertebrelor, fetelor articulatiilor, nervilor, ligamentelor de nivelul coloanei vertebrale si poate constata daca un nerv este afectat.
Tratament
Nu exista niciun tratament pentru a vindeca coplet spondiloza, intrucat aceasta este o boala degenerativa. Tratamentul tinta va viza ameliorarea durerilor de spate si de gat. Exista mai multe tipuri disponibile de tratament: medicamente, autoingrijire, exercitii fizice, fizioterapie si terapii adjuvante, proceduri minim invazive si chirurgia.
Masuri de autoingrijire la domiciliu pentru spondiloza. Autoingrijirea la domiciliu este importanta, intrucat durerile se pot ameliora sau trata dupa cateva zile. Expertii au constatat ca repausul la pat prelungeste timpul de recuperare. Prin urmare, se recomanda sa se continue activitatile normale sau aproape normale. Totusi, nu se va face nici o actiune care ar putea exacerba problema, cum ar fi ridicarea de greutati. Dormitul pe timp de noapte cu o perna intre picioare poate fi de ajutor pentru cei care sufera de dureri localizate in partea inferioara a spatelui.
Fizioterapia, exercitiile fizice si terapii adjuvante pentru spondiloza. Fizioterapia este adesea prescrisa pentru durerile cronice de spate sau durerile musculare de gat, pentru tonifiere si consolidarea conditiei fizice. Fizioterapeutii vor recomanda exercitii specifice bolnavului, care daca vor fi efectuate zi de zi vor ajuta la intarirea muschilor spatelui, a celor abdominali si vor preveni durerile recurente. Exercitiile fizice facute in mod regulat s-au dovedit stiintific a fi benefice pentru durerile cronice de spate.Manipularea chiropractica a coloanei vertebrale poate fi de ajutor in cazul unora dintre persoane, in special in prima luna in care debuteaza durerea.
Injectiile si procedurile minim invazive pentru spondiloza. Noi recomandam 2 tipuri de infiltratii pentru a scadea durerile. Injectia epidurala, care se refera la injectarea de steroizi (cortizon) si substante anestezice in spatiul epidural, si infiltratiile la nivelul fatetelor articulare intervertebrale. Aceste proceduri pot avea rol in gestionarea durerii acute, mai ales in durerea radiculara care iradiaza zi de zi. Sunt proceduri minim invazive, cu riscuri foarte mici, nedureroase, si se efectueaza sub control radiologic. In situatia in care durerea cedeaza pentru o perioada scurta, recomandam denervarea zonei respective.
Tratament chirurgical. Interventia chirurgicala in cazul pacientilor cu dureri cronice de spate este controversata deoarece, desi unele studii au demonstrat ca operatia poate ameliora durerea si scad sansele unei persoane de a suferi dizabilitati, altele au dovedit ca nu exista nicio imbunatatire comparativ cu tratamentul nechirurgical, cum ar fi terapia fizica si managementul durerii.Multi bolnavi continua sa aiba dureri cronice de spate si dupa operatie. Interventia chirurgicala este rareori necesara bolnavilor cu dureri acute de spate, cu exceptia cazului in care se dezvolta probleme neurologice degenerative. Majoritatea celor care sufera de spondiloza au constatat ca simptomele bolii s-au imbunatatit considerabil dupa tratamentul medicamentos si fizioterapie, in termen de cateva zile pana la cateva saptamani de la debutul durerilor de spate.
Printre tehnicile frecvent utilizate de decompresie se numara:
-laminectomia – este o procedura prin care se elimina portiuni osoase din canalul laminal, pentru a mari dimensiunea canalului spinal si a diminua presiunea asupra maduvei spinarii.
-discectomia – este procedura prin care se indeparteaza o parte a unui disc intravertebral care pune presiune asupra nervului sau a canalului spinal
-foraminotomia sau foraminectomia – este procedura prin care se largesc deschiderile radacinilor nervoase pentru ca acestea sa poata iesi din canalul spinal. In timpul foraminectomiei este eliminat mai mult tesut decat pe parcursul foraminotomiei.
-eliminarea osteofitelor – este procedura de indepartare a pintenilor ososi dintr-o zona in care acestia ciupesc nervii
-corpectomia – este procedura de eliminare a unui corp vertebral si a discurilor vertebrale
-fuziunea vertebrelor – este uneori combinata cu una sau mai multe proceduri in scopul stabilizarii nivelului coloanei vertebrale.
Complicatiile. Principalele complicatii ale coloanei vertebrale sunt durerea sacrala, lombara sau cervicala. Durerile de spate sau de gat cauzate de spondiloza nu sunt accentuate, dar unele persoane pot manifesta dureri cronice. Este neobisnuit in cazul spondilozei sa se intalneasca disfunctii neurologice grave ca urmare a compresiei nervoase.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
La un diagnostic de spondilartroza la L3,L4,L5 cu dureri pe piciorul drept se poate evita operatia?Ce pruceduri de fizioterapie se recomanda?
Cu multumiri
Buna ziua.
Indicatii sau contraindicatii operatorii nu se pot pune prin aceasta metoda de comunicare. Trebuie vazute toate aspectele unui caz medical inainte de orice decizie. Trebuie sa mergeti sa va consulte un medic neurochirurg si sa stabiliti care sunt pasii tratamentului dstra.
Numai bine!
Buna numele meu e Mirela Moldovan de 8 ani de zile locuiesc in España acum 7 luni de zile mi am facut o rezonata magnética la gat pt ca am dureri tremende si mi a iesit 3 herni de disc c3c4 c5 si osu se degenereaza.sunt in lista sa ma operez de 6 luni ñu mai pot munci pt ca durerile sunt zile ce ma disrtrug neurocirujano ce ma va opera lam vazut destul de tanar,am fost la altu pt a cere a doua opinie si mi a zis la fel operatie.problema e ca lista de asteptare e destul de… Read more »
Buna ziua.
Nu va putem ajuta cu astfel de informatii.
Numai bine!
Am 46 de ani, o criza lombara de vreo doua luni, cu dureri lombare, pe fesa si inghinale (ultimele doua au mai disparut).La RMN si radiografie (fata- profil) in picioare, mi-a iesit: ultimele doua discuri deshidratate, spondilolistezis anterior L5- S1 de 3 milimetri cu pensarea spatiului intervertebral, inceput de osteofite si modificari discartrozice, fara hernia, compresii sau stenoze.Mi s-a spus (de catre medicul balnelog- kinetoterapeut)ca nu e de operat, calmante, alifii, orteza, menajare, fizioterapie, etc.De regula, spondilolistezisul asta progreseaza sau poate da si inapoi ? Intreb pentru ca la un CT de acum 10 ani (cand am avut o alta… Read more »
Am spondiloza cervicala,mică protruzia C6 c7,si inele deshidratate c3 c4.am dureri foarte mari .as dori sa știu dacă i-mi puteți face infiltrații?multumesc!
Buna ziua.
Nu am experienta in infiltratiile coloanei cervicale.
Numai bine!
Buna ziua, am 17 ani si am diagnostiat cu SPONDILOLIZA L4 , la primul control mi au spus ca am cifoza dorsala cu raza mare de curbatura, acum am spondiloliza l4. , o cunostinta mi o spus ca sunt sanse sa fiu operat…am recurs la metodele de chineto-terapie si fizico-terapie. dar durerile erau mai apasatoare..un sfat?
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic neurochirurg.
Numai bine!
BUNA ZIUA, in urma efectuarii unui RMN din cauza unei groaznice dureri de brat drept am fost diagnosticata cu Protruzie paramediana dreapta C6 de 4,5 mm migrata usor cranial, in gaura de conjugare dreapta C6-C7 cu stenoza foraminala dreapta C6-C7 si compresiune radiculara C7 dreapta pre si intraforaminal. Va rog sa-mi dati o parere despre ce ar fi vorba sau cat este de grav? Va multumesc!!!
Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti o evaluare la un medic neurochirurg. Probabil veri avea indicatie chirurgicala. Numai bine!